Skocz do zawartości

Technologie budowy

Ściana pełni w domu kilka, niekiedy przeciwstawnych funkcji. Dlatego dokonując wyboru, idziemy zawsze na kompromis, decydując, na czym nam zależy. Zapraszamy do dyskusji o technologiach budowy domu.

705 tematów w tym forum

1. Wzmacnianie stropu

• 20 odpowiedzi
    • 31,3k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  2. Grzyb od sąsiada

• 4 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
    • 58 odpowiedzi
    • 10,4k wyświetleń
    • 61 odpowiedzi
    • 27,2k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 47,4k wyświetleń
  3. Woda wylała się ze stropu

• 13 odpowiedzi
    • 11,5k wyświetleń
  4. Dodanie okna / wieniec

• 8 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
    • 102 odpowiedzi
    • 29,3k wyświetleń
  5. Wylewka, Chudziak

• 8 odpowiedzi
    • 5k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 30k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 63 odpowiedzi
    • 18,9k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
  6. Rozkuty wieniec

• 9 odpowiedzi
    • 5,5k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 12,4k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 13,9k wyświetleń
  7. Popękane tynki

• 7 odpowiedzi
    • 4,4k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 23,1k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
  8. Weryfikacja inwestycji

• 18 odpowiedzi
    • 5,8k wyświetleń
  9. Osiadanie budynku

• 32 odpowiedzi
    • 9,1k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
    • 17 odpowiedzi
    • 14,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 3,7k wyświetleń
  10. Fundament

• 11 odpowiedzi
    • 4,4k wyświetleń
  11. Varm isolering

• 0 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 5,8k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,5k wyświetleń
  12. Budowa domu - piętro

• 5 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
  13. Spawanie zbrojenia

• 1 odpowiedź
    • 3,1k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 151 odpowiedzi
    • 92,7k wyświetleń
  14. Poziom 0 a poziom drogi

• 5 odpowiedzi
    • 22,6k wyświetleń
  15. Dom z keramzytu

• 4 odpowiedzi
    • 6,2k wyświetleń
    • 17 odpowiedzi
    • 12,7k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
    • 45 odpowiedzi
    • 25,3k wyświetleń
    • 28 odpowiedzi
    • 18,6k wyświetleń
    • 39 odpowiedzi
    • 15,1k wyświetleń
    • 28 odpowiedzi
    • 29,6k wyświetleń
    • 17 odpowiedzi
    • 93,9k wyświetleń
    • 33 odpowiedzi
    • 7,7k wyświetleń
    • 55 odpowiedzi
    • 30,5k wyświetleń
  16. Narzutnica i tynk silikonowy

• 0 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Cześć wszystkim  Nie dawno kupiliśmy nie duży dom na wsi. Po kapitalnym remoncie.  Wszystko jest super. Na uboczu nie małej wsi.  Mamy nie dużą trochę wąską łazienkę na piętrze. Bardzo duża część jest wyłożona lustrem, przez co wydaje się że jest dużo większa.  Nie ma tam prysznica, jest  tylko wanna, sedes,bidet i umywalka.  Za to na parterze jest jeszcze toaleta.  W łazience co mnie naprawdę urzekło jest durze panoramiczne okno, z  pięknym widokiem na same łąki i las.    Jest tylko jeden problem.  Nasza córka (18 lat) bardzo się wstydzi  korzyść z łazienki po zmroku.  Nie włącza światła. Kąpiel bierze z zapalonymi świeczkami, co działa to bardzo drażniąco na mój nos.  Nie wiem co zrobić z tym oknem?  Nie wchodzą w grę żadne żaluzje, rolety czy zasłony, bo trudno to uczymac w nalezystej higenicznej czystości.  Mój mąż pracuje za granicą, ostatnio ma dużo pracy i nie chce mu głowy tym zawracać.  Coś czytałam na temat jakiejś folli do oklejania.  Nie wiem jaką folię trzeba użyć.  Chodzi mi tylko o to żeby z wnętrza łazienki było wszystko widać co jest na zewnątrz.  A z zewnątrz nie było by widać (lub widoczność była by ograniczona) co jest w środku.    Co można z tym zrobić ???  (czym oblepic szyby)  Z góry dziękuję za wszelkie porady i pozdrawiam.   
    • Witam wszystkich    Nie dawno kupiliśmy nie duży dom na wsi. Po kapitalnym remoncie.  Wszystko jest super. Na uboczu nie małej wsi.  Mamy nie dużą trochę wąską łazienkę na piętrze. Bardzo duża część jest wyłożona lustrem, przez co wydaje się że jest dużo większa.  Nie ma tam prysznica, jest  tylko wanna, sedes,bidet i umywalka.  Za to na parterze jest jeszcze toaleta.  W łazience co mnie naprawdę urzekło jest durze panoramiczne okno, z  pięknym widokiem na same łąki i las.    Jest tylko jeden problem.  Nasza córka (18 lat) bardzo się wstydzi  korzyść z łazienki po zmroku.  Nie włącza światła. Kąpiel bierze z zapalonymi świeczkami, co działa to bardzo drażniąco na mój nos.  Nie wiem co zrobić z tym oknem?  Nie wchodzą w grę żadne żaluzje, rolety czy zasłony, bo trudno to uczymac w nalezystej higenicznej czystości.  Mój mąż pracuje za granicą, ostatnio ma dużo pracy i nie chce mu głowy tym zawracać.  Coś czytałam na temat jakiejś folli do oklejania.  Nie wiem jaką folię trzeba użyć.  Chodzi mi tylko o to żeby z wnętrza łazienki było wszystko widać co jest na zewnątrz.  A z zewnątrz nie było by widać (lub widoczność była by ograniczona) co jest w środku.    Co można z tym zrobić ???  (czym oblepic szyby)  Z góry dziękuję za wszelkie porady i pozdrawiam.       
    • Ciekawe co mu schrzanili.
    • Tak, ułożoną na warstwie kleju matę pokrywamy dodatkowo folią w płynie. Potem przyklejamy na to płytki. 
    • Zbyt szeroko rozrzucasz nogi w nocy i brakuje miejsca na wyrku. Nie chcę.
    • Tutaj tak wiele zależy od polityki prowadzonej przez gminę, że żadnego "drogowskazu" nie dostaniesz, Dla przykładu opiszę Ci sytuację z mojej wsi. Aby stworzyć działki budowlane gmina podzieliła kawal gruntu na cztery działki. Takie po 8 - 10 arów.  I wystawiła to na przetarg. Ale wszystkie działki kupił jeden człowiek, dysponujący dolarami, bo chciał je scalić i na takiej dużej działce wybudować swoją rezydencję. Działo się to gdzieś dwadzieścia lat temu. I do dzisiaj nie wbito w ziemię tych działek ani łopaty. Bo gdy burmistrz dowiedział się o planach gościa to publicznie zapowiedział, że nie po to wydzielano działki aby je teraz scalać. I gmina nie wydala mu zgody na budowę w tym miejscu gdzie on chciał stawiać dom.    Tak więc widzisz, w teorii wszystko jest możliwe, ale dopóki nie zasięgniesz wiedzy o zamiarach gminy, to wszelkie podpowiedzi będą nic nie warte. 
    • Kurcze wiecie co jestem w szoku.Ja nie mieszkam w polsce i dom remontuje.Zgnietliscie mi glowe.Dobrze ze ktos inny ma wiedze.I tak fachowca musze wezwac to moze zrobi.Myslicie ze przez takie cos moze sie ulatniac czad?Czyli wszystko trzeba jeszcze raz zrobic.Dziekuje bardzo za pokrzepienie mojego serca oraz dodanie do mojej listy kolejnego punktu.
    • W ofercie są też jednoosobowe. Taki wpisałem w wysłanym esemesie. Teraz się zaczynam dopiero zastanawiać - a może komuś zależało aby spać w pokoju ze mną? Śmiało! Nie krępujcie się.  
    • Zakładam, że piwnicy jednak nie ma? W takiej sytuacji jakaś szczególna dbałość o izolację pomiędzy ławą i ścianą fundamentową nie ma sensu. Za to warto użyć betonu z dodatkami uszczelniającymi na ścianę fundamentową. Do tego pokryć ławę i ścianę jakąś emulsją uszczelniającą (bitumem).
  • Doradcy redakcyjni i firmowi

• Utwórz nowe...