Skocz do zawartości

Zloty Forumowiczów

Fora

1. Letnie spotkanie Forumowiczów i przyjaciół 2024 (Poraj)

Informacje na temat letniego spotkania organizowanego przez Forumowiczów Budujemy Dom

2
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Ad 1) Obecna kuchnia jest już podłączona do tych pionów. Ściana ma grubość 12 centymetrów, ceglana.  Ad 2) 38 centymetrów, ściana nośna murowana ;D  Ad 3) Tak, aczkolwiek na rysunku są trochę źle namalowane - po ich otwarciu na 90 stopni planowo miałyby dotykać kuchni - bądź po prostu otwierać się w drugą stronę. Tam nie ma dodatkowego miejsca.   Na dniach postaram się dosłać rysunek techniczny.
    • PS.   Myślę poważnie zainwestować trochę więcej złotówek i kupić renomowany podkład Arbiton kwarcowy https://allegro.pl/oferta/arbiton-multiprotec-1000-podklad-panele-na-ogrzewanie-podlogowe-7807088962   Ma znikomy opór cieplny, ten co miałem kupiony poprzednio ma opór taki sam jak same panele 0,07 m2K/W co z panelami daje 0,14 m2K/W, więc obawiam się, że w perspektywie czasu, może to wpływać istotnie na koszty sezonowe zużycia gazu. Czytałem fora, gdzie ktoś pisał, że pomiędzy pomieszczeniem z płytkami, a panelami z kiepskim podkładem piankowym jest odczuwalna różnica w temep. powietrza   Kwarcowe maty mają 0,006 m2K/W więc są pomijalne wręcz.   
    • 1. Zeszlifować, odpylić i zagruntować. 2. Najważniejsza jest wilgotność, jak szybciej osiągniesz, to nie ma się co pchać w wyższe temperatury.   - wilgotność nie może przekroczyć 1,8 % dla jastrychów cementowych.  - anhydrytowego wilgotność nie może przekroczyć 0,3%,  wygrzewamy bardziej do 55°C.  
    • Pytanie. 1. Grubość ściany i z jakiego materiału pomiędzy WC a kuchnią (żółty). 2. To samo pomiędzy żółtym i pomarańczowym. 3. Jak wygląda przejście z przedpokoju do kuchni (żółty). To białe to drzwi?
    • Spoko, patrzę na moje higrometry, jeden pokazuje 35%, drugi 36%. Stan normalny na dzień dzisiejszy. Więc u Ciebie wystarczy to co jest. Nie należy tworzyć warunków laboratoryjnych, bo życie toczy się w warunkach zwyczajnych.    PS. U mnie chodzi o wilgotność powietrza w pokoju..
    • Cześć ponownie,   szczęśliwie, brzegi posadzki nie opadły, nie zwichrowało jej tragicznie, ale są pewne uszczerbki tj. w trzech miejscach powstały spiętrzenia (garby) na posadzce, nie ma spękań. Rozumiem, że zaczęło posadzkę powoli falować i stąd takie objawy. Jedno spiętrzenie to jest bardzo duże, odchylenie 2 cm na końcu łaty 2 metrowej. W sensie, taki stan się ujawnił po demontażu podłogi, gdzie przez miesiąc  były zamknięte panelami i CO pracowało na temp 25-29 st., po demontażu podłóg, nic się specjalnego nie zmieniło w tej kwestii w trakcie prowadzonego procesu wygrzewania.   1/ Chyba wystarczy to zeszlifować po wygrzaniu i zagruntować?    2/ Lecę z tematem wygrzewania posadzki - pytanko co do wygrzewania - doszedłem do temp. wody grzewczej 40 st., nie wiem czy nie odpuścić jej podwyższania. Płyta jastrychu z tego co widzę, ma średnio 5 stopnie niżej od wody zasilającej. Czytałem rożne opinii i takie, że można wodę zasilającą dociągnąć max do 55 st. ale też takie, żeby nie przekraczać 40 st.   Z informacji, która może być pomocna, jestem świeżo po pomiarach CM posadzki (elektronicznie bez robienia dziury karbidowo) urządzeniem trotec T3000, pomiar CM pokazuje na chwilę oceną 1.5% wilgotności. Do tego, przy zamkniętych oknach wilgotność powietrza w lokalu to 30%, więc wydaje się, że tam już nie paruje za wiele posadzki.    
    • mam, niestety mimo wymiany glowic nie chce juz wspolpracowac 
    • Cześć 😊 Ad 1) Tak, pokój z sypialnią: jednoosobowa kanapa + biurko na przeciwko wejścia.  Ad 2) Jest gaz, ale zamierzam zmienić na płytę indukcyjną Ad 3) Woda jest zimna i ciepła z instalacji miejskiej | Brak podgrzewaczy itp.  PS: Na rysunku to uciekło, ale ten mały kwadracik bez podpisu na lewo od "3m" to centralne ogrzewanie.     
    • Pomieszczenie żółte ma być pokojem - sypialnią? W kuchni zamierzasz gotować na gazie, czy na płycie elektrycznej? Woda użytkowa jest i zimna i ciepła, czy podgrzewanie jest w mieszkaniu - np podgrzewacz gazowy, czy elektryczny?
    • Albo szukaj baterii z głębokiego PRL-u
  • Doradcy redakcyjni i firmowi

• Utwórz nowe...