Skocz do zawartości

Instalacje grzewcze

Ogrzewanie domu, instalacja c.o. Zadaj pytanie ekspertowi.

521 tematów w tym forum

• 8 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 6k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,9k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,7k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 15,6k wyświetleń
  1. Jaka instalacja solarna

• 15 odpowiedzi
    • 14,2k wyświetleń
    • 28 odpowiedzi
    • 43,6k wyświetleń
  2. Piec gazowy

• 4 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 6,3k wyświetleń
    • 51 odpowiedzi
    • 19,1k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 14,2k wyświetleń
  3. Rury preilozowane

• 3 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 5,5k wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 12,7k wyświetleń
  4. Ogrzewanie Podłogowe

• 13 odpowiedzi
    • 6,5k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
  5. ogrzewanie sufitowe wodne

• 3 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
  6. Ustawienia pieca 24kW

• 2 odpowiedzi
    • 6,2k wyświetleń
  7. Prąd ? Czy dobre rozwiązanie ?

• 21 odpowiedzi
    • 7k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 3k wyświetleń
  8. Jaką pompę wybrać

• 14 odpowiedzi
    • 9,3k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 12,7k wyświetleń
  9. Piec na ekogroszek jaki

• 0 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
  10. Grzejniki ścienne

• 0 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 4,1k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 3k wyświetleń
  11. Stal na rure wezyra

• 6 odpowiedzi
    • 13,2k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 7,5k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,6k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
  12. CO i CWU w domku 35m2

• 16 odpowiedzi
    • 14,4k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,9k wyświetleń
    • 21 odpowiedzi
    • 35,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 3,4k wyświetleń
  13. ogrzewanie podłogowe

• 17 odpowiedzi
    • 7,1k wyświetleń
  14. 40m2 bez okien

• 17 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 8,6k wyświetleń
    • 23 odpowiedzi
    • 81,9k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 12,5k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 4,9k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 5,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 10k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 4k wyświetleń
  • Kto jest dostępny   0 użytkowników, 1 anonimowy, 107 gości (Zobacz pełną listę)

• Brak zalogowanych użytkowników
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Można dodać, że tę odsłoniętą powierzchnię ramy okna - czyli tę która jest w ścianie, można zwilżyć wodą z rozpylacza, aby pianka dokładnie do niej przyległa i zamknęła szczelinę którą teraz wieje. A wydrapać należy sporo, tak aby nie było trudności w manewrowaniu wężykiem.     PS. W latach 90-tych była w lipcu taka burza, że przez taką mikro szczelinę przy oknie wiatr wdmuchiwał mi tyle deszczu na parkiet, że nie nadążałem z wycieraniem szmatą do wiadra. Tak wiało.
    • Niezbyt fachowe jest to obsadzenie okna     Należałoby tę szczelinę powiększyć (wydrapać), od środka pomieszczenia na tyle, żeby rurką od dozownika pianki poliuretanowej (niskoprężnej!) można było zapełnić tę szczelinę... Ale najpierw dobrze zabezpieczyć ramę okienną przy pomocy taśmy malarskiej, coby jej nie zakleić zastygającą pianką, bo jej późniejsze usunięcie jest baaaardzo trudne... Nakleiłbym obok siebie ze dwa pasy taśmy ok 2 cm szerokości, dokładnie przy brzegu ramy. Również ścianę należy zabezpieczyć taśmą w odległości kilku milimetrów od szczeliny. Parapety i podłogi w okolicy okna osłoń folią malarską... Nie żałuj tej taśmy... I ostrożnie z pianką... Po stwardnieniu pianki, czyli następnego dnia, ostrym nożykiem, najlepiej tapeciakiem, usunąć tę część pianki, która "wypłynie", potem tylko zagipsować i pomalować...   
    • Już wrzucam fotki jest to szczelina między rama okna a murem z której wieje. Od zewnątrz jest roleta zewn.i ocieplenie bloku więc za bardzo nie ma jak dojść do okna od zewnątrz, ale w pokoju mi wieje bardzo od tej szczeliny
    • Ta szczelina przez którą wieje jest duża? widoczna? Jakaś fotka przydałaby się...
    • Drodzy fachowcy poradźcie proszę jak mogę uszczelnić w pokoju szpare między ramą okna a ściana.jak przyłożę dłoń to wieje jak w kieleckim. Proszę o łopatologiczne porady i wyrozumialosc, jestem dziołcha która proboje swoich sił w naprawach domowych i nie bardzo wie co i jak. :) 
    • To oczywiste, gdyby był plan zagospodarowania to WZ się nie wydaje.     Budynek gospodarczy lub gospodarczo - składowy.
    • Gmina nie ma planu, działka posiada zjazd z głównej drogi, jedna sąsiednia zabudowana, druga sąsiednia działka też moja, na której czekam już na WZ pod dom jednorodzinny.    W dodatku w Starostwie osoba za biurkiem nawet bez sprawdzania czegokolwiek powiedziała bym uzyskał WZ pod blaszak, a wspomniałem tam, że to ma być blaszak na ewentualną kosiarkę czy nożyce do przycinania drzewek, a nie pod auto.   To mam pytanie jak nazwać obiekt blaszany ? 
    • Pewnie że ma rację. Sam piszesz, że to działka orna, a więc może zaistnieć sytuacja że niczego tam budować nie wolno, teren nie jest przeznaczony pod zabudowę i nie otrzymasz np. zgody na zjazd z drogi na działkę. A podatki zależą od gminy. Gdybyś obiektu nie nazywał "garażem" byłoby prościej.
    • Witam.    Chciałem postawić garaż blaszany na działce ornej o wielkości 9 arów z gruntem klasy 5 i 6, nie przekraczający 35 m2, bez kotwienia z gruntem na stałe, na bloczkach betonowych trzymając się przepisów z odległościami od granic.   Według przepisów: "Podstawą prawną dla stawiania garażu blaszanego do 25 m² jest Art. 29 ust. 1 pkt 2 Ustawy Prawo budowlane, który zwalnia z obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę wolnostojące parterowe budynki gospodarcze (w tym garaże) o powierzchni zabudowy do 35 m², wymagając jedynie zgłoszenia w urzędzie miasta/gminy, przy zachowaniu limitu 2 obiektów na 500 m² działki"   Poszedłem do Starostwa by przekazać zgłoszenie, a tu ściana nie do przejścia. Kazali mi pójść do gminy, uzyskać WZ i dopiero po otrzymaniu decyzji wrócić ze zgłoszeniem.   Czy osoba obsługująca mnie w urzędzie ma rację ?    Jeżeli złożę papiery, uzyskam WZ i potem zgłoszę zamiar postawienia takiego blaszaka to czekają mnie jakieś podatki ?
    • Witam widać ze to nowa metoda też zastanawiam sie nad taki rozwiązaniem. Aktualnie rozbieram piec kaflowy następną pracą będzie ściągnięcie desek z podłogi i pozbycie sie polepy. Rozważam zrobić w kolejności: - wełna między legary { nie wiem czy jakąś membranę lub folie między Osb a wełnę 18 lub 25 albo dwie warstwy 18 mm.  i czy zostawić odstęp żeby do oddychało } - potem system suchej podłogówki jest pare firm. Wykończeniem mają był płytki docelowo, więc mam tyle niewiadomych że chyba dziennik zacznę pisać. Pozdrawiam i trzymam kciuki za przedmówcę.
  • Doradcy redakcyjni i firmowi

• Utwórz nowe...