Skocz do zawartości

IPZ - Instytut Pamięci Zlotowej

Fora

1. Jesienne spotkanie Forumowiczów i przyjaciół 2025

Informacje na temat jesiennego spotkania organizowanego przez Forumowiczów Budujemy Dom

1
  2. Letnie spotkanie Forumowiczów i przyjaciół 2024 (Poraj)

Informacje na temat letniego spotkania organizowanego przez Forumowiczów Budujemy Dom

2

Informacje na temat letniego spotkania organizowanego przez Forumowiczów Budujemy Dom

1

Informacje na temat zimowego spotkania organizowanego przez Forumowiczów Budujemy Dom

5
  5. Jeśka 2019, czyli jesienny Zlot Forumowiczów

Informacje na temat jesiennego spotkania Forumowiczów Budujemy Dom.

2

Informacje na temat letniego spotkania Forumowiczów Budujemy Dom.

3

Informacje na temat zimowego spotkania organizowanego przez Forumowiczów Budujemy Dom

3
  8. Jeśka 2018, czyli jesienny Zlot Forumowiczów

3

Informacje na temat letniego spotkania Forumowiczów Budujemy Dom.

4

Informacje na temat zimowego spotkania organizowanego przez Forumowiczów Budujemy Dom.

3
  11. Jeśka 2017, czyli jesienny Zlot Forumowiczów

2
  12. LetKA 2017 - letni zlot Forumowiczów Budujemy Dom

10 czerwca 2017 r. zapraszamy na spotkanie podczas letniego zlotu Forumowiczów Budujemy Dom organizowanym przez Redakcję Budujemy Dom.

3

3

5
  15. LetKA 2016 - letni zlot Forumowiczów Budujemy Dom

4 czerwca 2016 r. spotkaliśmy się na letnim zlocie Forumowiczów Budujemy Dom organizowanym przez Redakcję Budujemy Dom.

6
  16. Jeśka 2016, czyli jesienny Zlot Forumowiczów

Jesienne spotkanie Forumowiczów Budujemy Dom odbędzie się między 7 a 9 października.

3
  17. LetKA 2015 - letni zlot Forumowiczów Budujemy Dom

13 czerwca 2015 r. spotkaliśmy się na letnim zlocie Forumowiczów Budujemy Dom organizowanym przez Redakcję Budujemy Dom.

5

4
  19. Jeśka 2015, czyli jesienny Zlot Forumowiczów

Informacje na temat jesiennego spotkania organizowanego przez Forumowiczów Budujemy Dom

3

3
  21. LetKA 2014 - letni zlot Forumowiczów Budujemy Dom

7 czerwca 2014 r. spotkaliśmy się na letnim zlocie Forumowiczów Budujemy Dom organizowanym przez Redakcję Budujemy Dom.

4
  22. Jeśka 2014, czyli jesienny Zlot Forumowiczów

4
  23. LetKA 2013, czyli letni zlot Forumowiczów Budujemy Dom

8 czerwca 2013 r. spotkaliśmy się na letnim zlocie Forumowiczów Budujemy Dom organizowanym przez Redakcję Budujemy Dom.

7
  24. Jeśka 2013, czyli jesienny Zlot Forumowiczów

4

6

Informacje na temat letniego spotkania organizowanego przez Redakcję Forum Budujemy Dom w 2012 roku.

2

10

5
  29. LetKA 2011 czyli letni zlot Forumowiczów Budujemy Dom

11 czerwca w Ruściu spotkaliśmy się na zlocie forumowiczów LetKA 2011

9

5

8

10

Relacje Forumowiczów ze Zlotu 2010, który odbył się 12 czerwca br. w miejscowości Rusiec pod Warszawą. Zlot organizowany przez Redakcję Budujemy Dom

13
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Nie będę miała zamkniętych szafek. Łazienka jest malutka i zabudowa Junkersa już będzie wystarczająco obciążać wnętrze 🙂 Na półkach otwartego regału będą rozmaite organizery i pojemniki, w których schowam kosmetyki i inne pierdoły 😉   Ktoś się wypowie odnośnie koloru farby na ściany? 🤔
    • Miałem się pytać, czy te "szafki" czy "półki" to są same szkielety czy rusztowania, ale chyba tak ma być. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Pobawiłam się trochę planerem na stronie IKEA, żeby pokazać Wam (i sobie nie tylko w wyobraźni ), jak będzie wyglądał rozkład pomieszczenia. Niestety nie mają możliwości zmiany kolorystyki ścian w planerze  Zmiany względem wizualizacji:  Pod zlewem będzie pralka w kolorze grafitowym, posadowiona na blacie w designie drewna. W czarnej szafce obok lustra będzie junkers, na froncie zabudowy będzie wieszak z ręcznikiem do rąk.  Grzejnik nie będzie biały z różowymi ręcznikami, tylko czarny z szarymi ręcznikami  Regał nie będzie taki wybajerzony  (tylko taki jest na stronie IKEA), tylko prosty 40x30x200cm z drewnianymi półkami w kolorze blatu pod umywalką.  Na wannie od strony drzwi stanie parawan nawannowy 2-częściowy składany.  Na ścianie z lustrem pod sufitem znajdzie się czarna metalowa zabudowa o długości ściany i wysokości około 15 cm, maskująca rury, która spójnie połączy się z czarnym sufitem. Będzie połączona z zabudową junkersa. Nad w-c jest rewizja z wodomierzem, pomalowana będzie na kolor kafelek (szary).  Generalnie na projekcie nie udało mi się dodać, ale nad umywalką wzdłuż całej ściany jest płytka (10 cm) półka (wnęka).  Tak mniej więcej będzie wyglądał układ. Kwestia dodatków rozwiąże się w ostatniej chwili najpewniej, ale nie będzie na pewno tak "łyso"  Uspokoiłam się trochę. Zwymiarowałam pomieszczenie w projekcie i wielkość sprzętów dałam taką, jaka ma być docelowo i wychodzi na to, że ilość miejsca może zada nie urywa, ale spokojnie się zmieszczę nawet jak przytyję jeszcze kilka kg        Co myślicie? 
    • Nic nie trzeba wykuwać. Można kupić gotową żelbetową pokrywę o dużej średnicy, która od razu ma wykonany w środku mniejszy otwór z klapą. Chodzi z grubsza o coś takiego jak poniżej. 
    • No dobrze ale jak to zrobić jak tutaj jest duża taka pokrywa a jestem zielony w tych sprawach jakoś to wykuć czy jak ?
    • Płyty zamontuję tylko w strefie wannowej  Czyli jedna cała ściana wzdłuż wanny (140 cm) i jedna niepełna z boku (80 cm do drzwi). Będą czarne (matowe) z delikatnymi biało-szarymi żyłkami, więc w tak małej łazience nie mogę wykleić nimi wszystkich ścian  Za to sufit będzie czarny (mam w sypialni i przedpokoju i zakochana jestem w tym efekcie). Lustro będzie wisiało na ścianie pomalowanej farbą   No i się zastanawiam pomiędzy kolorem farby do ścian jasno szarym a ciemniejszym szlachetnym popielem  Biały ... nie wiem, obawiam się, że może się brudzić w strefie umywalkowej. Antracyt z kolei za ciemny.      Na podłodze będą panele winylowe w designie betonu (też nie wiem jeszcze jaśniejszego, czy ciemniejszego), zależy od farby, którą wybiorę. 
    • A po co odkrywać całą klapę. Można kupić żelbetową pokrywę z mniejszym otworem w środku, tak ok. 40 cm. Wtedy do opróżniania szamba wystarczy otworzyć tylko tę mniejszą klapę. Metrowej średnicy pokrywa żeliwna byłaby strasznie droga i dość ciężka. Oczywiście, pokrywę można zrobić też z drewna pokrytego blachą. Nie musi wcale być okrągła, kwadratową jest łatwiej zrobić.
    • Pomysł bombowy   A lustro ma być na ścianie, którą planujesz pomalować odpowiednią farbą, czy to ta, na której mają znaleźć się płyty węglowe?
    • Dzień dobry,   W przedstawionej sytuacji mamy do czynienia z błędem montażowym, który w praktyce odcina wentylację całej połaci dachowej. Zgodnie ze sztuką dekarską oraz zaleceniami producentów pokryć, pierwszy rząd paneli powinien być wysunięty minimum 20 mm poza krawędź łaty okapowej. Ten niewielki wysięg jest kluczowy – zapewnia swobodny wlot powietrza do przestrzeni wentylacyjnej pod pokryciem. Jeżeli krawędź blachy opiera się bezpośrednio o czoło łaty, dochodzi do zamknięcia wlotu powietrza. W takiej sytuacji szczelina wentylacyjna przestaje działać, a para wodna oraz kondensat zaczynają gromadzić się pod pokryciem. W dłuższej perspektywie może to prowadzić do zawilgocenia warstw dachowych, degradacji membrany, a nawet elementów konstrukcyjnych. Dlatego nawet najwyższej jakości taśma kalenicowa nie będzie w stanie rozwiązać problemu. Jej zadaniem jest umożliwienie wylotu powietrza w kalenicy, ale bez prawidłowo wykonanego wlotu przy okapie nie powstanie niezbędny ciąg wentylacyjny. Wentylacja dachu działa wyłącznie jako system – powietrze musi mieć zarówno prawidłowy wlot, jak i wylot. Instrukcje montażu => https://pruszynski.com.pl/pobierz/#file-52   __________________ Blachodachówki panelowe, Blachy Pruszyński https://pruszynski.com.pl/produkt/pokrycia-dachowe/blachodachowka-panelowa-modulowa/ 
  • Doradcy redakcyjni i firmowi

• Utwórz nowe...