Skocz do zawartości

Nawierzchnie, oświetlenie, ogrodzenia

Wykonałeś w ogrodzie nawierzchnię, zainstalowałeś oświetlenie, zbudowałeś ogrodzenie? Opowiedz o tym na forum

116 tematów w tym forum

1. Podjazd z kamienia polnego

• 24 odpowiedzi
    • 40,9k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 6,7k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 15,5k wyświetleń
  2. Szerokość drogi

• 24 odpowiedzi
    • 18,6k wyświetleń
    • 36 odpowiedzi
    • 64,3k wyświetleń
  3. Zaprawa pod słupki

• 7 odpowiedzi
    • 16,5k wyświetleń
    • 19 odpowiedzi
    • 15,4k wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 25,5k wyświetleń
  4. Ogrodzenie panelowe

• 5 odpowiedzi
    • 16,2k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 14,9k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 9,2k wyświetleń
  5. Podmurówka

• 8 odpowiedzi
    • 9,2k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 8,6k wyświetleń
    • 82 odpowiedzi
    • 116,9k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 17,5k wyświetleń
  6. Naprawa podmurówki

• 1 odpowiedź
    • 8,1k wyświetleń
  7. Dobre oswietlenie ogrodu 1 2

• 54 odpowiedzi
    • 61,8k wyświetleń
  8. chodnik do domu

• 25 odpowiedzi
    • 59,4k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 8k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 10,7k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 10,4k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 14,2k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 10,9k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 15,1k wyświetleń
    • 24 odpowiedzi
    • 59,4k wyświetleń
    • 38 odpowiedzi
    • 49,2k wyświetleń
  9. Ogrodzenia z kamienia

• 36 odpowiedzi
    • 43,8k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 19,8k wyświetleń
  10. Wysokość ogrodzenia

• 17 odpowiedzi
    • 48,8k wyświetleń
    • 60 odpowiedzi
    • 117,5k wyświetleń
  11. Jak wykonać ogrodzenie?

• 15 odpowiedzi
    • 31,2k wyświetleń
    • 36 odpowiedzi
    • 21k wyświetleń
  12. Latarenki na słupkach

• 2 odpowiedzi
    • 17,6k wyświetleń
    • 52 odpowiedzi
    • 127,7k wyświetleń
  13. Dlaczego... kostka brukowa?

14. zabezpieczenie wokol domu

• 45 odpowiedzi
    • 54,3k wyświetleń
  15. Środki do odladzania

• 1 odpowiedź
    • 19,8k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 21,9k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 35,3k wyświetleń
  16. Żółkniecie sosny czarnej

• 4 odpowiedzi
    • 28,1k wyświetleń
    • 17 odpowiedzi
    • 73,3k wyświetleń
  17. Beton na podwórku

• 22 odpowiedzi
    • 60,3k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 23,6k wyświetleń
  18. brama przesuwna

• 7 odpowiedzi
    • 126,5k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 25,9k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 28,9k wyświetleń
  19. Skrzynka pocztowa

• 3 odpowiedzi
    • 27,2k wyświetleń
  20. inne ogrodzenie

• 2 odpowiedzi
    • 24,8k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 71,9k wyświetleń
  21. Kiedy aerować trawnik?

• 7 odpowiedzi
    • 34k wyświetleń
  • Kto jest dostępny   0 użytkowników, 0 anonimowych, 115 gości (Zobacz pełną listę)

• Brak zalogowanych użytkowników
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Ja bym to dopianował i pokrył gumą w płynie.
    • Myślę, że nie odstaje. Podłoga się nie ugina, leży sztywno na całej powierzchni. W płytach jest opcja prowadzenia rury prostopadle w miejscu łuków, a łuki są dwa, tak aby moża było zrobić jednocześnie nawrót i poprowadzić rurkę w poprzek, albo zrobić tylko nawrót. W tych miejscach folia aluminiowa nie otula tak fajnie rurki jak w pozostałych.   Na zdjęciu widać czerwony kolor między łukiem a tą prostopadłą rurką i fioletowy chłodniejszy "trójkąt" między łukami. A ta prostopadła rurka leci praktycznie przy samej ścianie. Nawet w wariantach z aluminiowymi promiennikami - nie widziałem aby były dostępne w wersji na łuki, tylko proste odcinki. Swoją drogą, cały czas zastanawiam się czy i jak zmieniły by się temperatury gdybym dołożył takie promienniki.   Jednak na ten moment najgorzej, że obecnie podłoga ma 23-24*C max a panele w dotyku są poprostu chłodne. Może nie zimne, ale jednak chłodne, a bez paneli podłoga mimo sporej róznicy temperatur była jednak ciepła i przyjemna w dotyku. Mam wrażenie że zamiast ogrzewania podłogowego wyszedł tylko taki bajer, który sprawia że podłoga nie jest całkowicie zimna, tylko letnia. A wykonana została w zasadzie w takim samym standardzie jak na poniższym filmie (polecam od 2:30), tylko zamiast płyt Fermacell 12.5mm, został położony 20mm sklejony i skręcony na zakładkę (EE20).   Nie wiem co jest nie tak, ale jak dla mnie to troche śmieszne, że podłogówka, która w teorii ma dawać większy komfort termiczny przy niższej temperaturze zasilania, polecana do ogrzewania niskotemperaturowego jak pompy ciepła nie jest w stanie zagrzać tego pokoju, a robi to grzejnik Purmo C22 o długości 100cm.
    • Chodzi o to, że jastrych odstaje od ekranu z folii aluminiowej, tam przy ścianie, on musi do niej dotykać.  Widać rurkę, ale ciepło nie rozlewa się na ekran, nie widać przesyłu tak jak w środkowej części zdjęcia.   Przy ścianie pomiędzy ekranem a tą rurką jest większa Δ𝑇.
    • W lewym górnym rogu jest styk podłogi i ściany. Zdjęcie wykonane jeszcze przed położeniem podkładu i paneli. Widać rórkę idącą wzdłóż ściany, prostopadle do całości podłogówki.   Po położeniu całej podłogi, temperatury jak na drugim zdjęciu, czyli ok 3*C niższe niż na samym jastrychu. Niestety kamerkę musiałem oddać zanim podłoga została wykończona, ale porównywałem z pirometrem i różnice między pirometrem a kamerką termowizyjną wynosiły +/-0.5*C. Także mam tylko 1 zdjęcie pojedynczego panela leżącego na podkładzie, gdzie sam podkład był zwinięty w rolkę więc nieco odstaje miejscami od jastrychu - co widać na zdjęciu w postaci niższej temperatury podkładu. Ale po położeniu całej podłogi efekt jest taki sam na całej podłodze.
    • U góry w lewym rogu, to styk ze ścianą zewnętrzną? Gdzie podziała się folia, czy tam jest pustka, słabo ekran przylega do jastrychu? 
    • Jeżeli jest tam papa w ścianie to masa KMB też może być.   Mas KMB nie można kleić na mokro, przed nałożeniem wymagają czystego i suchego podłoża, dla ATK 812 nie ma to znaczenia.    
    • Cześć, potrzebuję pomocy z bardzo niskimi przepływami na ogrzewaniu podłogowym.   1. Opis instalacji Podłogówka na całym parterze ~75 m² 9 pętli na jednym rozdzielaczu (bez mieszacza, zasilanie bezpośrednio z kotła) Kocioł: Immergas Victrix Zeus 25 Zawory kulowe na zasilaniu i powrocie rozdzielacza – w pełni otwarte   2. Objawy Przepływ całkowity pokazywany przez kocioł to tylko 08 (parametr d1.4 - lh/100) Kiedy wszystkie pętle są odkręcone „na maksa”, przepływ NIE przekracza 09 (d1.4) Suma przepływów z rotametrów ~ 9 l/min Podłoga ogólnie chłodna, nawet po długim grzaniu Kocioł przy zadanej 30°C dochodzi do ~34°C i grzeje bardzo długo (ponad godzinę), jakby nie miał odbioru ciepła Najsłabiej grzeje pętla biura (najdalsza pętla), mimo pełnego otwarcia Skręcenie innych pętli prawie nic nie daje (bo przepływ globalny jest wąskim gardłem)   3. Co zostało sprawdzone Zawory kulowe przy rozdzielaczu — na 100% w pełni otwarte Brak filtrów siatkowych przy rozdzielaczu Kocioł nie ma filtra CO wbudowanego (sprawdzone w schemacie) Rotametry działają, pływaki nie drżą Odpowietrzniki automatyczne odkręcone   4. Pytanie do forum Co jeszcze mogę sprawdzić, aby przywrócić prawidłowy przepływ (1,5–2,5 m³/h)? Szczególnie zależy mi na opinii: czy sama pompa w kotle może być za słaba / zapowietrzona, czy mój rozdzielacz jest poprawnie odpowietrzony, czy powinienem mieć dodatkową pompę obiegową na rozdzielaczu, czy widzicie coś na zdjęciach, co mogłoby ograniczać przepływ. Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.
    • Kołek do betonu to, co naklejone  to cię nie interesuje. Kołek ramowy o średnicy min. 10 mm i odpowiednio dobranej długości, takich jak  Fischer SXRL FUS lub Klimas KPR-FAST K.   Np. Fischer DuoXpand 10x120 FUS 
    • Obecnie, poszukując wydajnych rozwiązań energetycznych, wiele osób zwraca uwagę na panele słoneczne. W stolicy Małopolski, by dowiedzieć się więcej o korzyściach płynących z inwestycji w energię odnawialną, warto odwiedzić stronę [url=https://skomat.pl/fotowoltaika/]fotowoltaika Kraków[/url]. Instalacje te cieszą się rosnącym zainteresowaniem zarówno wśród właścicieli domów jednorodzinnych, jak i przedsiębiorstw. Decydując się na montaż, inwestorzy przyczyniają się do redukcji emisji dwutlenku węgla i uniezależniają się od rosnących cen prądu. Nowoczesne technologie pozwalają na efektywną produkcję energii elektrycznej, a fachowcy zapewniają profesjonalne doradztwo i realizację projektu, dostosowując system do indywidualnych potrzeb. Długoterminowe oszczędności i dotacje stanowią silną zachętę do podjęcia tego ekologicznego kroku.
    • Napiszę Ci tak. Też miałem problem w domu na wsi, chciałem powiesić szafkę w łazience, a tam mam drewniane ściany i otwór wyszedł mi pomiędzy belkami. W mchu i paprociach (takie uszczelnienie pomiędzy belkami). Oczywiście, wcześniej jest płyta g/k i na niej glazura. Pojechałem z problemem do "Mrówki" i tam  gosciu pokazał mi praktycznie zwyczajne kołki fi 10, dość krótkie, chyba 60 mm. I zaręczył, że szafka nie spadnie. Będzie się trzymać na glazurze przyklejonej do płyty g/k. No i się trzyma! Na razie trzy lata minęły.  Płyta g/k mocowana jest do ściany drewnianej na placki klejowe, z tym że w miejscu placków w drewno wbijane były gwoździe tak, aby klej ich się trzymał. 
  • Doradcy redakcyjni i firmowi

• Utwórz nowe...