Skocz do zawartości

Chemia budowlana

Producenci chemii budowlanej odpowiadają na pytania. Zadaj pytanie ekspertowi.

129 tematów w tym forum

• 4 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
  1. Jaka tania kotwa chemiczna?

• 0 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 4,6k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 25,2k wyświetleń
  2. Piana Tytan65

• 4 odpowiedzi
    • 7,8k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 5,3k wyświetleń
    • 19 odpowiedzi
    • 5,5k wyświetleń
    • 31 odpowiedzi
    • 99,7k wyświetleń
  3. plamy na stiuku weneckim

• 10 odpowiedzi
    • 33k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 4,8k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 8,4k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 10k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 7,2k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 6,8k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 13,3k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 12,2k wyświetleń
  4. Meszki w domu

• 10 odpowiedzi
    • 12,6k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 6,9k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 4,7k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 14k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 11,5k wyświetleń
    • 21 odpowiedzi
    • 31,8k wyświetleń
  5. Czyszczenie kostki brukowej 1 2

• 84 odpowiedzi
    • 216,2k wyświetleń
  6. Remiont

• 8 odpowiedzi
    • 15,4k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 8,5k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 8,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 7,3k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 11,3k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 6,7k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 8,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 7,9k wyświetleń
  7. Podłoże wapienne

• 4 odpowiedzi
    • 9,2k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 14,9k wyświetleń
  8. Grunt głęboko penetrujący jaki?

• 1 odpowiedź
    • 9,3k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 20,3k wyświetleń
  9. Wykwity poremontowe

• 1 odpowiedź
    • 16,9k wyświetleń
  10. Bielenie mieszkania

• 2 odpowiedzi
    • 8,8k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 19,3k wyświetleń
  11. Impregnacja kamienia

• 2 odpowiedzi
    • 15,7k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 16,4k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 15,4k wyświetleń
  12. Płytki na balkonie

• 2 odpowiedzi
    • 11,3k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 10,4k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 10,7k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 15,6k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 25,4k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 16,6k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 16,3k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 16,2k wyświetleń
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• W prysznicu nie unikniesz silikonowania. To musi być szczelne   Planuję czarny marmur lub czarny kamień, więc silikon też będzie czarny. Silikonowe spoiny będą natomiast bardzo wąskie, prawie niewidoczne na materiale. Powinno wyglądać i zachowywać się ok   Miałam okazję na żywo pomacać i obejrzeć oba materiały, ponieważ robiłam wywiad z szefem firmy, która otworzyła się w mojej mieścince kilka miesięcy temu. Mają oba materiały na stanie.  Na dzień dzisiejszy bardziej przychylam się do płyty węglowej w prysznicu, bo z fornirem jest jednak więcej roboty, jak to z kamieniem - trzeba cyklicznie impregnować. Ponadto obawiam się, że na chropowatej nierównej powierzchni forniru będą osadzać się pozostałości detergentów i trudniej będzie utrzymać ścianę w dobrym stanie wizualnym. Płyta węglowa ma gładkie wykończenie i nie ma takiego ryzyka.  Różnica polega też na tym, że fornir jest cieńszy (około 2 mm), a płyta węglowa ma 5 mm grubości. Fornir z kolei łatwiej przyciąć, niż płytę węglową. Oba materiały mają zalety i wady   Ogólnie oba materiały są dobrym pomysłem na remont bez kucia kafelek. Można wykończyć tym całą łazienkę w kilka dni       Tu masz link do tego artykułu, który pisałam o płytach węglowych.  https://budujemydom.pl/wykanczanie/sciany-wewnetrzne/a/115798-plyty-weglowe-na-sciane-bez-skuwania-starych-plytek O fornirze tylko rozmawiałam i sobie go obejrzałam. Nie pisałam o nim artykułu   Zrobiłam też kilka fot, są umieszczone w treści artykułu. 
    • Ten fornir czy płyta węglowa też mnie kuszą tylko zastanawiam się jak z trwałością? Nie chodzi w płaskie powierzchnie tylko o łączenia. Jak ktoś to zrobi idealnie równo i szczelnie "do czoła" to szacun, inaczej będzie chyba potrzebny jakiś silikon. A wiadomo jak to z tymi silikonami w łazienkach. Czekam na efekty:)
    • Pisząc o podziale miałam właśnie na myśli możliwość np. sądowego negocjowania podziału wzdłuż ściany działowej z druga właścicielką. Czy taki podział jest możliwy? Nie wiem, czy dobrze myślę, że wówczas byłaby szansa na "fizyczne" podzielenie budynku łącznie z dachem i podwórkiem. Są księgi wieczyste. Jestem totalnym laikiem w tych sprawach 
    • Mam tylko pralkę i ma już swoje lata  Naprawiana była już kilka razy, czas wymienić   A skoro teraz takie cuda dają, to dlaczego nie spróbować?  
    • Przecież "ten dom" już nie istnieje (prawnie). Z tego co piszesz, w budynku wyodrębniono dwa niezależne byty prawne (czy mają założone księgi wieczyste?) i nie ma już "domu". On jest już tylko tworem fizycznym, ale w sensie prawnym nie istnieje. Więc teraz wszelkie kombinacje ze zmianami i z zamianami mogą być prowadzone jedynie przez właścicieli tych dwóch wydzielonych części. Bo nikt inny nie ma nad nimi władzy. Tylko ich właściciele.    a o dofinansowanie zawsze się można starać na prace w tej części, do której ma się tytuł własności.
    • Czemu pralko - suszarka nowa? Co zrobisz ze starymi? I gdzie tu ekologia? 
    • Witam Nie jestem pewna, w którym dziale powinnam zamieścić post. Tytułem wstępu podam kilka według mnie istotnych faktów. Jakiś czas temu mój ojciec nabył od Lasów Państwowych część nieruchomości (pierwotnie był to dom jednorodzinny, który został wstępnie podzielony na dwa lokale). Nieruchomość została podzielona w sposób delikatnie mówiąc mało uczciwy (patrząc na to z perspektywy mojego ojca). Podziału lokalu NIE dokonano po granicy ściany działowej domu, która jest od piwnicy po strych, a z zabraniem części pokoju na parterze celem utworzenia klatki schodowej umożliwiającej wejście do pokojów mieszczących się na piętrze. Patrząc na budynek istniała inna możliwość np dobudowanie klatki (rozbudowanie ganku na szczycie budynku, w którym jest wejściem do budynku i zrobienie tam klatki z wejściem do pokojów na górze). Po podziale ojcu pozostał jeden maleńki pokój, duży pokój, kuchnia, łazienka na górze i strych do zagospodarowania. Sąsiadka otrzymała łącznie 3 pokoje, łazienkę, kuchnię. Piwnica podzielona po ścianie głównej na dwa oddzielne pomieszczenia. Działka podzielona "umownie". No i teraz do brzegu... Od niedawna jestem nowym właścicielem tej części domu przypadającej po ojcu. Ojciec już niestety nie żyje  Pytanie moje jest następujące. Czy istnieje możliwość wystąpienia o ponowny podział tego domu w taki sposób, aby stanowił faktycznie dwa odrębne lokale łącznie z dachem?   Pytanie jest podyktowane głównie brakiem dobrego kontaktu z właścicielką drugiej części (fizycznie tam nie zamieszkuje, wynajmuje jakimś ludziom), w niedalekiej przyszłości trzeba będzie przeprowadzić remont dachu, a przy takiej komunikacji widzę marne szanse na porozumienie. Poza tym, chciałabym ubiegać się o dofinansowanie na remont w ramach "czyste powietrze" i nie wiem, czy istnieje taka możliwość w takim układzie jaki jest teraz. Co można z tym zrobić?  Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie Julia  
    • Jak poprawnie zaprojektować i wykonać wentylację dachu z pełnym deskowaniem, pokrytego papą i blachodachówką, przy połaci o długości 10 m i kącie 30°?
    • Przygotowuję się do odświeżenia łazienki. Kwestia tego, że nie chcę się pchać w generalny remont, ponieważ robiłam taki 13 lat temu i zasadniczo płytki "siedzą" porządnie.  Zdecydowałam się więc na metamorfozę. Płytki ścienne pomaluję na biało, jedynie w strefie prysznicowej (też zamieniam wannę na prysznic) zastosuję fornir kamienny lub płytę węglową, które przykleję na istniejące płytki. Na podłodze na istniejące płytki położę panele winylowe.  Zrobiłam kosztorys. Z wymianą wszystkich sanitariatów, mebli łazienkowych, drobnymi przeróbkami hydraulicznymi i zakupem pralko-suszarki wyszedł na kwotę około 17.000 zł.  Edit: zapomniałam dodać, że wszystkie prace wykonam samodzielnie z wyjątkiem przeróbek hydraulicznych. 
    • Przy 5 m² w bloku i wymianie wanny na prysznic plus nowe płytki, realnie trzeba dziś liczyć mniej więcej: remont podstawowy (bez „wodotrysków”): okolice 15–20 tys. zł z robocizną, bardziej „na bogato” (lepsza armatura, zabudowy, droższe płytki): spokojnie 20–30 tys. zł i wyżej. Wymiana samej wanny na prysznic (brodzik, odpływ, kabina + przeróbki hydrauliczne i płytki w tej strefie) to często już 5–10 tys. zł, zależnie od tego, co tam wyjdzie po skuciu starego. Najlepiej popytać lokalnie 2–3 ekipy o wycenę „pod klucz” na podstawie kilku zdjęć i przybliżonego metrażu – szybko się okaże, w jakim widełkach faktycznie będziesz się poruszać w Twojej okolicy.
  • Doradcy redakcyjni i firmowi

• Utwórz nowe...