Skocz do zawartości

Kanalizacja i odwodnienie

Instalacja kanalizacyjna i sanitarna. Zadaj pytanie ekspertowi.

178 tematów w tym forum

• 2 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 4,1k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 8,2k wyświetleń
    • 15 odpowiedzi
    • 9,2k wyświetleń
  1. Rura kanalizacyjna ponad wylewką

• 3 odpowiedzi
    • 7,6k wyświetleń
  2. Zasypanie rowu

• 11 odpowiedzi
    • 11,1k wyświetleń
  3. Odwodnienie z rynien

• 7 odpowiedzi
    • 11,1k wyświetleń
    • 24 odpowiedzi
    • 8,1k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 4,9k wyświetleń
  4. POŚ - co wybrać?

• 4 odpowiedzi
    • 22,8k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 9,4k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 7,7k wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 14,9k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 7,6k wyświetleń
    • 15 odpowiedzi
    • 8,3k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,9k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 10,6k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,8k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 8,4k wyświetleń
  5. Wspólny odpływ WC i umywalki

• 8 odpowiedzi
    • 11,6k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 4,6k wyświetleń
    • 22 odpowiedzi
    • 11,3k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 6,6k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 4,9k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 13,9k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 6k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 4,4k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 5,1k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 6,6k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 6k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 5,8k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 8,5k wyświetleń
  6. Folia kubełkowa

• 9 odpowiedzi
    • 12,1k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 5,8k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 4,5k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 6,5k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 41,4k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 5,9k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 7,4k wyświetleń
    • 15 odpowiedzi
    • 11,3k wyświetleń
  7. Brzydki zapach z szamba

• 6 odpowiedzi
    • 41,5k wyświetleń
  8. Przeniesienie kanalizacji

• 3 odpowiedzi
    • 9,4k wyświetleń
    • 15 odpowiedzi
    • 64,5k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 17,9k wyświetleń
  9. kanalizacja

• 22 odpowiedzi
    • 11,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 5,5k wyświetleń
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dzień dobry, w tym roku wymieniałam konstrukcję dachu i pokrycie dachowe na części domu - dobudówka. Dach płaski 70 m kwadratowych. Wykonawca miał też dokonać ocieplenia dachu watą szklaną. Okazało się, że do budowy użył mokrego drewna: krokwi i deskowania, a do tego przyczepił od razu watę, która przylegała bezpośrednio do deskowania. Efekt - skraplane się pary wodnej i grzyb na konstrukcji. Czy da się to odgrzybić. Znacie może jakąś profesjonalną firmę działająca na pomorzu w okolicach Trójmiasta. Czy powinnam zażądać wymiany pokrycia dachowego? Jak ocieplić to poddasze, żeby sytuacja się nie powtórzyła? Jeśli wymieni pokrycie dachowe i znowu użyje mokrego drewna, to czy mogę od razu na podłodze stropodachu rozłożyć watę szklaną, a pod nią folię paraizolacyjną?  Dach jest kryty papą. A otwory wentylacyjne są w ścianach stropodachu - cztery po dwa po przeciwnych stronach dachu. Dach jest płaski (z lekkim spadkiem) o wymiarach 4 na 18 metrów.   Bardzo proszę o poradę, mam w tej chwili nieocieplony zagrzybiały dach a zbliża się zima.     Pod częścią tego dachu znajdują się sufity podwieszane zamontowane na belkach i deskowanie.  Tworzy się wówczas bardzo niski stropodach w najwyższym punkcie 1 m, a w najniższym 0,5m.  
    • Dzień dobry. Jestem laikiem jeżeli chodzi o suchą zabudowę i potrzebuję pomocy. Na zdjęciach przedstawiony jest sufit w mieszkaniu dwupoziomowym od dewelopera. Góra strych nieużytkowy z oknem, piętro sufit podwieszany a na nim położona paroizolacja   i  wełna mineralna ( grubość mi nie znana) na pewno jest w prospekcie ta informacja jednak  nie mam jak teraz tego odszukać.  Parter cały sufit do podwieszenia od podstaw. Najbardziej interesują mnie pomieszczenia  z  już wykonanym i ocieplonym sufitem. 1) sypialnia 9.39m2  ściany 2,75/3,75 m 2) sypialnia 10.49m2 ściany 4,58/2,35 m 3) Łazienka  5.21m2  4) hol z wyłazem dachowym  3,46m2 5) sypialnia 10 m2   Pyt1. Jak wykonać oświetlenie wpuszczane nie przerywając ciągłości paroizolacji? Oświetlenie nie musi być wpuszczane, może być wystające ale punkowe i trzeba ukryć kable, więc czy i jak wykonać sufit pod sufitem ??? Pyt2. Chciałbym na poddaszu użyć osb na podłogę żeby zrobić typowy składzik rzeczy potrzebnych i niepotrzebnych. Czy robić dodatkową wentylację w podłodze a może ocieplać także skosy?  Pyt 3. W jaki sposób sprawdzić czy paroizolacja została wykonana poprawnie?  Jeżeli temat się powtarza z góry przepraszam i proszę o linki.  Podkreślam jestem internetowym uczniem i wiedzę czerpię głównie stąd   Będę się przymierzał do remontu  i nie chciałbym to zrobić po Januszowemu.  Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
    • Czy ktoś o takim nicku zabierał tu głos? Mnie pytasz? Bo mnie zacytowałeś... A nawiasem - co to jest ten WIATR i skąd się bierze?Jak powstaje?
    • Komentarz dodany przez Janek: Podczytaczu,, przez podgrzanie dochodzi do zmiany stanu skupienia. To nie jest błąd, tylko przykład wyrazisty, żeby zrozumiał tamten kolega. A co do twojej mądrości to na dużych wysokościach, gdzie ciśnienie jest niższe, woda wrze w temperaturze poniżej 70°C, a w suchych warunkach pustynnych ludzie mogą przetrwać krótkotrwale w takiej temperaturze, np. Beduini.
    • A wiesz jak wiatr wpływa na gwizdanie z gęstości i z temperatury? Dzisiaj wieje, więc w piecu mi huczy nawet kiedy jeszcze nie rozpaliłem, tylko otwarłem drzwiczki. Z wentylacją jest podobnie. I podgrzewanie można sobie schować.
    • Aż I, retro, widzisz - Janek chciał Cię doszkolić, a wprowadza w błąd    Samo podgrzanie w granicach akceptowalnych dla organizmu człowieka nie prowadzi do zmiany stanu skupienia, zmienia się gęstość...  
    • Komentarz dodany przez Janek: Przez podgrzanie dochodzi do zmiany stanu skupienia.
    • super! Z naszej strony jeszcze - zamówione oscypki już dotarły, wino też już czeka na odebranie  - zresztą zawsze mam jakieś zapasy, ale najwyżej dobiorę... jeszcze jakieś życzenia?    
    • Dopisałam MTW Orle z Żoną - dzwonił do mnie i prosił o dopisanie do listy. Michał, zadzwoń do Niego, numer podesłałam Ci SMS. 
    • Cwaniaki my planujemy coś koło 17 bo mamy 3 godziny prawie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Doradcy redakcyjni i firmowi

• Utwórz nowe...