Skocz do zawartości

Technologie budowy

Ściana pełni w domu kilka, niekiedy przeciwstawnych funkcji. Dlatego dokonując wyboru, idziemy zawsze na kompromis, decydując, na czym nam zależy. Zapraszamy do dyskusji o technologiach budowy domu.

706 tematów w tym forum

• 14 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 857 wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 4,8k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
  1. Zbrojenie stropu

• 3 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 4,5k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 4,8k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
  2. Sciana nośna

• 9 odpowiedzi
    • 6,4k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 4,8k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 4,6k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 3,2k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 9,2k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 6,6k wyświetleń
  3. wylewka na strych

• 26 odpowiedzi
    • 6,5k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  4. Styropian czy lepiej styrobeton?

• 0 odpowiedzi
    • 4,4k wyświetleń
  5. Strych a płyty MFP

• 11 odpowiedzi
    • 4,9k wyświetleń
  6. Dom od dewelopera

• 2 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
  7. Fundamenty

• 7 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 38 odpowiedzi
    • 6,4k wyświetleń
    • 15 odpowiedzi
    • 113k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 13 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
  8. geowłóknina

• 5 odpowiedzi
    • 16,4k wyświetleń
    • 50 odpowiedzi
    • 35,7k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 4,7k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 22,4k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 6,8k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 5,6k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 7,8k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 6,6k wyświetleń
    • 49 odpowiedzi
    • 27,5k wyświetleń
  9. Elewacja z kamienia naturalnego

• 0 odpowiedzi
    • 6,9k wyświetleń
  10. Rysy na belkach Teriva

• 2 odpowiedzi
    • 6,3k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 4,7k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 4,7k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 6,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,8k wyświetleń
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• To płyta z wełny mineralnej pokryta jednostronnie wzmocnionym welonem szklanym w kolorze czarnym.      
    • Wypożyczyć na 1 dobę. Ukośnica do drewna         to nie skrzynka uciosowa. 
    • W tym roku było naprawdę sporo deszczu. Do kanału wentylacyjnego dwuściennego ze stali nierdzewnej montowanego 3-4 lata temu  nalało się tyle wody, że poziom sięgał już pod wyczystkę  (około 15 cm). Podczas opadów, a nawet jeszcze dłuższy czas po nich, woda ciągle kapała z komina. Po interwencji okazało się, że odpływ na dole się zamulił od  zanieczyszczeń i gdyby nie ta wyczystka, woda podeszłaby aż do kolejnego złącza, sącząc się gdzieś w izolację.   Życie może zaskoczyć, nawet wiekowego podczytywacza. 
    • Zdawała, jak pracowałem... Teraz jestem emerytem, ale wiem, że precyzja jest konieczna... ale ukośnica  leży w składziku  Dlatego, jeśli nigdy tego nie robiłeś, to zachowaj te listwy PCV na swoich miejscach, a kasę na nowe listwy MDF wydaj na inne, przyjemne cele...  Te listwy, które planujesz założyć, to listwy paździerzowe, oklejone tapetą papierową i lakierowane... czy są białe, czy ze wzorem drewna... delikatne i wrażliwe na zadrapania, a po uszkodzeniu tapety - wrażliwe na wodę, np z mopa...  Jeśli już znudziły się te listwy z PCV i koniecznie chcesz mieć "eleganckie" listwy, czy cokoły, lepiej wydać trochę więcej i zrobić to z lakierowanego drewna - wtedy okaże się jak proste są te Twoje "proste" ściany - no i wtedy bez solidnych ukośnic nic nie zdziałasz
    • Witam.   Ostatnio przymierzam się do zakupu nieruchomości (dom z działką i zabudowaniami gospodarczymi). W zasadzie decyzja została już podjęta, chciałem umawiać się z właścicielem na finalizację transakcji, ale coś mnie tknęło, żeby sprawdzić jeszcze u konserwatora zabytków, jak się sprawy mają. O ile wcześniej sprawdzałem kwestie rejestru zabytków i okazało się, że budynek mieszkalny był w rejestrze, ale kilka lat temu został wykreślony, o tyle nie wiedziałem, że istnieje jeszcze coś takiego jak ewidencja zabytków... W ewidencji z kolei dom wciąż figuruje. Co to w praktyce dla mnie oznacza?   Otóż chciałem ocieplić dom, zrobić nową elewację, dobudować taras na piętrze i pod tarasem zrobić ogród zimowy. Dom był już kiedyś remontowany - wszystkie dachy są nowe. Sam dom jest bodajże z 1906 r., w środku ma wszystko odnowione i wymienione. Elewacja nie wygląda na ponad 100-letnią, więc też zapewne była odnawiana, jednak stylizowana jest na starszą (ozdobne gzymsy, ornamenty wokół drzwi i okien). W jednym miejscu elewacja odpadła, co może być spowodowane przemarzaniem ściany, może też wilgocią (od środka widać w jednym miejscu pęcherze). Stąd też pomysł docieplenia budynku, a w zasadzie to wręcz konieczność. Tylko jak do planowanych prac podejść biorąc pod uwagę występowanie budynku w ewidencji zabytków?   Z tego co udało mi się wybadać temat we własnym zakresie: Ewidencja to wykaz szerszy od rejestru, jednak mniej restrykcyjny - nie muszę tak bardzo chuchać i dmuchać na zabytek, nie muszę dbać o jego dobrostan, ale też nie dostanę od państwa dotacji np. na jego renowację. Ponoć ewidencja występuje na szczeblu gminnym, powiatowym i wojewódzkim. Mi nie udało się dotrzeć do trzech różnych poziomów. W zasadzie na BIP wojewódzkiego opolskiego znalazłem Rejestr wojewódzki, a oprócz niego cząstkowe ewidencje, zdaje się, że dla każdej gminy (?) (https://bip.wuozopole.pl/52/ewidencja.html); na stronie wojewódzkiego konserwatora zabytków znalazłem zaś sam rejestr (https://wuozopole.pl/63/rejestr-zabytkow.html). Z mojej perspektywy wygląda to trochę tak, że są ewidencje gminne; ewidencja powiatowa to zbiór gminnych; ewidencja wojewódzka to zbiór powiatowych. Nie ma oddzielnych ewidencji dla różnych szczebli. Spółka będąca właścicielem nieruchomości, którą chcę kupić, ponoć dowiedziała się, że posiadając dom figurujący w ewidencji (ale nie w rejestrze) mogę z nim robić w zasadzie wszystko co mi się podoba, dopóki nie jest wymagane pozwolenie na budowę. Jeśli wymagane jest pozwolenie na budowę to automatycznie wymagana jest zgoda konserwatora zabytków. Elewacja pozwolenia nie wymaga; nawet taras poniżej 35 m2 pozwolenia nie wymaga, ogród zimowy również - czyli mogę sobie swobodnie działać. Luźny wywiad telefoniczny w urzędzie konserwatora dostarczył nam z kolei informacji, że o elewacji możemy zapomnieć. O wybijaniu dziury w ścianie pod drzwi tarasowe tym bardziej... Wyczytałem też, że w przypadku ewidencji wszystko zależy od widzi mi się danego konserwatora. Ze sprawą trzeba się zwrócić do konserwatora wojewódzkiego, który kieruje sprawę niżej, do lokalnego konserwatora. Jak się trafi na człowieka to może zatwierdzić wszystko. Jak nie to pozostaje jedynie sąd administracyjny. Jak to zatem jest w rzeczywistości? Na co mogę sobie pozwolić? Jakimi aktami prawnymi mogę się podpierać? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i ukierunkowanie.   Pozdrawiam J
    • No bo teraz wydawać tylko na docinki listew tyle pieniędzy to też żeby mi to było potrzebne cały czas .I co masz tą ukośnice i zdaje egzamin ?
    • Ja również, ale nie z nowego komina wentylacyjnego zewnętrznego  ocieplonego...
    • Tiaaa... Ukośnica drewniana "umożliwi" korektę kąta docinania    Ja mam tego typu:   A ta wygląda obiecująco:  
    • Firma HEF ponownie zaskakuje swoją dalekowzrocznością w zrozumieniu potrzeb swoich klientów. W dobie niedoboru na rynku paliw jakościowych, nowymi produktami firmy są kotły wielopaliwowe. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budownictwob2b.pl/instalacje/baza-wiedzy/urzadzenia-i-akcesoria-grzewcze/3558-hef-kotly-grzewcze
  • Doradcy redakcyjni i firmowi

• Utwórz nowe...