Skocz do zawartości

Planowanie ogrodu

Projektowanie ogrodu to dla niektórych najprzyjemniejszy etap tworzenia otoczenia wokół domu. Podziel się pomysłami i zaczerpnij inspiracji.

86 tematów w tym forum

• 4 odpowiedzi
    • 19,2k wyświetleń
  1. Skarpa przed domem

• 22 odpowiedzi
    • 25,3k wyświetleń
  2. drzewka we wnętrzu domu

• 8 odpowiedzi
    • 22,5k wyświetleń
  3. szto diełat`?

• 8 odpowiedzi
    • 16,4k wyświetleń
    • 133 odpowiedzi
    • 133,2k wyświetleń
  4. Ziemia z pieczarkarni

• 9 odpowiedzi
    • 29,8k wyświetleń
    • 21 odpowiedzi
    • 96,5k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 11,2k wyświetleń
  5. cebulki

• 5 odpowiedzi
    • 14,8k wyświetleń
  6. czarna agrowłóknina

• 1 odpowiedź
    • 12,3k wyświetleń
  7. Forumowy bazarek ogrodniczy 1 2

• 56 odpowiedzi
    • 43,9k wyświetleń
  8. Jak Żywiec rośnie...

• 3 odpowiedzi
    • 14,9k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 11,3k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 13,2k wyświetleń
  9. skalniak .... 1 2

• 69 odpowiedzi
    • 84,1k wyświetleń
  10. trawnik czy łąka?

• 33 odpowiedzi
    • 23,3k wyświetleń
  11. wycięta tuja na cmentarzu

• 10 odpowiedzi
    • 15k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 16,1k wyświetleń
  12. PARK 1 2

• 52 odpowiedzi
    • 24,7k wyświetleń
  13. problem z trawnikiem

• 9 odpowiedzi
    • 6,6k wyświetleń
  14. Meble do ogrodu

• 24 odpowiedzi
    • 13,1k wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 31,5k wyświetleń
  15. Zagospodarowanie duzej skarpy

• 5 odpowiedzi
    • 23,3k wyświetleń
  16. Mam kłopot?

• 23 odpowiedzi
    • 9k wyświetleń
  17. tuje do wyciecia

• 18 odpowiedzi
    • 93,4k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 9,7k wyświetleń
  18. murek oporowy - element skalniaka

• 29 odpowiedzi
    • 13,5k wyświetleń
    • 49 odpowiedzi
    • 27,6k wyświetleń
  19. o ogródku ...

• 8 odpowiedzi
    • 6,4k wyświetleń
  20. humus?

• 6 odpowiedzi
    • 7,3k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 13,4k wyświetleń
  21. Kiedy zacząć planowanie ogrodu

• 9 odpowiedzi
    • 9,7k wyświetleń
    • 25 odpowiedzi
    • 109,4k wyświetleń
  22. Skalniak

• 13 odpowiedzi
    • 14,2k wyświetleń
    • 41 odpowiedzi
    • 16,7k wyświetleń
  23. zaniżenie terenu

• 5 odpowiedzi
    • 4,7k wyświetleń
  24. wybieg dla psa?

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dzięki za odpowiedź. Wybrałem taką okrągłą ze względu na to zadaszenie na wlocie, które, moim zdaniem, ograniczy przedostawanie się wody do środka podczas deszczu i bocznego wiatru.     Tak właśnie zamierzam zrobić. Podłączę do tego odcinek rury tak, żeby wewnątrz lekko wystawał  ze suporeksu.   A co ze średnicą wewnętrznego otworu ? 150-tka czy też dwusetka ?  
    • Witam, Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość jeżeli w jakiś sposób dubluje temat (szukałem ale nie znalazłem). Moja sytuacja wygląda tak. Nowa instalacja (dom używany od 9 miesięcy) na wejściu zamontowany reduktor ciśnienia z filtrem siatkowym, dalej zmiękczacz wody HELIX 20, dalej potrójny filtr 15mikronów > 5 mikronów > filtr węglowy. Filtry wymieniane raz na miesiąc max 2 miesiące.   Na początku wszystko było świetnie. Cieszyliśmy się czystą wodą z kranu, której nie baliśmy się pić. Niestety od jakiegoś czasu woda z kranu zaczęła śmierdzieć czymś jakby stęchlizną niestety ma to także wpływ na jej smak. Zdarzyło się też, że po naszej nieobecności przez 7 dni w wakacje z kranu poleciała wręcz zielono-brązowa woda. Po spuszczeniu pewnej ilości wody nieprzyjemny zapach częściowo ustaje, ale mimo wszystko nadal go czuć. Dodam, że woda najpierw zaczęła śmierdzieć w kranach na piętrze, a teraz śmierdzi już wszędzie. Podgrzewacz do wody ma ustawiony automatyczny program przegrzewania instalacji do 70 st. w celu pozbycia się ewentualnych bakterii, ale śmierdzi zarówno ciepła jak i zimna woda.   Hydraulik nie potrafił mi powiedzieć co jest przyczyną. Czy ktoś może pomóc w temacie? Czy ktoś ma pomysł jaka jest przyczyna? Będę wdzięczny za każe wskazówki. 
    • W jakiej kolejności to ma iśc od spodu sa te elementy co na zdjęciu ponieważ jak robię to po swojemu to mi leci z boku ?Wstawiam elementy wszystkie na zdjęciu i od spodu już aby dokręcić jak ma to iść ?  
    • Witam Serdecznie .Mam pytanie jak podłączyć od spodu korek spustowy klik klik bo robię to cały czas i z boku leci Woda nie wiem w jakiej kolejności to zrobić ?  
    • Jak najbardziej może być taka czerpnia. Chociaż nawet typowa kratka wentylacyjna by wystarczyła. Ważne żeby połączyć ją z odpowiednio długim kawałkiem rury (ma przechodzić przez izolację i warstwę konstrukcyjną). Rura z minimalnym nachyleniem na zewnątrz, bo wtedy jeżeli woda się tam dostanie, to i tak spłynie na zewnątrz.
    • Podczas wykonywania ocieplenia poddasza, zrobiłem szczelinę między deskowaniem a wełną mineralną, które w górnym fragmencie łączy się z pustą przestrzenią powyżej jętek. Na ściankach szczytowych planuję też zrobić otwory wentylacyjne aby ta opisana powyżej wentylacja mogła działać prawidłowo.  Na zdj. poniżej strzałka pokazuje otwór w którym zamierzam zrobić przebitkę przez styropian z zewnętrznej strony. Same otwory w ściankach już były zrobione.     A moje pytanie to: Czy czerpnia powietrza z okapnikiem taka jak na zdjęciach poniżej jest dobrym pomysłem na zakończenie tej wentylacji i czy średnica 150 mm. jej otworu przyłączenia jest wystarczająca, czy też wybrać taką ze śr. 200 mm. ?    
    • Michał mi odpisał, że mamy się nie martwić, spotkanie na pewno się odbędzie Szuka dla nas fajnej miejscówki. Napisze tu kilka słów w wolnej chwili  
    • Komentarz dodany przez Monika: Witam Chciałam zapytac dokładnie o nr farby, jaką zastosowaliście na obiekcie
    • Kaskada Kompleks w Okrzeszyńcu w Rybniku to kolejny obiekt, który wpisujemy na listę referencyjną Farby KABE Polska. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budownictwob2b.pl/wykanczanie/puls-branzy/51251-kaskada-kompleks-w-okrzeszyncu-w-rybniku-z-farbami-kabe
    • Planuję dach dwuspadowy z pełnym deskowaniem i montażem blachy na rąbek. Jakie rozwiązanie najlepiej zastosować jako warstwę podkładową? membrana wysokoparoprzepuszczalna – jeśli tak, to jaka sprawdzona marka? papa podkładowa albo folia bitumiczna – czy to lepsze rozwiązanie? Jak w takim układzie zapewnić prawidłową wentylację połaci, żeby uniknąć problemów w przyszłości? Chodzi mi o trwałość i zgodność z normami.
  • Doradcy redakcyjni i firmowi

• Utwórz nowe...