Skocz do zawartości

Ogród

Fora

1. Co to za roślina?

Masz roślinę i nie wiesz jak się nazywa? Wstaw jej zdjęcie.
    Może inni użytkownicy forum pomogą Ci ją rozpoznać?

35

Projektowanie ogrodu to dla niektórych najprzyjemniejszy etap tworzenia otoczenia wokół domu. Podziel się pomysłami i zaczerpnij inspiracji.

85

Krety i inne intruzy w ogrodzie. Ptaki zjadające czereśnie, osy, insekty, wszelkie robale i zarazy - jak sobie z nimi radzić

66

Posiadasz piękne, unikatowe okazy roślin? Pochwal się nimi i porozmawiaj o problemach w uprawie z innymi miłośnikami zieleni

128

Jak urządzić kącik do wypoczynku, aby zagościł w nim duch miejsca? Opowiedz jakie masz meble ogrodowe i altanę.

88

Podziel się refleksjami związanymi z wykonaniem lub aranżacją oczka wodnego oraz ze sposobami na podlewanie ogrodu, bądź skorzystaj z doświadczeń innych

52

Wykonałeś w ogrodzie nawierzchnię, zainstalowałeś oświetlenie, zbudowałeś ogrodzenie? Opowiedz o tym na forum

120

Które narzędzia ogrodnicze byś polecił, a których nie? Odpowiedni i zadbany sprzęt to klucz do właściwej pielęgnacji ogrodu

107
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Tak, ma rację, gdzieś już tu temat ten był poruszany, poszukaj.   
    • Cześć wszystkim, jestem nowy na forum i szukam porady.  Ostatnio zastanawiam się nad możliwością zaprojektowania wymarzonego domu od podstaw i trafiłem na ofertę firmy New-House. Oferują oni kompleksowe wsparcie w projektowaniu domów we współpracy z doświadczonymi architektami, co wydaje się świetną opcją dla osób, które chcą mieć pełną kontrolę nad każdym aspektem swojego projektu. Z tego, co widzę, New-House zapewnia nie tylko indywidualne podejście do projektowania, ale także profesjonalne doradztwo na każdym etapie – od wyboru stylu i układu domu, aż po optymalizację kosztów budowy. Dzięki temu można stworzyć projekt w pełni dostosowany do swoich potrzeb, jednocześnie korzystając z wiedzy i doświadczenia ekspertów. Czy ktoś z Was korzystał z tej oferty lub współpracował z New-House przy projektowaniu domu? Jakie są Wasze wrażenia? Czy warto rozważyć współpracę z nimi?  
    • Dobry wieczór, jestem nowa na forum, niezbyt obeznana, także z góry dziękuję za wyrozumiałość.   Mam do wyremontowania mieszkanie, powierzchnia 39m2, aktualnie z rozkładem: pokój (z lewej), łazienka po środku i kuchnia z prawej. Załączone zdjęcie to układ funkcjonalny pani projektantki. Planuję podgrzewać wodę piecykiem gazowym, zlokalizowanym w łazience (dotychczas był bojler elektryczny) i przenieść aneks kuchenny do salonu. Jestem po spotkaniu z kominiarzem, który wyznaczył mi komin, do którego mogę podpiąć junkers w łazience i temat jest dla mnie zrozumiały.  Problem pojawia się przy montażu płyty gazowej. Mianowicie, Pan dodał, że jest jakiś przepis, który nie pozwala na montowanie kuchenki gazowej w aneksie kuchennym, bo domyślnie jest to pokój użytkowy (użył argumentu, że przebywa się w nim dłużej niż 4h, a niby w osobnej kuchni mniej niż 4h i to jest ta różnica. Jeżeli coś mylę to przepraszam). Co prawda wyznaczył mi wentylację w tym pokoju (kratka nr 1) i dodał, że mogę tę kuchenkę tam zamontować, ale raczej na własną odpowiedzialność. Chciałabym się wcześniej upewnić, co do tych zapisów? Czy faktycznie coś takiego istnieje?  Zapytałam go tak o, czy w ramach kontroli gazowej, którą on sam przeprowadza co rok, podważyłby tę płytę, powiedział, że ON nie, ale ktoś inny mógłby mieć "ale". Nie rozumiem z tego już nic :> 
    • Może być, że tej firmy już nie ma.
    • o i w końcu sensowne podsumowanie dealu
    • Tu może być problem ich zniechęcenia.       A tu bardzo duże koszty dojazdów.     Nam nic nie mówi, ile ostatecznie Pan zapłacił  za te mebelki na wymiar, czy za dużo, a może za mało za wykonaną już pracę. Może lokalny stolarz dokończy.      Pewno cena za te mebelki z  fakturą powinna być jeszcze większa.     Może oni już umoczyli w tym „meblowym” interesie.   US ich nie zmusi do dalszej współpracy z tym klientem, będzie wręcz odwrotnie.   A gdzie tu do jakiejś gwarancji czy rękojmi. 
    • z szacunem - można to wszystko ograniczyć, Ty/Wy się z kasą nie liczycie za bardzo, to widać, nie może to być wyznacznikiem dla zwykłych śmiertelników
    • widzisz, to synonim dzisiejszych czasów, wydana decyzja PRAWOMOCNA, a ktoś pierdnął i galareta w gaciach, ja bym się nie przejmował, ale to trudna decyzja bo to nie moja kasa jakie masz oficjalne pisma z urzędu, ktoś coś każe wstrzymać? boisz się jav,?
    • Oczywiści. Postrasz, że pójdziesz i czekaj na reakcję. Ale niezbyt długo czekaj. Jak nie poprawią i nie dokończą, to ja bym się nie wahał.  Bo jeśli Ty pójdziesz do US, to Ty nie bekniesz, ale oni tak.
    • Zgadza się, mam decyzję ostateczna. Pani w urzędzie przez tydzień nie widziała, że na dzienniku podawczym leży odwołanie. Z uśmiechem mnie poinformowała, że w takim razie decyzja jest nieważna i ona musi skierować sprawe do wojewody. Tak sobie czekam od lipca...   Edit. Dla mnie bez znaczenia kto cofnął pozwolenie. Może i urzędniczka zrobiła to bezprawnie ale ponieważ odwołanie było złożone w terminie to ktoś prędzej czy pozniej by to wstrzymał. Generalnie jest cyrk i zastanawiam się co mogę z tym zrobić skoro nie mogę budować przez błąd urzędnika. 
  • Doradcy redakcyjni i firmowi

• Utwórz nowe...