retrofood Napisano 9 stycznia 2016 #1201 Napisano 9 stycznia 2016 Cytat pamiętam Twój sceptycyzm do oświetlenia ledowego, a teraz co kolego - wszyscy tylko ledy Chłe, chłe, chłe... wszyscy... dobre sobie.Po pierwsze, to mój sceptycyzm wynikał z konkretnych cech produktu, a nie z tego, że "nie bo nie". Po drugie, postęp techniczny jednak posuwa się naprzód i część z moich zastrzeżeń z czasem się osłabia, bo wchodzą na rynek wyroby lepszej jakości. Po trzecie, na razie daleko im jeszcze do żarówek, poczytaj temat o analizie poszczególnych modeli na "elektrodzie",a po czwarte, duze zastrzeżenia mam wciąż do daty 2020 roku. Przekonamy sie wtedy, jak bedziesz piszczał, kiedy przyjdzie płacić za moc bierną. Więc jeśli chcesz dyskutować, to nie rzucaj hasłami, tylko przytaczaj całość argumentów. Bo jesli jestem sceptykiem, to nie betonowym, ja wysłuchuję argumentów.
demo Napisano 9 stycznia 2016 #1202 Napisano 9 stycznia 2016 (edytowany) Cytat postęp techniczny jednak posuwa się naprzód i część z moich zastrzeżeń z czasem się osłabia, bo wchodzą na rynek wyroby lepszej jakości. Cieszę się że jednak mi przyznajesz rację Temat mocy biernej znam - strachy na lachy. Edytowano 9 stycznia 2016 przez demo (zobacz historię edycji)
Pit-4 Napisano 10 stycznia 2016 #1203 Napisano 10 stycznia 2016 Cytat No tak, to w aucie pewno od dawna masz powyrywane drzwi i gdzie tam jeszcze - lodówka, a okna całe ?, krzesła połamane ?W takim układzie to faktycznie wszystko powinno być pancerne, nie chcę być niegrzeczny ale nic innego nie przychodzi mi na myśl jak tylko wychowanie. Drzewo postępowe, trzcina postępowa, toż to najstarsze materiały w dziejach ludzkości, nocoty.pierdu pierdu, postępu nie zatrzymaszpamiętam Twój sceptycyzm do oświetlenia ledowego, a teraz co kolego - wszyscy tylko ledy To jest po prostu czysta, niczym nie skrepowana ludzka zazdrość! Chcieli by takie drzwi, ale jak sobie pomyślą ile to roboty z wymianą, wolą pierdzieć w krzesło przed kompem i Cie gnębić! A winne oczywiście bachory...Tez tak sobie wiele rzeczy w domu tłumaczę...;)
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 10 stycznia 2016 #1204 Napisano 10 stycznia 2016 Cytat No tak, to w aucie pewno od dawna masz powyrywane drzwi i gdzie tam jeszcze - lodówka, a okna całe ?, krzesła połamane ?W takim układzie to faktycznie wszystko powinno być pancerne, nie chcę być niegrzeczny ale nic innego nie przychodzi mi na myśl jak tylko wychowanie. na zaczepkę nie zareaguję każdemu się widzi co się widzimnie niekoniecznie się widzieć muszą .a że mieszczą się w kanonie "glamour" to pewnie spotkam się z nimi szybciej niż przypuszczam.i nabędę wiedzę praktyczną - czy sprawdzają się jako drzwiczy tylko jako element dekoracyjny
demo Napisano 10 stycznia 2016 #1205 Napisano 10 stycznia 2016 Cytat na zaczepkę nie zareaguję Nie była to żadna zaczepka i sam chyba przyznasz że w imię bezstresowego wychowania i przez własne lenistwo, pozwala się dzieciakom na zbyt wiele, nawet na demolkę własnego mieszkania.Jeśli odebrałeś to jako zaczepkę to przepraszam, ale to była tylko refleksja do określenia: Cytat a z moimi dzieciakami i sztorm ma małe szanse
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 10 stycznia 2016 #1206 Napisano 10 stycznia 2016 Cytat Nie była to żadna zaczepka i sam chyba przyznasz że w imię bezstresowego wychowania i przez własne lenistwo, pozwala się dzieciakom na zbyt wiele, nawet na demolkę własnego mieszkania.Jeśli odebrałeś to jako zaczepkę to przepraszam, ale to była tylko refleksja do określenia: rozmawiamy o drzwiach nie o wychowaniujestem pewien że młotkiem działania nie podejmą.co i tak nie znaczyże mam obowiązek zaufać szkłu
demo Napisano 10 stycznia 2016 #1207 Napisano 10 stycznia 2016 Jak rozwalałem drzwi ze starej kabiny to było tak:niby wiedziałem teoretycznie jak skutecznie je unicestwić,ale oparłem je z jednej strony na ziemi a drugą podparłem jakimś klockiem,wziąłem młot taki 4 kg i mówię no nie ma bata żeby się oparły,pierwsze uderzenie rekonesansowe dość lekkie i nic, następne walnięcie już mocniejsze, dalej nicjeszcze raz szyba zleciała z klocka i nic.Robiłem to po to by sprawdzić czy faktycznie porównanie jej twardości do stali ma swoje uzasadnienie i przekonałem się że jednak ma. Ale dobra niech będzie że trafiłem na bardzo dobrze zahartowany egzemplarz. 1
solange63 Napisano 24 marca 2016 Autor #1208 Napisano 24 marca 2016 22 marca, roku pańskiego 2016 została podłączona woda do budynku.
Baszka Napisano 24 marca 2016 #1209 Napisano 24 marca 2016 Przygotowania do śmigusa ruszyły pełną parą i w końcu herbatą będzie można gości poczęstować .
solange63 Napisano 31 marca 2016 Autor #1210 Napisano 31 marca 2016 Kolejne pytanie z cyklu; czy ja nie zwariowałam?Całkiem niedługo (maj/ czerwiec) będziemy kryć dach. Jeszcze nie wiem czym, ale napaliłam się na ten oto produkt:Blachodachówka z posypką, Gerard CoronaWszędzie piszą, że pasuje do tradycyjnych domków, imituje gont drewniany, że popularny w górach, bla bla bla...ale ja mam dziwne wrażenie graniczące z pewnością, że na moim nowoczesnym domku, wyglądałby całkiem zacnie. Szara brama garażowa, drewniane wstawki na elewacji... noszzzz cytując klasyka "somebody stop me" Proszę też nie wyskakiwać z argumentami, że to jednak blacha, nie ma to jak zwykła dachówka... Dla mnie 50 lat gwarancji dla szczelności jest satysfakcjonujące. Opcja jest taka, że albo będę mieć najtańszą dachówkę, albo blachę z górnej półki.
PeZet Napisano 31 marca 2016 #1212 Napisano 31 marca 2016 I ja to ostatnio widziałem na jakimś dachu. Bardzo fajne. Mnie też się podoba. To chyba ruukki.
Baszka Napisano 31 marca 2016 #1213 Napisano 31 marca 2016 Też mi się podoba , a jak się to ma do nagrzewania i bębnienia?
solange63 Napisano 31 marca 2016 Autor #1214 Napisano 31 marca 2016 Cytat Po ile to cudo bo mi się też podoba pierwsze z brzegu oferty to ca. 60 zł za m2 (30 zł za 1 panel). 5 minut szukania i znalazłam za 27 zł za panel... myślę, że utargowałabym do 25 spokojnie Cytat I ja to ostatnio widziałem na jakimś dachu. Bardzo fajne. Mnie też się podoba. To chyba ruukki. chyba nie. Chyba, że jakaś firma dziecko http://www.gerardroofs.pl/pl/produse-5 Cytat Też mi się podoba , a jak się to ma do nagrzewania i bębnienia? Nie nagrzewa i nie bębni Generalnie w moim parterowcu ma to niewielkie znaczenie, ale producent na stronie pisze, że dzięki posypce nagrzewanie i rozchodzenie dźwięków są minimalne.
coolibeer Napisano 31 marca 2016 #1215 Napisano 31 marca 2016 Poka no domek w tym stanie jakim tera jest co? Bo nic nie widzę 3 stronki wstecz
Gość Razmes Napisano 31 marca 2016 #1216 Napisano 31 marca 2016 A propos bębnienia. Co masz w izolacji pod dachem?
aaaa Napisano 31 marca 2016 #1217 Napisano 31 marca 2016 Sola - jakaś moda panuje na toto, bo coś ostatnio często widuję to na okolicznych dachach (takie lub bardzo podobne).Ale mnie osobiście średnio się podobano ale to tobie ma się podobać
solange63 Napisano 31 marca 2016 Autor #1218 Napisano 31 marca 2016 Cytat Sola - jakaś moda panuje na toto, bo coś ostatnio często widuję to na okolicznych dachach (takie lub bardzo podobne).Ale mnie osobiście średnio się podobano ale to tobie ma się podobać Poważnie?! a ja myślałam, że Amerykę odkryłam znalazłam podobny produkt z innej firmy. Trochę tańszy. Decra Stratos Icopal. Cytat A propos bębnienia. Co masz w izolacji pod dachem? jeszcze nic planowo ma być 10 cm wełny, chociaż i nad tym się zastanawiam. Nie wiem czy 30 cm na stropie nie załatwi sprawy. W stosownym czasie to przeliczę.
demo Napisano 31 marca 2016 #1219 Napisano 31 marca 2016 Będzie porastać mchem i otwarcie to piszą: Cytat Jednakże położona na połaci północnej oraz na dachu usytuowanym na terenie zadrzewionym – będzie porastać mchem bardziej niż angobowana ceramika, choć i ta nie uniknie zazielenienia po pewnym czasie. Za wadę blachodachówki z posypką może też być uważana jej wysoka cena. w tym artykule:http://www.e-dach.pl/a/pokrycia-dachowe-cz...ypka-14674.html
solange63 Napisano 31 marca 2016 Autor #1220 Napisano 31 marca 2016 Cytat Będzie porastać mchem i otwarcie to piszą: w tym artykule:http://www.e-dach.pl/a/pokrycia-dachowe-cz...ypka-14674.html Czytałam. Nie mam na dachu połaci północnej. Teren "zadrzewiony", to jeden (chyba) dąb u sąsiada. Cytat Poka no domek w tym stanie jakim tera jest co? Bo nic nie widzę 3 stronki wstecz siakoś tak wygląda:
demo Napisano 31 marca 2016 #1221 Napisano 31 marca 2016 (edytowany) Przy tak małym kącie nachylenia dachu jednak warto brać to pod uwagę. Może się okazać że nawet nie będzie potrzebna północna strona i drzewa.Mam tak mały kąt nachylenia dachu garażu, strona południowa i już ładnie widać te białe porosty.Ale czytałem że dla niektórych to dodatkowa ozdoba, coś jak patyna.Czy ja wiem ?, może jest w tym jakiś sens.Jeśli interesuje Cię moje zdanie to jestem na nie. Edytowano 31 marca 2016 przez demo (zobacz historię edycji)
Gość Razmes Napisano 31 marca 2016 #1222 Napisano 31 marca 2016 Kup wersję bez posypki. Gwarancja podobna, kształt taki sam. Cena niższa. Pieniążki zainwestuj w izolację
solange63 Napisano 31 marca 2016 Autor #1223 Napisano 31 marca 2016 Cytat Przy tak małym kącie nachylenia dachu jednak warto brać to pod uwagę. Może się okazać że nawet nie będzie potrzebna północna strona i drzewa.Mam tak mały kąt nachylenia dachu garażu, strona południowa i już ładnie widać te białe porosty.Ale czytałem że dla niektórych to dodatkowa ozdoba, coś jak patyna.Czy ja wiem ?, może jest w tym jakiś sens. to od zada strony; po jakim czasie wyjdzie mi mech na dachówce (biorąc pod uwagę tak mały kąt)? Dodam, że glazura nie mieści się w moich kanonach piękna. Jeśli dachówka to angobowana. Cytat Jeśli interesuje Cię moje zdanie to jestem na nie. I tu akurat Twoje zdanie pokrywa się ze zdaniem mojego męża. Już wiem, że wykańczając dom, któreś z nas zginie, albo przy okazji wykończymy się nawzajem Panu mężu podoba się to ustrojstwo:blachodachówka Venecja
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 31 marca 2016 #1224 Napisano 31 marca 2016 Cytat Kolejne pytanie z cyklu; czy ja nie zwariowałam?Proszę też nie wyskakiwać z argumentami, że to jednak blacha, nie ma to jak zwykła dachówka... Dla mnie 50 lat gwarancji dla szczelności jest satysfakcjonujące. Opcja jest taka, że albo będę mieć najtańszą dachówkę, albo blachę z górnej półki. tam zaraz nie wyskakiwaćskoro imituje znaczy nie jestnajgorsze jest to że dachówka też imituje dachówkę dowódczyli tez dachówką w sumie nie jestpoczytaj te gwarancjebo w/w producent z linka reklamację uznałtylko że poczuwał się tylko do dostarczenia nowej dachówki na placstara zleźć z dachu i nowa na niego wleźć miały same Cytat mnie się podoba zdj nr 1jak mi się rozpadnie dachówka z gwarancją 30 lat (w domyśle 50 potem przełożyć i następne 50 ) po 20 to będę się rozglądał 2
demo Napisano 31 marca 2016 #1225 Napisano 31 marca 2016 (edytowany) Te mężowe trzeba przyznać mają swój urok. Gdybym dzisiaj dla siebie wybierał to padło by na płaską.Proces powstawania mchów i porostów pewnie przebiega bardzo różniście, na swoje pierwsze musiałem poczekać jakieś 10 lat.Płaska to taka: Edytowano 31 marca 2016 przez demo (zobacz historię edycji)
Leszek4 Napisano 31 marca 2016 #1226 Napisano 31 marca 2016 Gdyby to było na moim dachu (20 st.), to zastanowiłbym się czy z takiej posypki zjeżdża śnieg, czy leży aż tam stopnieje?Wybrałbym opcję Twojego małża.
Gość Razmes Napisano 31 marca 2016 #1227 Napisano 31 marca 2016 (edytowany) Ewentualnie blachodachówka w kształcie Wenecji, cięta na wymiar. Wsad wybierasz sama(gwarancję). Prościej będzie się dekarzom układało. Demo, chciałbyś coś tegalito podobne na dachu? Betonowa? Edytowano 31 marca 2016 przez Razmes (zobacz historię edycji)
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 31 marca 2016 #1228 Napisano 31 marca 2016 Cytat Gdyby to było na moim dachu (20 st.), to zastanowiłbym się czy z takiej posypki zjeżdża śnieg, czy leży aż tam stopnieje?Wybrałbym opcję Twojego małża. Leszek a konstrukcję dachu masz przeliczoną tylko na ciężar własny ????na dachówce zwykłej też mam śnieg przez "całą " zimę czyli ostatnimi laty przez tydzieńa spad mam zdecydowanie większy
Leszek4 Napisano 31 marca 2016 #1229 Napisano 31 marca 2016 (edytowany) Cytat Leszek a konstrukcję dachu masz przeliczoną tylko na ciężar własny ????na dachówce zwykłej też mam śnieg przez "całą " zimę czyli ostatnimi laty przez tydzieńa spad mam zdecydowanie większy Nie o to mi chodzi. Na dach nie wylezę, a mam tam różne pieroństwa, w tym wylot wentylacji przydomowej oczyszczalni. Minionej zimy, kiedy słonko się oparło, śnieg z dachówki zjechał.Dodałem: ta wentylacja jest grawitacyjna. Edytowano 31 marca 2016 przez Leszek4 (zobacz historię edycji)
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 31 marca 2016 #1230 Napisano 31 marca 2016 Cytat Nie o to mi chodzi. Na dach nie wylezę, a mam tam różne pieroństwa, w tym wylot wentylacji przydomowej oczyszczalni. Minionej zimy, kiedy słonko się oparło, śnieg z dachówki zjechał. Też mam tam te "pieroństwa"i jeszcze płotki przeciw ślizgowebo u mnie spadałoby z nieco większej wysokości
solange63 Napisano 31 marca 2016 Autor #1231 Napisano 31 marca 2016 Cytat Płaska to taka: powaaaaaaaaaażnie? No mów dalej do mnie jak do debila sorki zmęczona już jestem, głupawka mi się włączyłaPłaska odpadła dawno temu: po pierwsze kosmiczna cena. Po drugie bardzo brzydko wygląda na dachu z małym spadkiem; wygląda tak jakoś krzywo i zęby są bardzo mocno zaznaczone... Jechałam ją specjalnie obejrzeć na żywo i baaaaaardzo się rozczarowałam (dach miał 25 stopni). Pięknie wygląda na dachach z dużym spadkiem myślę, że od 35 stopni. Wtedy faktycznie tworzy jedną taflę. Cytat Ewentualnie blachodachówka w kształcie Wenecji, cięta na wymiar. Wsad wybierasz sama(gwarancję). Prościej będzie się dekarzom układało. Demo, chciałbyś coś tegalito podobne na dachu? Betonowa? są też ceramiczne; creaton domino.No i blaszka, ale cena zaporowa (Icopal Quadro)
Gość arturo72 Napisano 31 marca 2016 #1232 Napisano 31 marca 2016 Cytat Kolejne pytanie z cyklu; czy ja nie zwariowałam?Całkiem niedługo (maj/ czerwiec) będziemy kryć dach. Jeszcze nie wiem czym, ale napaliłam się na ten oto produkt:Blachodachówka z posypką, Gerard CoronaWszędzie piszą, że pasuje do tradycyjnych domków, imituje gont drewniany, że popularny w górach, bla bla bla...ale ja mam dziwne wrażenie graniczące z pewnością, że na moim nowoczesnym domku, wyglądałby całkiem zacnie. Szara brama garażowa, drewniane wstawki na elewacji... noszzzz cytując klasyka "somebody stop me" Proszę też nie wyskakiwać z argumentami, że to jednak blacha, nie ma to jak zwykła dachówka... Dla mnie 50 lat gwarancji dla szczelności jest satysfakcjonujące. Opcja jest taka, że albo będę mieć najtańszą dachówkę, albo blachę z górnej półki. W nowoczesny domu "gont" ?Jeśli chodzi o blachodachowke to w takim domu bardziej byłaby wskazana prosta na rąbek a jak ceramiczna to plaska ale gusta to rzecz gustu ;)Co do najtańszej dachówki vs blachy to jesteś w błędzie i to sporym.W moim przypadku jeśli chodzi o dachówkę ceramiczną angobe tego samego kroju czyli kształtu różnica między firmami dochodziła nawet do 200%. Miałem wycenę z Nelskampa czyli średnia półka na 25tys.zł za samą dachówkę a mam taki sam kształt za 14tys.zł.Czeski producent Tondach również z 50 letnią gwarancją ale dla mnie ta gwarancja to typowa sciema.
Gość Razmes Napisano 31 marca 2016 #1233 Napisano 31 marca 2016 Ewentualnie blacha na rąbek stojący albo zwykły prosty trapez
Gość arturo72 Napisano 31 marca 2016 #1234 Napisano 31 marca 2016 Cytat są też ceramiczne; creaton domino. A no właśnie o tym pisałem ;)Creaton to taka firma na 200% ;)
solange63 Napisano 31 marca 2016 Autor #1236 Napisano 31 marca 2016 Cytat W nowoczesny domu "gont" ?Jeśli chodzi o blachodachowke to w takim domu bardziej byłaby wskazana prosta na rąbek a jak ceramiczna to plaska ale gusta to rzecz gustu ;) aaaaaaaaaaaś przewidywalny jesteś, żeby nie powiedzieć nudny No i racja; we wszystkich nowoczesnych domach tak to właśnie wygląda, ale! liczy się smaczek. Style można łączyć i wtedy wychodzi coś niebanalnego i zapierającego dech w piersi... albo kaszanau mnie jednak przeważnie coś niebanalnego p.s. po tych jabłkach Cię prawie nie poznałam
Gość arturo72 Napisano 31 marca 2016 #1237 Napisano 31 marca 2016 (edytowany) Cytat Panu mężu podoba się to ustrojstwo:blachodachówka Venecja Panu mężu pogratuluj gustu ;) Gdyż ja mam identycznych kształt i kolor z tym,że w dachówce ceramicznej,firmy jak wyżej w cenie jak wyżej tylko mat a nie święcąca się jak psu jajca,stodo12 się to zwie ;) Cytat aaaaaaaaaaaś przewidywalny jesteś, żeby nie powiedzieć nudny No i racja; we wszystkich nowoczesnych domach tak to właśnie wygląda, ale! liczy się smaczek. Style można łączyć i wtedy wychodzi coś niebanalnego i zapierającego dech w piersi... albo kaszanau mnie jednak przeważnie coś niebanalnego p.s. po tych jabłkach Cię prawie nie poznałam Jak pisalem Solange,rzecz gustu P.S.Jabłka ?Chyba jedno co to mnie Ewa skusiła i tak kusi cały czas,ale w nowoczesny sposób ;) Edytowano 31 marca 2016 przez arturo72 (zobacz historię edycji)
animus Napisano 31 marca 2016 #1238 Napisano 31 marca 2016 (edytowany) Cytat zmęczona już jestem, głupawka mi się włączyła U Ciebie to tytan-cynk na podwójny rąbek stojący, włącznie z obrobieniem tych ogniomurków i boków wewnętrznych tą blachą. Edytowano 31 marca 2016 przez animus (zobacz historię edycji) 1
bobiczek Napisano 1 kwietnia 2016 #1240 Napisano 1 kwietnia 2016 Cytat Skoro imituje znaczy nie jest.Najgorsze jest to że dachówka też imituje dachówkę Chyba tego bym się trzymał.Popełniłem kilka błędów w trakcie budowania.Ale moja "karpiówka" od wiodącego producenta, wciąż nie zawodzi mnie w niczym
bajbaga Napisano 1 kwietnia 2016 #1241 Napisano 1 kwietnia 2016 Nasi przodkowie namchujadali - i mnie się to podoba.Twoja chałupa w blasze, będzie wyglądała jak lekka panna młoda w powiewnym welonie. Dachówka zrobi z niej przysadzistą pannę z odzysku, co z niejednego zapiecka ma doświadczenia - niby też ładna, ale nie zachwyca, a chusta na głowie .....................Ps. Co do blachodachówki - z przysadzistej baby, nawet roczny pobyt w SPA, lekką nie uczyni - to po co udawać?
solange63 Napisano 2 kwietnia 2016 Autor #1242 Napisano 2 kwietnia 2016 Dostałam wycenę na blachodachówkę modułową Venecja. Podoba mi się ta sama cena jest na panel Murano:też mi się podoba. Nawet chyba bardziej
Buster Napisano 2 kwietnia 2016 #1243 Napisano 2 kwietnia 2016 Zwróć uwagę na jeszcze jedną blachodachówkę.Półtora roku temu wybieraliśmy z córką blachę.podobała nam się i Wenecja i inne ,z posypką i bez.W jednej hurtowni była wówczas nowość czyli wzór Symetria.Od razu nas zauroczyła,nie było już mowy o innej.Może i Tobie spodoba się Tylko trzeba ją zobaczyć na żywo,nie w internecie. 1
Baszka Napisano 2 kwietnia 2016 #1244 Napisano 2 kwietnia 2016 Cytat ta sama cena jest na panel Murano: Ładny ten panel i cena atrakcyjna. Wygląda nowocześniej od tego cuda z posypką, które pokazywałaś wcześniej.
Gość Razmes Napisano 3 kwietnia 2016 #1245 Napisano 3 kwietnia 2016 Cytat Dostałam wycenę na blachodachówkę modułową Venecja. Podoba mi się [attachment=24573:Przechwytywanie.PNG] A wysyłałaś im też zdjęcie domu? Bo coś taka niedoszacowana ta wycena...
solange63 Napisano 3 kwietnia 2016 Autor #1246 Napisano 3 kwietnia 2016 Cytat A wysyłałaś im też zdjęcie domu? Bo coś taka niedoszacowana ta wycena... wysłałam rzut połaci dachu. Dlaczego niedoszacowana?
Gość Razmes Napisano 3 kwietnia 2016 #1247 Napisano 3 kwietnia 2016 (edytowany) Cytat wysłałam rzut połaci dachu. Dlaczego niedoszacowana? Ogniomury zostawisz golusieńkie i dach bez orynnowania? Edytowano 3 kwietnia 2016 przez Razmes (zobacz historię edycji)
solange63 Napisano 3 kwietnia 2016 Autor #1248 Napisano 3 kwietnia 2016 Cytat Ogniomury zostawisz golusieńkie i dach bez orynnowania? Rynny mam w osobnym cenniku, bo dostałam wycenę na 2 różne produkty. System rynnowy flamingo; jeden 125/90, drugi na 135/90. 125 kosztuje 1400 zł. 135 1600 złZ ogniomurem nie mam wytłumaczenia, ale podejrzewam, że nie będzie to zawrotny koszt.
Leszek4 Napisano 3 kwietnia 2016 #1249 Napisano 3 kwietnia 2016 (edytowany) A gdzie masz odpowietrzenie kanalizacji? Kominków wentylacyjnych w ogóle nie uwzględnili. Nie spojrzałem czy masz tam wyłaz dachowy.Najlepiej dać im wycenić kompletny dach, do ich wykonawstwa. Ma być zrobione wszystko, co na tym dachu powinno być, i do tego umowa. Wtedy nie będzie ciulania.No bo, jak zauważyłem, każda z firm, z którą miałem kontakt przy okazji wyceny mojego dachu, zaniżała potrzebne materiały i ich ilości. Np. pokrycie dachu bez strat na docinki, brak kominków, ławeczki, wyłazu, niedoszacowane taśmy, blachy do obróbek itp. Doskonale wiedzą, że dekarze wyślą Cię po to wszystko w trakcie realizacji, a Ty przyjedziesz do nich, bo to będzie na cito.Dopiero kiedy powiedziałem, że to oni będą robili i chooja mnie obchodzi, że coś tam im braknie (a płacę ryczałtowo, więc każda niedoróbka upoważnia mnie do zupełnego nieuiszczenia zapłaty), to szybciutko prosili o całą dokumentację. O kanalizę oczywiście zapytali od razu... Edytowano 3 kwietnia 2016 przez Leszek4 (zobacz historię edycji) 1
Gość Razmes Napisano 3 kwietnia 2016 #1250 Napisano 3 kwietnia 2016 Cytat Rynny mam w osobnym cenniku, bo dostałam wycenę na 2 różne produkty. System rynnowy flamingo; jeden 125/90, drugi na 135/90. 125 kosztuje 1400 zł. 135 1600 złZ ogniomurem nie mam wytłumaczenia, ale podejrzewam, że nie będzie to zawrotny koszt. Jeżeli już Flamingo (wybrany jak sądzę dla dłuższej "gwarancji" na Venecję), to bierz 135. Flamingo ogólnie jest dosyć płytkim systemem rynnowym.Co do ogniomurów, to w zależności od sposobu ich obrobienia możesz i w tysiącu złotych się zamknąć z blachą płaską. W zestawieniu z rynnami są też pasy podrynnowe? Membrana będzie w sumie niepotrzebna, bo masz opapowany dach. No może pół rolki. Wiatrownica przy ogniomurach również.Nie wiem, jak inni, ale osobiście nie jestem zwolennikiem gotowych obróbek producentów pokryć. Zamawiasz odpowiednią ilość blachy płaskiej i dekarz indywidualnie do każdego elementu przygotuje na budowie obróbkę. Ale to moje zdanie Bo ten jeden arkusz to pewnie policzyli na obróbkę kominów Cytat A gdzie masz odpowietrzenie kanalizacji? Może podpięła do komina
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się