Jeśka 2016, czyli jesienny Zlot Forumowiczów
Jesienne spotkanie Forumowiczów Budujemy Dom odbędzie się między 7 a 9 października.
3 tematy w tym forum
-
Jeśka - podsumowanie
Przez aaaa,- 36 odpowiedzi
- 10,4k wyświetleń
-
-
Jeśka 2016 1 2 3
Przez bajbaga,- 138 odpowiedzi
- 32,1k wyświetleń
-
- 30 odpowiedzi
- 8,6k wyświetleń
-
Kto jest dostępny 1 użytkownik, 0 anonimowych, 397 gości (Zobacz pełną listę)
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Ok, tylko nie bardzo rozumiem jak mogło rozładowywać baterie? Chyba że coś źle zrozumiałem z Twojego wpisu. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
Żadna. System naliczy mniej kasy za prąd i tyle. Bo zużycie energii z sieci w takim listopadzie czy grudniu będzie musiało nastąpić. Polecam to opracowanie https://budujemydom.pl/instalacje/instalacje-elektryczne/a/112650-nie-pozwol-aby-awaria-pradu-sparalizowala-twoj-dom
-
Przez podczytywacz · Napisano
A jaka może być reakcja dostawcy prądu? -
Tak. Nawet w dzień, kiedy prądu z paneli jest dostatek, w chwilach kiedy jest małe zużycie w domu, to owszem, dużo nadmiaru prądu idzie do ładowania baterii, ale jednocześnie licznik wskazuje równolegle pobieranie energii z sieci. Niedużo, ale 1 - 2 kWh na dobę. Bo przecież co chwilę nie sprawdzam., kontrolowałem wskazania zwykle rano. Co ciekawe, tego zużycia w aplikacji mobilnej nie widać, można go odczytać jedynie w liczniku. Lekarstwem jest właśnie to co zrobiłem, czyli całkowite odłączenie się od sieci. Od 7 marca licznik stoi. Bo odłączyłem zarówno zabezpieczenie przedlicznikowe, jak i zabezpieczenie falownika od strony sieci. Więc licznik nie ma napięcia w ogóle, z żadnej strony.
-
A kto jest właścicielem tej rury od budynku 11 do Ciebie?
-
Czyli jak byłeś podłączony do sieci to zużycie było większe? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
Kupiłam stary dom, w którym jest stare przyłącze wody. Problem w tym że na mapie nie ma zapisu jaka jest średnica rury. W domu wychodzi stalowa rura 30mm. Przyłącze pewnie jest bardzo stare może być nawet lata 70-80. Mój budynek to 12 sąsiada młodszy 11 i zapisy są jakie wielkości rur. Myślę o zmianie miejsca przyłącza ale żeby już nie ciągnąć tak jak stara rura do okoła budynku tylko tak jak różowa kreska blisko granicy działki. Czy ktoś się orientuje czy w przypadku takiej zmiany jest potrzebny projekt czy wystarczy tylko geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza ?
-
Oczywiście 🙂 Pozostaje trzymać kciuki, żeby mnie czarne baterie do szału nie doprowadziły Wiem, rozumiem 🙂 Obecnie łazienkę też mam w beżu z niewielkim dodatkiem ciemnego brązu - mówię o ścianach 🙂 Teraz mam styl klasyczny - tradycyjny. Nie chciałam go zostawiać, bo nie pasuje mi do reszty mieszkania. Będzie zatem nowoczesny - loft. Pokażę foty "przed" i "po" odświeżeniu wnętrza, na pewno będzie duża różnica i mam nadzieję więcej wolnego miejsca 🙂 Z rzeczy bieżących. Metaloplastykę pod blat umywalkowy i półki robi Dragon. Pomyślał o mnie i w regale zamontuje jedną dodatkową półkę wysuwaną - taki dodatkowy wysuwany blat. Wie, że na blacie obok umywalki nie będzie wystarczającej ilości miejsca, żebym rozłożyła się ze wszystkimi kosmetykami (w tym wieku to makijaż już prawie teatralny ) Miło, że o mnie pomyślał
-
Nie ma nic całkiem bezobsługowego, więc nie ma sensu dokładać sobie roboty. Trzeba też pamiętać że kiedyś zupełnie inaczej projektowano łazienki. Choć potem był robiony remont to trudno już było wszystko przerobić na nowoczesny układ z różnych powodów.
-
To trzeba oszczędnie wyciskać a nie na max O, mozaika No spoko. Klasycznie, schludnie i czysto. Taki styl lubicie i pochwalam bezobsługowość wnętrza My (nie)stety lubimy czerń i szarości. To jest zdecydowanie bardziej obsługowe 😉
-
-
Doradcy redakcyjni i firmowi
-
Jarosław Antkiewicz
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne
Zapytaj eksperta -
Joanna Dąbrowska
Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza -
Aleksander Rembisz
Budujemy Dom - budownictwo ogólne
Zapytaj eksperta -