Skocz do zawartości

Zimowy Zlot Forumowiczów 2013

Informacje na temat zimowego spotkania organizowanego przez Forumowiczów Budujemy Dom

6 tematów w tym forum

• 77 odpowiedzi
    • 36,2k wyświetleń
    • 291 odpowiedzi
    • 96,4k wyświetleń
  1. Lista obecności :) 1 2 3

• 112 odpowiedzi
    • 46,9k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 11k wyświetleń
    • 13 odpowiedzi
    • 10,6k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 8,8k wyświetleń
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Nawet na prostych dachach mogą występować obszary wymagające szczególnej precyzji i staranności przy obróbce. Im więcej elementów takich jak kominy, mury ogniowe, lukarny czy okna dachowe, tym większe ryzyko pojawienia się nieszczelności. Jakie miejsca są najbardziej narażone i jak można je skutecznie zabezpieczyć? Dlaczego warto postawić na dedykowane akcesoria? Pełna treść artykułu pod adresem: https://budownictwob2b.pl/dachy/baza-wiedzy/pokrycia-dachowe/56131-jak-zabezpieczyc-komin-przed-przeciekami
    • Czy to mają być kosze po obu stronach dachu lukarny? Ten wariant z pierwszego zdjęcia jest generalnie poprawny - trzeba zrobić pomiędzy blachami połączenie na rąbek. Ale to jest zadanie dla blacharza, I to dobrego, bo tu liczą się detale na długości rąbka mamy chociażby zmianę kąta, jego górną część trzeba spłaszczyć itd. Rąbek ma być ukształtowany tak, aby spływająca woda była kierowana na boki (po obu jego stronach), do dwóch rynien koszowych.  Jednak powtarzam - po kilku zdjęciach trudno coś oceniać, bo chociażby nie widać na ile głębokie są te obróbki tworzące rynny w koszach. Tu trzeba naprawdę sporych umiejętności, o narzędziach do kształtowania blachy już nawet nie wspominam. To nie jest zadanie dla amatora. Drobne niedociągnięcie i już mamy różnicę pomiędzy wersją szczelną i przeciekającą.  PS. Sposób pracy na przesłanym filmie nie budzi mojego zaufania. Nie traktowałbym tego jako wzorca. 
    • Spróbuj użyć odkurzacza piorącego. Używałem takiego sprzętu dwa razy z zadowalającym skutkiem. Raz wypożyczyłem profesjonalny odkurzacz Karcher i razem z 3 tabletkami, które zużyłem zapłaciłem 80 zł za wynajęcie, a raz wypożyczyłem odkurzacz w sklepie Komfort, tam płacisz 100 zł razem z detergentem.  Moim zdaniem kupowanie taniego odkurzacza piorącego byłoby nieskuteczne.
    • Jakiś czas temu dzieciaki bawiły się płynem do tapicerek, chciały wypróbować i... wylały go na krzesło przy komputerze, oczywiście Stwierdziłem, że nic to, wyschnie, natomiast niestety okazało się, że zostały dziwne plamy. Czym to zmyć? Wyszorować jakimś środkiem? 
    • Jeszcze jeden material w temacie, niestety nie pokazane jak to wykonuja    
    • Nikt nie poda dokładnego czasu, bo tu znaczenie ma zarówno grubość powłoki farby, jak i faktyczna temperatura grzejnika. A zasadniczy problem jest taki, że ta farba nie jest przeznaczona do takiego użycia. Dlatego nikt nie gwarantuje jak się zachowa w takich warunkach. Wszystko robimy na własne ryzyko.
    • Cześć,   dotarłem z rynna koszową do szczytu i mam tyle blachy ze wystarczy na 1 szanse dociecia/dogiecia. Plan jest taki żeby zrobić to tak (zdj A) U mnie to aktualnie wygląda tak (jedna z blach jeszcze nie podciagnieta do góry, zdj. B),   Mam na to 2 pomysły. Pierwszy taki jak na zdjęciu A wyzej, drugi taki zeby rozciąć wzdłuż czerwonej lini i zagiać na zielonej robiać zakład. Z tym 2 mam taki problem ze na końcu cieńcia jest jednak dziura, ktora chyba nie uda się przykryć dachówka i to ew miejsce do przecieków.  Tutaj znalazłem film na ktorym to robia    Jeśli chodzi o zdj A, to rozumiem ze trzeba przyciać/zagiąć to tak To co jeszcze nie podoba mi sie na wykonaniu ktore znlaazłem to ten moment Woda spadająca z dachówek powyzej wpada na to miejsce i ma duze szanse zeby sie przelac. Zakladam ze ten moment powinien byc inaczej rozwiazany. Wyzej podniesiony.   Jak Wy zrobiliscie to u siebie?  
    • Dziękuję za odpowiedź. "Jajogłowy", czyli kogo ma Pan na myśli - jakiś Pana znajomy praktyk z branży farbiarskiej?  Mój znajomy "jajogłowy" – profesor z politechniki z ekspertyzą w farbach – odpowiedział mi, że w Karcie charakterystyki nie wykazano żadnych substancji niebezpiecznych poza rozpuszczalnikami, które odparowują. Najpewniej wciąż odparowują ich resztki i stąd zapach.   W Karcie Technicznej czytamy, że farba: Źródło: https://msp.images.akzonobel.com/prd/dh/eplham/documents/hammerite_prosto_na_rdz__karta_techniczna.pdf    Dlatego też zdecydowałem się na tę farbę, bo instalacja w lokalach mieszkalnych prawie nigdy nie osiąga temperatury 80 °C.
  • Doradcy redakcyjni i firmowi

• Utwórz nowe...