Więc razem czekamy na odpowiedź
Mnie interesuje informacja między folią metalizowaną, a czym ma być ta szczelina oraz jak tą szczelinę zapewnić jeżeli robi się to właśnie wełną i na wieszakach
Fajnie byłoby jakby to było wytłumaczone dlaczego tak, a nie inaczej. Też miałem ostatnio dużo wątpliwości, bo mam nietypową więźbę, tzn płatwie leżą na podłodze wzdłuż ścian szczytowych, do ściany jest 40cm w niektórych miejscach od tej płatwi. Pytałem kilku fachowców co z tym zrobić, założyłem tu też temat. I tylko jeden mi powiedział, że trzeba to wełną wypełnić, bele jaką, ale pustki nie może tam być, bo bezpośrednio za płytami jest już 2 razy zimniej niż w pokoju, czyli idealne warunki do wykraplania się. Może w tej sytuacji ta aluminiowa folia zdałaby egzamin. Wełnę w każdym razie już zamówiłem, bo 15cm grafitu na zewnątrz przy tylko jednej cegle to trochę mało. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
To może ja źle zrozumiałem... W każdym razie ja zrozumiałem, że między folią metalizowaną, a pomieszczeniem to właśnie w tą stronę.
Mam nadzieję zaraz nam wyjaśnią wszystko
Witam, mam pytanie dotyczące zbrojenia stropu. W moim projekcie znajdują się elementy które nie bardzo wiem jak zamontować. Chodzi o pręty zagięte w kształt litery U, umieszczone po obwodzie stropu (na rysunku pozycja NR 16). Nie wiem w jaki sposób te elementy powinny być umieszczone, czy wchodzić w wieniec, a jeśli tak to którą stroną. Prawdopodobnie ich zadaniem jest podtrzymanie siatki zbrojenia górnego, ale także nie jestem tego pewien. Zdjęcia w załączniku. Pozdrawiam
Nie ma na to żadnej dobrej i łatwej rady.
Tego typu karnisze mają to do siebie że miejsce składania musi być idealnie proste.
Składania robimy na oryginalnym ( nie ciętym) karniszu, a cięcia dajemy na końcówkach przy ścianie.
Teraz to już tylko trzeba się postarać idealnie to wyrównać, a w firankach zastosować żabki które łączy się z firanką za pomocą specjalnych haczyków, no ale do tego to trzeba do firanki wszyć specjalną taśmę.
Doradcy redakcyjni i firmowi
Jarosław Antkiewicz
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne
Zapytaj eksperta
Joanna Dąbrowska
Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza
Małgorzata Kolmus
Budujemy Dom - otoczenie domu
Zapytaj eksperta
Aleksander Rembisz
Budujemy Dom - budownictwo ogólne
Zapytaj eksperta