animus Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #901 Napisano 29 marca 2015 (edytowany) Cytat A swoją drogą, jak widzę wyniki głosowania za oknem przedstawiają się następująco. Panowie za, panie ( Ewa, moja córka, żona kumpla) przeciw. Co ja zrobię? W projekcie jest jedno okno to z czapy budowałaś dom Nie ma też tej wnęki ,z pomniejszonego kibelka. Edytowano 29 marca 2015 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #902 Napisano 29 marca 2015 (edytowany) Tak całkiem bez związku (?) - Baszka luknij: http://solgaz.eu/Wiem, wiem - nepotyzm terytorialny uprawiam Edytowano 29 marca 2015 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #903 Napisano 29 marca 2015 Cytat Wymiary tej nieszczęsnej ściany z oknem to 45, potem okno 123 i 62 do rogu. Skąd wzięłam 120 okna?Nie mam pojęcia. To może tak.Ustalmy najpierw jakie są wymiary Twojej kuchni, bo puki co to jakaś z gumy jest i wymiary jej się zmieniają w zależności od kąta padania światła.Twoje dwie (a właściwie trzy ) wersje wymiarowe + zupełnie co innego mówi projekt.Qźwa, ściany to nie glina garncarska którą można modelować. Link do komentarza
Baszka Napisano 29 marca 2015 Autor Udostępnij #904 Napisano 29 marca 2015 Cytat A żebyś wiedziała, żebyś wiedziała I powiem całkowicie szczerze - zdecydowanie bym wolał w tej chwili dokonywać tych cudów w takiej sytuacji jak w przytoczonym kawale... Wierzę . Cytat W projekcie jest jedno okno to z czapy budowałaś dom Nie ma też tej wnęki ,z pomniejszonego kibelka. Mam na piśmie zgodę architekta na zmiany w zakresie okien i ścian działowych. Dodałam to okienko, zwykłe w salonie pociągnęłam do dołu .A wnękę sobie wymyśliłam sprytnie na lodówkę lub słupek. Cytat Tak całkiem bez związku (?) Wiem, wiem - nepotyzm terytorialny uprawiam Zajrzałam. Jeszcze nie wiem, co wybiorę. O płycie gazowej takiej nowoczesnej nie myślałam. Teraz mam taką klasyczną z palnikami wpuszczaną w blat. Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #905 Napisano 29 marca 2015 (edytowany) Pewnie znów się wygłupię (bo pewnie też wiesz), ale tak na wszelki słuczaj. Te zmiany, powinny być naniesione na projekt (na czerwono) i podpisane przez architekta (projektanta). Edytowano 29 marca 2015 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Baszka Napisano 29 marca 2015 Autor Udostępnij #906 Napisano 29 marca 2015 Cytat Ustalmy najpierw jakie są wymiary Twojej kuchni, bo puki co to jakaś z gumy jest i wymiary jej się zmieniają w zależności od kąta padania światła.Twoje dwie (a właściwie trzy ) wersje wymiarowe + zupełnie co innego mówi projekt.Qźwa, ściany to nie glina garncarska którą można modelować. Jakie Ty masz duże wymagania . W projekcie były trzy ściany, ale zostały dwie. Wymiary przyjmijmy te, co wczoraj . Jak mi nie wierzysz, to zawsze możesz wpaść i zmierzyć osobiście . Przy okazji piękny spacer po lesie i wokół jeziora. Jestem pewna, że córce by się miejsce spodobało. Mojej się podoba . Cytat Pewnie znów się wygłupię (bo pewnie też wiesz), ale tak na wszelki słuczaj. Te zmiany, powinny być naniesione na projekt (na czerwono) i podpisane przez architekta. Mówisz Rysiu o adaptacji czy o wpisach w dzienniku budowy jako zmiana nieistotna? Adaptacja ich nie uwzględnia, kierbud mówił że w dzienniku będą naniesione. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #907 Napisano 29 marca 2015 Cytat Ale zapewne dla "gazowników" jest to równoznaczne - a jeśli weźmie się pod uwagę, że cena płyty gazowej jest podobna do płyty indukcyjnej ............... Widziałem ostatnio jakieś ulotki reklamowe z sprzętem AGD i płyty 4-palnikowe indukcyjne w promocji były za 700 zł i 400 zł.Co do wyboru wybrałbym indukcję, pomimo posiadania przyłącza gazu. Link do komentarza
animus Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #908 Napisano 29 marca 2015 Cytat Mam na piśmie zgodę architekta na zmiany w zakresie okien i ścian działowych. Dodałam to okienko, zwykłe w salonie pociągnęłam do dołu .A wnękę sobie wymyśliłam sprytnie na lodówkę lub słupek. A te zmiany ( zgodę architekta ) w jakim zakresie ,ilości oraz umiejscowienia okien w elewacji ,czy wyglądu okien (podział szprosy).Do odbioru jak wyżej poruszył kolega B............ Link do komentarza
Baszka Napisano 29 marca 2015 Autor Udostępnij #909 Napisano 29 marca 2015 Cytat Widziałem ostatnio jakieś ulotki reklamowe z sprzętem AGD i płyty 4-palnikowe indukcyjne w promocji były za 700 zł i 400 zł.Co do wyboru wybrałbym indukcję, pomimo posiadania przyłącza gazu. Na razie nie wiem, co wybiorę. Nie znam tego ustrojstwa i obawiam się, że jest prądożerne. A gotować na gazie lubię .I pomijam kwestię wazoników, czy figurek , czy co to tam było . Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #910 Napisano 29 marca 2015 Cytat Na razie nie wiem, co wybiorę. Nie znam tego ustrojstwa i obawiam się, że jest prądożerne. A gotować na gazie lubię .I pomijam kwestię wazoników, czy figurek , czy co to tam było . Uwież mi, że ja tez byłem nieufny co do indukcji. Na pierwszym miejscu pojawiały mi się olbrzymie kwoty za prąd. Teraz, z perspektywy użytkowania indukcji stwierdzam, że prądowo wychodzi stanowczo taniej niż na gazie, pomijając te figurki A gotować jak umiesz to na wszystkim ugotujesz potrawy nie odróżnisz czy była ugotowana na gazie czy na indukcji Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #911 Napisano 29 marca 2015 Cytat Mówisz Rysiu o adaptacji czy o wpisach w dzienniku budowy jako zmiana nieistotna? Adaptacja ich nie uwzględnia, kierbud mówił że w dzienniku będą naniesione. Nie w dzienniku, tylko na projekcie, dokonane przez projektanta (adaptującego), - wymóg ustawowy dla zmian nieistotnych. Link do komentarza
Baszka Napisano 29 marca 2015 Autor Udostępnij #912 Napisano 29 marca 2015 Cytat A te zmiany ( zgodę architekta ) w jakim zakresie ,ilości oraz umiejscowienia okien w elewacji ,czy wyglądu okien (podział szprosy).Do odbioru jak wyżej poruszył kolega B............ Jak ją znajdę, to napiszę.Do odbioru to jeszcze trochę. Wtedy adapter/kierbud niech się zmianami martwi. Cytat A gotować jak umiesz to na wszystkim ugotujesz potrawy nie odróżnisz czy była ugotowana na gazie czy na indukcji Pewnie tak, jak mówisz.Jak się trochę "odrobię" czasowo , to pojadę do kuzynki i spróbuję na tym cudzie pomieszać w garach. Bardzo ważna jest dla mnie wygoda. Bo lubię sobie pomieszać. I mieszam czasem dziwności w małych rondelkach. Teraz na ten przykład będę uskuteczniać konfiturę cytrusową do mazurka, albo kajmak do różanego. Oba cuda w małych rondelkach. A mam takie z grubym dnem i nie ma siły, bym z nich nie korzystała. Nawet za cenę nowoczesności w domu i zagrodzie . Cytat Nie w dzienniku, tylko na projekcie, dokonane przez projektanta (adaptującego), - wymóg ustawowy dla zmian nieistotnych. Czyli jak wcześniej napisałam, adapter się będzie wysilał. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #913 Napisano 29 marca 2015 Cytat Pewnie tak, jak mówisz.Jak się trochę "odrobię" czasowo , to pojadę do kuzynki i spróbuję na tym cudzie pomieszać w garach. Bardzo ważna jest dla mnie wygoda. Bo lubię sobie pomieszać. I mieszam czasem dziwności w małych rondelkach. Teraz na ten przykład będę uskuteczniać konfiturę cytrusową do mazurka, albo kajmak do różanego. Oba cuda w małych rondelkach. A mam takie z grubym dnem i nie ma siły, bym z nich nie korzystała. Nawet za cenę nowoczesności w domu i zagrodzie . Poczytaj sobie takie opracowanie, chyba jedno z lepszych jakie można znaleźć w necie.https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&am....89381419,d.d24 Link do komentarza
animus Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #914 Napisano 29 marca 2015 Cytat Poczytaj sobie takie opracowanie, chyba jedno z lepszych jakie można znaleźć w necie.https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&am....89381419,d.d24 Tak wychodzi z opracowania .Wnioski:1.Najniższy koszt zagotowania 1 dm³wody na płycie gazowej wynosi 4,61 gr, na płycie indukcyjnej 5,45 gr, a na płycie ceramicznej 7,45 gr. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #915 Napisano 29 marca 2015 Cytat Tak wychodzi z opracowania .Wnioski:1.Najniższy koszt zagotowania 1 dm³wody na płycie gazowej wynosi 4,61 gr, na płycie indukcyjnej 5,45 gr, a na płycie ceramicznej 7,45 gr. Ale są jeszcze inne współczynniki podane, jak czas gotowania, sprawność. Link do komentarza
Draagon Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #916 Napisano 29 marca 2015 No co ja widze - cuda jakies cuda - faceci o garnkach i czasie gotowania rozprawiają... Baszka co ty z nimi zrobiłaś Że wymiary kuchni to i owszem, że magiczne trójkąty to też..ale gary... ??!?? Link do komentarza
animus Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #917 Napisano 29 marca 2015 Cytat Ale są jeszcze inne współczynniki podane, jak czas gotowania, sprawność. W tym wniosku nie mają znaczenia . Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #918 Napisano 29 marca 2015 Cytat W tym wniosku nie mają znaczenia . A i tak uważam, że indukcja jest na pierwszym miejscu. (jak dla mnie) Link do komentarza
BIGL Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #919 Napisano 29 marca 2015 Ja mam u siebie kuchenkę gazową na butlę i nie rozpaczam. Sporo gotujemy i jedna butla starcza nam na ok 3 miesiące, czyli koszt miesięczny ok 18zł. Następna kuchenka będzie również na gaz Ps. Piekarnik jest elektryczny. Link do komentarza
TINEK Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #920 Napisano 29 marca 2015 ja też całe życie miałem kuchenkę gazową na gaz z butli (nam starczała na około 2 miesiące)Teraz mam płytę indukcyjną (prawie 3 lata mieszkamy) i nigdy już do gazu nie powrócę (a też z obawami do niej podchodziłem)nie liczę czy drożej, czy taniej, lepiej pod każdym względempozdrawiam Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #921 Napisano 29 marca 2015 Cytat Ja mam u siebie kuchenkę gazową na butlę i nie rozpaczam. Sporo gotujemy i jedna butla starcza nam na ok 3 miesiące, czyli koszt miesięczny ok 18zł. Następna kuchenka będzie również na gaz Ps. Piekarnik jest elektryczny. Nie wierzę, że dużo gotujesz, znaczy się używasz kuchenki gazowej z butli, bo z kim bym nie rozmawiał to średnio przy cztero osobowej rodzinie butla starcza na miesiąc/ półtora.U mnie w starym domu butla starczała na miesiąc (ledwo) przy starej kuchence, po wymianie na nową kuchenkę jakieś cztery lata temu butla przy takim samym używaniu kuchenki starcza na półtora miesiąca.Z piekarnika nie korzystałem bo mieliśmy osobny na prąd. Cytat nie liczę czy drożej, czy taniej, lepiej pod każdym względempozdrawiam Jestem tego samego zdania, ale ten nie doceni kto nie spróbuje Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #922 Napisano 29 marca 2015 Cytat Tak wychodzi z opracowania .Wnioski:1.Najniższy koszt zagotowania 1 dm³wody na płycie gazowej wynosi 4,61 gr, na płycie indukcyjnej 5,45 gr, a na płycie ceramicznej 7,45 gr. D. Sprawność całkowita- najmniejsza: 24% - płyta gazowa- największa : 90% - płyta indukcyjnaprzy wzroście wielkości palnika różnice w cenach między indukcją a gazem ulegają zmianommyślę że z korzyścią dla indukcjiprzy czym badania są tendencyjne bo - odnoszą się tylko zagotowania wodyw przypadku gotowania zupy myślę że gaz sporo by stracił na wartości Link do komentarza
BIGL Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #923 Napisano 29 marca 2015 Nie pisze o tym że gaz jest najlepszy - dla mnie jest ok i to mi wystarcza. Jesteśmy czteroosobową rodziną, w restauracjach nie jadamy (regularnie) - więc gotowanie w domu to norma. Dużo czy mało - cholera wie - mikro też raczej nie używamy. Problem może też być po stronie dostawcy butli - budując swój domek łatwo to zweryfikowałem. Na budowie sporo razy nocowałem w swojej przyczepce która posiada ogrzewanie gazowe. Taki piecyk zużywa sporo gazu (zwłaszcza w marcu ;)), więc łatwo zauważyć różnicę w jego jakości. Butla z miejscowego punktu wymiany starczała mi na 2-3 dni grzania, butla z miejskiej stacji (1 z 2) wystarczała na 5-7 dni. Przy używaniu gazu tylko do gotowania trudno to wyłapać... Ps. Profilaktycznie podczas budowy podciągnąłem sobie przewód siłowy do kuchni Link do komentarza
animus Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #924 Napisano 29 marca 2015 (edytowany) Cytat D. Sprawność całkowita- najmniejsza: 24% - płyta gazowa- największa : 90% - płyta indukcyjnaprzy wzroście wielkości palnika różnice w cenach między indukcją a gazem ulegają zmianommyślę że z korzyścią dla indukcjiprzy czym badania są tendencyjne bo - odnoszą się tylko zagotowania wodyw przypadku gotowania zupy myślę że gaz sporo by stracił na wartości I bardzo dobrze że podałeś sprawność ,przy tak niskiej sprawności gazowa nadal bije indukcję .(Najniższy koszt zagotowania 1 dm? wody na płycie gazowej).Czyli trzeba popracować nad sprawnością a indukcja zostanie daleko w tyle.Może ta z linku Bajbagi załatwia sprawę ale na razie 2000 zł kosztuje. Reklama mówi o 50 % oszczędności. Edytowano 29 marca 2015 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
PeZet Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #925 Napisano 29 marca 2015 Cytat To może tak.Ustalmy najpierw jakie są wymiary Twojej kuchni, bo póki co to jakaś z gumy jest i wymiary jej się zmieniają w zależności od kąta padania światła.(...) Qźwa, ściany to nie glina garncarska którą można modelować. Jani_63, czepiasz się. Są zjawiska, które wymykają się standardowemu opisowi i, choć oparte w rzeczywistości, stanowią jakąś w niej osobliwość.Nie wykluczałbym ewentualności, że wymiary ścian Baszki wykazują pewną aktywność i są zmienne w pewnym zakresie.Dyć Telimena miała 400dm3+/- 100dm3. Cytat I mieszam czasem dziwności w małych rondelkach. Teraz na ten przykład będę uskuteczniać konfiturę cytrusową do mazurka, albo kajmak do różanego. Och, tak! Ajajaj. Link do komentarza
Baszka Napisano 29 marca 2015 Autor Udostępnij #926 Napisano 29 marca 2015 Cytat No co ja widze - cuda jakies cuda - faceci o garnkach i czasie gotowania rozprawiają... Baszka co ty z nimi zrobiłaś Jak to co? Podziałałam na wyobraźnię. W końcu przez gary do serca , czyż nie?I się rozmarzyli . Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #927 Napisano 29 marca 2015 Cytat Jak to co? Podziałałam na wyobraźnię. W końcu przez gary do serca , czyż nie?I się rozmarzyli . i się rozmnożyli ????? :P Cytat I bardzo dobrze że podałeś sprawność ,przy tak niskiej sprawności gazowa nadal bije indukcję .(Najniższy koszt zagotowania 1 dm? wody na płycie gazowej).Czyli trzeba popracować nad sprawnością a indukcja zostanie daleko w tyle.Może ta z linku Bajbagi załatwia sprawę ale na razie 2000 zł kosztuje. Reklama mówi o 50 % oszczędności. i dojrzałem ze przy palniku 3,3 kwkoszt był już wyższy niż przy indukcji 2,8czas nieporównywalnyi nadal nie ma danych na temat gotowaniasą tylko dane w temacie doprowadzenia do wrzeniaindukcja od nich też 1850ale podoba mi się - normalnie niezły bajerkuchenka niby tez fajna na 4 pola + 2 grzane oparamiale w porównaniu do ich indukcji gdzie grzeje dokładnie tam gdzie gar postawisz i nigdzie indziej , a wielkość palnika zwiększa się samoistnie ze zwiększeniem wielkości gara .czyli w zasadzie ekonomicznie od kubka do kotła Link do komentarza
bajbaga Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #928 Napisano 30 marca 2015 Indukcja ma zaletę nie do pobicia - można ją zaprogramować.Zaprogramować w zakresie wyobraźni użytkownika - co zwiększa jej (indukcyjnej) zakres działania gotującego w innych technikach gotowania (np. w niskiej temperaturze).Jako przykład, rano wstajesz i masz gotowe jajka na miękko (wstawione wieczorem) - bez względu na to ile stały na płycie, będą na miękko.A to wszystko przy porównywalnych kosztach eksploatacyjnych (z gazową).Indukcja pobudza wyobraźnię i stwarza nowe możliwości w kuchni. Link do komentarza
vip42 Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #929 Napisano 30 marca 2015 Cytat Indukcja ma zaletę nie do pobicia - można ją zaprogramować.Zaprogramować w zakresie wyobraźni użytkownika - co zwiększa jej (indukcyjnej) zakres działania gotującego w innych technikach gotowania (np. w niskiej temperaturze).Jako przykład, rano wstajesz i masz gotowe jajka na miękko (wstawione wieczorem) - bez względu na to ile stały na płycie, będą na miękko.A to wszystko przy porównywalnych kosztach eksploatacyjnych (z gazową).Indukcja pobudza wyobraźnię i stwarza nowe możliwości w kuchni. powiem tyle - jestem pełen podziwu serio, serio Link do komentarza
Baszka Napisano 30 marca 2015 Autor Udostępnij #930 Napisano 30 marca 2015 Cytat powiem tyle - jestem pełen podziwu Ja również, dla Rysia, czym to On chce wyobraźnę pobudzać . Cytat Indukcja ma zaletę nie do pobicia - można ją zaprogramować. No to teraz przesadziłeś. To ma być zaleta? Na pewno nie dla mnie . Dla mnie atrakcyjne są urządzenia działające na przysłowiową wajchę .Być może wynika to z jakiejś ułomności, ale nie wszystkie typy inteligencji człowiek musi posiadać. Cytat i się rozmnożyli ????? :P W garach????Chyba Cię wyobraźnia poniosła . Cytat i nadal nie ma danych na temat gotowania A ja jestem praktykiem. Muszę pogotować na tym ustrojstwie i to parę różności.Wtedy będę wiedziała. Czy czuję to urządzenie czy też nie. Link do komentarza
bajbaga Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #931 Napisano 30 marca 2015 Cytat Ja również, dla Rysia, czym to On chce wyobraźnę pobudzać . To powiem tak.Niewątpliwą (następną) zaletą kuchenki indukcyjnej jest fakt, że ........................................ można na niej uprawiać bezpiecznie sex. Link do komentarza
Baszka Napisano 30 marca 2015 Autor Udostępnij #932 Napisano 30 marca 2015 Cytat Jani_63, czepiasz się. Są zjawiska, które wymykają się standardowemu opisowi i, choć oparte w rzeczywistości, stanowią jakąś w niej osobliwość.Nie wykluczałbym ewentualności, że wymiary ścian Baszki wykazują pewną aktywność i są zmienne w pewnym zakresie. Tak, tak, tak. Pięknie to nazwałeś, po imieniu. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #933 Napisano 30 marca 2015 Cytat To powiem tak.Niewątpliwą (następną) zaletą kuchenki indukcyjnej jest fakt, że ........................................ można na niej uprawiać bezpiecznie sex. hmmmmmnie jestem pewien - nie jestem pewienbo jak ma ktoś stalowe biodro albo inny gwóźdź to już niespecjalnie bezpieczny ale za to ekstremalny Link do komentarza
Jani_63 Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #934 Napisano 30 marca 2015 Coś a'la lokówka w odbycie Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #935 Napisano 30 marca 2015 Cytat Coś a'la lokówka w odbycie i to sprawna , podłączona i włączona Link do komentarza
animus Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #936 Napisano 30 marca 2015 Cytat To powiem tak.Niewątpliwą (następną) zaletą kuchenki indukcyjnej jest fakt, że ........................................ można na niej uprawiać bezpiecznie sex. No nie wiem sex na indukcji na pewno szkodzi ,chyba że raz w miesiącu.. W przypadku gotowania indukcyjnego promieniowanie prawie w całości zamienia się na prądy wirowe w dnie ferromagnetycznego garnka. W naczyniu nie pojawiają się żadne pola elektromagnetyczne, bo wychwytuje je materiał, z którego wykonany jest garnek indukcyjny. Co więcej, przy wykorzystywaniu sprzętu AGD o niskim poziomie i/lub krótkotrwałym promieniowaniem nie zaobserwowano szkodliwego wpływu na organizm ludzki. Według najnowszych badań i opinii pole magnetyczne o częstotliwości przemysłowej może być szkodliwe dla zdrowia człowieka, jeśli ten jest narażony na jego działanie regularnie w ciągu 8 godzin na dobę przez kilka lat. W związku z tym, aby kuchenka indukcyjna była powodem pogorszenia naszego zdrowia musielibyśmy spędzać przy niej tyle samo czasu, co w pracy. Dobrze wiemy, że jest to fizycznie niemożliwe. Chyba, że przygotowujemy wystawny posiłek dla całego pułku wojska, a nawet to nie zdarza się codziennie. A zatem zakres częstotliwości pracy i moc urządzeń domowego użytku nie szkodzą człowiekowi. Zwłaszcza jeżeli, podczas gotowania indukcyjnego, urządzenie jest użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi. W przypadku płyty indukcyjnej pole elektromagnetyczne działa tylko w niewielkiej (2-3 cm) przestrzeni ponad powierzchnią pola grzejnego i zamyka się najczęściej w obrębie naczynia, w którym odbywa się gotowanie.http://gotowanieindukcyjne.pl/czy-gotowani...lyw-na-zdrowie/ Link do komentarza
Baszka Napisano 30 marca 2015 Autor Udostępnij #937 Napisano 30 marca 2015 Cytat To powiem tak.Niewątpliwą (następną) zaletą kuchenki indukcyjnej jest fakt, że ........................................ można na niej uprawiać bezpiecznie sex. Taaaak, chodzi Ci pewnie o to, że się na plecach palniki nie odcisną uwierając wprzódy niemiłosiernie .A swoją drogą rozumiem, że podpis w Twoim awatarku zobowiązuje, ale bez przesady . Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #938 Napisano 30 marca 2015 co do indukcji przemysłowychto też zakres oddziaływania pola elektromagnetycznego jest mocno ograniczonydo 15 cm powyżeja była to już sporej mocy indukcja chłodzona cieczą Link do komentarza
Baszka Napisano 30 marca 2015 Autor Udostępnij #939 Napisano 30 marca 2015 Cytat Coś a'la lokówka w odbycie No dobrze, a teraz odkładamy erotyczne gadżety na półkę i pomagamy koleżance budować .Indukcję też odkładamy, wypowiem się po spróbowaniu.Pani od okien nie zadzwoniła, ja na wszelki wypadek też nie , ale jutro już się nie wywinę.Ponieważ nie wiem, na czym będę gotować i zdaniem Rysia robić inne rzeczy, muszę wiedzieć, jak to jest w praktyce z gazem i oknem. Mr Tomo też o to wcześniej zapytał. Czy jeśli zrobię stałe szklenie, to nie będzie problemu, gdyby jednak gaz zwyciężył z odbiorem budynku? A może to nigdy nie jest problem, nawet z otwieranym oknem, bo nie trzeba do odbioru mieć kuchenki? Link do komentarza
solange63 Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #940 Napisano 30 marca 2015 Cytat A może to nigdy nie jest problem, nawet z otwieranym oknem, bo nie trzeba do odbioru mieć kuchenki? kombinujesz jak koń pod górkę Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #941 Napisano 30 marca 2015 Cytat No dobrze, a teraz odkładamy erotyczne gadżety na półkę i pomagamy koleżance budować . sama zaczęłaś przez żołądek do .....a jak wiadomo miłość to uczucie głupiezaczyna się w talerzu a kończy się na (bynajmniej nie kończy się na zupie) Link do komentarza
Baszka Napisano 30 marca 2015 Autor Udostępnij #942 Napisano 30 marca 2015 Cytat kombinujesz jak koń pod górkę No bo co mi pozostało? W tak zwanym międzyczasie dowiedziałam się oniekonwencjonalnym użyciu indukcjiwzbogacaniu życia erotycznego lokówką, a temat okna, które muszę jutro zamówić w lesie, więc kombinuję . Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #943 Napisano 30 marca 2015 (edytowany) "zapytowywałem"tak kombinując sobie niecoa co by się stałogdyby kuchenka wylądowała przy przeciwnej ścianie ?tak 180 stopni i po prostej Edytowano 30 marca 2015 przez MTW Orle (zobacz historię edycji) Link do komentarza
solange63 Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #944 Napisano 30 marca 2015 No to za Bajbagą: Cytat Rozporządzenie w sprawie WT ...... § 173. 1.3. reguluje to zagadnienie - bez podania czy dotyczy okna uchylnego (rozwiernego) czy stałego (fix). no i jak ścisło nie podaje, to możliwość interpretacji różna, w zależności od osoby, jeden przymknie oko, inny się doczepi. Link do komentarza
Baszka Napisano 30 marca 2015 Autor Udostępnij #945 Napisano 30 marca 2015 Z kolei Jani napisał wcześniej , że można. Tylko nie pamiętam czy chodziło tylko o wizualny efekt otworu strzelniczego, czy też o aspekt kuchenki.Jani, gdzie jesteś??? . Cytat "zapytowywałem"tak kombinując sobie niecoa co by się stałogdyby kuchenka wylądowała przy przeciwnej ścianie ?tak 180 stopni i po prostej Widzę, że się rozproszyłeś nieco . Pisałam. Na tej ścianie wylot okapu na zewnątrz. I szerokość do zabudowy. Oczywiście mogę wymyślić do odbioru, że tam stanie kuchenka elektryczna i kto mi zabroni. Ale nigdy nie przerabiałam odbioru domu, więc nie wiem, co uchodzi, a co nie. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #946 Napisano 30 marca 2015 Cytat Z kolei Jani napisał wcześniej , że można. Tylko nie pamiętam czy chodziło tylko o wizualny efekt otworu strzelniczego, czy też o aspekt kuchenki.Jani, gdzie jesteś??? .Widzę, że się rozproszyłeś nieco . Pisałam. Na tej ścianie wylot okapu na zewnątrz. I szerokość do zabudowy. Oczywiście mogę wymyślić do odbioru, że tam stanie kuchenka elektryczna i kto mi zabroni. Ale nigdy nie przerabiałam odbioru domu, więc nie wiem, co uchodzi, a co nie. bo ja wzrokowcem jestem - jak zobaczę to wiemwentylację wyciągnąć z 2 strony , obok dużego okna to też nie problemale to tylko tak luźna propozycja oczywiście Link do komentarza
Baszka Napisano 30 marca 2015 Autor Udostępnij #947 Napisano 30 marca 2015 Cytat bo ja wzrokowcem jestem - jak zobaczę to wiemwentylację wyciągnąć z 2 strony , obok dużego okna to też nie problemale to tylko tak luźna propozycja oczywiście Niezupełnie, bo to elewacja frontowa i jakieś ustrojstwo będzie mi tam sterczeć i straszyć.Poza tym tam nie ma odpowiedniej głębokości. Kuchenka by "wchodziła" w światło okna. Chyba, że mówimy tylko o opcji do odbioru. To może nawet stać na środku . Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #948 Napisano 30 marca 2015 no to takod rogu do okna masz 168 cmodjąć po 50 od każdego okna zostaje jeszcze 68 cmzakładając samą płytę 60 cmmasz jeszcze 8 cm zapasupodkreślam pytęa tak z innych przepisówokno nieotwierane z szybą mleczną już pozwala obejść odległości między domamiczyli mocno przypuszczam ze podobna interpretacja będzie i tubynajmniej dryndnąłbym do gazownibo projekt przyłącza i tak musisz zrobić i tam już wszystkiego u specjalisty się dowiedział.albo do starostwa w końcu odbiory robią to powinni wiedzieć Link do komentarza
Baszka Napisano 30 marca 2015 Autor Udostępnij #949 Napisano 30 marca 2015 Zadzwonię do gazownika. Projekt gazowy kwitnie już ponad miesiąc w starostwie. I cisza. Tak na wszelki wypadek wolę się nie wychylać, by nie zwracać na siebie niepotrzebnej uwagi. Rozmawiałam z kumplem. I powiedział mi, że się niepotrzebnie przejmuję i by to brać na zdrowy rozsądek, że przy odbiorze domu jeszcze nie będę mieć urządzeń.Może ma rację. Nie wiem, jak to jest z tymi odbiorami. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #950 Napisano 30 marca 2015 Cytat i to sprawna , podłączona i włączona No baaaaa.Baszka, uwierz mi na słowo, bez wchodzenia w szczegóły, a już nie daj Boże zebys eksperymentowała, że lokówka zainstalowana w tej części ciała i działająca, to nie jest gadżet erotyczny. Cytat Wymiary przyjmijmy te, co wczoraj . No to proszę wizualizację bez okienka i ze słupkiem... skoro Ci się marzy. Te wysunięte elementy w przestrzeni to obszar do jakiego będą sięgać szuflady z pełnym wysuwem.Żeby odsunąć słupek z piekarnikiem od ściany dodałem słupek cargo z pełnym wysuwem. W takim układzie będzie dostęp do całej jego zawartości.Przy słupku znacznie zmniejszyła się powierzchnia robocza blatów, ale z drugiej strony dzięki wąskiej zabudowie po przeciwległej stronie ilość blatów pomocniczych jest na tyle duża, że jest gdzie odstawiać wszystko nad czym w danej chwili nie pracujesz.Ściany musisz sobie dodać w wyobraźni...Albo masz i ze ścianami. A jeszcze jedno.Przy zlewozmywaku pod oknem umieszczonym tak żeby wylewka nie kolidowała ze skrzydłami jest problem ze znalezieniem miejsca na zmywarkę.Można temu oczywiście zaradzić, ale albo kosztem dostępu do szafki rogowej, albo rezygnując z wąskiej zabudowy - co tym samym pozbawi Cię sporej powierzchni blatu i sporej przestrzeni do przechowywania. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się