Skocz do zawartości

kuchenka na gaz z butli czy elektryczna????


Recommended Posts

Napisano
Cytat

Warto. Dziesięć złotych to naprawdę nie majątek.


To prawda, jesli podchodzi się do zużywania energii w ten sposób to można dołożyć kilkadziesiąt złotych, bo:
nie będe oszczędzał na ośwetleniu - 10 zł
nie będe oszczędzał na kuchence - 10 zł
nie będe oszczędzał na wodzie - 10 zł
nie będe oszczędzał na ogrzewaniu - 10 zł
itd.
Napisano
Cytat

To prawda, jesli podchodzi się do zużywania energii w ten sposób to można dołożyć kilkadziesiąt złotych, bo:
nie będe oszczędzał na ośwetleniu - 10 zł
nie będe oszczędzał na kuchence - 10 zł
nie będe oszczędzał na wodzie - 10 zł
nie będe oszczędzał na ogrzewaniu - 10 zł
itd.



Moment. My mówimy o płycie ceramicznej gdzie rachunek jak twierdzi texas jest doższy o 10zł. I to nie dlatego że ktoś hula ze światłem tylko dlatego że to jest dodatkowe urządzenie w domu na prąd. Tyle się mówiło o tym jak drogie są kuchenki elektryczne w eksploatacji że suma 10 złotych naprawdę mnie zaskoczyła. I to na plus.
Napisano
Cytat

Moment. My mówimy o płycie ceramicznej gdzie rachunek jak twierdzi texas jest doższy o 10zł. I to nie dlatego że ktoś hula ze światłem tylko dlatego że to jest dodatkowe urządzenie w domu na prąd. Tyle się mówiło o tym jak drogie są kuchenki elektryczne w eksploatacji że suma 10 złotych naprawdę mnie zaskoczyła. I to na plus.


Mąż mówi że wiadomo iż prąd jest droższy od gazu z butli w przeliczeniu na energię potrzebną do podgrzania np czajnika wody.Czeka nas skokowa podwyżka cen za elektrykę rzędu kilkudziesięciu procent i to zamknie temat co tańsze.Pozostaje kwestia estetyki i tu jako baba jestem za kuchnią elektryczną. icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Mąż mówi że wiadomo iż prąd jest droższy od gazu z butli w przeliczeniu na energię potrzebną do podgrzania np czajnika wody.Czeka nas skokowa podwyżka cen za elektrykę rzędu kilkudziesięciu procent i to zamknie temat co tańsze.Pozostaje kwestia estetyki i tu jako baba jestem za kuchnią elektryczną. icon_smile.gif



To smutne bo ja jestem fanem mikrofalki.
Napisano
Cytat

To prawda, jesli podchodzi się do zużywania energii w ten sposób to można dołożyć kilkadziesiąt złotych, bo:
nie będe oszczędzał na ośwetleniu - 10 zł
nie będe oszczędzał na kuchence - 10 zł
nie będe oszczędzał na wodzie - 10 zł
nie będe oszczędzał na ogrzewaniu - 10 zł
itd.



To prawda , groszowe oszczędności dają w sumie dużą sumę. Tylko kto myśli o groszach?
Napisano
Cytat

To smutne bo ja jestem fanem mikrofalki.


Jedzenie z mikrofali ?Chyba mnie zemgli.To sprzęt do budy z hot dogami.Używam tylko do odgrzewania i rozmrażania. icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Jedzenie z mikrofali ?Chyba mnie zemgli.To sprzęt do budy z hot dogami.Używam tylko do odgrzewania i rozmrażania. icon_sad.gif



Wreszcie spotykam kogoś kto ma nadmiar czasu i może poświęcać gotowaniu tyle czasu ile trzeba. Zazdroszczę.
Napisano
Cytat

No i wszelakie podgrzewanie (bo gotowanie to już nie) odbywa się w mikrofali.



A co ludzie mają przeciwko mikrofalkom? Bo spotkałam się tu z opnią że "Błeeeeeeee". A do podgrzania papu na szybko jest w sam raz.
Napisano
Cytat

A co ludzie mają przeciwko mikrofalkom? Bo spotkałam się tu z opnią że "Błeeeeeeee". A do podgrzania papu na szybko jest w sam raz.



Powszechnie uważa się,że działanie mikrofal na przygotowywaną potrawę jest niekorzystne-choć moim zdaniem to nieprawda.Duża zaleta mikrofali:rozmrażanie potraw-super sprawa.
Napisano
Cytat

Powszechnie uważa się,że działanie mikrofal na przygotowywaną potrawę jest niekorzystne-choć moim zdaniem to nieprawda.Duża zaleta mikrofali:rozmrażanie potraw-super sprawa.



Potrawy z mikrofali tracą smak. To maszyna dobra do frytek i hamburgerów.
Napisano
Cytat

Potrawy z mikrofali tracą smak. To maszyna dobra do frytek i hamburgerów.



Do frytek?Ilekroć jem frytki z mikrofali, zawsze są "gumowe", tak samo kotlety.Są potrawy, które nie nadają się do odgrzewania w mikrofali i takie, które są idealne do tego.
Napisano
Cytat

Powszechnie uważa się,że działanie mikrofal na przygotowywaną potrawę jest niekorzystne-choć moim zdaniem to nieprawda.Duża zaleta mikrofali:rozmrażanie potraw-super sprawa.


Duża oszczędność czasu. I samo się wyłącza więc domu nie zaczadzimy dymem z przypalonych garów.
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Ja wymieniłem elektryczną na gazową z butli.I jestem ogromnie zadowolony.Wystarcza mi tego gazu na 3 miesiące,za 38zł.Rodzina 6 osób.Butla stoi piętro niżej,więc mi kuchni nie zagraca.
Do tego mam małą 2kg butlę rezerwową jakby co.



Piętro niżej? Musi być sporo przewodów po drodze.
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Gwoli ścisłości.Kuchenka na gaz z butli nie obtłuszcza ścian i mebli,i nie śmierdzi.Tak dzieje się przy spalaniu gazu ziemnego,z sieci.



Co oznacza nikeatrakcyjne domieszki do gazu. I rodzi się pytanie: czym my "palimy pod kuchnią"?
Napisano
Cytat

Do frytek?Ilekroć jem frytki z mikrofali, zawsze są "gumowe", tak samo kotlety.Są potrawy, które nie nadają się do odgrzewania w mikrofali i takie, które są idealne do tego.



Czepiacie się. Jak nie ma czasu mikrofalka jest idealna.
Napisano
Cytat

No właśnie....Dlatego czajnik elektryczny poszedł won!



Jeszcze mam elektryczny czajnik- mimo swoich nastu lat nie chce się popsuć a dzięki wodzie z filtra grzałka wyglada jak nówka, więc aby oszczędzić gotuję 1-2razy a dużo - i do termosu / esencja z imbryczka/. Moja kuchnia Bosch z płytą ceramiczną i programowanym piekarnikiem ma 17 lat /jeszcze z pewexu/ i działa bez zarzutu, do tego niezniszczalne gary Zeppter, też wiekowe, 14-letnie i płacę za prąd ok. 90zł/miesięcznie.
  • 5 tygodnie temu...
Napisano
Może i ja coś dorzucę icon_smile.gif

W żadnym przypadku nie wolno umieszczać butli z gazem w piwnicy ani w pomieszczeniach, w których podłoga znajduje się poniżej poziomu terenu!! Propan jest cięższy od powietrza i będzie gromadził się przy podłodze a potem BUUM!! A jeszcze jak się w tej piwnicy ma piec...

Mi butla starcza na 4 m-ce icon_biggrin.gif a na wsi gdzie mieszka ze 100 rodzin są 4 albo 5 punktów wymiany, najbliższy przez drogę icon_biggrin.gif . No ale nas jest dwoje i mikrofala, teścowa przywozi mrożone dania my tylko odgrzewamy...

A faktycznie gazowa bardzo brudzi i jest niebezpieczna. Kiedyś wynajmowaliśmy mieszkanie z jeszcze jedną parą i po powrocie z pracy okazało się że kurek jest odkręcony. Na szczęście najmniejszy palnik i na najmniejszym ustawieniu... a współlokatorka sobie spokojnie spała... a za tydzień brała ślub... Na szczęście wzięła icon_biggrin.gif

Osobiście jak bym miał pieniądze to bym kupił elektryczną...
Napisano
Cytat

Może i ja coś dorzucę icon_smile.gif

W żadnym przypadku nie wolno umieszczać butli z gazem w piwnicy ani w pomieszczeniach, w których podłoga znajduje się poniżej poziomu terenu!! Propan jest cięższy od powietrza i będzie gromadził się przy podłodze a potem BUUM!! A jeszcze jak się w tej piwnicy ma piec...



To przy założeniu że każda butla jest nieszczelna?
Napisano
Ostatni post niezbyt optymistyczny niestety icon_sad.gif

Ale co do tematu, czytam z zainteresowaniem bo jest to również mój problem do rozwiazania; gaz z butli czy prąd. Jak aktualnie wyglada używanie kuchni gazowych na butle i płyty elektrycznej (ceramicznej) pod względem finansowym? Czy każdy może miec takie tańsze taryfy na prąd?
Napisano
Cytat

Ostatni post niezbyt optymistyczny niestety icon_sad.gif

Ale co do tematu, czytam z zainteresowaniem bo jest to również mój problem do rozwiazania; gaz z butli czy prąd. Jak aktualnie wyglada używanie kuchni gazowych na butle i płyty elektrycznej (ceramicznej) pod względem finansowym? Czy każdy może miec takie tańsze taryfy na prąd?



Tańsze taryfy na prąd to nie dla zwykłych ludzi bo trzeba się przestawić na nocny tryb życia. Tani prąd jest wtedy gdy wszyscy śpią. Nieważne. I tak zainstaluję sobię płytę ceramiczną. Jest najlepsza. Przekonałam się o tym u znajomych. icon_biggrin.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Projektuje kuchnie. Moje pytanie brzmi czy kuchenka gazowa (z butlą) czy elektryczna??? Jestem osobą młodą a więc zwracającą uwagę na koszty, dlatego też chciałabym wiedzieć, co się bardziej opłaca a także, co jest łatwiejsze w utrzymaniu. Ogółem mówiąc wady i zalety obydwu wariantów .



Wybrałbym elektrykę - ze wzgledu na bezpieczeństwo! i to by przesądziło.
Chyba, że jest to dacza gdzieś daleko, i często nie ma prądu.
Napisano
Cytat

Wybrałbym elektrykę - ze wzgledu na bezpieczeństwo! i to by przesądziło.
Chyba, że jest to dacza gdzieś daleko, i często nie ma prądu.



Dlatego przydaje się butla. Nech sobie czeka w odwodzie a jak będzie potrzebna - nie stracimy ciepłych posiłków. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Wybrałbym elektrykę - ze wzgledu na bezpieczeństwo! i to by przesądziło.


Niedawno,u klienta,na bardzo drogiej,nowej płycie ceramicznej,poczułem lekkie szczypanie.Na obudowie było 60V.Nie wiadomo skąd.Po kilku godzinach zniknęło.
Spotkałem się już z podobnym problemem w pralkach,lodówkach i tradycyjnych kuchenkach elektrycznych.Płyta ceramiczna,to coś nowego.
Napisano
płyta ceramiczna to żadna nowość, pamiętam takie już sprzed ok. 15 lat, może były wcześniej, ale ze względu na wiek i inne zainteresowania w owym czasie nie zwracałem uwagi na takie sprzęty
jeśli płyta ceramiczna to polecałbym płyty z polami indukcyjnymi - występują płyty z dwoma polami indukcyjnymi i dwoma tradycyjnymi lub też ze wszystkimi (najczęściej czterema) polami indukcyjnymi
płyta indukcyjna zużywa mniej energii, jest zimna (ogrzewa się tylko od garnka), ale niestety trzeba używać specjalnych naczyń do gotowania - ze stalowym dnem (najlepiej kupować garnki sprawdzając dno magnesem)
jeśli płytę podłączy elektryk, to nie powinna "szczypać"
Napisano
Cytat

Niedawno,u klienta,na bardzo drogiej,nowej płycie ceramicznej,poczułem lekkie szczypanie.Na obudowie było 60V.Nie wiadomo skąd.Po kilku godzinach zniknęło.
Spotkałem się już z podobnym problemem w pralkach,lodówkach i tradycyjnych kuchenkach elektrycznych.Płyta ceramiczna,to coś nowego.



Przebicie na płycie? Niby wszytko co zużywa prąd ma prawo przebijać ale to przykra niespodzianka. I zniknęło samo z siebie?
Napisano
Nawet próbówka świeciła.Miernik wykazał 60V.To napięcie było na metalowej obudowie kuchni.Pokazywałem to córce gospodarzy.Kiedy jednak wrócili z pracy wszystko było OK.Dziwne,nie?
Z tą płytą w ogóle były cyrki.Potem zacięła się na kilka dni i nie reagowała na nic.Serwis miał przyjechać dopiero za 2 tyg. (swoją drogą,to niezły ten serwis,co?).Po tych kilku dniach wszystko samo wróciło do normy.
Płyta f-my Gorenje.Top model.
Napisano
Cytat

Nawet próbówka świeciła.Miernik wykazał 60V.To napięcie było na metalowej obudowie kuchni.Pokazywałem to córce gospodarzy.Kiedy jednak wrócili z pracy wszystko było OK.Dziwne,nie?
Z tą płytą w ogóle były cyrki.Potem zacięła się na kilka dni i nie reagowała na nic.Serwis miał przyjechać dopiero za 2 tyg. (swoją drogą,to niezły ten serwis,co?).Po tych kilku dniach wszystko samo wróciło do normy.
Płyta f-my Gorenje.Top model.



Jakieś duchy? icon_biggrin.gif
Napisano
Opowiadał mi znajomy że sprzęt elektroniczny od czasu do czasu przechowuje prąd. Z kontaktu wyłączony a w przewodach hula. Jaki może być mechanizm powstawania takich anomalii?
Napisano
Cytat

Nawet próbówka świeciła.Miernik wykazał 60V.To napięcie było na metalowej obudowie kuchni.Pokazywałem to córce gospodarzy.Kiedy jednak wrócili z pracy wszystko było OK.Dziwne,nie?



Bardzo ciekawe. Przyczyna nieznana w dalszym ciągu?
  • 3 lata temu...
Napisano
Ja ze względu na chociażby wygodę gotowania przygotowania etc. wybrałabym kuchenkę elektryczną albo nawet po prostu płytę indukcyjną, znacznei większa wygoda gotowania, nie poparzy się człowiek no i bezpieczniejsze to jest przy gotowaniu niż gotowanie z butli gazowej.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Projektuje kuchnie. Moje pytanie brzmi czy kuchenka gazowa (z butlą) czy elektryczna??? Jestem osobą młodą a więc zwracającą uwagę na koszty, dlatego też chciałabym wiedzieć, co się bardziej opłaca a także, co jest łatwiejsze w utrzymaniu. Ogółem mówiąc wady i zalety obydwu wariantów .


Moim zdaniem kuchenka powinna mieć przynajmiej jeden gazowy lub jeden eelktryczny palnik w cąłej kuchence w zależności co wybierzesz, ponieważ czasem pradu nie ma albo gaz się skończy i co wtedy? No właśnie , dlatego najlepiej wybrać przynajmniej jeden inny palnik.
Napisano
Cytat

Moim zdaniem kuchenka powinna mieć przynajmiej jeden gazowy lub jeden eelktryczny palnik w cąłej kuchence w zależności co wybierzesz, ponieważ czasem pradu nie ma albo gaz się skończy i co wtedy? No właśnie , dlatego najlepiej wybrać przynajmniej jeden inny palnik.




Gdzie ten gaz się skończy, na Syberii?
Mylisz się waść okrutnie. Różne media, to komplikacje przy instalacji i eksploatacji. Związana z kosztami oczywiście. A prądu czy gazu brakuje tak rzadko, że nie warto takim czymś zawracać sobie głowy. Lepiej już mieć w zapasie w piwnicy turystyczną butlę gazową z palnikiem, albo malutką kuchenkę elektryczną (zresztą mikrofalówka ją zastapi jakby co).
Gaz jest i będzie tańszy od prądu, ale elektryczna jest wygodniejsza w eksploatacji.
  • 8 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Ja sam nie wiem co jest lepsze osobiście używam gazowej kuchni, tak chyba z przyzwyczajenia ale w porównaniach coraz więcej jesy elektrycznych kuchni no i do 1500 złotych można już coś Top znaleźć więc nie jest źle

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Utwórz nowe...