Zestawy: Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Wzór: Czysty Fale Notes Ostre Drewno Kamień Skóra Miód Pionowy Trójkąty
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
Nysia

kuchenka na gaz z butli czy elektryczna????

140 postów w tym temacie
Projektuje kuchnie. Moje pytanie brzmi czy kuchenka gazowa (z butlą) czy elektryczna??? Jestem osobą młodą a więc zwracającą uwagę na koszty, dlatego też chciałabym wiedzieć, co się bardziej opłaca a także, co jest łatwiejsze w utrzymaniu. Ogółem mówiąc wady i zalety obydwu wariantów .
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z butlą jest więcej problemu: gaz się kończy, trzeba przynieść a to trochę waży, zawsze większe ryzyko użytkowania.

Plusem jest to, że kosztuje mniej niż prąd...

...i mimo tych wad jestem za uzywanie butli.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miałem przez lata kuchenkę elektryczną, do nowej kuchni wstawiliśmy piec gazowy z elektrycznym piekarnikiem, rachunki za energię elektryczną spadły drastycznie icon_smile.gif, mam 2 butle na zmianę, stoją na parterze w osobnym pomieszczeniu żeby było łatwo do auta zanieść, obiad też o wiele szybciej ugotować na gazie icon_smile.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najbardzie się boje przy gazie tego, że będe mieć meble oblepione od gazu. Moze i zaoszczedze ale zniszcze sobie meble na ktore tez jednak sporo wydam.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z porównania cen nośnika wynika że koszty są podobne. A pracochłonność przy gazie większa i dodatkowe niebezpieczeństwo.

JA osobiście bym dał elektryczną. Tylko dla kuchenki nie dawałbym gazu do domu.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
[quote name='NOTO' date='Jul 26 2007, 14:13' post='12810']
Z porównania cen nośnika wynika że koszty są podobne. A pracochłonność przy gazie większa i dodatkowe niebezpieczeństwo.

Juz kiedyś był ten wątek.....
Ja od 10 lat gotuje na płycie ceramicznej i chyba nie wróciłbym do gazu.
Uważam, że i koszty i czas przygotowania są podobne - oczywiście jeden warunek - do płyty ceramicznej trzeba mieć własciwe garnki - płaskie równe dno - wcale nie koniecznie muszą to być "nierdzewki" - zupy zawsze gotuje w emaliowanych. Co do kosztów - zwróćcie uwagę, że przy elektryce praktycznie cała moc idzie w garnek, w gazie pewnie z 50 % grzeje otoczenie. Oczywiscie problem zabrudzenia przy gazie jest poza rozmowami - przy prądzie praktycznie nia ma problemu, przy gazie - tłuszcz na szafkach i okapie to normalka
Paweł B
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mieszkałem na wsi i miałem butlę. Żona musiała sąsiada prosić aby po butlę jechał i jej zakładał cięzkie to cholerstwo. Teraz mieszkam w mieście mam płytę ceramiczną co do rachunków za prąd a gaz to myślę, że jest to porównywalne nie sa to kuchenki jak kiedyś że 3 minuty się grzała; 2-3 sekundy i już rusza z koksem super sprawa tylko trzeba się na tym nauczyć gotować i odzwyczaić od tandetnych garnków i patelni, które po tygodniu mają krzywe dna. Płytę też staraj się kupić dobrą są cuda teraz choc nie ma co przepłacać. Ważne aby miała pola pod różne średnice garnków i patelni. Fajne są pola 3 w 1 albo brytfanna 2w 1 polecam super. No i myć dobrymi środkami ja używam Mr Muscle Cara fix kosztuje chyba 13 zł ale efekt jak auto po woskowaniu.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam.parę słów odemnie jeśli chodzi o te oblepione meble. pracując za granicą sprzątałam różne domy w których były kuchenki elektryczne i gazowe i wniosek mam tylko jeden bez dobrego pochłaniacza albo wyciągu nad kuchenką tłuszcz osadza się wszędzie bez znaczenia czy to gaz czy płyta ceramiczna.osobiście mam w domu butlę z gazem i faktem jest że trochę jest z tym zachodu jak się skończy ale tak jak czytałam wcześniej można mieć 2 butle na wymianę i jest to też dobre rozwiązanie.pozdrawiam
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Projektuje kuchnie. Moje pytanie brzmi czy kuchenka gazowa (z butlą) czy elektryczna??? Jestem osobą młodą a więc zwracającą uwagę na koszty, dlatego też chciałabym wiedzieć, co się bardziej opłaca a także, co jest łatwiejsze w utrzymaniu. Ogółem mówiąc wady i zalety obydwu wariantów .


Kuchnia elektryczna ceramiczna jest najlepszym rozwiązaniem - koszty użytkowania są porównywalne z gazową. (wiem bo mam elektryczną a miałam gazową). Podstawową zaletą ceramicznej jest to, że nawet gdy coś nam wykipi - to nic się wielkiego nie stanie , a na gazowej "zaleje się" palnik i mamy dużo sprzątania . Poza tym garnki nawet po kilku latach gotowania wyglądają jak nowe - nie opalaja się tak jak w przypadku gazowej. Nie zamieniłabym mojej ceramicznej płyty na gazową - to bardzo wygodne. A ceny - też porównywalne.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wielkie ZA dla płyty elektrycznej. Po pierwsze wygoda przy sprzątaniu. Dalej gotowanie jest łatwiejsze, a moje skromniejsze niz Łondy doświadczenie podpowiada ,że jednak mniej się meble niszczą przy kuchni gazowej. Lepkość mebli i gaz jakoś łatwiej idą w parze.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Też mam płytę elektryczną i meble rzeczywiście mniej się brudzą - nie tej klejącej mazi która tworzy sie w przypaku kuchni gazowej.
Są teraz płyty elektryczne w najnowszej technologii , którymi dziecko się nie oparzy - była reklama w TV. Czy ktoś może ją ma? Na czym to polega? ......
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gaz z butli ma swoje zalety. Jeśli nam odetną prąd bo wichura coś popsuła na przykład wtedy się naprawdę przydaje.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale do codziennego użytku lepsza będzie elektryczna - Ja ma w garażu na czarną godzinę butle gazową tturystyczną z palnikiem - gdyby nie było prądu.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Eletryczna jest badzo wygodna , kuchni gazowej wolę nie wspominać.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Też mam płytę elektryczną i meble rzeczywiście mniej się brudzą - nie tej klejącej mazi która tworzy sie w przypaku kuchni gazowej.
Są teraz płyty elektryczne w najnowszej technologii , którymi dziecko się nie oparzy - była reklama w TV. Czy ktoś może ją ma? Na czym to polega? ......




Chodzi pewnie o płyty indukcyjne. Polegają one na tym, że przesyłają impulsy elektryczne do garnka aby ten oddawał ciepło. Płyta sama w sobie jest zimna i działa tylko na specjalne garnki, które uwierzcie są naprawdę drogie w porównaniu ze zwykłymi. Nie da to jednak takiego ciepła jak przy zwykłym ogniu. Poza tym każdy prawdziwy kucharz nie wyobraża sobie gotowania bez prawdziwego ognia icon_twisted.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Chodzi pewnie o płyty indukcyjne. Polegają one na tym, że przesyłają impulsy elektryczne do garnka aby ten oddawał ciepło. Płyta sama w sobie jest zimna i działa tylko na specjalne garnki, które uwierzcie są naprawdę drogie w porównaniu ze zwykłymi. Nie da to jednak takiego ciepła jak przy zwykłym ogniu. Poza tym każdy prawdziwy kucharz nie wyobraża sobie gotowania bez prawdziwego ognia icon_twisted.gif


Dobremu kucharzowi jest wszystko jedno czy gotuje na kuchni gazowej czy elektrycznej. icon_razz.gif
Ale osobie, która sprząta tą kuchnie nie jest wszystko jedno (czarne garnki, zalane palniki, brud w zakamarkach - to wady gazowej kuchni). icon_razz.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Protest. Dobry kucharz zwraca uwagę nie tylko na składniki potrawy i czas jej gotowania. Nie tylko na jakość wody ale i na paliwo. Wystarczy sobie trochę poczytać jak to dawniej rodzaj drewna którym palono w piecu "wpływał" na smak potrawy. Dobry kucharz jest po trosze artystą a temu nigdy nie jest obojętne jakich pędzli i farb używa do swoich dzieł.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale wracając do tematu, ten kto sprząta patrzy na to z innej pespektywy.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Protest. Dobry kucharz zwraca uwagę nie tylko na składniki potrawy i czas jej gotowania. Nie tylko na jakość wody ale i na paliwo. Wystarczy sobie trochę poczytać jak to dawniej rodzaj drewna którym palono w piecu "wpływał" na smak potrawy. Dobry kucharz jest po trosze artystą a temu nigdy nie jest obojętne jakich pędzli i farb używa do swoich dzieł.


Oczywiście zwracam uwagę na to co wkładam do garnka. Potrafię gotować i niezależnie od tego czy jest to kuchnia gazowa czy elektryczna potrawy są bardzo smaczne i nikt by nie odróżnił na jakiej kuchni były gotowane.
Ale jeżeli chodzi o to co trzeba zrobić poźniej - płytę elktryczną - gdy zaschnie na niej coś co wykipiało - wystarczy skrobaczką zeskrobać i przetrzeć szmatką . A przy gazowej jednak trzeba sie trochę więcej pomęczyć.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najlepszym rozwiązaniem byłoby zatrudnienie gosposi, choć nie każdy lubi jak mu ktoś inny w garnkach miesza. Dylemety typu jak sprzątć i kiedy nie byłyby wtedy istotne. Poważnie mowiąc wolę kuchnię elektryczną.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moje rachunki za prąd nie są wysokie ze względu na kuchnię elektryczną - oczywiście mam płytę ceramiczną na siłę. To się opłaca - i nie trzeba mysleć o wymianie butli - to juz przeszłość.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jakiej firmy? Bo chyba płyta płycie nierówna.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam Mastercook juz chyba 7 lat. Nigdy żadnej awarii nie miała. Trochę się porysowała na początku ponieważ nie wiedziałam, że patelnia którą kupiłam (tefal) nie nadaje sie - gdyz ma ostre dno. Ale teraz już wiem jakich garnków nie kupować a jakie są ok dla kuchni elektrycznych ceramicznych . Rachunki miesięczne za prąd 100-110zł. A światło przy drzwiach wejściowych pali się całą noc (oczywiście żarówki energooszczędne).
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Musisz pamiętać o tym,że kuchenka gazowa jest bardziej "wymagająca", to znaczy:nie wolno jej montować blisko okna,musi mieć co najmniej jeden kanał wentylacyjny.Z kolei (jak pisali moi poprzednicy), kuchenka gazowa na butlę z gazem to duży dyskomfort- moja mama ma taką i najczęściej brakuje jej gazu w dni Świąteczne, mieszka w małej miejscowości i wymiana butli na pełną jest problemem, a nie ma niestety zapasowej.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moim zdaniem, biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny gazu i energii, taniej gotuje się na kuchence gazowej,ale bardziej ergonomiczne są kuchenki elektryczne, ponieważ mają dużą skalę regulacji ciepła, dzięki czemu lepiej wykorzystuje się energię.Można tek kupić specjalne garnki, które dobrze przylegają do powierzchni grzejnej i dzięki temu masz mniejszą stratę energii.

Pozdrawiam.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja stawiałabym na gazową,ponieważ:
-gaz jest tańszy, niż energia elektryczna
-kuchenka elektryczna wolniej się nagrzewa
-nie psuje się (a w elektrycznej mogą przepalić się spirale grzewcze)
-kuchenka gazowa jest tańsza w eksploatacji
-używasz takich garnków,jakie Ci się podobają..
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Elektryczna jest dużo bezpieczniejsza
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a regulacja temperatury w elektrycznych nie jest kłopotliwa? mam na działce starą ruską kuchenkę elektryczną (dużo czasu mija zanim się nagrzeje) i jak zaczyna coś kipić to musze zdjąć garnek szybko z grzałki bo jak zmiejszę grzanie to i tak temperatura trzyma się przez dłuższy czas, przy gazie nie ma tego problemu - zmiejszasz ogień i przestaje od razu kipieć. Jak to jest w nowoczesnych kuchenkach?
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A oto rodzaje płyt elektrycznych.

- Z wystajacymi krążkami żeliwnymi. Najstarszy i najtańszy rodzaj płyt; zużywa najwięcej prądu i jest najmniej wygodny w użytkowaniu. Współczesne krążki żeliwne są wprawdzie znacznie lepsze od stosowanych dawniej, ale dość długo się rozgrzewają i długo stygną.

- Ceramiczne (witroceramiczne). Mają zupełnie gładką powierzchnię, na której zaznaczone są pola grzejne. Pola ogrzewane spiralą rozgrzewają się po 8-15 sekundach. Nowocześniejsze, zwane szybkogrzejnymi (HiLight lub High Light) - z grzałką halogenową - rozgrzewają się już po 3 sekundach.

- Indukcyjne. Najnowocześniejsze - najbardziej energooszczędne i najszybciej reagujące na zmiany ustawienia. Pola grzejne wytwarzają pole elektromagnetyczne i działają wtedy, gdy postawi się na nich odpowiednie garnki ferromagnetyczne (dające się namagnesować). Ciepło wytwarzane jest nie w płycie kuchenki, lecz w dnie i ściankach naczynia. Wymagają zatem używania odpowiednich garnków - ze stali szlachetnej, stali emaliowanej lub żeliwa; garnki powinny mieć grube dno. Najlepiej stosować naczynia polecane przez producenta kuchenki. Po postawieniu garnka nieferromagnetycznego (zawsze z zawartością, np. z wodą) na polu grzejnym i włączeniu grzania, na płycie pojawia się informacja, że garnek jest nieodpowiedni i płyta wyłącza się automatycznie.

Uwaga! Aby sprawdzić, czy garnek jest ferromagnetyczny, wystarczy przystawić do jego dna magnes. Jeśli nie przylgnie, garnek nie nadaje się do gotowania na kuchence indukcyjnej.

tekst wziąłem z dom.gazeta.pl/czterykaty/1,57595,2547065.html

Ja bym się skupił na kuchence indukcyjej, bo to naprawdę zachęcająco wygląda, a gaz jest bardzie kłopotliwy, jeśli z butli i nibezpieczny.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciekawa jestem ile kosztuje taka płyta indukcyjna, a ile garnki w których można na niej gotować,.
Z tego co napisał Sławomir - myślę że garnki , które nadają się na płytę ceramiczną, będą mogły być używane na indukcyjnej .
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jednak kuchnia elektryczna. Czysto, cicho i bezwonnie.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zdecydowanie płyta elektryczna ceramiczna. Gazowa jest niebezpieczna. Moje dzieci są takiego wzrostu, że ich czupryny sięgają dokładnie na wysokość palącego się gazu w kuchence. Mają dość długie włosy a palący się gaz (gdy jest duży płomień) - to naprawdę niebezpieczne!
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Całkowicie się zgadzam. Gaz + młodzi majsterkowicze to niebezpieczna mieszanka.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zdecydowanie kuchnia elektryczna ceramiczna - gdy podpalam gaz u moich rodziców - zawsze opalam sobie palce przy okazji ...
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Może umówimy się wszyscy,że rozpatrując za i przeciw w tym temacie bierzemy pod uwagę aktualne nowości a nie starocie, jak kuchenka elektryczna z grzejącymi spiralami i gazowa zapalana zapałką. icon_smile.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gazowa zapalana zapałką? To jest ciągle hit. Ponad pół Polski na tym gotuje. A jeśli wierzyć telewizyjnym reklamom to drugie pół powino ją kupić.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

A jeśli wierzyć telewizyjnym reklamom to drugie pół powino ją kupić.


icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif Świetne!!! mało ze stołka nie spadłem!!!
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie ulega jednak wątpliwości, że butla gazowa zajmuje pół szafki i trzeba jeździć - wymieniać - bo napełniać też nie chcą. Moja koleżanka ma gaz z butli , ale butla musi być bez kołnierza bo inaczej nie mieści się w szafce . Często jest tak, że muszą w kilka miejsc pojechać aby znaleźć taką, która zmieści się im do szafki...


aha i jeszcze coś - gdy miałam jeszcze kuchenkę gazową - to często zdarzało mi się ścierkę, którą np wytarłam naczynia - położyć za blisko kuchenki ... no i kilkanaście razy miałam w domu " pożar ścierki ". icon_smile.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
butla gazowa... w któryms momencie przyszło mi zmienić zdanie. To się naprawdę nie oipłaca.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

-używasz takich garnków,jakie Ci się podobają..



nie do końca - garnków do kuchni elektrycznej używać raczej nie można bo się uchwyty opalają.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rzeczywiście tak jest. Gdy za duży gaz się pali, to czuć topiący się plastik.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na gazie nie powinno się wypuszczać płomienia poza obrys garnka.To czyste marnotrawstwo.Od czasu jak nauczyłem żonę by tego pilnowała,butla wystarcza nam na 3 m-ce.
I tak jeżdżę kilka razy w tygodniu tankować gazem oba samochody.A butlę mam pod kuchnią w piwnicy. icon_cool.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Na gazie nie powinno się wypuszczać płomienia poza obrys garnka.To czyste marnotrawstwo.



I to jest to w czym jesteśmy dobrzy na ogół. Ile się materiałów marnuje na budowach.....
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Nie ulega jednak wątpliwości, że butla gazowa zajmuje pół szafki i trzeba jeździć - wymieniać - bo napełniać też nie chcą. Moja koleżanka ma gaz z butli , ale butla musi być bez kołnierza bo inaczej nie mieści się w szafce . Często jest tak, że muszą w kilka miejsc pojechać aby znaleźć taką, która zmieści się im do szafki...



I żaden producent nie wymyślił nowych poręczniejszych butli?
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Są mniejsze butle ale takie to trzeba by co tydzień wymieniać chyba - to są takie turystyczne, na które można nałożyć palnik i mieć kuchenkę lub klosz i wtedy mamy lampkę.
Taka butla przydaje sie w domu w razie braku prądu. Zdazyło sie tak w sobotę (26.01.2008) - nawałnica i spadek napięcia w całej okolicy - żarówki świeciły na pół gwizdka, komputer się wyłączył całkiem, TV , lodówka, kuchnia elektryczna także nie działała... wkońcu i żarówki po godzinie zgasły całkiem - no świeczki paliliśmy - ale herbatki nie można było zrobić - bo płyta elektryczna u nas w domu tylko jest icon_sad.gif . Teraz to już napewno kupię taką małą butlę gazową. icon_biggrin.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Są też i butle większe od klasycznych turystycznych butli.Chyba tzw. 5kilogramowe.Powinna taka wystarczyć spokojnie na 2 tygodnie.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Są też i butle większe od klasycznych turystycznych butli.Chyba tzw. 5kilogramowe.Powinna taka wystarczyć spokojnie na 2 tygodnie.



I co dwa tygodnie ganią do wymiany? Powinni przyjeżdzac panowie jak z wodą oligoceńską.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O tym nie było mowy.Chodziło tylko o mniejsze butle.
Oczywiście to bez sensu.Chyba,że punkt ładowania butli ma się za płotem.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
od 10 lat używam kuchenki elektrycznej i nie zamieniłbym jej na nic innego. przez ten okres ich nowoczesność tak się zmieniła, że przy polach high light nie ma różnicy w czasie gotowania. do tego nie masz tych oparów gazu, jest czysto, i zawsze można ładnie wytrzeć i utrzymać w czystości taką kuchenkę. jeśli chodzi o koszty-to bzdurą jest podawanie że jest drożej. w dobie drugiej taryfy i weekendowej koszty są porównywalne, a nawet mniejsze. proponuję kuchenkę do zabudowy, amica bardzo dobra(taką używam) może mastercook indukcja, trochę droższa ale jaka wygoda, do tego piekarnik multi z grillem i wszystko jasne

pozdrawiam
Artur icon_biggrin.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0

  • 10 czerwca zapraszamy na Zlot Forum Budujemy Dom

  • Najnowsze posty

    • jedna rzecz mnie zirytowała w linkowanym artykule - "Tab. 2. Porównanie rocznych ogrzewania i c.w.u. (poziom cen z sierpnia 2008 roku)"
      rozumiem, że ten artykuł był napisany dawno temu, ostatnia jego aktualizacja była 09.2009 - ale skoro linkujecie do takiego starocia, to wypadałoby ten artykuł poddać aktualizacji. Kolejna rzecz - w tym artykule do porównania kosztów jest dom 150m2 i 20000kwh na CO i CWU. Dla nowych domów budowanych wg WT 2017 ta wartość powinna być jednak niższa.   Sprawa jest prosta. Zażądaj od firmy namiarów na ludzi z twojego regionu którzy użytkują pompy przez nich zainstalowane. Zadzwoń, umów się i jedź pogadać. Jeśli firma nie będzie ci stanie dostarczyć takich danych(mniejsza o to jaki powód wymyślą) to szukaj innej firmy. Inna kwestia, że powinno się zawsze wysłać co najmniej kilka zapytań ofertowych (wszystkim dać te same dane odnośnie domu i jego parametrów) i potem porównać. Bo można się naprawdę zdziwić. W moim konkretnym przypadku dla tego samego domu proponowano mi pompy od 6kw do 13kw(albo i więcej, już dokładnie nie pamiętam), nie muszę chyba dodawać, że rozpiętość cenowa też była ogromna. Stanęło na 7,6kw i był to doskonały wybór
    • Ivi w swojej sytuacji możesz skorzystać z pomocy profesjonalnej firmy, która wszystko za Ciebie załatwi. Sprawdzą wszystko pod kątem prawnym i w razie potrzeby załatwią niezbędne pozwolenia. Myślę że będzie to najbardziej bezpieczne rozwiązanie, dzięki któremu będziesz spał spokojnie. Jakbyś był zainteresowany to podam Ci link do oferty -> http://6-dzielnica.pl/all-inclusive-zalatwimy-wszystko-za-ciebie/
    • Dzieki panowie (i panie?) Za wszelka pomoc. Swoja droga piec ma 20kW więc chyba jeszcze lepiej dla mnie  
    • to jak to właściwie jest? Wysłałem jakiś czas temu zapytanie do lokalnej SM (nie wiem czy już o tym nie pisałem wcześniej) - dostałem taka odpowiedź: Na jakiej podstawie strażnik ma prawo do wejścia na teren nieruchomości oraz do kotłowni w celu przeprowadzenia kontroli ? Sprawę te reguluje art. 379 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska ( Dz. U. z 2013 r. poz. 1232 z późn zm. ), a strażnik dokonuje kontroli na podstawie upoważnienia wydanego przez Prezydenta Miasta Rybnika. Do czego uprawniony jest strażnik podczas wykonywania kontroli? Funkcjonariusz straży miejskiej ma prawo do wstępu wraz z rzeczoznawcami i niezbędnym sprzętem na teren nieruchomości przez całą dobę, obiektu bądź ich części, na których prowadzona jest działalność gospodarcza, a w godzinach od 6:00 do 22:00, na pozostały teren.
      Strażnik może przeprowadzić badania, bądź wykonać inne, niezbędne czynności kontrolne.
      Żądać pisemnych lub ustnych informacji oraz wezwać i przesłuchać osoby w zakresie niezbędnym do ustalenia stanu faktycznego. Funkcjonariusz ma prawo żądać okazania dokumentów i udostępnienia wszelkich danych mających związek z problematyką kontroli. Utrudnianie lub uniemożliwienie wykonania strażnikowi kontroli jest przestępstwem zagrożonym karą pozbawienia wolności do lat 3 ( art. 225 § 1 Kodeksu karnego ).   dokładnie taka sama informacja jest na stronie www SM jak to się ma do tego co napisałeś wcześniej?!?
    • Na różnych forach są różne opinie na ten temat ale interesuje mnie opinia kogoś kto miał jakieś problemy po nie wyjęciu listew tynkarskich. U mnie w domu tata właśnie tynkuje mój pokój i nie zamierza ich wyjmować a ja nie chcę mieć za jakiś czas problemu z ponownym remontem   Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka    
  • Popularne tematy

  • Doradcy redakcyjni i firmowi