Skocz do zawartości
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam, Temat stary jak świat ale może dowiem się czegoś nowego, tym bardziej, że jestem amatorem. Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania dla nowobudowanego domu o powierzchni 137m2, ocieplonego z ogrzewaniem podłogowym w projekcie i ku takiemu też się skłaniam. Dodam jedynie, że szukam rozwiązania jak najbardziej samoobsługowego. Póki co waham się między pompą ciepła a gazem przy czym na razie faworyzuję pompę. W miejscu budowania nie ma instalacji gazowej więc zostaje mi zbiornik na gaz. 1. Instalacja gazowa tańsza od pompy ciepła     Często słyszę, że instalacja gazowa jest znacznie tańsza od pompy ciepła i rozwiązanie z pompą zwróci się za 100 lat:     link     Wysłałem oferty do kilku firm a poniżej zestawienie dwóch:     Pompa ciepła:     - Daikin Altherma - 33 480 zł     - konsola do montażu - 648 zł     - montaż kotłowni - 13 500 zł     - dofinansowanie - 7 000 zł     Łącznie: 40 628 zł     Kocioł gazowy:     - Vitodens 100-W B1HF + 100 litrów - 11 098 zł (jedna z trzech opcji która została mi zaproponowana, ta jest tą średnią pod względem cenowym)     - prace ziemne - 1 700 zł     - butla własna - 14 944 zł     - instalacja wewnętrzna w budynku - 1630 zł     - dofinansowanie - 0 zł (chociaż gdzieś widziałem jakieś lokalne dofinansowanie 5 000 zł)     - dochodzą jeszcze jakieś  koszta kierownika budowy, wydania dokumentów, może coś jeszcze?     Łącznie: 30 074 zł     Generalnie różnica nieco ponad 10 000  zł na korzyść ogrzewania gazowego te "32 tysiące w kieszeni" to chyba nie w tym przypadku 2.  Prognozy cen      Zarówno gaz jak i prąd z roku na rok drożeją. Jednak ceny prądu nie rosną tak szybko jak ceny gazu. Poza tym biorąc pod uwagę, że Unia Europejska chce do 2040 roku zrezygnować całkowicie z korzystania z gazu na     korzyść energii ze źródeł odnawialnych można raczej się spodziewać, że ceny za prąd będą malały (coraz więcej prądu ze źródeł odnawialnych, zachęty poprzez dofinansowania do pomp czy innych źródeł odnawialnych i zniechęcanie do innych - ets) a ceny za gaz będą rosły. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na koszty gazu będą zapewne opłaty związane z ETS. Jakieś ostrożne wyliczenia, które znalazłem w sieci mówią, że będzie to koszt około 500 złotych rocznie dla gospodarstwa.    Z powyższego wynika, że jestem raczej zwolennikiem pompy ciepła ale z drugiej strony podkreślam, że jestem amatorem i słabo znam realia stąd też ten mail aby ktoś ewentualnie mnie uświadomił o błędzie. Albo ktoś podpowie jakąś inną technologię, ogrzewanie podczerwienią?   Co o tym sądzicie?
    • Czyli to ma być taki "Miś" na miarę Twoich możliwości... Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Witam Kupilem panele Swiss Krono, napisane na nich jest ze to system angle-angle. Myslalem ze sa na zatrzask jednak chyba nie. Jak je ukladac, pytam dlatego ze bardzo ciezko sie je uklada juz od drugiego rzedu.    
    • Ale palety trzeba na czymś oprzeć. Na ziemi nie, bo zgniją szybko. Na betonie - no to trzeba zrobić wylewkę. A palety izolować od betonu. No i palety obrobić (wyrównać, wygładzić), wcześniej poprawiając, bo jak wyżej napisano, robi się je z odpadów. Czyli dużo roboty, a korzyść tylko na paręnaście miesięcy.
    • Juz mowie dlaczego chce go zrobic z palet. Chce go miec na odbior donu ktory msm pod kredyt, taras ma byc tymczasowy a budynek ma miec stan pod klucz.
    • Jeszcze mnie nurtuje czy nie bedzie trzeba przycinac drzwi, ile drzwi sa krotsze od oscieznicy?    
    • Może uszczelka się podwinęła do środka, trzeba to rozebrać i skontrolować.
    • Cos takiego.Ktos zle dopasowal otwor do pozycji pieca.Dluga historia
    • Tam na rysunku są błędy np. pierwszy opis 135/80 do 180 m2  a drugi 135/80 od 180m2   Tu masz lepszy innego producenta.   Moim zdaniem te szacunki są nieco przesadzone.   Rura spustowa dla dachów-dom,  powinna mieć minimalną średnicę 100 mm, a dla lukarny, ganków, altanek, domków, garaży wolnostojących może być mniejszej średnicy.   To ciągłe oszukiwanie klienta jest męczące, coraz mniejsze średnice, coraz cieńsze materiały, itd.   Dekarz chwali sobie tę sytuację, będzie miał dodatkowe pieniądze za ciągłe czyszczenie rynien.     Rynna 125 mm jest zalecana dla dachów o powierzchni połaci dachu od 50 do 80 m², podczas gdy rynna 150 mm jest przeznaczona do większych połaci dachowych.   To prawda, że  przyjdzie ulewa, są okapy, z dachu woda się przeleje w trawę, na podjazd, kto w kałuży odróżni czy ta woda przelała się z rynny, czy z deszczu.     Co do projektu, który pan zamieścił, to układ lejów spustowych rynien jest prawidłowy, nie powinno się zmieniać ich rozmieszczenia, inaczej będą zaburzone przepływy wody deszczowej w rynnach, czyli rynna mniej odprowadzi wody w jednostce czasu, niż podaje norma.   Kosze dachowe zbierające wodę z połaci BD i CD one skutecznie zaburzą przepływy w rynnach jeżeli nie wykona pan  lejów spustowych zgodnie z projektem.     Ja bym polecał, zamontować 4 leje spustowe do rury spustowej 100 mm na rogach budynku, oraz 2 leje spustowe do rury spustowej, 75- 80 mm, na brzegu tego ganku?       
    • Kondensat z komina powinien być odprowadzany do kanalizacji, jest chyba źle dopasowana rura, za plytko wsunięta, to powinno być szczelne.   Kondensat z komina powinien być odprowadzany do kanalizacji, jest chyba źle dopasowana rura, za płytko wsunięta, to powinno być szczelne.
  • Doradcy redakcyjni i firmowi

• Utwórz nowe...