solange63 Napisano 26 listopada 2013 Autor Udostępnij #751 Napisano 26 listopada 2013 Cytat Tylko dla porządku - całość (okno, nie szyba) ma U około 0,9 Rozwiń wiem, z resztą każde okno ma inne U i jego wartość jest podana w dokumencie.macie jakieś uwagi co do przedstawionego kosztorysu? Link do komentarza
Mich Napisano 26 listopada 2013 Udostępnij #752 Napisano 26 listopada 2013 Sola skądś wyrwała tak taniego HS'a mogłabyś podesłać mi w wiadomości dane teleadresowe tej firmy ? Link do komentarza
solange63 Napisano 26 listopada 2013 Autor Udostępnij #753 Napisano 26 listopada 2013 poszło na priv Link do komentarza
Mich Napisano 26 listopada 2013 Udostępnij #754 Napisano 26 listopada 2013 dzięki dzięki Link do komentarza
Baszka Napisano 26 listopada 2013 Udostępnij #755 Napisano 26 listopada 2013 Cytat Sola skądś wyrwała tak taniego HS'a mogłabyś podesłać mi w wiadomości dane teleadresowe tej firmy ? Rozwiń To jest tanio??? To drogo to ile by było?Chyba zastosuję rozwiązania mongolskie z jurt . Link do komentarza
Mich Napisano 26 listopada 2013 Udostępnij #756 Napisano 26 listopada 2013 (edytowany) Cytat To jest tanio??? To drogo to ile by było?Chyba zastosuję rozwiązania mongolskie z jurt . Rozwiń Ja wycenę najtańszego HS's 3200 n a 2300 miałem za 5000 netto Edytowano 26 listopada 2013 przez Mich (zobacz historię edycji) Link do komentarza
solange63 Napisano 26 listopada 2013 Autor Udostępnij #757 Napisano 26 listopada 2013 Cytat To jest tanio??? To drogo to ile by było?Chyba zastosuję rozwiązania mongolskie z jurt . Rozwiń tyś mi jak siostra tylko wiesz, to jest kosztorys na najbardziej wypasione okna z oferty, z roletami. pewnie gdyby zastosować ze średniej półki to kilka ładnch tysięcy zostałoby w kieszeni. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 26 listopada 2013 Udostępnij #758 Napisano 26 listopada 2013 Poproś o wycenę Internorm, wtedy dopiero będziesz wiedziała jak masz tanio Link do komentarza
Baszka Napisano 26 listopada 2013 Udostępnij #759 Napisano 26 listopada 2013 Cytat tyś mi jak siostra tylko wiesz, to jest kosztorys na najbardziej wypasione okna z oferty, z roletami. pewnie gdyby zastosować ze średniej półki to kilka ładnch tysięcy zostałoby w kieszeni. Rozwiń Dobra, dobra, nikt bogatemu nie zabroni:).A tak serio, będziesz się ubiegać o dofinansowanie w związku z energooszczędnością? Cytat Poproś o wycenę Internorm, wtedy dopiero będziesz wiedziała jak masz tanio Rozwiń Okrutnik . Link do komentarza
Jani_63 Napisano 26 listopada 2013 Udostępnij #760 Napisano 26 listopada 2013 Ale ja poważnie. Link do komentarza
Baszka Napisano 26 listopada 2013 Udostępnij #761 Napisano 26 listopada 2013 Cytat Ale ja poważnie. Rozwiń Tego się właśnie obawiam.A z ciekawości napiszę do nich jutro.A potem...umrę ze śmiechu. Link do komentarza
solange63 Napisano 27 listopada 2013 Autor Udostępnij #762 Napisano 27 listopada 2013 (edytowany) Mam kolejną wycenę i ta podoba mi się zdecydowanie bardziej OKNOPLAST WINERGETIC PREMIUM (U szyby 0,6, U okna 0,9)- 28223 złOKNOPLAST KONCEPT (U szyby 0,7, U okna 1,1)- 23625 złróżnica (z poprzednią wyceną) jest taka, że tu mam policzone rolety ręczne, tylko salon mechaniczne i zwykły montaż.[attachment=17979:koncept_3_szyby.pdf][attachment=17980:winergetic_premium.pdf] koncept_3_szyby.pdf winergetic_premium.pdf koncept_3_szyby.pdf winergetic_premium.pdf Edytowano 27 listopada 2013 przez solange63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 27 listopada 2013 Udostępnij #763 Napisano 27 listopada 2013 Jak widzę rabaty to zaczyna się jarzyć pomarańczowe światełko. Przy tak dużych rabatach płonie bardzo jasno czerwone.Nie ufam firmom, które jadą na rabatach - w moim odczuciu, brak im rzetelności, bo zawyżają "kosztorysy". Link do komentarza
animus Napisano 27 listopada 2013 Udostępnij #764 Napisano 27 listopada 2013 (edytowany) Cytat Jak widzę rabaty to zaczyna się jarzyć pomarańczowe światełko. Przy tak dużych rabatach płonie bardzo jasno czerwone.Nie ufam firmom, które jadą na rabatach - w moim odczuciu, brak im rzetelności, bo zawyżają "kosztorysy". Rozwiń Znam przypadek o super rabacie ,okazało się po montażu że firma skróciła okna o 10 cm od dołu . Poradzili sobie jak wyjść na swoje , jak przechodzę czasem tamtą ulicą ,to zerknę na te okna malusie w elewacji .Właściciel patrzył tylko na kwotę do zapłacenia i ten "rabacik" przy podpisaniu umowy . Edytowano 27 listopada 2013 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
solange63 Napisano 27 listopada 2013 Autor Udostępnij #765 Napisano 27 listopada 2013 mi się wydaje, że "promocje" lub "rabaty" są wpisane w dzisiejszy rynek, po prostu to kolejny chwyt marketingowy i tyle. Link do komentarza
bajbaga Napisano 27 listopada 2013 Udostępnij #766 Napisano 27 listopada 2013 A widziałaś w cywilizowanym świecie rabaty 50% ?Czy cywilizowany "sprzedawca" manipuluje podatkiem VAT - traktując go jako rabat (12%, a zwrotu ma więcej)? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 listopada 2013 Udostępnij #767 Napisano 27 listopada 2013 Cytat Jak widzę rabaty to zaczyna się jarzyć pomarańczowe światełko. Przy tak dużych rabatach płonie bardzo jasno czerwone.Nie ufam firmom, które jadą na rabatach - w moim odczuciu, brak im rzetelności, bo zawyżają "kosztorysy". Rozwiń Z rabatem kupisz drożej niż bez. I to teraz na czasie autentyczne . W pewnej dużej sieci sklepów ze sprzętem AGD i RTV we Wrocławiu z racji otwartego nowego sklepu były "ogromne" promocje i np aparat fotograficzny Canon 1100 kosztował 1499 zł z 1700 zł promocja trwała tylko dwa dni, po dwóch tygodniach od tej super promocji jestem w takim samym sklepie tylko w innym miejscu i co widzę ten sam aparat 1200 zł!!!!!!!!!!!!!!! powód - wysprzedaż ekspozycji (tylko że wszystkie aparaty nosiły takie miano) Link do komentarza
solange63 Napisano 27 listopada 2013 Autor Udostępnij #768 Napisano 27 listopada 2013 Cytat A widziałaś w cywilizowanym świecie rabaty 50% ? Rozwiń widziałam. w Danii jest to bardzo popularne podejście do sprzedaży. Czasem właściciele sprzedają coś po kosztach, by rozreklamować firmę. Tylko w Danii jeśli rabat wynosi 50% to faktycznie tak jest i po okresie promocyjnym cena wzrasta, nie jak w przykładzie Mhtyla. Link do komentarza
coolibeer Napisano 27 listopada 2013 Udostępnij #769 Napisano 27 listopada 2013 Nigdy nie dostaniesz 50% rabatu! Wiem to po częściach do samochodu i fajerwerkach No jasne dadzą ci 50 % rabatu od cen z kosmosu co da ci to samo co byś dostała przy normalniej cenie 10-20% Link do komentarza
Baszka Napisano 27 listopada 2013 Udostępnij #770 Napisano 27 listopada 2013 Cytat widziałam. w Danii jest to bardzo popularne podejście do sprzedaży. Czasem właściciele sprzedają coś po kosztach, by rozreklamować firmę. Tylko w Danii jeśli rabat wynosi 50% to faktycznie tak jest i po okresie promocyjnym cena wzrasta, nie jak w przykładzie Mhtyla. Rozwiń To się ciesz i korzystaj. Tu bym na takie okazje nie liczyła. Moje myślenie jest takie, że coś może być tańsze,ale zawsze kosztem czegoś innego. Pewnie, że duże firmy, które dbają o PR mają bardzo wysokie koszty utrzymania, co się przekłada na ceny. Jednakowoż jak czytam " promocja" to od razu mam podejrzenia, że to kit oczywiście. Link do komentarza
solange63 Napisano 21 grudnia 2013 Autor Udostępnij #771 Napisano 21 grudnia 2013 Wszystkim czytającym i dobrze radzącym, życzę tego, co najlepsze w nadchodzące święta. Spełnienia marzeń, cudownych chwil w gronie rodzinnym i szczęśliwego Nowego Roku. Link do komentarza
ciekawski83 Napisano 21 grudnia 2013 Udostępnij #772 Napisano 21 grudnia 2013 ale w tym roku Mikołaj na piechotę idzie....święty nie przyjedzie Link do komentarza
Draagon Napisano 23 grudnia 2013 Udostępnij #773 Napisano 23 grudnia 2013 To ja też się przyłączę - specjalnie dla kobiet Link do komentarza
coolibeer Napisano 24 grudnia 2013 Udostępnij #774 Napisano 24 grudnia 2013 Dla całej twojej familii Link do komentarza
solange63 Napisano 24 grudnia 2013 Autor Udostępnij #775 Napisano 24 grudnia 2013 Dziękuję bardzo wszystkim razem i każdemu z osobna Wesołych, wesołych... uciekam do garów Link do komentarza
coolibeer Napisano 24 grudnia 2013 Udostępnij #776 Napisano 24 grudnia 2013 Cytat Wesołych, wesołych... uciekam do garów Rozwiń Tak to jest jak na stołówce się pracuje ;) Link do komentarza
bajbaga Napisano 24 grudnia 2013 Udostępnij #777 Napisano 24 grudnia 2013 (edytowany) Tej specyficznej magi - życzę (nie tylko z okazji Świąt) Edytowano 24 grudnia 2013 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 24 grudnia 2013 Udostępnij #778 Napisano 24 grudnia 2013 Zdrowych, pogodnych ,obfitych w prezenty świąt życzy kuzyn Link do komentarza
PeZet Napisano 4 stycznia 2014 Udostępnij #779 Napisano 4 stycznia 2014 Śledzę, czytam, jestem, zaglądam.Mury się robią. Pięknie.Niech Ci zima lekką będzie, to może i dach z rozpędu postawisz, Solange63.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Link do komentarza
kurka wodna Napisano 12 stycznia 2014 Udostępnij #780 Napisano 12 stycznia 2014 Widzę, że już ruszyliście z murami, super Będę podczytywała i trzymam kciuki za szybkie bezproblemowe i tanie budowanie Link do komentarza
coolibeer Napisano 12 stycznia 2014 Udostępnij #781 Napisano 12 stycznia 2014 Cytat Widzę, że już ruszyliście z murami, super Będę podczytywała i trzymam kciuki za szybkie bezproblemowe i tanie budowanie Rozwiń 3 lata chce ci się podglądać? heheh Link do komentarza
kurka wodna Napisano 13 stycznia 2014 Udostępnij #782 Napisano 13 stycznia 2014 Cytat 3 lata chce ci się podglądać? heheh Rozwiń chyba rok kiedyś podczytywałam, tylko wypadłam "na chwilę" z obiegu Link do komentarza
Redakcja Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij #783 Napisano 29 stycznia 2014 Na życzenie solange63, posty dotyczące zabezpieczenia domu na okres zimy przeniosłem tutaj: https://forum.budujemydom.pl/Wykonawca-nie-...ime-t23235.htmlPozdrawiam Marcin Link do komentarza
solange63 Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij #784 Napisano 29 stycznia 2014 (edytowany) W oczekiwaniu na splyniecie ofert wykonania dachu, wpadlam na pomysl! Jak to zwykle ze mna bywa, nie wrozy to nic dobrego... no to przypomne. tak ma wygladac elewacja frontowa. duze okno po lewej stronie jest kuchenne: zastanawiam sie czy nie zmniejszyc otworu okiennego, by byl tak samo wysoki, jak reszta okien na tej elewacji. nie chodzi mi o wzgledy estetyczne (wydaje mi sie, ze obecna opcja prezentuje sie dobrze), ale praktyczne. waskie okna sa na wysokosci 155 cm od posadzki. gdyby kuchenne bylo rownie wysoko, moglabym zabudowac te sciane meblami, nazwijmy je slupkami 3/4 Jestem malym karakanem, wiec do wiszacych szafek nie dosiegam (albo z trudem), takie rozwiazanie byloby dla mnie funkcjonalne. rozchodzi mi sie o cos takiego, jak ma Pascal za plecami tyle, ze u mnie zaraz nad blatem szafek byloby okno. co myslicie o tym? Edytowano 29 stycznia 2014 przez solange63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij #785 Napisano 29 stycznia 2014 Jeśli to jedyne okno w kuchni to nie za bardzo. Kuchnia może być niedoświetlona.Ale jeśli... to Budda będzie stał na parapecie No i z zewnątrz trzeba będzie coś "przytargać" pod ten fragment ściany żeby łyso nie wyglądało i nie zapraszało graficiarzy. Link do komentarza
PeZet Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij #786 Napisano 29 stycznia 2014 Dla mnie się ten pomysł podoba. Tym bardziej, że jeśli można się obyć bez wiszących szafek, to nie wieszać. Jeszcze spadną i co. Link do komentarza
solange63 Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij #787 Napisano 29 stycznia 2014 Cytat Jeśli to jedyne okno w kuchni to nie za bardzo. Kuchnia może być niedoświetlona.Ale jeśli... to Budda będzie stał na parapecie No i z zewnątrz trzeba będzie coś "przytargać" pod ten fragment ściany żeby łyso nie wyglądało i nie zapraszało graficiarzy. Rozwiń Nie jest jedyne. Na południowej ścianie jest drugie, równie duże i jeszcze drzwi tarasowe. Jednym słowem światła ci u mnie dostatek Cytat Dla mnie się ten pomysł podoba. Tym bardziej, że jeśli można się obyć bez wiszących szafek, to nie wieszać. Jeszcze spadną i co. Rozwiń Znając moje szczęście tak właśnie by było. Link do komentarza
PeZet Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij #788 Napisano 29 stycznia 2014 Nie wstawię u siebie szafek wiszących i Ciebie też do tego namawiam. Jest miejsce, jest przestrzeń.Kieliszki tam powiesić albo półkę delikatną jaką.Szafki na grzyba-ć tam. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij #789 Napisano 29 stycznia 2014 Szafka wisząca zawsze będzie miała jeden plus... pozwala ładnie doświetlić blat pod nią Link do komentarza
PeZet Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij #790 Napisano 29 stycznia 2014 To można półeczkę zgrabną powiesić delikatną, a pod nią doświetlenie zamontować. Ha? Bez szafki. Link do komentarza
retrofood Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij #791 Napisano 29 stycznia 2014 Cytat Jestem malym karakanem, wiec do wiszacych szafek nie dosiegam (albo z trudem), Rozwiń To nie problem. Moja Ciemiężycielka dostała z okazji parapetowki drabinę, wszystkiego dwa szczeble, dzięki której bez wysiłku osiaga wszystkie szafki.Oczywiście, mamy tak małą kuchnię, ze bez tego, czyli szafek wiszących, nie da się funkcjonować, wcale Cię do nich nie namawiam. Link do komentarza
solange63 Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij #792 Napisano 29 stycznia 2014 Retro też podobny stołek posiadam w sumie to nie mam na co narzekać, biorąc 1,48 metra mojej mamy, to ja i tak słusznie od ziemi odroslam. Tak więc postanowione, trza będzie okno przymurowac Link do komentarza
solange63 Napisano 30 stycznia 2014 Autor Udostępnij #793 Napisano 30 stycznia 2014 zrobiłam wizualizację, jak to będzie wyglądać z zewnątrzz dużym oknem bardziej mi się podobało, ale funkcjonalność przede wszystkim. zasadzę sobie pod oknem różę czy innego bluszcza i nie będzie tragedii Link do komentarza
PeZet Napisano 30 stycznia 2014 Udostępnij #794 Napisano 30 stycznia 2014 Moim zdaniem tak jest zdecydowanie lepiej, również wizualnie.A która to strona świata? Link do komentarza
solange63 Napisano 30 stycznia 2014 Autor Udostępnij #795 Napisano 30 stycznia 2014 wschód.o, a przy okazji zapytam; jak położymy te dodatkowe bloczki, to zbrojenie też musimy dać, czy na takie małe okno (nieotwierane) nie trzeba? Link do komentarza
PeZet Napisano 30 stycznia 2014 Udostępnij #796 Napisano 30 stycznia 2014 Solange63, jeśli pytasz o nadproże, to ono musi być nad każdym oknem.Tutaj po prostu będzie więcej bloczków do wymurowania od dołu, a część górna okna - konstrukcyjnie - pozostanie bez zmian. Link do komentarza
solange63 Napisano 30 stycznia 2014 Autor Udostępnij #797 Napisano 30 stycznia 2014 pytam o pręty pod oknem. u mnie były wkładane pod otwory okienne (szerzej niż otwór). Link do komentarza
bajbaga Napisano 30 stycznia 2014 Udostępnij #798 Napisano 30 stycznia 2014 Cytat Solange63, jeśli pytasz o nadproże, to ono musi być nad każdym oknem. Rozwiń Raczej próg (podproże?), dodatkowo zbrojone, coby otwór "nie rozjechał się dołem" - stara technika murarska, zapobiega ewentualnym pęknięciom ściany pod oknem. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 30 stycznia 2014 Udostępnij #799 Napisano 30 stycznia 2014 Cytat o, a przy okazji zapytam; jak położymy te dodatkowe bloczki, to zbrojenie też musimy dać, czy na takie małe okno (nieotwierane) nie trzeba? Rozwiń Dać.Wysokość okna ma drugorzędne znaczenie... szerokość się liczy Link do komentarza
Jani_63 Napisano 30 stycznia 2014 Udostępnij #800 Napisano 30 stycznia 2014 Sola, pomysła mam na aranżację zewnętrzną tej ściany. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się