andreska Napisano 5 marca 2012 Udostępnij #1 Napisano 5 marca 2012 Stoję przed poważnym pytaniem... Czy wiata garażowa może być dobrą alternatywą dla garażu murowanego? Wiadomo - różnica kosztów, ale zależy mi również na tym, by auto było dobrze utrzymane. Co radzicie? Link do komentarza
eres Napisano 5 marca 2012 Udostępnij #2 Napisano 5 marca 2012 Witaj!- Wiata trochę zabezpieczy samochód przez opadami śniegu i deszczu ale jak zawieje ...- W zimie będziesz miała mniej do odkopywania i skrobania niż gdyby stał pod chmurką, ale jak zawieje ...- Przy -28 st. (jak to było niedawno) to w samochodzie będziesz miała może kilka stopni cieplej (czytaj: cholernie zimno).- Przy -28 st. może się zdarzyć, że akumulator padnie a wtedy czeka Cię jego wyciąganie, ładowanie, wkładanie.- W lecie samochodzie w samochodzie będziesz miała temp. prawie taką jak na zewnątrz.+ W moim garażu (wolno stojącym) przy tych niedawnych mrozach najniższą temp. miałem -7 st.+ Przy -28 st. na zewnątrz w aucie mam może w okolicy 0 st. (roztopiony śnieg na dywaniku nie zamarza).+ Rano wsiadam do bryki, włączam radio, włączam silnik i w drogę, niezależnie od temperatury zewnętrznej.+ W lecie w samochodzie mam chłodno.Zapewne forumowicze jeszcze coś dopiszą. Link do komentarza
sepoy Napisano 5 marca 2012 Udostępnij #3 Napisano 5 marca 2012 Zależy od kasy. Ja na razie parkuję przed domem, żona też. W garażu trzymamy jeszcze pozostałości po budowie, ale już się zastanawiamy, czy nie zrobić z niego składzik na rowery i narzędzia. Link do komentarza
Draagon Napisano 5 marca 2012 Udostępnij #4 Napisano 5 marca 2012 Pytanie czym jeździsz:)Czy samochód zapowiedzmy 10tys jest wart "opakowania" za 70 tys Jeżeli tylko do "trzymania" samochodu to garaż raczej zbędny.Garaż plusy: ciepło, można majsterkować w wietrzne dni, akumulator nie siada.. no i jak wsiadasz do autka to bryyy i w drogę Minus - jak odpaasz autko w domu to w całym domu słychać i spaliny też czasami czuć przynajmniej takie są moje doświadczenia z dizlem Wiata plusy: samochód możesz nawet umyć pod wiatą nie martwiac się o za chlapanie ścian, latem możesz wstawić stół imasz już zadaszony taras i odpoczywasz w cieniu , możesz pranie wywiesić i szybciej ci wyschnie jak wiaterek będzie dmuchał i nawet w wypadku deszczu ci się nie upaprze ( ale może zakurzyć ?)Minusy - chyba tylko brak możliwości zrobienia graciarni - wiertarek,olejów, myjki, kosiarki nie ustawisz sobie na półkach lub pod ścianą Link do komentarza
andreska Napisano 6 marca 2012 Autor Udostępnij #5 Napisano 6 marca 2012 eres - akumulator padnie również kiedy auto stoi w garażu...Samochód jest warto 25 tysięcy - to Vectra C. Czy generalnie za czym jesteście? :-) Link do komentarza
bajbaga Napisano 6 marca 2012 Udostępnij #6 Napisano 6 marca 2012 (edytowany) Ja tam jestem za równouprawnieniem i pokojem na świecie. A w temacie. Postaw sobie wiatę garażową (zadaszone miejsce postojowe), a jak Ci się znudzi, lub będziesz miał kasiorę – obudujesz ścianami i będziesz miał garaż.poprawiłem "osobowość"Ps. Za wiatę nie płaci się podatku od nieruchomości (w większości gmin) – a za garaż i owszem. Edytowano 6 marca 2012 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
r-32 Napisano 6 marca 2012 Udostępnij #7 Napisano 6 marca 2012 (edytowany) Na garaż potrzebny projekt, Pnb,kierbud ,odbiór ... wiatę Robisz na zgłoszenie . Ed. ...podatek (w przypadku garażu ) wzrósł tego roku z 4,27 na 7,45 / m2 / rok - dla budynku np 30mkw daje 223.50/rok Edytowano 6 marca 2012 przez r-32 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gardenia79 Napisano 6 marca 2012 Udostępnij #8 Napisano 6 marca 2012 rozmawiałam na ten temat z architektem i stwierdził, że nie ma co- najlepiej garaż w budynku mieszkalnym, a rozmawialiśmy z nim o budynku szerokości 8,5m. Aktualnie korzystam garażu podziemnego i wiem co zimą przeżywam jak zostawię samochód zaparkowany na dworze. Ktoś powie kwestia przyzwyczajenia... Jeśli o mnie chodzi to nie planuję przeprowadzić się do domu, żeby mieć gorzej niż obecnie, wobec tego garaż planowany jest w bryle budynku. Link do komentarza
eres Napisano 6 marca 2012 Udostępnij #9 Napisano 6 marca 2012 Cytat eres - akumulator padnie również kiedy auto stoi w garażu...Samochód jest warto 25 tysięcy - to Vectra C. Czy generalnie za czym jesteście? :-) Ale pod wiatą padnie bardziej Przez wiele lat moje auto stało pod chmurką, potem jeden w garażu a drugi (żony :-( pod chmurką.Mając wiec takie duuuuże doświadczenie teraz oba stoją w garażu i nie chciałby tego zmieniać.Budowa mojego garażu kosztowała ok. 45tys.Macie rację - jest to drogie opakowanie na auto ale ... wygoda kosztuje.Za parking przed domem i garaż nieopodal też płaciłem. Link do komentarza
Draagon Napisano 6 marca 2012 Udostępnij #10 Napisano 6 marca 2012 Ale my tu nie mówim o parkowaniu pod chmurką tylko pod wiatą.A jak dla Mnie to spora różnica Link do komentarza
MrTomo Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #11 Napisano 7 marca 2012 Polecam wiatę. Wiesz jakie się płaci podatek od garażu?Samo zgłoszenie jednak to fikcja... Ostatnio to przerabiałem. Nie obejdzie się bez (prawie) projektu, który miał być "rysunkiem", mapek i innych zaświadczeń. Ale jest do przejścia. Jakby co pytaj. Link do komentarza
mirrzo Napisano 18 marca 2012 Udostępnij #12 Napisano 18 marca 2012 Ja preferuję wiatę. Autko wprawdzie ma temperaturę bliską zewnętrznej, jednak to dla jego dobra. W garażu, w sezonie zimowym, po jeździe zasolonymi drogami, odtaja nocą, sól pożera autko, w dzień znów zamarza i tak w kółko. Pod wiatą jak zamarznie, to trzyma do wiosny i sól nie robi większych szkód. Po 4-5 latach w garażu, na nadkolach pojawia się rdza i do tańca zaprasza Link do komentarza
Jani_63 Napisano 18 marca 2012 Udostępnij #13 Napisano 18 marca 2012 NoooMiędzy innymi dlatego samochody garażowane mają większą wartość zbywczą na rynku wtórnym. Link do komentarza
r-32 Napisano 18 marca 2012 Udostępnij #14 Napisano 18 marca 2012 Cytat Ja preferuję wiatę. Autko wprawdzie ma temperaturę bliską zewnętrznej, jednak to dla jego dobra. W garażu, w sezonie zimowym, po jeździe zasolonymi drogami, odtaja nocą, sól pożera autko, w dzień znów zamarza i tak w kółko. Pod wiatą jak zamarznie, to trzyma do wiosny i sól nie robi większych szkód. Po 4-5 latach w garażu, na nadkolach pojawia się rdza i do tańca zaprasza ...czy to znaczy , że auta garażowane szybciej zgniją ? ...wystarczy przed schowaniem auto oczyścić z tego syfu . Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 18 marca 2012 Udostępnij #15 Napisano 18 marca 2012 jak dla mnie garaż i tylko garaż...wcześniej oba auta stały pod blokiem, teraz oba w garażu - komfort nieporównywalny....garaż mam połączony z domem, w domu nic nie czuć, musiałbym zapalić samochód i na 5-10 minut zostawić w garażu żeby w domu było coś czuć...podatek od garażu w bryle domu jest dużo niższy niż dla garażu wolnostojącego... Link do komentarza
mirrzo Napisano 18 marca 2012 Udostępnij #16 Napisano 18 marca 2012 (edytowany) Cytat ...czy to znaczy , że auta garażowane szybciej zgniją ? ...wystarczy przed schowaniem auto oczyścić z tego syfu . Przetrenowałem to na wielu autach i stwierdzam, że gniją szybciej w garażu. Najszybciej w ogrzewanym.Nie wiem jak go wyczyścisz od spodu. Ale próbuj Edytowano 18 marca 2012 przez mirrzo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
KAROI Napisano 15 kwietnia 2012 Udostępnij #17 Napisano 15 kwietnia 2012 Cytat Przetrenowałem to na wielu autach i stwierdzam, że gniją szybciej w garażu. Najszybciej w ogrzewanym. Naprawdę? Mam nieco inne obserwacje Link do komentarza
vega1 Napisano 15 kwietnia 2012 Udostępnij #18 Napisano 15 kwietnia 2012 a jednak. Link do komentarza
Draagon Napisano 16 kwietnia 2012 Udostępnij #19 Napisano 16 kwietnia 2012 Przy wiacie przynajmniej żona nie będzie marudzić, że błoto do domu naniesione ;) - ale pewnie się mylę Link do komentarza
Czapi Napisano 24 kwietnia 2012 Udostępnij #20 Napisano 24 kwietnia 2012 Cytat Ja preferuję wiatę. Autko wprawdzie ma temperaturę bliską zewnętrznej, jednak to dla jego dobra. W garażu, w sezonie zimowym, po jeździe zasolonymi drogami, odtaja nocą, sól pożera autko, w dzień znów zamarza i tak w kółko. Pod wiatą jak zamarznie, to trzyma do wiosny i sól nie robi większych szkód. Po 4-5 latach w garażu, na nadkolach pojawia się rdza i do tańca zaprasza To prawda.Pozory mylą,ze garaż jest lepszy.Naprzemienne zamarzanie i odmarzanie kompletnie nie służy również gumowym częściom(szybciej parcieją).A jak woda zamarza to nie ropoczyna procesu rdzewienia-bo lód to ciało stałe W krajach skandynawskich nikt nie stawia garażu-same wiaty...a wiadomo jakie tam bywają zimy A ja mądra będę miała garaż Link do komentarza
MrTomo Napisano 13 maja 2012 Udostępnij #21 Napisano 13 maja 2012 Co racja to racja. Ja zabrałem się właśnie za budowę własnej wiaty tj. własnego projektu i własnej roboty.Fantastyczna zabawa i oderwanie się od codziennych spraw. Link do komentarza
termi2468 Napisano 15 maja 2012 Udostępnij #22 Napisano 15 maja 2012 Według mnie zdecydowanie garaż Wiata nie zabezpiecza zbyt dobrze samochodu to w końcu tylko daszek nad samochód Link do komentarza
mirrzo Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #23 Napisano 16 maja 2012 Cytat Wiata nie zabezpiecza zbyt dobrze samochodu A przed czym ? Link do komentarza
andrzej83x Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #24 Napisano 16 maja 2012 Betonowy garaż jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem, ściany możesz ściany ocieplić i nie będzie takich problemów z temperaturą jak napisał jeden z forumowiczów. Link do komentarza
Barbossa Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #25 Napisano 16 maja 2012 możesz rozwinąć swoją myśl? Link do komentarza
andrzej83x Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #26 Napisano 16 maja 2012 Cytat możesz rozwinąć swoją myśl? Do mnie to pytanie ? Nawiązałem do wypowiedzi eresa. Link do komentarza
MrTomo Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #27 Napisano 16 maja 2012 To jak rozważania na temat wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy.Ktoś chce garaż - stać go na to - niech buduje. Inni wybierają wiatę i też są zadowoleni.Można spieprzyć i jedno i drugie, więc chyba mniej ważne co, od tego jak. Link do komentarza
majsterkowicz87 Napisano 22 listopada 2013 Udostępnij #28 Napisano 22 listopada 2013 Cytat Stoję przed poważnym pytaniem... Czy wiata garażowa może być dobrą alternatywą dla garażu murowanego? Wiadomo - różnica kosztów, ale zależy mi również na tym, by auto było dobrze utrzymane. Co radzicie? Jak masz taką rozterkę a mało kasy to jest jeszcze jedno rozwiązanie. Może trochę po środku. Można zaliczyć je jako garaż. Namiot magazynowy to na pewno lepsze rozwiązanie niż wiata. Śnieg i deszcz nie wpada do środka, cieplej niż na zewnątrz i masz dodatkowo miejsce do przechowywania np. roweru lub narzędzi. Myślę że jest to alternatywa do zwykłego murowanego garażu. Na podłogę można położyć kostkę brukową lub coś podobnego, np. płyty ażurowe( takie jak na niektórych parkingach, takie z kratkowanymi dziurami). Link do komentarza
Jani_63 Napisano 22 listopada 2013 Udostępnij #29 Napisano 22 listopada 2013 Cytat Na pewno lepsze rozwiązanie niż wiata. Śnieg i deszcz nie wpada do środka... Wilgoć nie wypada - samochód się "kisi".Po za tym skoro wątek martwy od półtora roku to pewnie i dylematy pytającego dawno rozwiązane Link do komentarza
majsterkowicz87 Napisano 22 listopada 2013 Udostępnij #30 Napisano 22 listopada 2013 Cytat Wilgoć nie wypada - samochód się "kisi".Po za tym skoro wątek martwy od półtora roku to pewnie i dylematy pytającego dawno rozwiązane Może i tak, ale jak ktoś będzie szukał podpowiedzi to ją tu znajdzie, a nie będzie nowy wątek zakładał bo później i tak ochrzan dostanie, że wątek już jest na forum Link do komentarza
suchar Napisano 23 listopada 2013 Udostępnij #31 Napisano 23 listopada 2013 Moim skromnym zdaniem zdecydowanie lepiej dołożyć i zrobić coś pożądnego, na lata... Link do komentarza
domisiak211 Napisano 4 marca 2019 Udostępnij #32 Napisano 4 marca 2019 Cześć, pozwolę sobie odświeżyć trochę temat. Czy jest ktoś użytkownikiem namiotu garażowego? Chodzi mi o realne opinie kogoś kto tego używał. Mam taki problem, że nie mam jak dobudować garażu na drugi samochód (wymyśliliśmy sobie jednostanowiskowy garaż poniżej poziomu działki... :/) a mam trochę miejsca obok budynku. Co do wiaty to trochę przerażają mnie pozwolenia na budowę i inne papierologie w urzędach, już wystarczająco się nachodziłam przy budowie domu. I tak właśnie chodzi nam po głowie namiot garażowy, co sądzicie? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 4 marca 2019 Udostępnij #33 Napisano 4 marca 2019 Wiata albo nawet zadaszona pergola to zabudowa od wiatru 3 ścian (chyba, że jedna ściana przylega do ściany budynku). Namiot do mnie nie przemawia - kojarzy mi się raczej z przyjęciem na wolnym powietrzu :)/ Link do komentarza
domisiak211 Napisano 5 marca 2019 Udostępnij #34 Napisano 5 marca 2019 a czy to nie będzie potraktowane jako garaż otwarty? Link do komentarza
Tamarini Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #35 Napisano 7 sierpnia 2019 Jestem jak najbardziej za wiatą. Mam u siebie wiatę drewnianą z dachem z pleksy i dodatkowo z trzech stron zabudowałam go płotem Holender. Dzięki temu małym kosztem mam miejsce do parkowania auta. I dodatkowo nie trzeba na to żadnego pozwolenia. Link do komentarza
retrofood Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #36 Napisano 7 sierpnia 2019 29 minut temu, Tamarini napisał: Mam u siebie wiatę drewnianą z dachem z pleksy Auto se tam wygrzewasz, prawda? Jak kiedyś w Przemyślu oddział odpraw celnych dla podróżnych w kierunku wschodnim. Wybudowali nówkę, a jak, ze środków unijnych. I żeby było reprezentacyjnie oraz nowocześnie, to dach zrobiono szklany. Temperatura w lipcu przekraczała tam +70 stopni Celsjusza. Zarówno celnicy jak i funkcjonariusze Straży Granicznej musieli dostać zgodę na paradowanie bez marynarek i krawatów, ale i tak zastrajkowali, no i summa summarum, odprawy celne i paszportowe realizowano na peronie. A budynek sobie stał i się grzał... Link do komentarza
Tamarini Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #37 Napisano 7 sierpnia 2019 1 minutę temu, retrofood napisał: Auto se tam wygrzewasz, prawda? Jak kiedyś w Przemyślu oddział odpraw celnych dla podróżnych w kierunku wschodnim. Wybudowali nówkę, a jak, ze środków unijnych. I żeby było reprezentacyjnie oraz nowocześnie, to dach zrobiono szklany. Temperatura w lipcu przekraczała tam +70 stopni Celsjusza. Zarówno celnicy jak i funkcjonariusze Straży Granicznej musieli dostać zgodę na paradowanie bez marynarek i krawatów, ale i tak zastrajkowali, no i summa summarum, odprawy celne i paszportowe realizowano na peronie. A budynek sobie stał i się grzał... i tu Cię zaskoczę, bo całość mam porośniętą żółtym winobluszczem Link do komentarza
retrofood Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #38 Napisano 7 sierpnia 2019 Więc po co pleksa? Duży koszt, niewielkie zalety. Link do komentarza
Tamarini Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #39 Napisano 7 sierpnia 2019 Zimą brak liści, i wtedy dach się przydaje. Link do komentarza
retrofood Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #40 Napisano 7 sierpnia 2019 Może i tak, tylko pleksę przykryje śnieg a wtedy... W każdym razie dla mnie to zbyt drogi szpas. Link do komentarza
Tamarini Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #41 Napisano 7 sierpnia 2019 A dla mnie garaż do zbytek luksus Link do komentarza
retrofood Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #42 Napisano 7 sierpnia 2019 Wiekszość tak ma Link do komentarza
Tamarini Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #43 Napisano 7 sierpnia 2019 A ja to nie większość Link do komentarza
retrofood Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #44 Napisano 7 sierpnia 2019 2 minuty temu, Tamarini napisał: A ja to nie większość Każdy tak mówi, ja również. Link do komentarza
Tamarini Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #45 Napisano 7 sierpnia 2019 Nie ma to jak merytoryczna dyskusja Link do komentarza
Chaton Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #46 Napisano 7 sierpnia 2019 U mnie też wiata, działka mała nie było już jak upchnąć garażu. Wiata będzie miała jedną ścianę jako ściana budynku drugą będzie jednocześnie płotem. Chyba najtańszy wariant z możliwych. Te odprawy celne to w Przemyślu czy w Medyce? Link do komentarza
retrofood Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #47 Napisano 7 sierpnia 2019 13 minut temu, Chaton napisał: Te odprawy celne to w Przemyślu czy w Medyce? W Przemyślu. Przy (a właściwe "za" bo po drugiej stronie torów) tym pięknym, odremontowanym dworcu. Ale to już historia, ten szklany dach został zlikwidowany, obiekt przykryto dachem normalnym. Link do komentarza
Chaton Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #48 Napisano 7 sierpnia 2019 Chyba nie zdążyłam zobaczyć. Link do komentarza
retrofood Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #49 Napisano 7 sierpnia 2019 1 godzinę temu, Chaton napisał: Chyba nie zdążyłam zobaczyć. Bardzo możliwe. To wszystko działo się w końcu XX wieku, kiedy już korzystaliśmy z unijnych funduszy pomocowych, ale do członkostwa było jeszcze daleko. Tylko piękna tablica informacyjna powinna tam być. Dokładnie nie wiem, bo już z 15 lat tam nie byłem. Link do komentarza
Chaton Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij #50 Napisano 7 sierpnia 2019 Na końcu XX mieszkalam w Przemyślu ale architektura nie wchodziła wtedy w spektrum moich zainteresowań raczej miałam wtedy problemy typu "jak kupić tanie wino". A dworzec tak wypaśnie odnowili jakoś niedawno. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się