Skocz do zawartości

Dom pasywny, kopuła Autorus

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Obramówki okien wstępnie mają być w kolorze RAL 6010. Tylko, że na taki kolor nie barwi sie tynków. Przynajmniej u mnie. Tynk miał być ceresit 174. Żona chce ciemniejszy niż standardowe tynki w palecie ceresitu.
Jakiś pomysł? Edytowano przez autorushd (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)
Cytat

Wiec wstępnie ustalone jest że będzie tynk Atlas Silikonowy i kolor 0349 czyli zielonkawy icon_smile.gif
Jest to najciemniejszy odcień w tym kolorze jaki dało się załatwić. Odbicie tylko 17%

Wydaje się za ciemny ,jeżeli będą 2 warstwy to pomaluj najpierw jaśniejszym . Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)
Autorus...
Czy to te panie...

Cytat

Moje architektki icon_smile.gif

...wymyśliły ten kolor i biały...

Cytat

Wiec wstępnie ustalone jest że będzie tynk Atlas Silikonowy i kolor 0349 czyli zielonkawy icon_smile.gif
Jest to najciemniejszy odcień w tym kolorze jaki dało się załatwić. Odbicie tylko 17%

... w poniższym zastosowaniu?

Cytat

Ok. Ale ja chce pomalować tym kolorem tylko obramówki okien. Czyli jakieś niecale 30m2. Reszta będzie biała.

Moim zdaniem istnieje obawa, że powstanie zielony muchomor. Jakkolwiek plastykiem nie jestem.

Chyba, że...
Ponieważ nieznany jest nam wciąż profil firmy, która tu będzie działała, chyba że o to chodzi i tak ma być z uwagi na charakter działalności. ;) Edytowano przez PeZet (zobacz historię edycji)
Napisano
To prawda.

Odnośnie koloru to wstrzymaliśmy jednak zakupy. Ponieważ kolor faktycznie ma słabe odbicie będzie blaknął. Na dodatek nie wiadomo jak będzie wyglądał bo nie ma go na tynku tylko jest w palecie ral jako farba. Za dużo nie wiadomych. Dodatkowo tynk barwiony silikonowy to koszt 315zł/25l.

Myślimy jednak o lazurze.
Napisano
Cytat

Myślimy jednak o lazurze.

Pierdyknij "mocno wyblakłym" - powinien się ładnie skomponować z tą bielą, a i będzie tak samo podatny na "patynę czasu" - moim zdaniem, oczywiście.
Napisano
Sam też raczej lubię kolory mocne, nasycone, wyraziste i raczej ciepłe.
Nie mniej jednak kolor jest też elementem "oszustwa wzrokowego" - ma podkreślić to co chcemy pokazać pierwszoplanowo.
Dlatego pytałem, czy to efekt zamierzony. icon_lol.gif
Napisano
Daleki jestem od krytyki, "podobania się", gustów i innych tego rodzaju dupereli - nie w tym rzecz.

Wiedząc, że Twoja Pani ma duszę artystyczną i zawodowo zajmuje się kolorem - spytałem o to, co zapytałem.

I jeśli chodzi o moje upodobania kolorystyczne, to uwielbiam paletę od czereśni, przez wiśnię, do mahoniu - czyli naturalne odcienie czerwieni.
Czerwone drzwi, czerwone okna, w tej białej, naturalnej bryle - to byłby odlot, pomijając przyciąganie dobrej energii (feng shui się kłania).
I nie robię sobie jaj - mam taką wizję.
Napisano
Chciałem lazur, to Panie zrobiły lazur.

dalej czuję ze to nie to. jest jeszcze pomysł piaskowca, tj koloru. Im dłużej na tym siedzę tym czuje się bardziej beznadziejnie.
Napisano
:scratching: wstępnie myślałem nad białym. Tyle ze białego już 500m2 jest.

Jeśli kolor będzie delikatny to może być i tu i tu. Ale dla mocnych wyrazistych kolorów taka opcja odpada, gdyż łącznik ma za dużą powierzchnię...

Napisano
Pewnie będę mało oryginalna, ale mi się ten łącznik podoba w takim kolorze, do tego szarawe oprawy okien i byłoby git.

p.s. ale mnie nie słuchaj bo ja jestem fanką kamienia, drewna, bieli i wszystkich wariacji na temat icon_wink.gif
Napisano
Cytat

. Ale dla mocnych wyrazistych kolorów taka opcja odpada, gdyż łącznik ma za dużą powierzchnię...

Może tak, może nie, a może nie wiem (bo to sprawa gustu).

Gdyby ten "daszek" łącznika wykończyć na biało, to zgubiłaby się jego powierzchnia - tak sądzę.
Napisano
Dziś zalano schody w drugiej kopule.

Odnośnie koloru to zostaje lazurowy. czyli pomiędzy pacyfik6 a laguna6. Niestety monitor koloru nie oddaje.
Planowane tynkowanie przez Pana Jana w następnym tygodniu icon_smile.gif
Napisano
To igloo to już ma sporo latek o ile mowa o tym samym, znaczy się jakiegoś profesora czy inżyniera z Wrocławia, który to kilkadziesiąt lat temu wybudował sobie półokrągły domek icon_biggrin.gif
Napisano (edytowany)
Cytat

odnośnie wizualizacji to powstał taki projekt.

Cokół za niski ,kolor nietrafiony ,ale może w naturze będzie lepiej.
Zafalowań to niestety nie da się już wygładzić .
Odczucia:
Projekt jakby został okaleczony ,jest byle jaki icon_confused.gif
Może trzeba środkowy łącznik pomalować w innym kolorze ,obłożyć jakąś okładziną.
Może powrócić do oryginalnej wersji z projektu .

może pomalować cale ,a nie obłogi przednie .
albo boki na kolor a przody białe

Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Projekt jakby został okaleczony ,jest byle jaki icon_confused.gif
Może trzeba środkowy łącznik pomalować w innym kolorze ,obłożyć jakąś okładziną.
Może powrócić do oryginalnej wersji z projektu .

ja mam takie same odczucia
no i mam złe doświadczenia z białym kolorem elewacji
Napisano
Cytat

Jeżeli kopuły będą z tymi zafalowaniami to niestety nie będzie to elegancko wyglądać.

Tez jestem za. Nie widzą misie jakoś te nierówności, może jest to funkcjonalne ale mało estetyczne. Co do koloru to nie każdemu musi się podobać, najważniejsze aby inwestor a raczej inwestorka była zadowolona icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Tez jestem za. Nie widzą misie jakoś te nierówności, może jest to funkcjonalne ale mało estetyczne. Co do koloru to nie każdemu musi się podobać, najważniejsze aby inwestor a raczej inwestorka była zadowolona icon_biggrin.gif

No właśnie. Najważniejsze jest aby była zadowolona inwestorka icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Nakładanie tynku strukturalnego rozpoczęte.

ceresit 174 pacyfic 6 1,5mm

No to już końcówka, tynk i po robocie. icon_biggrin.gif Ale bardzo mnie ciekawi jaki będzie efekt po zakończeniu prac.

Cytat

Ale kopuły podobają się też innym...

No tylko ta to ruchoma icon_wink.gif
Napisano
dziś dokonałem przełomowego zakupu, lepiej późno niż wcale icon_smile.gif

Odnośnie tynkowania to nie wierzcie informacji o wydajności z wiaderka. Dziś już zabrakło, muszę dokupić.

samochód oznaczony

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zapraszam do zapoznania się z usługami firmy elektrycznej działającej na terenie Warszawa.  Szeroki zakres usług  wykonywanych przez elektryk warszawa, instalacja infrastruktury elektrycznej, montaż kamer CCTV, usuwanie awarii elektrycznych typu brak prądu.  Pogotowie działające 24 h na dobę. Firmę cechuję rzetelność profesjonalność i fachowość. Pomożemy każdemu potrzebującemu w jego awarii z prądem . Zapraszamy do kontaktu i dzwonienie w potrzebie o każdej porze.
    • Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...