Skocz do zawartości

Zardzewiałe śruby

Recommended Posts

Napisano
Czy ktoś zna jakiś dobry sposób na nieco zardzewiałe i przez to potwornie zapieczone śruby? Moje dotychczasowe doświadczenia z preparatem, który miał pomagać w takiej sytuacji są takie, że prawie nic nie daje. Czy ktoś zna jakiś dobry środek?
Gość stach
Napisano
Jeśli nie pomaga WD40, pewnie nie pomoże i coca-cola, pozostaje szlifierka kątowa i nowe śruby
icon_sad.gif
Napisano
Sposób z colą znam, myślałem, że jest coś lepszego icon_sad.gif Czy ktoś ma jakiś dobry sposób by płyn nie spływał zbyt szybko kiedy powierzchnia jest pozioma? Ja nasączam szmatę, ale może ktoś jest b. pomysłowy?
Napisano
Cytat

Czyli cola górą - tania, pewna i dostępna w każdym sklepie!
PS. Kiedyś w jednym z pism motoryzacyjnych był test środków na zardzewiałe śruby - podgrzana cola wygrała.

Niesamowite!
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Sruba w ogole nie chce puscic czy klucz przeskakuje?, polecam powalic w nia mlotkiem by zbic tlenki na gwincie. Polej goraca cola, jak mozesz podgrzej ja palnikiem i dzialaj icon_wink.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Sruba w ogole nie chce puscic czy klucz przeskakuje?, polecam powalic w nia mlotkiem by zbic tlenki na gwincie. Polej goraca cola, jak mozesz podgrzej ja palnikiem i dzialaj icon_wink.gif

Czyli siła jest jednak potrzebna?! Cóż... mężczyzna jest w domu potrzebny i już!!! icon_mrgreen.gif
Napisano
Cytat

Ja zawsze colą traktuję takie śruby,nie zdarzyło mi sie by to zadziałało,wystarczy taka najtańsza ze sklepu,nie musi być orginal

Dobra! Przy najbliższej okazji spróbuję!
  • 3 miesiące temu...
  • 1 rok temu...
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

Mój mąż też zawsze używa coli icon_smile.gif

A ja używam do dringa icon_biggrin.gif
Napisano

Pare postów wyżej był Berner - niezły ...Caramba też dobra np.

Brak obrazka lub 69003_big.jpg

Najlepiej wypada (cena vs jakość ) ten :

CYCLO BREAK AWAY 369 g - pianka penetrująca do odkręcania nawet najbardziej zardzewiałych śrub

Producent: Melle

d701c5e99d75c55f5d79a6e67fd03b8b.jpg

Sprawdzony .

Napisano
Są śruby i śruby...
Jak jest dostęp do nich to zakładamy dwa solidne oczkowe klucze - po jednym na łeb i nakrętkę.
Potem ZAKRĘCAMY tę śrubę...
MUSI PUŚCIĆ!
Wstawiamy nową...
Colę wypijamy dla ochłody, bo to bardzo rozgrzewająca robota...

Adam M.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Bez młota to nie robota ;)

Założyć klucz, tylko jakiś wytrzymały. I walnąć kilka razy porządnie młotkiem, niekoniecznie wielkim. Puści albo się urwie icon_biggrin.gif

Lepiej uderzyć młotkiem w klucz niżeli na klucz założyć przedłużkę i cisnąć na niego stałą siłą, bo albo urwiemy śrubę albo złamiemy klucz.
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 2 lata temu...
Napisano
Sposobem na zapieczone śruby jest użycie oddrdzewiacza. Nie ma gwarancji że w ten sposób osiągniemy sukces, gdyż niejednokrotnie próba odkręcenia kończy się "ukręceniem łba" śruby. Ale warto próbować. W ostateczności zostanie nam szlifierka kątowa i wycięcie śruby.
Napisano
Cytat

podgrzana śruba zwiększa swoją objętość.
Pewnie podgrzać i poczekać aż ostygnie ...

Podgrzanie śruby palnikiem powoduje upalenie się tlenków żelaza czyli rdzy. Więc pomaga - dodatkowo rozszerza się na wskutek ciepła - więc istotne podgrzewać nakrętki nie śrubki, albo jak nie ma miejsca na precyzję - równomiernie - a jak jest możliwe to po prostu ją ściąć i wymienić na nową - albo ukręcić albo upalić albo odciąć icon_smile.gif albo rozwiercić icon_smile.gif
Same albo albo albo icon_smile.gif
A na dzień dobry srutnąć młotkiem - ale młotkiem a nie jakimś piździdełkiem do 1,5kg icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Moja znajoma po powrocie od dentysty, wrzuciła starego zęba do szklanki z colą - po całej nocy nie było już po nim śladu icon_smile.gif

Między bajki tą opowieść można włożyć.
Oglądałem doświadczenie gdzie do coli wło0żono plasterek szynki, po 24 godzinach szynka się nie rozpuściła, lecz zmieniła jakby konsystencję , jakby taka gąbczasta się zrobiła. Więc mowa o rozpuszczeniu zęba trochę na wyrost.

A na zardzewiałe śruby to oprócz wymienionych wyżej specyfików i sposobów zdaje egzamin zakrętarka z udarem.
  • 3 miesiące temu...
Napisano
Na rdzę dobre są środki w spryskiwaczu stosowane do ubikacji i zardzewiałych przedmiotów "na kamień i rdzę" dostępne w każdym sklepie czy markecie! coca cola także pomaga. WD 40 też odrdzewia!! icon_biggrin.gif

CYCLO BREAK AWAY 369 g - jest to pianka do odkręcania nawet najbardziej zardzewiałych i zapieczonych śrub !!!

wyprodukowane przez firmę Melle

sprawdzony produkt - naprawdę działa !!! icon_biggrin.gif

• 1 miesiąc temu...
Napisano (edytowany)
Cytat

Monika, czy Conchita? icon_rolleyes.gif

kurde, przejrzales mnie :P
A tak serio - mamy z mężem oboje konta tu, najwidoczniej musial sie nie przelogować do siebie, bo ja zawsze włączam zapamiętywanie loginu ;D

+ niestety nie mogę już edytować, zostanę więc conchitą. :P Edytowano przez monika2153 (zobacz historię edycji)
  • 3 miesiące temu...
Napisano (edytowany)
Witam!

Gwint zapieczonych i zardzewiałych śrub można przed odkręceniem pokryć naftą. Jest to najtańsza i dość skuteczna metoda. Ciekła frakcja ropy naftowej charakteryzuje się wysokimi właściwościami penetrującymi. Dobrym pomysłem jest zastosowanie specjalnego oleju penetującego (np. TOPEX), którego skład jest opracowany z myślą o tego rodzaju zastosowaniu.
Częstym patentem mechaników jest użycie palnika i rozgrzanie śruby.
Profesjonaliści używają także podgrzewacza indukcyjnego, który potrafi precyzyjnie dostarczyć ogromne ilośc ciepła do zapieczonej śruby, powodując jej poluzowanie.

Pozdrawiam, Maciek, Grupa Topex Edytowano przez Expert Grupy Topex (zobacz historię edycji)
  • 2 tygodnie temu...
  • 1 rok temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 lata temu...
Napisano
1 godzinę temu, mala89 napisał:

Też kiedyś szukałam takiego preparatu ale niestety nie znalazłam :| Jeżeli nie uda się nic zrobić z tymi zardzewiałymi śrubami to zajrzyj tutaj apromet.pl Znajdziesz tam wiele różnych śrub, nakrętek, wkrętów i wiele innych elementów złącznych i nie tylko.

Nie wiesz gdzie piszesz? Tu nie jest temat gdzie kupić śruby tylko o sposobie na zardzewiałe śruby. Co do sklepu to kiszka a nie sklep.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Generalnie jak nie ma tam wilgoci i w zależności jak długo ta glina jest w środku, to raczej jest już na tyle stabilnie ubita, że nie ma opcji żeby cokolwiek się tam ruszyło. Obstawiam że 5-6 bloczków to jest jakiś metr wysokości i nie ma żadnego w tej sytuacji parcia na ściany. Oczywiście jak byłoby rok temu nasypane, to tak, ryzyko jest, natomiast np za 5 lat glina pod swoim ciężarem ubije się w jeden klocek, który raczej na boki sam się nie rozejdzie. Firmy drenarskie zalecają odkopywać maksymalnie po 2m, ja miałem podobnie, ale fundamenty są z piaskowca, glina na posadzce w dwóch z czterech piwnic, ale do wysokości fundamentów, więc od wewnątrz nic nie naciskało, ale ryzyko było ze względu na ciężar całego domu. W jeden dzień odkopane po całej ścianie, w drugi zasypane. W najgłębszym miejscu było 1.5m. Zrobione i zapomniane o temacie. Ale ja dawałem tylko folię kubełkową, żadnej izolacji, u Ciebie oczyszczenie, izolacja, przyklejenie styropianu to kupa czasu, kiedy fundament będzie odkopany. Na Twoim miejscu jak to jest tylko garaż, jeszcze w trakcie budowy, odkopałbym całą ścianę, bo według mnie większa siła jest od góry, niż na boki od środka. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Hej na allegro pojawiło się pełno nowego sprzętu w bardzo niskich cenach https://allegro.pl/oferta/mlotowiartarka-aku-makita-dhr171rax3-sds-2x2ah-akcesoria-16284295510 sprzedawca informuje że to oryginalny sprzęt ale z dystrybucji „europejskiej” i gwarancja tylko u sprzedawcy. Ktoś z was ma wiedzę na ten temat? 
    • Dokładnie. Gram na nim z bratankami w piłkę, biegają, a ja lubię między drzewami i kwiatami wysadzanymi pod kontrolą rozłożyć sobie leżak i poczytać przy piwku książkę. Tak jest pięknie.
    • Na wydzielonych obszarach, gdzie samosiew łąki nie zagrozi ogrodom.  Bo tu zdjęcie jednego z trawników zrobione 8 godzin temu:   Na szybko przejrzałam profil na FB Uniwersytetu w Oksfordzie i nigdzie się na chwalą widokiem owej łączki. Same wystrzyżone trawniki. Pewnie nie wygląda najlepiej.   W miejscach publicznych jak najbardziej łąki są do wprowadzenia. Ale Łuczaj skupił się na przydomowych ogródkach ze swoim apelem.  Trawnik nie jest łąką. Pełni inne funkcje. Zamiast zakazywać koszenia trawników należałoby się skupić na propagowaniu łąki jako elementu ogrodu/parku . 
    • Nowość w Osmo ,  Plamy na drewnianym parkiecie to zmora wielu właścicieli mieszkań i domów. Pojawiają się najczęściej w wyniku kontaktu drewna z wodą, metalem (np. spod mebli), a także w miejscach o zwiększonej wilgotności – przy wejściu, pod doniczkami czy wokół kuchni. Czy da się je skutecznie usunąć bez szlifowania i uszkadzania powierzchni? Tak!  Rozwiązaniem jest Osmo Odplamiacz 6602.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...