Nie całkiem tak.
Jak będzie stać na silikonie ciągle woda to po czasie będzie czerniał i nawet dobra wentylacja nie pomoże.
Ja nie słyszałem o takim silikonie, ale osobiście, w każdym razie na podłogę tej kabiny, bym zrobił jak najmniejsze fugi.
Albo całkowicie bez żadnych fug.
Jak dla mnie, to nie wiem czy ktoś w ogóle myślał o hydroizolacyjnych czynnościach...
Zrobiony jest tylko dość duży spadek od drzwi balkonowych, a czy pod betonem jest jakaś izolacja? Kto tam wie...
Mój znajomy robił remont i brał jakiś sanitarny ale jeśli mówisz o fugach na płytki w strefie kabiny, czyli na ściany i nieckę to nie silikon. Fuga musi odprowadzać wodę.
Nie ważne ile jest nad krokwiami, tylko ile przed krokwiami, czyli ile centymetrów haka będzie schowana w wełnie, albo ile będą wystawać z wełny. Bo jeżeli przed krokwiami wełny będzie 20cm, to zostaje tylko 4-5cm na ewentualne korekty na profilach. I jak masz proste skosy to tak, mogą być. Tzn prostopadłe do sufitu czy ścian. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
???
Myślisz o fudze?
Pod kabiną (czyli pod brodzikiem), czy na podłodze walk-in?
Jeśli POD BRODZIKIEM - to radzę najnormalniejszą fugę.
W dobrze wentylowanej łazience silikon nie ma warunków do pleśnienia...
Panowie jeszcze takie dodatkowe pytanie.
Jeżeli nad krokwiami będę miał 20 cm wełny to wieszaki jakie dobierać? Widzę standardowy wyższy rozmiar wieszaków to CD60 to 27 cm. Wieszaki 27 cm będą dobre?
Doradcy redakcyjni i firmowi
Jarosław Antkiewicz
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne
Zapytaj eksperta
Joanna Dąbrowska
Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza
Małgorzata Kolmus
Budujemy Dom - otoczenie domu
Zapytaj eksperta
Aleksander Rembisz
Budujemy Dom - budownictwo ogólne
Zapytaj eksperta