demo Napisano 2 grudnia 2014 Udostępnij #2051 Napisano 2 grudnia 2014 Dzyndznij na info to się dowiesz dokładnie.Od siebie powiem że to normalka przy prognozowanych zużyciach w taryfie W-2, a może i W-3 w niektórych rejonach. Link do komentarza
autorushd Napisano 2 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2052 Napisano 2 grudnia 2014 Dla mnie to nie problem tylko przez 3 miesiące to ja ta fv zgubie 5 razy. Link do komentarza
Gość stach Napisano 2 grudnia 2014 Udostępnij #2053 Napisano 2 grudnia 2014 Gdyby znudziła Ci się kopuła - możesz ją przyozdobić Druga kopuła inną płcią, ewentualnie, aby nie genderowało ... Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 3 grudnia 2014 Udostępnij #2054 Napisano 3 grudnia 2014 Cytat Gdyby znudziła Ci się kopuła - możesz ją przyozdobić [attachment=20663:original.jpg]Druga kopuła inną płcią, ewentualnie, aby nie genderowało ... Rozwiń czyli co Faceta w spódnicy ma zrobić ??? czy kopułę na spodnie przerobić ????to już może lepiej obie kopuły haftem przyozdobić będzie jedno płciowo Link do komentarza
Gość stach Napisano 3 grudnia 2014 Udostępnij #2055 Napisano 3 grudnia 2014 Cytat czyli co Faceta w spódnicy ma zrobić ??? czy kopułę na spodnie przerobić ????to już może lepiej obie kopuły haftem przyozdobić Array="" style="vertical-align:middle" Array alt="icon_biggrin.gif" border="0">będzie jedno płciowo Rozwiń No tak, porada bezmyślna moja była ... Widzisz jak ten gender mózg roz... wala ! Chyba, że w kratę pomalować, a nadbudowanemu ludziowi w rękach umieścić jakieś dudy, czy jak tam po szkocku nazywają się kobzowate instrumenty Link do komentarza
autorushd Napisano 3 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2056 Napisano 3 grudnia 2014 Czekam na śnieg. Może być ciekawie. W tym roku ogrzewania nie będzie. Ot tak wyszło. Ale za to wentylacje odpalę. Link do komentarza
Gość stach Napisano 3 grudnia 2014 Udostępnij #2057 Napisano 3 grudnia 2014 Ale jakąś nagrzewnicę w razie wielkich mrozów chyba - tak na podtrzymanie plusowej temperatury w kopułach - masz ... Przecież woda tam u Ciebie w wielu postaciach fruwa Link do komentarza
autorushd Napisano 3 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2058 Napisano 3 grudnia 2014 To prawda. Temperatura utrzymuje się cały czas na tym samym poziomie tj 10stC. Jednak w drugiej kopule uruchomiliśmy podgrzewanie Link do komentarza
Draagon Napisano 3 grudnia 2014 Udostępnij #2059 Napisano 3 grudnia 2014 Cytat Dla mnie to nie problem tylko przez 3 miesiące to ja ta fv zgubie 5 razy. Rozwiń To normalka - ustaw sobie płatności stałe na koncie i po problemie - dla pocieszenia to ja ci powiem że dostaję na rok faktury co 3 miechy do płacenia + to co sobie odczytają - paranoja jakaś . Dlatego w smoczysku gazu u mnie nie będzie. Link do komentarza
autorushd Napisano 3 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2060 Napisano 3 grudnia 2014 Tak też zrobię Obecnie w kopule robione sa takie drobne sprawy, jak łatanie dziur w tynu, obróbka parapetów, drzwi które wstawił Finlandia i takie tam. Sprzątania po wylewkach tez było jest i jeszcze będzie. Praktycznie poszło 400worków cementu które trzeba było zutylizować. Tylko, że nie wiedziałem, że tyle czasu takie pierdoły zabierają. A efekty tak delikatnie mówiąc mało widoczne. No ale zawsze do przodu. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 4 grudnia 2014 Udostępnij #2061 Napisano 4 grudnia 2014 Cytat Tylko, że nie wiedziałem, że tyle czasu takie pierdoły zabierają. A efekty tak delikatnie mówiąc mało widoczne. No ale zawsze do przodu. Rozwiń widzisz bo tak właśnie jest z pierdołami grzebiesz grzebiesz a efektów brakz tego właśnie powodu pierdoły są zawsze najdroższe Link do komentarza
autorushd Napisano 5 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2062 Napisano 5 grudnia 2014 Do końca tygodnia powinno się udać obsadzić parapety.W sumie jest ich 17szt jak dobrze pamiętam i na piętrze są łączone. Bo wszystkie maja ten sam wymiar tzn 92x30cm. W związku z pochyleniem kopuły na piętrach, głębokość parapetów zwiększyła się do ponad 40cm. temperatura w kopule utrzymuję sie na ok 10stC. Link do komentarza
autorushd Napisano 8 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2063 Napisano 8 grudnia 2014 Witam znów. Janki dojechały Link do komentarza
autorushd Napisano 9 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2064 Napisano 9 grudnia 2014 CD. Link do komentarza
autorushd Napisano 10 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2065 Napisano 10 grudnia 2014 Dziś na budowę ku mojemu zaskoczeniu docierają hydraulicy. Będą robili wyprowadzenie wody pod umywalki. Chciałem aby przyłączyli mi gaz do kuchenki gazowej, ale za późno ją zamówiłem i fizycznie nie zdąży dotrzeć :( Dziś tez będzie kontynuacja montowania wentylacji przez kolegę kangaxx. Teoretycznie ma się skończyć. Ale to może sie nie udać bo roboty jest sporo. Link do komentarza
autorushd Napisano 10 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2066 Napisano 10 grudnia 2014 (edytowany) Dziś montaż rekuperatorów został zakończony. Brygada Kangaxx dała radę. A dzień zaczął sie od zimowej auryOgólnie Marek dawał sporo rad, niekonwencjonalnych rozwiązań itp. Spokojnie mogę go polecić. Edytowano 10 grudnia 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 13 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2067 Napisano 13 grudnia 2014 (edytowany) Odnośnie balustrady to firma mi zaproponowała takie rozwiązanie które już gdzieś wykonała. Co prawda miała być szklana, ale ze względów praktycznych i konstrukcyjnych ta jest ok. Nawiązywałaby stylem do barierki zewnętrznej. Edytowano 13 grudnia 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 13 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2068 Napisano 13 grudnia 2014 Szybki 3x traci.Podczas montażu wentylacji wpadłem do Liroy Merlin i kupiłem kilka anemostatów 125 w cenie 35zł/szt.Dziś wchodzę na portal aukcyjny a tam anemostat znanej Holenderskiej firmy DEC International po 11zł/szt. Oczywiście zamówiłem okrągłą liczbę Tak jak pisałem szybki 3xtraci. Link do komentarza
Gość stach Napisano 13 grudnia 2014 Udostępnij #2069 Napisano 13 grudnia 2014 Jak nie zagubiłeś paragonu czy faktury - zwrócisz towar bez problemu w LM i strata zmniejszy się do kosztów paliwa...A nie mówiłem, żeby te markety mijać szerokim łukiem ... Link do komentarza
autorushd Napisano 13 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2070 Napisano 13 grudnia 2014 Bo złe nawyki ciężko wyplenić. Ale się staram. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 grudnia 2014 Udostępnij #2071 Napisano 13 grudnia 2014 Cytat Jak nie zagubiłeś paragonu czy faktury - zwrócisz towar bez problemu w LM i strata zmniejszy się do kosztów paliwa...A nie mówiłem, żeby te markety mijać szerokim łukiem ... Rozwiń Dobrze gadasz.Pamiętam jak to mówiłeś i wtedy też potwierdziłem. W marketach można kupować jak zna się ceny i wie się, że się nie przepłaci albo gdy gdzie indziej nie ma takiego towaru a czas goni.A barierki wg mnie spoko, ładnie wyglądają i powinny pasować do całości. Szklane uważam, że by się gryzły z wystrojem, no i co najważniejsze mniej mycia niż przy szklanych Link do komentarza
Gość stach Napisano 13 grudnia 2014 Udostępnij #2072 Napisano 13 grudnia 2014 (edytowany) Oj mniej,na pewno mniej ...dopisałem: chodzi o mycie, oczywiście Edytowano 13 grudnia 2014 przez stach (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 13 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2073 Napisano 13 grudnia 2014 W poniedziałek wpadnę i oddam oczywiście. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 grudnia 2014 Udostępnij #2074 Napisano 13 grudnia 2014 A co oddasz, bo jakoś zgubiłem watek Link do komentarza
autorushd Napisano 13 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2075 Napisano 13 grudnia 2014 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 grudnia 2014 Udostępnij #2076 Napisano 13 grudnia 2014 Acha Tylko jedno małe pytań ko, te anemostaty to takiej samej firmy czy w LM inne i na allegro inne?Bo nie raz jest tak że niby wyglądają tak samo a w dotyku całkiem inne, rozumiesz cieńszy plastyk, zlej jakości, łatwo brudzący się i takie tam. Link do komentarza
autorushd Napisano 13 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2077 Napisano 13 grudnia 2014 (edytowany) Anemostaty są całe z metalu Malowane proszkowo. Przy założeniu ze nie są z CHRL nie powinno im się nic stać. Edytowano 13 grudnia 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 13 grudnia 2014 Udostępnij #2078 Napisano 13 grudnia 2014 Myślisz że chińską blachę jest wstanie pokrzywić powietrze z nich wiejące?... eee, chyba jednak tak źle nie będzie. Link do komentarza
bobiczek Napisano 14 grudnia 2014 Udostępnij #2079 Napisano 14 grudnia 2014 Cytat Anemostaty są całe z metalu Malowane proszkowo. Przy założeniu ze nie są z CHRL nie powinno im się nic stać. Rozwiń zajdą zajdą przez użytkowanie - mam takie sane - wszystko kwestia czasu Właśnie skończyłem malowanko i wszystkie demontowałem do szorowania i odświeżenia.Źle nie jest - ale czas robi swoje i takie świecące i pachnące jak Twoje to one niestety juz nie są Link do komentarza
autorushd Napisano 15 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2080 Napisano 15 grudnia 2014 Anemostaty oddane do sklepu Miałem pewna przygodę ze sterownikami JANGAZ, a mianowicie po wyłączeniu ich z prądu następnego dnia zobaczyłem taki obraz na wyświetlaczach.Na szczęście okazało się że wystarczy tylko zresetować system I wszystko hula aż miło. Co widać bo wody z budynku wyciągnęło już wiaderko 10l. Link do komentarza
autorushd Napisano 16 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2081 Napisano 16 grudnia 2014 Hm, budowę zacząłem na wiosnę 2012r, wiec trochę doświadczeń budowlanych już mam. Nie jestem ekspertem.Raczej zwykłym inwestorem który o swojej budowie mógłby napisać książkę. I to nie byłaby komedia. Raczej melodramat z elementami horroru. Cały czas jednak mam nadzieję ze zakończy się dobrze. Całe szczęście, że człowiek ma w sobie taki mechanizm który wypiera złe doświadczenia i każe pamiętać te dobre. Dla tego to budowanie jest znośne. Link do komentarza
autorushd Napisano 17 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2082 Napisano 17 grudnia 2014 Anemostaty dotarły. Koszt 11zł/sztOpaski stalowe do rur także dotarły. Koszt 1,3zł a nie jak w marketach ponad 5zł. Podstawa pod panel Nexwell także zamocowana Link do komentarza
autorushd Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2083 Napisano 18 grudnia 2014 Jak to niestety w życiu bywa jeden z wykonawców nie skończywszy swojej roboty i bez informowania mnie o tym fakcie zwinął się. Ale za to zadzwonił po fakcie i złożył życzenia świąteczne Dziwny jest ten świat. Link do komentarza
bajbaga Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij #2084 Napisano 18 grudnia 2014 Ciesz się, że się zwinął bez Twoich rzeczy.Ciesz się także z tego, że rozstał się z Tobą w miłej atmosferze - bo złożył życzenia. Link do komentarza
autorushd Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2085 Napisano 18 grudnia 2014 No przecież się cieszę Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij #2086 Napisano 18 grudnia 2014 A zapłatę zdążył wsiąść Link do komentarza
autorushd Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2087 Napisano 18 grudnia 2014 Link do komentarza
autorushd Napisano 19 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2088 Napisano 19 grudnia 2014 (edytowany) Dzisiejszy stan sterownika janka Nie należy zwracać uwagi na temperatury gdyż czujniki leżą na rekuperatorze wiec podają temperaturę otoczenia. A przynajmniej ten od temperatury zewnętrznej.Najskuteczniejszym opróżnieniem rekuperatora z wody jest go wyłączyć. Wtedy podciśnienie ginie i woda spokojnie może spłynąć grawitacyjnie z tacki ociekowej Edytowano 19 grudnia 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 20 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2089 Napisano 20 grudnia 2014 dziś wody z reku już nie było. Może dla tego ze temperatury się zrównały. Tj zewnętrzna i wewnętrzna. Pewnie zacznie się jak znów będzie na minusie. Szkoda , że nie udało mi się odpalić ogrzewania :( Ale jest jak jest. Byle do wiosny. Link do komentarza
autorushd Napisano 22 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2090 Napisano 22 grudnia 2014 Co mogą robić dzieci w kopule? Jeździć na rowerze Link do komentarza
autorushd Napisano 23 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2091 Napisano 23 grudnia 2014 Korzystając z chwili czasu chciałbym forumowiczom złożyć życzenia Spokojnych i Zdrowych Świąt Bożego Narodzenia OrazŻadnych problemów w budowaniu, tylko i wyłącznie świetnych fachowców, niskich rachunków i czego sobie jeszcze tam życzycie Link do komentarza
autorushd Napisano 26 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2092 Napisano 26 grudnia 2014 I w końcu spadł śnieg Link do komentarza
autorushd Napisano 28 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2093 Napisano 28 grudnia 2014 Czas zacząć plany na 2015 rok Chciałbym uruchomić ogrzewanie, oraz kanalizację. Chciałbym wykończyć i uruchomić kopułę przy parkingu. No i to by było na tyle. Zazwyczaj robię więcej niż planuje wiec mam nadzieję, że i tym razem będzie tak samo. Ale wiadomo, nie chce zapeszyć. Po za tym to i tak kupa roboty. Link do komentarza
RobD Napisano 29 grudnia 2014 Udostępnij #2094 Napisano 29 grudnia 2014 Mam pytanko odnośnie proszku PUR.. Mógłbyś napisać jak to się spisuje u Ciebie w podłodze? Tz. jaką grubą dałeś warstwę i czy do tej pory wylewka Ci nie siadła lub w jakiś miejscach nie popękała?Mam już wsypaną 40 cm wartwę tego proszku w podłodze ale dla pewności chciałbym wiedzieć czy nie będzie problemów ze zmniejszaniem objętości tego materiału i przez to osiadaniem wylewki.. Link do komentarza
autorushd Napisano 29 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2095 Napisano 29 grudnia 2014 Na ta chwile nic złego się nie dzieje . Ja mam 55cm . Pękania się nie boje, jednak jest to duża powierzchnia, dodatkowo zbrojona siatkami stalowymi. . Jednak z wnioskami ostatecznymi trzeba poczekać dłuższy czas. Link do komentarza
RobD Napisano 29 grudnia 2014 Udostępnij #2096 Napisano 29 grudnia 2014 (edytowany) No własnie, czas pokaże.. Niemniej, jeśli do tej pory wszystko jest OK, to jedyne co by się mogło zdarzyć to jakieś 'utlenianie' tego proszku i jego ubytek, ale z tego co piszą fachowcy, PUR jest niebiodegradowalny - są przez to duże problemy gdyż zalega na wysypiskach nawet przez kilkadziesiąt lat.Poza zbrojeniem, jaką grubą warstwę betonu (i jakiego) dałeś na ten proszek? Edytowano 29 grudnia 2014 przez RobD (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 29 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2097 Napisano 29 grudnia 2014 Na pur został wylany tzw "chudziak" a w moim przypadku beton z gruszki b20 jak pamiętam. Grubość ok 10cm. Jak pisałem zbrojony siatką o oczkach 10x10cm, wymiary 2x1m. Także już konkretny ciężar przycisnął proszek. Link do komentarza
autorushd Napisano 30 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2098 Napisano 30 grudnia 2014 (edytowany) Dziś na budowie temperatury dodatnieAle reku zamarza. Niby uruchamia się rozmarzanie, ale temperatura jest widocznie zbyt niska i nie daje to takiego skutku jak powinno. Na dodatek zamarzający wlot w pomieszczeniu sie ogrzewa i mam piękną kałużę na podłodze. A tu widok przez świetlik. Tym sposobem przekroczyłem wstawienie 500-nego zdjęcia w tym roku na forum. Czyli prawie 2x więcej niż w 2013r. Edytowano 30 grudnia 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 31 grudnia 2014 Autor Udostępnij #2099 Napisano 31 grudnia 2014 Link do komentarza
Gość stach Napisano 31 grudnia 2014 Udostępnij #2100 Napisano 31 grudnia 2014 Ale kopulaste życzenia .Tobie i Twoim niech się toczy jak najlepiej w tym Nowym Roku. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się