Skocz do zawartości

Grzybiarze ....


Recommended Posts

Napisano
 Znów to zrobiłem byłem na grzybach i będzie tego około 50 kg podgrzybków i czarnych łebków w tym 12 prawdziwków .

Dopisuję tu bo dzisiaj znów to zrobiłem byłem na grzybach i będzie tego około 35 kg  
Napisano
Cytat

Tubylcy hodują je w ogródku jak kapustę 
Ja też zasiałem ją i oczekuję zbioru


Chciałem powiedzieć że już wzeszła (PURCHAWICA OLBRZYMIA) mi na skalniaku .

Dam zdjęcie. 

I nie miałem czasu zrobić zdjęcie a ona uschła bo dzieciaki za mocno ją dotykały a w zasadzie to były dwie jedna była już spora wielkości dużego kartofla .
Napisano
Cytat

Chciałem powiedzieć że już wzeszła (PURCHAWICA OLBRZYMIA) mi na skalniaku .

Dam zdjęcie. 




Niesamowite ....


Ja chciałabym się pochwalić dzisiejszymi zbiorami,niestety tylko słownie,bo zanim pomyślałam o sfotografowaniu to już było skonsumowane ( albo za pomału myśle,albo za szybko jem icon_mrgreen.gif ) ..... i zasłoikowane

Ale był koszyczek niemałych rozmiarów pełen prawdziweczków i podgrzybków ( aksamitnych,zajączków i brunatnych )
Napisano
Cytat

Niesamowite ....


Ja chciałabym się pochwalić dzisiejszymi zbiorami,niestety tylko słownie,bo zanim pomyślałam o sfotografowaniu to już było skonsumowane ( albo za pomału myśle,albo za szybko jem Array="" style="vertical-align:middle" Array border="0" alt="icon_mrgreen.gif"> ) ..... i zasłoikowane

Ale był koszyczek niemałych rozmiarów pełen prawdziweczków i podgrzybków ( aksamitnych,zajączków i brunatnych )



Gratuluję!

Kubki  smakowe zaszalały sobie . icon_lol.gif
  • 5 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
Napisano
Cytat

hej grzybiarze! - działacie już? icon_smile.gif


A jakże!!!!Już pomrożone i posuszone;-)
Juz jestesmy po pierwszym rzucie czerwcowych kurek, trzy tygodnie temu był u nas wysyp prawdziwków(pierwszy tydzień-same robaczywe, w drugim tygodniu juz było lepiej;-)
Co najlepsze bardzo wcześnie pojawiły sie u nas podgrzybki-a te wolą bardzo późne lato(nawet jesień)-tak więc wyczuły chyba jesienne klimaty tego lata;-)
Dziś po pracy wyciągnę męża w nasze tajne miejsca;-)
Napisano (edytowany)
Cytat

Dziś po pracy wyciągnę męża w nasze tajne miejsca;-)


czyli do lasu macie blisko? icon_smile.gif

ja na razie tylko kurki, i to w czasie lipcowego urlopu - tak rekreacyjnie i do natychmiastowego spożycia,
ale takich wielkich i dorodnych kurek to w życiu nie widziałam /Mazury i Suwalszczyzna/

a, zapomniałam dodać: w ogródku zajączki mi rosną icon_smile.gif Edytowano przez elutek (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

czyli do lasu macie blisko? icon_smile.gif

ja na razie tylko kurki, i to w czasie lipcowego urlopu - tak rekreacyjnie i do natychmiastowego spożycia,
ale takich wielkich i dorodnych kurek to w życiu nie widziałam /Mazury i Suwalszczyzna/

a, zapomniałam dodać: w ogródku zajączki mi rosną icon_smile.gif



No lasów wokól sporo;-) a to....zwykłe mazowieckie....
Kurki u nas spore-tak jak miałam okazje zobaczyć te mazurskie-całkiem takie same....
Podobno największe kurki, jak mówi mój brat -widział w Szwecji-tam też jest raj dla smakoszy rydzów.Podobno jest ich tyle,ze mozna sobie wybierac same młode sztuki.Osobiście widziłałam jako zamarynowane-piekne sztuki-ja osobiscie w zyciu nie znalazłam rydza.....No a prawdziwków tam w ogóle się nie zbiera(!!!!) a jest ich zatrzęsienie-nie da sie tego podobno opisać....cóż za raj;-)))
Napisano
Cytat

Podobno jest ich tyle,ze mozna sobie wybierac same młode sztuki.



aaaaaaaaa, w Szwecji to således

Ale tylko w Szwecji - slik -icon_smile.gif
To jest związane z wolnością seksualną chyba............ -icon_smile.gif
Napisano
Cytat

No lasów wokól sporo;-) a to....zwykłe mazowieckie....
Kurki u nas spore-tak jak miałam okazje zobaczyć te mazurskie-całkiem takie same....
Podobno największe kurki, jak mówi mój brat -widział w Szwecji-tam też jest raj dla smakoszy rydzów.Podobno jest ich tyle,ze mozna sobie wybierac same młode sztuki.Osobiście widziłałam jako zamarynowane-piekne sztuki-ja osobiscie w zyciu nie znalazłam rydza.....No a prawdziwków tam w ogóle się nie zbiera(!!!!) a jest ich zatrzęsienie-nie da sie tego podobno opisać....cóż za raj;-)))


jak u Was kurki takie jak na Mazurach, to macie kurki giganty... icon_smile.gif

kiedyś mieszkałam w Niemczech i jak jechaliśmy na grzyby to z nastawieniem na konkretny gatunek,
i zbierało się tylko kapelusze, i tylko te małe lub średnie, grzybowa rozpusta po prostu... wacko.gif icon_wink.gif
Napisano
Cytat

aaaaaaaaa, w Szwecji to således

Ale tylko w Szwecji - slik -icon_smile.gif
To jest związane z wolnością seksualną chyba............ -icon_smile.gif



....my tu o grzybach a Ty...ej icon_biggrin.gif
  • 3 lata temu...
Napisano
wiem, że temat stary, ale może są tu jeszcze jacyś grzybiarze. W weekend byłem na kaszubach, w najpiękniejszych lasach jakie znam (uwaga, jak dla mnie najpiękniejszych icon_smile.gif)

niestety bardzo sucho i mało co znalazłem, szkoda że zaczęło padać dopiero w niedziele popoludniu, gdy już wracałem do domu.
Ale udało mi się znaleźć klika pojedyńczych sztuk podgrzybków:







  • 7 miesiące temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 6 miesiące temu...
  • 5 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Poczytałem trochę na temat okratka i coś mi się przypomniało.
Przed laty,przy nieszczelnym szambie,w dużej trawie zobaczyłem coś podobnego,to było krwistoczerwone.
Ale czy to możliwe że już pod koniec lat 80-tych to było u nas?
Napisano
A ten okratek to jadalny icon_biggrin.gif
U mnie już kilkanaście lat temu znajdywałem to cuchnące coś, bo gdyby nie dzisiejsze wejście w ten temat to bym do dziś nie wiedział jak to coś się nazywa.
Napisano
Ja tam żadnych wynalazków nie zbieram (bez urazy) icon_biggrin.gif bo jest jedna zasada, nie znasz grzyba nie zbieraj go.
Dla mnie wystarczą prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki i sowy i kiedyś, kiedyś pieczarki.
Napisano
Taka jest reguła, ale nieraz się słyszy w mediach że ludzie tej reguły nie stosują, choćby zatrucia sromotnikiem, mylą go z sowa- kanią.
Napisano
Cytat

Ja tam żadnych wynalazków nie zbieram (bez urazy) icon_biggrin.gif bo jest jedna zasada, nie znasz grzyba nie zbieraj go.
Dla mnie wystarczą prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki i sowy i kiedyś, kiedyś pieczarki.



Ja z tej listy to tylko podgrzybka, kozaka i maślaka.
Nawet prawdziwka się boję, żeby ze sromotnikowym abo innym szatanem nie pomylić i nie zjeść ostatniego w życiu grzyba icon_smile.gif
Napisano
Ja nie zbieram z zasady niczego co ma blaszki (oprócz kurek). Nie widzę sensu. Prawdziwka z muchomorem sromotnikowym to trochę trudno pomylić...w razie wątpliwości wystarczy mu zajrzeć pod kapelusz ;) Aktualnie szatany to w Polsce są niesłychanie rzadkie.
Ja już mam chyba po kokardę grzybobrania...w lesie 50 m od domu mam kozaki na wyciągnięcie ręki ;) Poza tym zamarynowałam 9 litrowych słoików kurek i jadłam kurki w każdej postaci przez dwa tygodnie, skończyła mi się inwencja kulinarna w zakresie grzybów...muszę trochę odpocząć ;)
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Z grzybów jadam tylko pieczarki. Innym po prostu nie ufam.


Te pieczarki zapewne ze sklepu, sam nie zbierasz bo pieczarki tez są mylone z trującymi grzybami.
Napisano
tiaaa.

Pieczarka to nie grzyb, tak jak trufla - w pojęciu kulinarnym

Jest zupa grzybowa, ale jest też zupa pieczarkowa.

Jest sos grzybowy, ale nie z pieczarek, bo wtedy jest sosem pieczarkowym.
Napisano
Tylko, że trufla rośnie pod ziemią i tu mogą być zdania podzielone, ale co do pieczarki to niestety jest to grzyb.
Można rzec też na zupę z borowików że to nie zupa grzybowa tylko borowikowa. icon_biggrin.gif

I takie nazewnictwo można mnożyć w nieskończoność.
Napisano
Cytat

Tylko, że trufla rośnie pod ziemią i tu mogą być zdania podzielone, ale co do pieczarki to niestety jest to grzyb.
Można rzec też na zupę z borowików że to nie zupa grzybowa tylko borowikowa. icon_biggrin.gif

I takie nazewnictwo można mnożyć w nieskończoność.


z pieczarki taki grzyb jak ze mnie Leonardo Di Caprio.... icon_biggrin.gif
Napisano
Widzę, że jesteście pod urokiem Unii icon_biggrin.gif gdzie marchewka to owoc a ślimak to ryba icon_razz.gif
Nie musiałem się posiłkować (bo ja wiem że pieczarka to grzyb) Wikipiedią ale proszę co ona na temat pieczarki
Cytat

Agaricus L. (pieczarka) – rodzaj grzybów należący do rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae)[1]. Uprawiany i sprzedawany w sklepach jest jeden z jej gatunków

Napisano
Czerp wiedzę z mądrości ludowych:
- teściowa nie rodzina,
- kaszanka nie wędlina,
- pieczarka to nie grzyb. icon_lol.gif (z punktu kulinarnego, a nie UE).

Ps. A na Wigilię niech Ci żonka zrobi barszcz czerwony z pieczarkami, uszka z pieczarkami i pierogi z kapustą i pieczarkami. icon_mrgreen.gif
Napisano
Tak! ALbo taka pieczarka podsmażona po prostu, a potem podsolona. Smakowitości.
A nawet... nawet w plasterkach surowizna na kanpakę. Pieczarka surowa super. Innego grzyba na surowo to nie wiem czy bym jadł. A pieczarka - z majonezem na kanapce i innymi szykanami - serkiem, pomidorkiem, ogórkiem i jeszcze można kapara. I pieczarka.

Co więcej, z grzybami mój żołądek się kłóci, a z pieczarką - też grzybem - nie. Więc ja nie wiem jakim ta pieczarka jest grzybem, a jakim nie jest.
Napisano
Cytat

Ja na przykład uwielbiam sos pieczarkowy. Zdecydowanie bardziej, niż z grzybów leśnych.


A próbował ktoś i jadł pieczarki zbierane na łące? Smakowo są nieporównywalne ze sklepu, ale dzisiaj nazbierać pieczarek z łąki to graniczy z nie lada wyczynem.
I własnie takim sposobem, znaczy się jedzenie żywności wyprodukowanej "sztucznie" tracimy prawdziwe smaki. To tak jak delektować się kurą z wolnego wybiegu karmioną naturalnie a kurą z fermy.

Cytat

Tak! ALbo taka pieczarka podsmażona po prostu, a potem podsolona. Smakowitości.
A nawet... nawet w plasterkach surowizna na kanpakę. Pieczarka surowa super. Innego grzyba na surowo to nie wiem czy bym jadł. A pieczarka - z majonezem na kanapce i innymi szykanami - serkiem, pomidorkiem, ogórkiem i jeszcze można kapara. I pieczarka.

Co więcej, z grzybami mój żołądek się kłóci, a z pieczarką - też grzybem - nie. Więc ja nie wiem jakim ta pieczarka jest grzybem, a jakim nie jest.


tez znam ten smak podpiekanej pieczarki na piecu i lekko posolonej aż puści lekko soki. A jeszcze lepsza pieczarka w jaku i panierce z bułki tartej i usmażona, normalnie niebo w gębie.
Surowej nie próbowałem.
Napisano
Cytat

A ja nie jadłem pieczarki w panierce. Zrobię!


Moja mama tak robiła, tylko pieczarki były rozłożyste a nie takie skulone jak teraz w sklepach można kupić. Chociaż i te ze sklepu tez powinny wyjść dobrze w panierce.
Jak już o panierce to jeszcze polecam zrobić tak kanię po naszemu sowę, smakuje lepiej niż schabowy.
Napisano
Nie lubię grzybów jako potrawy - zwłaszcza w śmietanie.
Grzyby jako dodatek smakowy/przyprawowy - i owszem.

Pieczarki polecam zapiekane;
- z pieczarek wyciąć trzonki (dość głęboko),
- trzonki drobno posiekać,
- na patelni rozgrzać masło,
- zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulkę (objętościowo powinno jej być trochę więcej niż siekanych trzonków - ale wg. własnych upodobań),
- na zeszkloną cebulkę wrzucamy posiekane trzonki,
- doprawiamy do smaku,
- po odparowaniu wody, lekko schładzamy (można dodać troszeczkę bułki tartej).
- ostudzoną masą nadziewamy kapelusze,
- można posypać bułką tartą, startym serem, zielonymi ziołami, ......
- wstawiamy do piekarnika, lub smażymy na masełku.

Smacznego
Napisano
Cytat

A próbował ktoś i jadł pieczarki zbierane na łące? Smakowo są nieporównywalne ze sklepu, ale dzisiaj nazbierać pieczarek z łąki to graniczy z nie lada wyczynem.


Mam takowe miejsce po koniach pasących się tam czasem, ale nie ma czasu pójść pozbierać. icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Standardowo, w gotowych zestawach drzwiowych, prześwit pod spodem (czyli odległość między dolną krawędzią skrzydła a podłogą) wynosi zwykle od 1 do 2 cm (10-20 mm). To umożliwia swobodne otwieranie drzwi.
    • Ja jednak wolałbym zrobić to z kostki brukowej i mieć to już  z głowy, zaoszczędziłbym, dając swoją robociznę. Materiał jest to koszt stosunkowo tani.   Koszt materiałów na taras z nasypem około 30 cm, o wymiarach 6,0 × 4,0 m, z krawężnikami betonowymi antracyt i kostką brukową Stylbruk, będzie zależał od kilku czynników, takich jak lokalne ceny materiałów, wybór konkretnego typu kostki i krawężników, a także ewentualne dodatkowe elementy. Oto szacunkowe koszty poszczególnych elementów:   Materiały na nasyp piasek około 15 do 30 zł/m³  Przy nasypie 30 cm pod powierzchnią, potrzebujesz około 7,2 m³ (6 m × 4 m × 0,3 m + schodek), co daje koszt około 360-720 zł.   Krawężniki betonowe antracyt: koszt ok.  15 do 25 zł za metr bieżący. Przy długości obwodu tarasu (2×6 + stopień = ok. 30 mb), to wydatek od 300 do 450 zł.   Kostka brukowa Stylbruk: ceny wahają się od 70 do 80 zł/m². Dla powierzchni 30 m² (6×4 m + schodek), koszt materiału to od 2100 do 2400 zł. Dodatkowe materiały: np. cement, piasek do wyrównania, folie, kity, mogą kosztować 200 do 300 złotych.   Podsumowanie szacunkowego kosztu materiałów: Element Szacunkowy koszt (zł) Nasyp 300 - 450 Krawężniki 360 - 450 Kostka brukowa 2100 - 2400 Dodatkowe materiały 200 - 300 Razem 2960 - 3600 zł   Pamiętaj, że są to orientacyjne kwoty, ze sklepu  Liroy Merlin, ceny mogą się różnić w zależności od lokalnych cen i wybranych materiałów.   
    • Witam, Temat stary jak świat ale może dowiem się czegoś nowego, tym bardziej, że jestem amatorem. Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania dla nowobudowanego domu o powierzchni 137m2, ocieplonego z ogrzewaniem podłogowym w projekcie i ku takiemu też się skłaniam. Dodam jedynie, że szukam rozwiązania jak najbardziej samoobsługowego. Póki co waham się między pompą ciepła a gazem przy czym na razie faworyzuję pompę. W miejscu budowania nie ma instalacji gazowej więc zostaje mi zbiornik na gaz. 1. Instalacja gazowa tańsza od pompy ciepła     Często słyszę, że instalacja gazowa jest znacznie tańsza od pompy ciepła i rozwiązanie z pompą zwróci się za 100 lat:     link     Wysłałem oferty do kilku firm a poniżej zestawienie dwóch:     Pompa ciepła:     - Daikin Altherma - 33 480 zł     - konsola do montażu - 648 zł     - montaż kotłowni - 13 500 zł     - dofinansowanie - 7 000 zł     Łącznie: 40 628 zł     Kocioł gazowy:     - Vitodens 100-W B1HF + 100 litrów - 11 098 zł (jedna z trzech opcji która została mi zaproponowana, ta jest tą średnią pod względem cenowym)     - prace ziemne - 1 700 zł     - butla własna - 14 944 zł     - instalacja wewnętrzna w budynku - 1630 zł     - dofinansowanie - 0 zł (chociaż gdzieś widziałem jakieś lokalne dofinansowanie 5 000 zł)     - dochodzą jeszcze jakieś  koszta kierownika budowy, wydania dokumentów, może coś jeszcze?     Łącznie: 30 074 zł     Generalnie różnica nieco ponad 10 000  zł na korzyść ogrzewania gazowego te "32 tysiące w kieszeni" to chyba nie w tym przypadku 2.  Prognozy cen      Zarówno gaz jak i prąd z roku na rok drożeją. Jednak ceny prądu nie rosną tak szybko jak ceny gazu. Poza tym biorąc pod uwagę, że Unia Europejska chce do 2040 roku zrezygnować całkowicie z korzystania z gazu na     korzyść energii ze źródeł odnawialnych można raczej się spodziewać, że ceny za prąd będą malały (coraz więcej prądu ze źródeł odnawialnych, zachęty poprzez dofinansowania do pomp czy innych źródeł odnawialnych i zniechęcanie do innych - ets) a ceny za gaz będą rosły. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na koszty gazu będą zapewne opłaty związane z ETS. Jakieś ostrożne wyliczenia, które znalazłem w sieci mówią, że będzie to koszt około 500 złotych rocznie dla gospodarstwa.    Z powyższego wynika, że jestem raczej zwolennikiem pompy ciepła ale z drugiej strony podkreślam, że jestem amatorem i słabo znam realia stąd też ten mail aby ktoś ewentualnie mnie uświadomił o błędzie. Albo ktoś podpowie jakąś inną technologię, ogrzewanie podczerwienią?   Co o tym sądzicie?
    • Czyli to ma być taki "Miś" na miarę Twoich możliwości... Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Witam Kupilem panele Swiss Krono, napisane na nich jest ze to system angle-angle. Myslalem ze sa na zatrzask jednak chyba nie. Jak je ukladac, pytam dlatego ze bardzo ciezko sie je uklada juz od drugiego rzedu.    
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...