Jarek02 Napisano 25 listopada 2009 Udostępnij #1 Napisano 25 listopada 2009 Czy toś może polecić dobrą wiertarko wkrętarkę zasilaną z sieci za rozsądne pieniądze. Potrzebna mi w zasadzie w miarę lekka wiertarka z regulacją obrotów i mechaniczną przekładnią, tak żeby dało sie wkręcać z dużą siłą. Link do komentarza
ktaczal Napisano 25 listopada 2009 Udostępnij #2 Napisano 25 listopada 2009 ja mam Skil 6222 i se chwalę nic lepszego nie kupisz do 200zł Link do komentarza
animus Napisano 25 listopada 2009 Udostępnij #3 Napisano 25 listopada 2009 Cytat Czy toś może polecić dobrą wiertarko wkrętarkę zasilaną z sieci za rozsądne pieniądze. Potrzebna mi w zasadzie w miarę lekka wiertarka z regulacją obrotów i mechaniczną przekładnią, tak żeby dało sie wkręcać z dużą siłą. Najlepiej jak by było wiadomo do czego ma być używana. Metabo albo Hilti Z takich bardzo udany model : http://www.allegro.pl/item798949050_wierta...5_w_makita.htmlwersja mocniejsza ale cięższa są 1100Wat-owe. http://www.allegro.pl/item796402862_wierta...6020_s_r_l.html Z hilti http://www.allegro.pl/item829133277_hilti_te_5.html Link do komentarza
Jarek02 Napisano 27 listopada 2009 Autor Udostępnij #4 Napisano 27 listopada 2009 Głównie chodzi mi o łączenie elementów drewnianych wkrętami, przykręcanie płyt wiórowych i karton-gipsu. Z tym że drewno też jako grube progile, z użyciem grubych i długich wkrętów, więc duża siła jest potrzebna - dlatego zależy mi na mechannicznej przekładni a nie tylko elektronicznej regulacji obrotów. Link do komentarza
animus Napisano 27 listopada 2009 Udostępnij #5 Napisano 27 listopada 2009 Cytat Głównie chodzi mi o łączenie elementów drewnianych wkrętami, przykręcanie płyt wiórowych i karton-gipsu. Z tym że drewno też jako grube progile, z użyciem grubych i długich wkrętów, więc duża siła jest potrzebna - dlatego zależy mi na mechannicznej przekładni a nie tylko elektronicznej regulacji obrotów. Te dwie z metabo są bardzo dobre nadają się do tego poradzą sobie nawet z grubszymi wkrętami starsze modele mają przełącznik L/R przy włączniku jak wkrętarka ,bardzo ciężko zepsuć, spalić ten sprzęt wiem to z praktyki 10 letniej .Ukręci bita albo śrubę .Proszę zwrócić uwagę ze są krótsze i dłuższe zależy co komu potrzeba raz Pan kupi to nie będzie chciał nic innego .Nie polecam wynalazków marketowych .Boscha i Makitę strasznie podrabiają chinolki trzeba naprawdę się znać żeby kupić oryginała. Najlepiej kupić z główką na sdsa wierci z udarem i bez regulacja obrotów w przycisku i jeszcze elektroniczna ,dwa biegi z wykrywaniem przewodów zależy jaki model .Wkładasz taką końcówkę i jest wkrętarkahttp://www.allegro.pl/item824944498_uchwyt...anie_sdsem.html Link do komentarza
el-instalator Napisano 1 grudnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 1 grudnia 2009 Jeśli udar Ci nie potrzebny to zainteresuj się Celmą z mechaniczną przekładnią i elektroniczną regulacją obrotów. Kilka lat z takiej korzystam przy pracy w drewnie (gł. wkręty). Wygląda mało ciekawie - jak te ich sprzęty z czasów PRL, ale spisuje się dobrze, a cena b. rozsądna. Myślę, że za takie pieniądze innego sprzętu z mechaniczną przekładnią nie dostaniesz. Link do komentarza
Jolka3 Napisano 2 grudnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 2 grudnia 2009 A nie jest przypadkiem ważne również to, jak intensywnie będzie używane urządzenie? Link do komentarza
animus Napisano 2 grudnia 2009 Udostępnij #8 Napisano 2 grudnia 2009 Cytat A nie jest przypadkiem ważne również to, jak intensywnie będzie używane urządzenie? Pani Jolu narzędzia Metamo i Hilti są stworzone do tego intensywnego używania Link do komentarza
Jolka3 Napisano 3 grudnia 2009 Udostępnij #9 Napisano 3 grudnia 2009 Cytat Pani Jolu narzędzia Metamo i Hilti są stworzone do tego intensywnego używania Aaa... to przepraszam Wszystko teraz jasne Link do komentarza
el-instalator Napisano 4 grudnia 2009 Udostępnij #10 Napisano 4 grudnia 2009 Sprzęty Metabo i Hilti są dobre ale do tanich nie należą. Musisz rozważyć sobie jeszcze stosunek jakość/cena, oczywiście uwzględniając intensywność użytkowania. Sam mam też trochę dość drogich elektronarzędzi i szczerze powiem, że nigdy później nie żałowałem zkupu, co najwyżej żal było przy płaceniu. Niestety różnicę w jakości sprzętu bardzo szybko odczuwa się przy pracy. Link do komentarza
animus Napisano 4 grudnia 2009 Udostępnij #11 Napisano 4 grudnia 2009 Cytat Sprzęty Metabo i Hilti są dobre ale do tanich nie należą. Musisz rozważyć sobie jeszcze stosunek jakość/cena, oczywiście uwzględniając intensywność użytkowania. Sam mam też trochę dość drogich elektronarzędzi i szczerze powiem, że nigdy później nie żałowałem zkupu, co najwyżej żal było przy płaceniu. Niestety różnicę w jakości sprzętu bardzo szybko odczuwa się przy pracy. Dobre narzędzia "zarobią na siebie" w robociźnie (skracają czas pracy). Link do komentarza
wojtas122 Napisano 5 grudnia 2009 Udostępnij #12 Napisano 5 grudnia 2009 Cytat Dobre narzędzia "zarobią na siebie" w robociźnie (skracają czas pracy). jeśli dobre to polcam makite, ostatnio widziałem wiertarko-wkrętarke makity za coś koło 300zł, tak wiec cena przystępna i tym się popracuje Link do komentarza
el-instalator Napisano 7 stycznia 2010 Udostępnij #13 Napisano 7 stycznia 2010 Cytat Dobre narzędzia "zarobią na siebie" w robociźnie (skracają czas pracy). Pod warunkiem, że się nimi zarabia Z postu wnioskowałem raczej, że chodzi o amatorski użytek, stąd moja uwaga. Jeśli się czymś pracuje zarobkowo, to zgadzam się w pełni - lepszy sprzęt to szybsza i lepiej wykonana robota. Koszt zwróci się z okładem. Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 8 stycznia 2010 Udostępnij #14 Napisano 8 stycznia 2010 ja mam Skila od 12 lat matylko jeden akumulator a wystarcza na 4 letnią Makitę z dwoma akumulatorami Link do komentarza
el-instalator Napisano 20 stycznia 2010 Udostępnij #15 Napisano 20 stycznia 2010 Ciekawe czy skil dalej trzyma taką jakość? Bo niektóre firmy b, spadły pod tym względem, szczególnie w klasie sprzętu amatorskiego.PS. Chyba nie chcesz powiedzieć, że akumulator ma też 12 lat?! Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 20 stycznia 2010 Udostępnij #16 Napisano 20 stycznia 2010 nigdy go nie wymieniałem Link do komentarza
NOTO Napisano 7 marca 2010 Udostępnij #17 Napisano 7 marca 2010 Na czym polega mechaniczna przekładnia w tym urządzeniu ?MA to tylko jedną prędkość ? Link do komentarza
Deamos Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 9 kwietnia 2010 Kiedys kupilem tania marketowa wkretarko-wiertarke bo czasem miala sie przydac. Byla spoko, ze sprzeglem regulowany, jak sie puszczalo spust to sie od razu zatrzymywala. Pozniej przyszlo budowac dom a zaczynalo sie od ogrodzenia i szalubkow... deski skrecalem na wkrety tania wkretarka i sprawowala sie super. Pozniej dom stanal i przydala sie w srodku, niedawno zabudowy g-k i tez nei bylo problemu. Przez ten caly czas kupilem tylko dwa dodatkowe akumulatory. Jakis czas temu w srodku cos sie zlamalo, ze caly mechanizm sie przesunal, ale po rozkreceniu i poprawieniu mozna bylo dzialac dalej. Ostatnio jeszcze poszedl z niej maly dymek, ale po przerwie dalej krecila Pewnie niedlugo bedzie trzeba wydac pare zl i kupic nowa. Kupowalismy mlotowiertarke Hitachi i jest super, wiertarko wkretarke tez pewnie kupie tej firmy Link do komentarza
NOTO Napisano 22 sierpnia 2010 Udostępnij #19 Napisano 22 sierpnia 2010 Do amatorskiej roboty nie ma co przesadzać ze sprzętem. Lepiej kupić 2 w cenie jednego. Link do komentarza
vega1 Napisano 20 listopada 2010 Udostępnij #20 Napisano 20 listopada 2010 Cytat Do amatorskiej roboty nie ma co przesadzać ze sprzętem. Lepiej kupić 2 w cenie jednego. nie zgodze się. Sprzęt droższy tzw. markowy wytrzyma jakieś 20 razy dłużej (to tak na oko). Kupno podróbek nigdy się nie opłaca. Link do komentarza
DekorLid Napisano 4 lutego 2011 Udostępnij #21 Napisano 4 lutego 2011 Cytat nie zgodze się. Sprzęt droższy tzw. markowy wytrzyma jakieś 20 razy dłużej (to tak na oko). Kupno podróbek nigdy się nie opłaca. To prawda. Chociaż do domowego użytku to te 20 razy dłużej to i tak o 10 za dużo ale do cz estego użytku oczywiście.Czas naremont bo ściany malują i remontowania wyjdzie.Szczęśliwi gospodarze gdyż ich dom jest remontowany, ma malowane ściany i tynk dekoracyjny położony.Teraz z gruzów powstał pałac ponieważ remont się zakończył. Link do komentarza
Mathir Napisano 13 lutego 2011 Udostępnij #22 Napisano 13 lutego 2011 Cytat nie zgodze się. Sprzęt droższy tzw. markowy wytrzyma jakieś 20 razy dłużej (to tak na oko). Kupno podróbek nigdy się nie opłaca. Naprawdę jest aż taka różnica? Nie miałem pojęcia Link do komentarza
retrofood Napisano 1 lipca 2011 Udostępnij #23 Napisano 1 lipca 2011 Tu jest wiele ciekawych opinii na ten temat:Co kupić? Link do komentarza
Narzedziowy Napisano 12 września 2012 Udostępnij #25 Napisano 12 września 2012 Tutaj masz szerokie pole do popisu: Makita,Bosch,Metabo- w zasadzie każda z tych firm jest dobra i prezentuje pewien określony poziom,poniżej którego nie schodzi. Proponuję szukać w dobrych i sprawdzonych sklepach internetowych z narzędziami. Link do komentarza
huhra Napisano 18 października 2012 Udostępnij #26 Napisano 18 października 2012 (edytowany) Jeśli ma to być do amatorskiego użytku to SKIL polecam, opcje z 6 lub 10 metrowym kablem. No a ceną bije napewno inne. Edytowano 18 października 2012 przez huhra (zobacz historię edycji) Link do komentarza
kalafior13 Napisano 8 listopada 2012 Udostępnij #27 Napisano 8 listopada 2012 Ja używam i w pełni polecam markę makita. Mam już dobrych parę lat i służy jak się należy Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 listopada 2012 Udostępnij #28 Napisano 8 listopada 2012 Cytat Jeśli ma to być do amatorskiego użytku to SKIL polecam, opcje z 6 lub 10 metrowym kablem. No a ceną bije napewno inne. Pokaż mi ta wiertarkę z 10 m kablem,toszto nawet odkurzacz nie tak długiego kabla. jeszcze bym się zgodził gdyby to była wiertarka profesjonalna ale to i tak jest za długi. Ktoś wymyślił taką rzecz jak przedłużacz i chyba pisząc o wiertarce z 10 m kablem miałeś na myśli wraz z przedłużaczem Link do komentarza
CitroCerber Napisano 13 listopada 2012 Udostępnij #29 Napisano 13 listopada 2012 Cytat Pokaż mi ta wiertarkę z 10 m kablem,toszto nawet odkurzacz nie tak długiego kabla. jeszcze bym się zgodził gdyby to była wiertarka profesjonalna ale to i tak jest za długi. Ktoś wymyślił taką rzecz jak przedłużacz i chyba pisząc o wiertarce z 10 m kablem miałeś na myśli wraz z przedłużaczem Proszę: Skil 6222 - 6m kabla.Ja posiadam i intensywnie używam wkretarkę aku firmy Worx - solidna konstrukcja 2-biegowa. Kilka razy spadła z dość dużej wysokości i nadal jest w jednym kawałku. Link do komentarza
Adrian605 Napisano 10 lipca 2013 Udostępnij #30 Napisano 10 lipca 2013 Osibiście używam Makita 6271DWAE. Polecam ten produkt. Link do komentarza
jakubdab Napisano 15 lipca 2013 Udostępnij #31 Napisano 15 lipca 2013 (edytowany) ja mam to:http://www.forst.pl/wkretarki/2376-wiertar...to-50g175.html#Nie ma sensu kupować markowej wkrętarki do zastosowania domowego, śmiało można kupować tanie produkty jeśli chodzi o wkrętarki Aumulatorowe. Bynajmniej do zastosowania domowego. To się nie psuje. Edytowano 15 lipca 2013 przez jakubdab (zobacz historię edycji) Link do komentarza
TC20 Napisano 24 lipca 2013 Udostępnij #32 Napisano 24 lipca 2013 Używam Metabo 18 Volt i jestem z niej zadowolony. Link do komentarza
tavish Napisano 31 lipca 2013 Udostępnij #33 Napisano 31 lipca 2013 Cytat Używam Metabo 18 Volt i jestem z niej zadowolony. Ja używam Boscha PSR 18 - według mnie niezawodna Link do komentarza
rower Napisano 25 września 2013 Udostępnij #34 Napisano 25 września 2013 Jest jakaś polska firma, która zajmuje się produkcją tego typu narzędzi, jest na pewno tańsza niż Bosch. Link do komentarza
tavish Napisano 1 października 2013 Udostępnij #35 Napisano 1 października 2013 Cytat Jest jakaś polska firma, która zajmuje się produkcją tego typu narzędzi, jest na pewno tańsza niż Bosch. pewnie masz na mysli celmę? aż z ciekawosci jak bede w jakims markecie to sprawdze czy rzeczywiscie produkuja w polsce czy na opakowaniu bedzie made in china Link do komentarza
polkiiii Napisano 2 października 2013 Udostępnij #36 Napisano 2 października 2013 Ja zastanawiam sie nad zakupem Toolcrafta, chociaż to duży wydatek, ale często korzystam z tego urządzenia. Link do komentarza
tavish Napisano 10 października 2013 Udostępnij #37 Napisano 10 października 2013 Cytat Ja zastanawiam sie nad zakupem Toolcrafta, chociaż to duży wydatek, ale często korzystam z tego urządzenia. a czemu akurat toolcraft? Przecież jeszcze droższe to jest od boscha ... ma aż tak super właściwości? Link do komentarza
coolibeer Napisano 10 października 2013 Udostępnij #38 Napisano 10 października 2013 Ja używam METABO również. Ojciec dostał taką na imieniny i śmiga bez zarzutu. Link do komentarza
Ragi Napisano 10 listopada 2013 Udostępnij #39 Napisano 10 listopada 2013 Jeśli zastanawiacie się nad sprzętem, a nie chcecie kupować kota w worku to polecam bardzo fajną akcję firmy stayer. Sam brałem w niej udział i testowałem ich wiertarkę. Link do komentarza
fircyk Napisano 6 maja 2014 Udostępnij #40 Napisano 6 maja 2014 Hmmm, ale szukasz tej wiertarki "na chwilę" czy na dłużej? Może warto zainteresować się czymś lepszym, za większe pieniądze. Link do komentarza
ZłotyChłop Napisano 13 maja 2014 Udostępnij #41 Napisano 13 maja 2014 Cytat Hmmm, ale szukasz tej wiertarki "na chwilę" czy na dłużej? Może warto zainteresować się czymś lepszym, za większe pieniądze. tak na wiertarkę lepiej trochę zainwestować Link do komentarza
rower Napisano 13 listopada 2014 Udostępnij #42 Napisano 13 listopada 2014 U mnie z kolei dobrze sprawuje się wiertarka 500W firmy Tryton, nigdy nie widziałem uzasadnienia dla większych mocy. Nie lubię kupować rzeczy o dużych mocach, wybujałych parametrach, wystarczy mi to co mam. Link do komentarza
Wojtula Napisano 23 stycznia 2018 Udostępnij #43 Napisano 23 stycznia 2018 Witam, ja osobiście kupiłem sobie wurtha 3 miesiące temu i jestem super zadowolony. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 8 lutego 2018 Udostępnij #44 Napisano 8 lutego 2018 Temat wiecznie żywy ponieważ na rynku jest kilka marek, o których niedługo pieśni majsterkowicze i profesjonaliści będą śpiewać. Ja bym postawił na akumulator 18 V + wielostopniowa regulacja obrotów, może być też udar - czasem trzeba będzie coś w ścianie przewiercić, duży moment obrotowy i w zestawie ogromna ilość wiertel i bitów + ewentualnie walizka. Latarkę sobie darujmy Bosch zielony a najlepiej niebieski Hitachi - z natury zielony Celma rodzima - kolor bez znaczenia bo i tak nie do zdarcia. A poza tym w markecie budowlanym można spotkać jeszcze kilka marek w kolorze pomarańczowym, żółtym, czerwonym etc. Czyli jednym słowem - można oszaleć ze szczęścia. Link do komentarza
Qworum Napisano 11 maja 2018 Udostępnij #45 Napisano 11 maja 2018 Ja na YT oglądam filmiki jak gość kupuje i naprawia takie różne narzędzia. Spoko to robi i naprawdę nieźle objaśnia co i jakie jest ile wytrzyma i do czego się nadaje. Nie pamietam jak się nazywa bo trafiłem nań przypadkiem. Link do komentarza
mleku Napisano 13 czerwca 2018 Udostępnij #46 Napisano 13 czerwca 2018 do domowego majsterkowanai używam ryobi i jest ok, mam 18v, z tej serii one+, lekka, poręczna, całkiem długo trzym ana baterii Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 18 czerwca 2018 Udostępnij #47 Napisano 18 czerwca 2018 Jak do skręcenia mebli od święta to każda w zasadzie, jak do pracy, to coś z górnej półki. Walizka bitów, latarka w komplecie i 2x AKU 18 V. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 czerwca 2018 Udostępnij #48 Napisano 18 czerwca 2018 Dnia 25.11.2009 o 17:44, Jarek02 napisał: Czy toś może polecić dobrą wiertarko wkrętarkę zasilaną z sieci za rozsądne pieniądze. Potrzebna mi w zasadzie w miarę lekka wiertarka z regulacją obrotów i mechaniczną przekładnią, tak żeby dało sie wkręcać z dużą siłą. Tylko zasadnicze pytanie tematu było o wiertarko-wkrętarkę sieciową, a nie na baterie. Link do komentarza
retrofood Napisano 18 czerwca 2018 Udostępnij #49 Napisano 18 czerwca 2018 1 godzinę temu, mhtyl napisał: Tylko zasadnicze pytanie tematu było o wiertarko-wkrętarkę sieciową, a nie na baterie. W tym segmencie nie do zdarcia jest 22-letnia Makita, którą pożyczam od szwagra. Nie chce się zepsuć i już. Przepracowała 19 lat na budowach, teraz ma emeryturę. Majsterkuje sobie czasami. Wkrętarka, nie szwagier. Link do komentarza
PeZet Napisano 18 czerwca 2018 Udostępnij #50 Napisano 18 czerwca 2018 Sieciowa wkrętarka za 110 zł w Leroyu - jest nie do zdarcia. jako wiertarka, jako wkrętarka. Niebieska. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się