Gość mhtyl Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #451 Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 21.12.2018 o 09:36, bajbaga napisał: Niczym nie uzasadnione stwierdzenie. Rozwiń Jak niczym nie uzasadnione? Bo co? bo kolega z forum zrobił przeróbkę, jak dla mnie a znam się trochę na tym) niczym ani ekonomicznie ani eko uzasadnioną ale tu wszyscy go popierają. Palenie węglem będzie zawsze i pozostanie nim, czyli będzie zanieczyszczało powietrze i proszę nie pierniczcie głupot tak jak animus że dymku nie widać z palenia ekosyfem. Moje zdanie jest takie i tego sie trzymam, ze palenie węglem w domkach jednorodzinnych nie jest główną przyczyna zanieczyszczania powietrza, ale nie zgodzę sie z tym ze ktoś zrobi sobie przeróbkę bo mu sie wydaje że będzie ok a drugi kupi kocioł 5 klasy i go wszyscy go jeb...ą bo jest trucicielem. Dnia 21.12.2018 o 09:36, bajbaga napisał: Lepsze jest zawsze lepsze i wrogiem gorszego - a podłoże czysto ekonomiczne. Rozwiń O podłożu ekonomicznym wcześniej tu pisał Adaś, zarabiają wszyscy tylko nieci co faktycznie potrzebują i ich problem dotyczy. Link do komentarza
bajbaga Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #452 Napisano 21 grudnia 2018 Był taki jeden - Asnyk rzekł był: Cytat Daremne żale - próżny trud, Bezsilne złorzeczenia! Przeżytych kształtów żaden cud Nie wróci do istnienia. Świat wam nie odda, idąc wstecz, Znikomych mar szeregu - Nie zdoła ogień ani miecz Powstrzymać myśli w biegu. Trzeba z żywymi naprzód iść, Po życie sięgać nowe... A nie w uwiędłych laurów liść Z uporem stroić głowę. Wy nie cofniecie życia fal! Nic skargi nie pomogą - Bezsilne gniewy, próżny żal! Świat pójdzie swoją drogą. Rozwiń Niby poeta, a tak "sprawny" technicznie. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #453 Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 21.12.2018 o 09:52, demo napisał: Heniu, najlepszą odpowiedzą na to jest właśnie ten post Bajbagi: Rozwiń To dziwnym trafem jestem ja tu jeb.. ten który oponuje palenie ekosyfem a ten kto truje jest wychwalany. Więc o co tu chodzi? bo ja tego nie mogę zrozumieć. Czy animus ma jakieś certyfikaty potwierdzające zasadność i prawidłowość przeróbki? Więc pisząc, że on ma zrobione lepiej niż w fabryce pytam sie na jakiej podstawie takie stwierdzenie. Link do komentarza
bajbaga Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #454 Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 21.12.2018 o 10:18, mhtyl napisał: To dziwnym trafem jestem ja tu jeb.. ten który oponuje palenie ekosyfem a ten kto truje jest wychwalany. Rozwiń Nikt nie bzyka Ciebie, ale Ty chyba chcesz przelecieć wszystkich. (już nie mogę się doczekać - choć nie jesteś w moim typie "urodowym") Myślę, że źle oceniasz intencje innych. Nikt, a na pewno nie ja, nie jest zwolennikiem kotłów na paliwo stałe - zwłaszcza w nowych domach. Nie mniej jednak, każda próba ograniczenia emisji syfu w istniejących instalacjach, jest godna uwagi i pochylenia się nad nią - bez uprzedzeń. Fakt, że jest wizualnie "sprawna" (brak kopcącego dymu w czasie eksploatacji) daje realną nadzieję, że mniej substancji szkodliwych trafi do naszych płuc. Ps. A nasze rodzime "Czarne złoto" nie jest złotem, tylko CZARNĄ ŚMIERCIĄ (nie tylko dla górników). 1 Link do komentarza
adam_mk Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #455 Napisano 21 grudnia 2018 " Uprzedzając Twoje dalsze durne pytania odpowiadam. Nie piłem, nie wąchałem, nic nie brałem, nie piszę z wariatkowa i nie spadłem z księżyca." To może odnieś się do problemu zgazowania paliwa stałego. Da się czy nie? Bo jak się da - to kocioł opalany jest gazem, choć łopatą do niego ładujesz. Adam M. Link do komentarza
bajbaga Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #456 Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 21.12.2018 o 12:01, adam_mk napisał: To może odnieś się do problemu zgazowania paliwa stałego. Da się czy nie? Rozwiń Da się - najlepiej zasypując buczyną. Dostępny u nas wungiel, albo się zbytnio spieka, albo jest zbyt "tłusty". Link do komentarza
demo Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #457 Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 21.12.2018 o 12:01, adam_mk napisał: To może odnieś się do problemu zgazowania paliwa stałego Rozwiń Dla mnie taki problem nie istnieje i szkoda czasu na wchodzenie w ten syf. Ty pewnie masz inne zdanie i wiedzę w tym temacie, więc działaj i walcz, ale ja lubię moją tzw. kotłownię bez węgla, bez syfu, bez sztaplowania wągla na zimę, bez podkładania, wynoszenia popiołu i czyszczenia pieca. Napisałem, przy istniejącej sieci gazowej całkowity zakaz palenia węglem. Tak więc dotyczy to terenów miejskich. Oczywiście za takim zakazem muszą iść mądre programy pomocowe. Programy które w wielu miejscach naszego kraju już są.Trzeba się nad tym pochylić, zebrać to w jakieś jednolite przepisy i wprowadzać w życie gdzie tylko się da. Przy istniejącej sieci gazowej ogrzewanie gazem i proponowanie ludziom wynalazków zgazowujących węgiel w lokalnych instalacjach domów rodzinnych to naprawdę zakrawa na jakąś perwersję. Wprawdzie faktycznie nie mam żadnych doświadczeń z takim piecem, ale nie wierzę że takie ustrojstwo jest w stanie nie dymić i syfić dookoła zanim się rozpali i osiągnie temperaturę optymalnej pracy. Dnia 21.12.2018 o 09:54, mhtyl napisał: Moje zdanie jest takie i tego sie trzymam, ze palenie węglem w domkach jednorodzinnych nie jest główną przyczyna zanieczyszczania powietrza, Rozwiń W wymiarze lokalnym niestety jest, bo to tak jak wejść do komory gazowej z powolnie działającą trucizną. 2 Link do komentarza
animus Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #458 Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 21.12.2018 o 09:54, mhtyl napisał: proszę nie pierniczcie głupot tak jak animus że dymku nie widać z palenia ekosyfem. Rozwiń Musisz zrozumieć jedno, nawet jak dymka nie widać to nie znaczy, że nie ma emisji, emisja jest, ale ograniczyłem ją do minimum, jak się dało. Dnia 21.12.2018 o 09:54, mhtyl napisał: O podłożu ekonomicznym. Rozwiń Jak taki jesteś Eco, to pochwal się jakim jeździsz samochodem? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #459 Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 20.12.2018 o 18:03, demo napisał: Chyba jednak nie bardzo wiesz, a kamienie nie kopcą tylko masz mniej energii z tej samej masy. To sposób spalania a nie kamienie w węglu mają wpływ na niską emisję. Ja się np zastanawiam jakim cudem niektóre piece zwane tłokowcami, mają jakieś tam atesty ekologiczne i dopłaty do zakupu tego gówna. Albo takie z podajnikiem śrubowym w którym można zamontować dodatkowy ruszt i palić wszystko co popadnie. Wiem to bo mam takich dwu sąsiadów którzy wymienili kopciuchy na te ekologiczne i dalej będą smrodzić przez następne 20 lat, ale teraz już piecami ekologicznymi. Wychodzi więc na to że lepiej profilaktycznie za jakiś czas, najlepiej całkowicie zakazać palenia węglem i będzie czyste powietrze. Bo jak nie to zawsze jeden z drugim " Jebany truciciel" zawsze znajdzie sposób żeby dalej truć nawet piecem ekologicznym. Rozwiń Ja piszę o kiepskim węglu a nie jestem laborantem. Kiepskie spalanie to jedna z głównych przyczyn niedopalenia i pyłów - zdaję sobie z tego sprawę. Kamienie akurat były argumentem na kiepski węgiel w ogólnym pojęciu a nie podważaniem praw fizyki Mamy byle kotły, byle spalanie i byle węgiel. Razem mamy SMOG, który nie wziął się wczoraj. Zakazać palenia węglem - dobry pomysł na uzyskanie efektu po kilkunastu latach ale kiepski na kolejne hasło wyborcze i kółko się zamyka. A można wykorzystać nasz węgiel w sposób właśnie taki https://www.salon24.pl/u/energetyka/680395,benzyna-z-wegla-takze-w-polsce Dawno już o tym słyszałem i czytałem ale się nie doczekałem Link do komentarza
adam_mk Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #460 Napisano 21 grudnia 2018 (edytowany) Dnia 21.12.2018 o 13:31, demo napisał: Dla mnie taki problem nie istnieje i szkoda czasu na wchodzenie w ten syf. Napisałem, przy istniejącej sieci gazowej całkowity zakaz palenia węglem. Tak więc dotyczy to terenów miejskich. Oczywiście za takim zakazem muszą iść mądre programy pomocowe. Programy które w wielu miejscach naszego kraju już są.Trzeba się nad tym pochylić, zebrać to w jakieś jednolite przepisy i wprowadzać w życie gdzie tylko się da. Rozwiń Napiszesz nam tutaj ILE KASY JESTEŚ W STANIE ODDAĆ na te programy pomocowe? Bo chyba nie wiesz, ale... RZĄD NIE MA WŁASNYCH PIENIĘDZY! Ma tylko te, które nam zabierze w podatkach i daninach. Czasem jakiś ekstra głupi rząd sobie "dorobi" to, czego mu brakuje, ale wtedy szybko zostajemy milionerami! Ja już zarabiałem po blisko 5 milionów miesięcznie. Nie chcę powtórki. Węgla mamy w kraju dużo. Szczególnie cenny jest węgiel... BRUNATNY! Sposoby przeróbki węgla na inne produkty jest bardzo dużo i są nieźle opanowane. Wspominałem choćby kwasy huminowe pozyskiwane bardzo prosto z tego brunatnego. Poczytaj.. http://ekologiawogrodzie.pl/nawozy/nawozy-gotowe/kwasy-huminowe/ CENY SOBIE ZOBACZ! Wiesz ile gazu da się kupić, jak sprzedasz TROCHĘ takiego wyrobu? A my to po prostu... spalamy. Każdy wystraszony , bo niedoinformowany, tuman wrzeszczy - zakazać węgla! Większość z nich postuluje - dotować, dopłacać! Szybko i dużo! Zastanawiałeś się - KOMU? Wydaje Ci się, że śmiertelnikowi co sobie dotowany kocioł KUPI ? Jeżeli tak - toś zgłupiał! Przecież jak ktoś kupi, choćby za dotację, to ZAPŁACI PRODUCENTOWI, BANKOWI, SPRZEDAWCY... To oni zarobią a nie ten co piec kupi. Gaz jest droższy od węgla. Chodzi o to, aby żyło się drożej? Adam M. Edytowano 21 grudnia 2018 przez adam_mk literówka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #461 Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 21.12.2018 o 13:31, demo napisał: Napisałem, przy istniejącej sieci gazowej całkowity zakaz palenia węglem. Rozwiń Czyli jak jest sieć gazowa to palić gazem. A dlaczego ktoś ma zmusić kogoś aby używał gazu a nie np prądu? przecież prąd ma każdy dom i każde mieszkanie. Dnia 21.12.2018 o 13:31, demo napisał: W wymiarze lokalnym niestety jest, bo to tak jak wejść do komory gazowej z powolnie działającą trucizną. Rozwiń Jak stoisz w korkach w mieście to nie wdychasz spalin samochodów? Zapraszam do Wrocławia (bo tam najczęściej bywam) w godzinach szczytu dwie, trzy godziny trwa pokonanie kilku, kilkunastu kilometrów aby wyjechać z miasta na drodze trzy pasmowej. Dnia 21.12.2018 o 13:46, animus napisał: Musisz zrozumieć jedno, nawet jak dymka nie widać to nie znaczy, że nie ma emisji, emisja jest, ale ograniczyłem ją do minimum, jak się dało. Rozwiń Ograniczyłeś w pewnym stopniu na pewno ale nie pisz, że do minimum bo co to oznacza to minimum, ile to jest 20,50 czy 60%? Dnia 21.12.2018 o 13:46, animus napisał: Jak taki jesteś Eco, to pochwal się jakim jeździsz samochodem? Rozwiń Na benzynę i silnik typu Eco. Link do komentarza
adam_mk Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #462 Napisano 21 grudnia 2018 "Czyli jak jest sieć gazowa to palić gazem. A dlaczego ktoś ma zmusić kogoś aby używał gazu a nie np prądu? przecież prąd ma każdy dom i każde mieszkanie." Pomysł raczej taki sobie... Im więcej prądu tym więcej węgla spala w elektrowni. Chodzi Ci o to - że posmrodzą gdzieś DALEKO? Adam M. Link do komentarza
demo Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #463 Napisano 21 grudnia 2018 (edytowany) Dnia 21.12.2018 o 14:24, adam_mk napisał: Napiszesz nam tutaj ILE KASY JESTEŚ W STANIE ODDAĆ na te programy pomocowe? Bo chyba nie wiesz, ale... RZĄD NIE MA WŁASNYCH PIENIĘDZY! Ma tylko te, które nam zabierze w podatkach i daninach. Czasem jakiś ekstra głupi rząd sobie "dorobi" to, czego mu brakuje, ale wtedy szybko zostajemy milionerami! Ja już zarabiałem po blisko 5 milionów miesięcznie. Nie chcę powtórki. Węgla mamy w kraju dużo. Szczególnie cenny jest węgiel... BRUNATNY! Sposoby przeróbki węgla na inne produkty jest bardzo dużo i są nieźle opanowane. Wspominałem choćby kwasy huminowe pozyskiwane bardzo prosto z tego brunatnego. Poczytaj.. http://ekologiawogrodzie.pl/nawozy/nawozy-gotowe/kwasy-huminowe/ CENY SOBIE ZOBACZ! Wiesz ile gazu da się kupić, jak sprzedasz TROCHĘ takiego wyrobu? A my to po prostu... spalamy. Każdy wystraszony , bo niedoinformowany, tuman wrzeszczy - zakazać węgla! Większość z nich postuluje - dotować, dopłacać! Szybko i dużo! Zastanawiałeś się - KOMU? Wydaje Ci się, że śmiertelnikowi co sobie dotowany kocioł KUPI ? Jeżeli tak - toś zgłupiał! Przecież jak ktoś kupi, choćby za dotację, to ZAPŁACI PRODUCENTOWI, BONKOWI, SPRZEDAWCY... To oni zarobią a nie ten co piec kupi. Gaz jest droższy od węgla. Chodzi o to, aby żyło się drożej? Adam M. Rozwiń Myślę że dobrze wiesz o co chodzi, a piszesz tak że nie wiadomo śmiać się czy płakać. Sam sobie zaprzeczasz i kwestionujesz oczywiste mechanizmy, jak tę relację pomiędzy kupującym- sprzedawcą. Tylko przez wzgląd że jesteś znajomym Bajbagi, nie będę używał wobec Ciebie ostrzejszych określeń, więc doceń to i nie przemawiaj do nas jak do idiotów. Edytowano 21 grudnia 2018 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #464 Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 21.12.2018 o 15:02, adam_mk napisał: Pomysł raczej taki sobie... Im więcej prądu tym więcej węgla spala w elektrowni. Chodzi Ci o to - że posmrodzą gdzieś DALEKO? Adam M. Rozwiń Nie chodzi, że po smrodzą gdzieś daleko, tylko o cenę nośnika i koszty instalacji. Link do komentarza
demo Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #465 Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 21.12.2018 o 14:53, mhtyl napisał: Czyli jak jest sieć gazowa to palić gazem. A dlaczego ktoś ma zmusić kogoś aby używał gazu a nie np prądu? przecież prąd ma każdy dom i każde mieszkanie. Rozwiń Oj Heniu Ty mnie za słowa łapiesz, no wiadomo że prądem też, tym bardziej. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #466 Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 21.12.2018 o 15:11, demo napisał: Oj Heniu Ty mnie za słowa łapiesz, no wiadomo że prądem też, tym bardziej. Rozwiń No bo tak to ująłeś, że jak gaz w pobliżu to gazem Link do komentarza
demo Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #467 Napisano 21 grudnia 2018 (edytowany) Dnia 21.12.2018 o 15:02, adam_mk napisał: Chodzi Ci o to - że posmrodzą gdzieś DALEKO? Adam M. Rozwiń Oczywiście że lepiej gdzieś daleko na zadupiu niż pod czerpnią mojego rekuperatora. Edytowano 21 grudnia 2018 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #468 Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 21.12.2018 o 14:24, adam_mk napisał: To oni zarobią a nie ten co piec kupi. Rozwiń Bo z reguły to kupujący za nabyty towar płaci - kupuje, to płaci. Adaś,znamy się w zasadzie od Wielkiego Wybuchu Znam Twój punkt widzenia. Proszę powróć z matrixsa kwantowego do zasad fizyki klasycznej - także w życiu. 1 Link do komentarza
aaaa Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #469 Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 21.12.2018 o 14:24, adam_mk napisał: Każdy wystraszony , bo niedoinformowany, tuman wrzeszczy - zakazać węgla! Rozwiń coś ci się potentegowało. Nie było - zakazać węgla, tylko zakazać spalania w domach jednorodzinnych, bo te nie "niedouczone tumany" nie potrafią go czysto spalać... Dnia 21.12.2018 o 15:16, bajbaga napisał: Znam Twój punkt widzenia.Proszę powróć z matrixsa kwantowego do zasad fizyki klasycznej - także w życiu. Rozwiń też jestem za tym 1 Link do komentarza
adam_mk Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij #470 Napisano 21 grudnia 2018 No, dobra. Macie rację! WSZELKIE racje... To co z tymi dotacjami? Który i ile daje na nie? Adam M. "Tylko przez wzgląd że jesteś znajomym Bajbagi, nie będę używał wobec Ciebie ostrzejszych określeń, więc doceń to i nie przemawiaj do nas jak do idiotów." Możesz jaśniej? A jak mnie Rysio znielubi to co? Wyrazisz się ostrzej czy z sensem? Uważam, ze problem załatwiany jest "z dupy strony". Nikt nie dba o nasze dobro a o swoją kasę - uzasadniając jej uzyskiwanie naszym dobrem. Tyle. Adam M. Link do komentarza
animus Napisano 22 grudnia 2018 Udostępnij #471 Napisano 22 grudnia 2018 Prawie 85% prądu u nas wytwarzanych jest z węgla kamiennego i brunatnego, w Niemczech to tylko i aż 43%. Ceny, podwyżki cen prądu w 2019 roku, zostały niby zamrożone, ale nieubłaganie dojdzie do dużego skoku, czym dłużej się to odwleka, tym większa czeka nas podwyżka jednorazowa. Przedświąteczne zmagania to większe zużycie prądu, starajmy się ograniczyć, wyłączać niepotrzebne odbiorniki. Dnia 21.12.2018 o 20:47, adam_mk napisał: No, dobra. Macie rację! WSZELKIE racje... To co z tymi dotacjami? Który i ile daje na nie? Rozwiń Mnie nie obejmują. Link do komentarza
adam_mk Napisano 22 grudnia 2018 Udostępnij #472 Napisano 22 grudnia 2018 Możesz jaśniej? Chcesz tego "świeżego powietrza" czy nie? Bo jak chcesz - to ile za to zapłacisz? Nic nie dasz bo nic Ci nie zadotują? - To niech dotują sobie to ci, którzy dotacje dostają? Wiesz, ze aby dostać złotówkę to MUSZĄ zabrać Ci ze 1,5 złotego? Jakby ci, którzy chcą dotacji zrobili sobie to bez dotacji wyszłoby im taniej. Dla mnie każdy, kto chce czystego powietrza i nie chce za to zapłacić to zwykły oszust!!! Adam M. Link do komentarza
retrofood Napisano 22 grudnia 2018 Udostępnij #473 Napisano 22 grudnia 2018 Dnia 22.12.2018 o 15:59, adam_mk napisał: Dla mnie każdy, kto chce czystego powietrza i nie chce za to zapłacić to zwykły oszust!!! Rozwiń Czemu zaraz "zwykły oszust"? Ja się na przykład ubezpieczyłem. I chcę czystego powietrza na ubezpieczenie, nie chcę płacić drugi raz. Link do komentarza
animus Napisano 22 grudnia 2018 Udostępnij #474 Napisano 22 grudnia 2018 (edytowany) Dnia 22.12.2018 o 15:59, adam_mk napisał: Możesz jaśniej? Rozwiń Nie chcą wydrzeć moich pieniędzy, nie łapię się do programu, nie spełniam punktu 2./4) w/g ZASAD UDZIELANIA DOFINANSOWANIA. Kiedyś chcialem zakładać zestaw fotowoltaiczny, przyjechał taki jeden, zrobił zebranie w urzędzie, pogadał, rozdał możliwe opcje zestawów fotowoltaicznych, iiiii po przeliczeniu bez dotacji wyszłoby im taniej. Ten przynajmniej chciał dać tego "świeżego powietrza". Edytowano 22 grudnia 2018 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
adam_mk Napisano 22 grudnia 2018 Udostępnij #475 Napisano 22 grudnia 2018 Do lekarza chodzi się prywatnie pomimo opłacania ubezpieczenia zdrowotnego. Ale... Mnie chodzi o tych co głośno krzyczą - zakazać węgla! Zgoda. Niech za to zapłacą. Adam M. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 grudnia 2018 Udostępnij #476 Napisano 22 grudnia 2018 Dnia 22.12.2018 o 19:01, adam_mk napisał: Zgoda. Niech za to zapłacą. Rozwiń Zbyt piękne aby było prawdziwe, bo wtedy nie zarobią. Kiedyś słyszałem wypowiedź jednego sławnego muzyka który powiedział, że pierd... koncerty charytatywne bo na tych koncertach zarabiają wszyscy tylko nie wykonawcy i to samo można powiedzieć o tych o "walczą" o czyste powietrze. Link do komentarza
retrofood Napisano 22 grudnia 2018 Udostępnij #477 Napisano 22 grudnia 2018 Dnia 22.12.2018 o 19:01, adam_mk napisał: Do lekarza chodzi się prywatnie pomimo opłacania ubezpieczenia zdrowotnego. Ale... Rozwiń Ale niewiele osób uważa to za normalne. Nawet ci, którzy chodzą prywatnie też na takie rozwiązanie psioczą. Dnia 22.12.2018 o 19:01, adam_mk napisał: Mnie chodzi o tych co głośno krzyczą - zakazać węgla! Zgoda. Niech za to zapłacą. Rozwiń W demokracji nie ma zakazów. Ale mogą być zachęty do określonych zachowań. I być powinny. Jak w ubezpieczeniach. Nie używasz węgla? Płacisz mniejszą składkę. Ot co. Masz auto ekologiczne? płacisz mniejszą składkę. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 grudnia 2018 Udostępnij #478 Napisano 22 grudnia 2018 Dnia 22.12.2018 o 19:30, retrofood napisał: Ale niewiele osób uważa to za normalne. Nawet ci, którzy chodzą prywatnie też na takie rozwiązanie psioczą. Rozwiń Bo kto korzysta z prywatnych wizyt? Ci co na kasę chorych czekali by pól a nawet cały rok, więc korzystają najbardziej potrzebujący aby ratować się, jest to nic innego jak wykorzystywanie ludzi przez system. Dnia 22.12.2018 o 19:30, retrofood napisał: Masz auto ekologiczne? płacisz mniejszą składkę. Rozwiń Zwróć uwagę Stasiu, że u nas w kraju to co eko jest dwa razy droższe. Link do komentarza
retrofood Napisano 22 grudnia 2018 Udostępnij #479 Napisano 22 grudnia 2018 (edytowany) Dnia 22.12.2018 o 19:47, mhtyl napisał: Bo kto korzysta z prywatnych wizyt? Ci co na kasę chorych czekali by pól a nawet cały rok, więc korzystają najbardziej potrzebujący aby ratować się, jest to nic innego jak wykorzystywanie ludzi przez system. Rozwiń Raj ma być w niebie, nie oczekuj go już tutaj. Dnia 22.12.2018 o 19:47, mhtyl napisał: Zwróć uwagę Stasiu, że u nas w kraju to co eko jest dwa razy droższe. Rozwiń A gdzież tam, ja mam auto eko (na autogaz) i nie był droższy. Ale składki mi nie obnizyli z tego powodu. No i jabłka eko mam na wsi - bezpłatnie. I eko-dynię, eko-cukinię, eko-głóg (w nalewce) też darmowy w zasadzie. Tylko pojechać i zerwać. I śliwki, i winogrona, i dziką różę... pełno tego, pod warunkiem, że się zechce rękę wyciągnąć. I czarne jagody mam ekologiczne, leśne, borówki tak samo, żurawinę... O grzybach nawet nie wspomnę. Edytowano 22 grudnia 2018 przez retrofood (zobacz historię edycji) Link do komentarza
adam_mk Napisano 22 grudnia 2018 Udostępnij #480 Napisano 22 grudnia 2018 "Raj ma być w niebie, nie oczekuj go już tutaj." Bardzo celne! Wszyscy, którzy zakazują palenia węglem i paliwami stałymi powinni to słyszeć co kwadrans. Albo płacić. Adam M. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 22 grudnia 2018 Udostępnij #481 Napisano 22 grudnia 2018 A może na odwrót. Za wungiel dopłata, a za EKO np. zwrot VAT-u po sezonie grzewczym - Słowacy tak robią z gazem. Link do komentarza
retrofood Napisano 24 grudnia 2018 Udostępnij #482 Napisano 24 grudnia 2018 Cytat Ustawa o podatku akcyzowym i o zmianie niektórych innych ustaw jest już dostępna na stronach internetowych Sejmu. Rząd zaplanował dwa kluczowe rozwiązania, które mają wpłynąć na obniżenie rachunków za prąd. ... Ustawa zakłada też, że obniżenie akcyzy i opłaty przejściowej będzie "neutralne dla budżetu". Dlatego w ocenach skutków regulacji czytamy nie o kosztach, ale o tym, że nowe przepisy "pozwolą obniżyć ceny energii elektrycznej dla odbiorców w Polsce o 3,54 mld zł". Ministerstwo energii utrzymuje, że "negatywne skutki dla budżetu państwa zostaną zniwelowane poprzez środki ze sprzedaży uprawnień do emisji CO2".Tyle że pieniądze z praw do emisji miały być przeznaczane na inwestycje i modernizację polskiej energetyki, czyli pośrednio także np. na walkę z zanieczyszczeniem powietrza. W rzeczywistości rząd w 2019 roku sięgnie do puli rezerwowej, z której zostanie zasypana wyrwa w budżecie spowodowana obniżeniem cen energii dla gospodarstw domowych. Rozwiń Ceny prądu Link do komentarza
animus Napisano 27 grudnia 2018 Udostępnij #483 Napisano 27 grudnia 2018 http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/33479/zygmunt-solorz-zak-zbuduje-wielka-farme-fotowoltaiczna Link do komentarza
Viessmann Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #484 Napisano 28 grudnia 2018 Dnia 24.12.2018 o 12:34, retrofood napisał: Ceny prądu Rozwiń Ceny prądu - przyszłość cen na rok 2019 bedzie wiadoma po dzisiejszych obradach... od 11:00 obraduje dzisiaj sejm - własnie o cenach energii! Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #485 Napisano 29 grudnia 2018 Już wiadomo jakie ceny prądu będą, a będą takie same, nic nie zdrożeje a nawet potanieje. Link do komentarza
adam_mk Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #486 Napisano 29 grudnia 2018 I jeszcze dodatkowo wytwórcy dobrze na tym zarobią... I ja mam w to uwierzyć? Kreatywna księgowość robiona pod rok wyborczy. Adam M. 4 Link do komentarza
MrTomo Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #487 Napisano 29 grudnia 2018 Dnia 29.12.2018 o 08:49, mhtyl napisał: Już wiadomo jakie ceny prądu będą, a będą takie same, nic nie zdrożeje a nawet potanieje. Rozwiń Tak? Tylko zdrożeje kilka innych rzeczy, w tym leki. To będzie na załatanie ukrytej "podwyżki" prądu. Link do komentarza
retrofood Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #488 Napisano 29 grudnia 2018 Dnia 29.12.2018 o 08:49, mhtyl napisał: Już wiadomo jakie ceny prądu będą, a będą takie same, nic nie zdrożeje a nawet potanieje. Rozwiń 1 kwietnia za kilka miesięcy dopiero. 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #489 Napisano 29 grudnia 2018 Dnia 29.12.2018 o 13:10, MrTomo napisał: Tak? Tylko zdrożeje kilka innych rzeczy, w tym leki. To będzie na załatanie ukrytej "podwyżki" prądu. Rozwiń A czy inne rzeczy wcześniej nie drożały? I to bez podwyżki prądu Dnia 29.12.2018 o 13:32, retrofood napisał: 1 kwietnia za kilka miesięcy dopiero. Rozwiń Na Prima Aprilis Link do komentarza
retrofood Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #490 Napisano 29 grudnia 2018 Dnia 29.12.2018 o 13:33, mhtyl napisał: A czy inne rzeczy wcześniej nie drożały? I to bez podwyżki prądu Rozwiń Drożały. W tempie "na piechotę". Teraz zdrożeją w tempie "Pendolino". Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #491 Napisano 29 grudnia 2018 Dnia 29.12.2018 o 14:12, retrofood napisał: Drożały. W tempie "na piechotę". Teraz zdrożeją w tempie "Pendolino". Rozwiń Pożyjemy, zobaczymy a i tak mamy najmniejszy wpływ na to co Nam rząd zaserwuje. Link do komentarza
retrofood Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #492 Napisano 29 grudnia 2018 Prąd to dopiero preludium. Za ciepło też zapłacimy więcej https://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/prad-to-dopiero-preludium-za-cieplo-tez-zaplacimy-wiecej,2597649,4199 Cytat O wyższych cenach poinformował Rafała jego obecny dostawca energii, spółka Elektra S.A. - dawniej nosząca nazwę Polski Prąd S.A. W piśmie od firmy znalazła się nowa cena za 1 kWh zużytego prądu. Do tej pory było to 23 gr, od stycznia mieszkaniec Olsztyna ma już płacić 34 gr. Oznacza to podwyżkę niemalże o połowę. - Proponowane przez rząd zmiany tego nie zrównoważą. Obniżenie akcyzy i innych składowych rachunku da najwyżej kilka zł. Tymczasem ja już wiem, że zapłacę o 50 proc. więcej, a dotychczasowy rachunek miałem na średnim poziomie 230 zł miesięcznie. Dlatego zdecydowałem się napisać do premiera - mówi money.pl Rafał z Olsztyna. Rozwiń https://www.money.pl/gospodarka/rzad-obiecuje-ale-on-juz-wie-ze-zaplaci-50-proc-wiecej-zbulwersowany-obywatel-pisze-do-premiera-6332396321015937a.html Link do komentarza
Jani_63 Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #493 Napisano 29 grudnia 2018 Dnia 29.12.2018 o 14:58, mhtyl napisał: Pożyjemy, zobaczymy a i tak mamy najmniejszy wpływ na to co Nam rząd zaserwuje. Rozwiń Pożyć to może pożyjemy... problem w tym - jak długo? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #494 Napisano 29 grudnia 2018 Dnia 29.12.2018 o 20:05, Jani_63 napisał: Pożyć to może pożyjemy... problem w tym - jak długo? Rozwiń Powiedziałbym tak długo jak Bóg da, ale w obecnej sytuacji bardziej miarodajne byłoby powiedzenie że pożyjemy tak długo jak Prezes da Link do komentarza
Jani_63 Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #495 Napisano 29 grudnia 2018 Nie wiem czy się śmiać czy raczej ubolewać, że żyję w kraju gdzie coraz więcej zależy od opaczności boskiej i widzimisię jednego posła i jego wyznawców - wybrańców narodu ??? Link do komentarza
bobiczek Napisano 30 grudnia 2018 Udostępnij #496 Napisano 30 grudnia 2018 Dnia 29.12.2018 o 20:05, Jani_63 napisał: Pożyć to może pożyjemy... problem w tym - jak długo? Rozwiń Trzeba brać przykład z Krakusów. Oni wiedzą już co trzeba zrobić. Link do komentarza
retrofood Napisano 30 grudnia 2018 Udostępnij #497 Napisano 30 grudnia 2018 Dnia 30.12.2018 o 00:48, bobiczek napisał: Trzeba brać przykład z Krakusów. Oni wiedzą już co trzeba zrobić. Rozwiń Mam podobną. Na co dzień. A właściwie na co noc. Bo długa w zimie. Link do komentarza
adam_mk Napisano 30 grudnia 2018 Udostępnij #498 Napisano 30 grudnia 2018 (edytowany) Przeczytałem zalinkowane. No, nie ja jeden... TYLKO JA widzę, że ciepłownia (nie ona jedna) MUSI kupować limity CO2? Z CZEGO ma być obniżka ceny prądu? Nie z tych limitów sprzedawanych drogo? Sprytusie dobrze wymyśliły. PRĄD NIE ZDROŻEJE (na razie) ale i tak zapłacicie! Rząd miał to klepnąć - to klepnął a długopisowy podpisał. Szybciuchno, bo jeszcze by się ktoś połapał o co chodzi?... Lasy chcieli sprzedać nocą. Teraz w biały dzień tak ciulnęli naród, że jeszcze ma się CIESZYĆ! - No przecież NIE PODROŻAŁO! W dobę niecałą NAM to załatwili! Ale i tak zapłacimy, i to słono... Ciekawe ile jeszcze i jakiej nauki potrzebuje ten głupi naród? Adam M. Edytowano 30 grudnia 2018 przez adam_mk (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 30 grudnia 2018 Udostępnij #499 Napisano 30 grudnia 2018 Dnia 30.12.2018 o 21:17, adam_mk napisał: Przeczytałem zalinkowane. No, nie ja jeden... TYLKO JA widzę, że ciepłownia (nie ona jedna) MUSI kupować limity CO2? Z CZEGO ma być obniżka ceny prądu? Nie z tych limitów sprzedawanych drogo? Sprytusie dobrze wymyśliły. PRĄD NIE ZDROŻEJE (na razie) ale i tak zapłacicie! Rząd miał to klepnąć - to klepnął a długopisowy podpisał. Szybciuchno, bo jeszcze by się ktoś połapał o co chodzi?... Lasy chcieli sprzedać nocą. Teraz w biały dzień tak ciulnęli naród, że jeszcze ma się CIESZYĆ! - No przecież NIE PODROŻAŁO! W dobę niecałą NAM to załatwili! Ale i tak zapłacimy, i to słono... Ciekawe ile jeszcze i jakiej nauki potrzebuje ten głupi naród? Adam M. Rozwiń Bo ludziska rozsiani wokół Torunia nie znają "anglijskiego" i nie zrozumieli jak The Iron Lady mówiła, że żaden rząd nie ma swoich pieniędzy. I żeby coś dać, to najpierw musi ludziom zabrać. Znacznie więcej niż później da, bo przecież zabieranie i rozdawanie też kosztuje. A zawsze to miło wierzyć w św. Mikołaja... Link do komentarza
Jani_63 Napisano 30 grudnia 2018 Udostępnij #500 Napisano 30 grudnia 2018 Tyle że średnio rozgarnięty 12-tolatek już w św. Mikołaja już nie wierzy. Ale w kraju w którym "wybrańcy narodu" z mównicy sejmowej oddają go pod opiekę Maryji i to nie toruńskiej... ta to się sama sobą umie zaopiekować, nie pozostaje innego jak zacytować Kurskiego - "ciemny lud to kupi". Nawet ja św. Mikołaj ma metr sześćdziesiąt w kape... w kaszkiecie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się