Redakcja Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij #1 Napisano 3 lutego 2014 Cytat Jak wyjaśnia dr Bogumił Pahl z Katedry Prawa Finansowego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, również osoby, które mają garaże w bryle jednorodzinnego budynku mieszkalnego, zapłacą podatek od nieruchomości według stawki właściwej dla budynków lub ich części pozostałych. Dotychczas płaciły niższą stawkę, jak za część mieszkalną.Garaże w budownictwie jednorodzinnym są zazwyczaj większe niż miejsca postojowe w blokach. A zatem podwyżki podatku dotkną mocniej właścicieli domów niż mieszkań. Przykładowo, posiadacz domu z garażem o powierzchni 40 mkw. w tym roku zapłaci maksymalnie 29,6 zł od części garażowej, a po zmianach będzie musiał uiścić 309,2 zł rocznie. Rozwiń Żródło: http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/77..._postojowe.htmlBrak mi słów Warto płacić za ten luksus 10 razy więcej niż dotychczas (pytanie do tych, co jeszcze nie wybrali projektu)?Marcin Link do komentarza
bajbaga Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij #2 Napisano 3 lutego 2014 Trzeba będzie projektować tak, aby na działce było miejsce garażowe, a potem je zadaszyć - mając na uwadze proponowaną definicje garażu.Z istniejących garaży zrobić pomieszczenia gospodarcze, skład opału, itp. (zmiana sposobu użytkowania). Link do komentarza
autorushd Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij #3 Napisano 3 lutego 2014 no właśnie ciekawe jak się robi zmianę sposobu użytkowania Bo w tych warunkach trzeba będzie o tym pomyśleć. Chyba, że głupole odpuszczą sobie. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij #4 Napisano 3 lutego 2014 Cytat z artykułu: Cytat Projekt nowelizacji wprowadza również definicję garażu. Proponuje się, aby za taki uznać budynek lub jego część przeznaczoną konstrukcyjnie do przechowywania i niezawodowej obsługi samochodów osobowych. Rozwiń A konstrukcyjnie co znaczy?... ma być brama garażowa, tak? Cytat Z istniejących garaży zrobić pomieszczenia gospodarcze, skład opału, itp. (zmiana sposobu użytkowania). Rozwiń Czyli znowu ciuciubabka Link do komentarza
bobiczek Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij #5 Napisano 3 lutego 2014 (edytowany) Wciąż powtarzam że szukanie naszej kasy przez polityków i urzędników dawno przekroczyło granice przyzwoitości, a nawet odważyłbym się postawić tezę że to już bandyctwo zaczyna byćZresztą ja nie mam w tym momencie zahamowań przed obrażeniem któregokolwiek z pomysłodawców projektu - bo mój choć z nazwy garaż płacony bogato - jeszcze od 8 lat samochodu w środku nie widział (choć był taki moment że było blisko, bardzo blisko) Edytowano 3 lutego 2014 przez bobiczek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bobiczek Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij #6 Napisano 3 lutego 2014 kaska z OFE poooooooszła dzisiaj - w związku z czym u mnie otwarto dzisiaj nową siedzibę http://www.24gliwice.pl/wiadomosci/?p=57897 Link do komentarza
solange63 Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij #7 Napisano 3 lutego 2014 a jak chlopu memu mowilam, ze nie potrzeba nam garazu na 2 samochody, to mnie nie sluchal. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij #8 Napisano 3 lutego 2014 Cytat ... w związku z czym u mnie otwarto dzisiaj nową siedzibę Rozwiń Nawet nie czytając łatwo się domyśleć że chodzi o ZeUSa Link do komentarza
bajbaga Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij #9 Napisano 3 lutego 2014 Jeszcze fakt, że szukają kasy aby pokryć dotacje dla budowanych domów dla młodych, można jakoś wytłumaczyć.To to że kradną moje oszczędności - jest najczystszą formą ordynarnego q....a. Link do komentarza
autorushd Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij #10 Napisano 3 lutego 2014 Zamuruję sobie wjazd do garażu i figę zobaczą. Jak się uspokoi za kilka lat to się rozkuje.A tu drugi kwiatekhttp://podatki.onet.pl/wkrotce-przedsiebio...agencyjne-detalI wszytko by było ok , ale zmiana korzystna dla podatnika czyli odliczenie 50% vat z paliwa będzie ale jest odroczona o 1,5roku. Czyli przez 1,5 roku korzystając z samochodu w firmie nie odliczymy na cele eksploatacyjne, naprawy, wycieraczki, płyny żadnego VAT. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij #11 Napisano 3 lutego 2014 (edytowany) tak mi się skojarzyło...naród jest wspaniały, tylko ludzie curwy ... Edytowano 3 lutego 2014 przez adiqq (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij #12 Napisano 3 lutego 2014 Bo największym zagrożeniem dla człowieka jest... człowiek.Przeważnie inny,... ale to już niekoniecznie. Link do komentarza
NOTO Napisano 6 lutego 2014 Udostępnij #13 Napisano 6 lutego 2014 Często budujemy garaze w których poóxniej stoją samochody za kilka, kilkanaście tysięcy. Ja mam. Ale gdybym budował nowy dom to pewnie bez garażu aby na starość nie mieć dodatkowych obciążeń. Link do komentarza
Agent Napisano 7 lutego 2014 Udostępnij #14 Napisano 7 lutego 2014 No coz, niedlugo ma wejsc podatek odnosnie... mozliwosci posiadania tv. Nie zdziwie sie wiec jesli osoby ktore maja domki a nie maja garazu beda placic za... mozliwosc posiadania garazu Link do komentarza
PREZES Napisano 10 lutego 2014 Udostępnij #15 Napisano 10 lutego 2014 Bo Polak ma jeżdzić starym, sprowadzonym z zachodu rzęchem, którego nie żal i nie strach garażować w pokrzywach. Link do komentarza
bobiczek Napisano 10 lutego 2014 Udostępnij #16 Napisano 10 lutego 2014 Dom to luksusMieszkanie to luksusSamochód to luksusTelewizja teżOd wszystkiego płacimy podatek.Nie ma podatku na razie od wizyty w kiblu.Tylko skąd wziąść kasę na wkład! Na wizyty w kiblu! Link do komentarza
tavish Napisano 11 lutego 2014 Udostępnij #17 Napisano 11 lutego 2014 Cytat Dom to luksusMieszkanie to luksusSamochód to luksusTelewizja teżOd wszystkiego płacimy podatek.Nie ma podatku na razie od wizyty w kiblu.Tylko skąd wziąść kasę na wkład! Na wizyty w kiblu! Rozwiń moze za niedługo wizyty w kiblu tez zostaną opodatkowane ... albo np. nałożone zostaną limity jak przez NFZ ... W październiku wyczerpiesz limit i do końca grudnia pozostaną jakieś krzaczki albo cholera wie ... Link do komentarza
bobiczek Napisano 11 lutego 2014 Udostępnij #18 Napisano 11 lutego 2014 (edytowany) Cytat moze za niedługo wizyty w kiblu tez zostaną opodatkowane ... albo np. nałożone zostaną limity jak przez NFZ ... W październiku wyczerpiesz limit i do końca grudnia pozostaną jakieś krzaczki albo cholera wie ... Rozwiń albo korek najlepiej taki z rurka jak do wina, żeby gazy miały którędy wiać..... Edytowano 11 lutego 2014 przez bobiczek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
demo Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #19 Napisano 13 lutego 2014 Tak duża różnica w opłacie podatkowej pomiędzy mieszkaniem i garażem, nie ma żadnego racjonalnego i logicznego uzasadnienia i z tego co pamiętam jest pozostałością z czasów komuny, wynikającą z unikania podatku za tzw. garaże produkcyjne. No cóż będzie teraz sprawiedliwiej, bo sam płacę opłatę jak za garaż który jest wkomponowany w bryłę domu i w sumie jest jego integralną całością choć nieco z boku. Ustawodawca zamiast iść w stronę normalności, w poszukiwaniu kasy poszedł w drugą stronę, dlatego będzie sprawiedliwie po równo wszystkim. Nasze władze zawsze za cel podstawowy stawiają sobie nie normalność ale wyrwanie największej możliwej do wyrwania kasy.Od nowego roku ma być podatek już nie od posiadania sprawnego odbiornika TV, ale od możliwości korzystania z przekazu audio-wizualnego jakie zapewnia nam nasze państwo. To załatwi raz na zawsze sprawę udowadniania posiadania czegokolwiek. Znowu będzie sprawiedliwiej, ale czy normalniej - oto jest pytanie.Jeszcze tylko dopracują sposoby ściągania tego podatku i będziemy wszyscy sprawiedliwie płacić już teraz podatek a nie opłatę audio-wizyjną, którą wcześniej sam premier raczył nazwać niemoralną. Link do komentarza
autorushd Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #20 Napisano 13 lutego 2014 trudno się nie zgodzić :( Link do komentarza
Jani_63 Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #21 Napisano 13 lutego 2014 Cytat Jeszcze tylko dopracują sposoby ściągania tego podatku i będziemy wszyscy sprawiedliwie płacić już teraz podatek a nie opłatę audio-wizyjną, którą wcześniej sam premier raczył nazwać niemoralną. Rozwiń Z ust premiera padło już nie jedno "prawdziwe" stwierdzenie.A podatek podobno ma być doliczany do czynszu, czy jak tam zwał, bo naliczany będzie od gospodarstwa domowego... jak to ładnie ujęto. https://forum.budujemydom.pl/index.php?show...st&p=405757 Link do komentarza
bobiczek Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #22 Napisano 13 lutego 2014 (edytowany) Cytat Trzeba będzie projektować tak, aby na działce było miejsce garażowe, a potem je zadaszyć - mając na uwadze proponowaną definicje garażu.Z istniejących garaży zrobić pomieszczenia gospodarcze, skład opału, itp. (zmiana sposobu użytkowania). Rozwiń Dostałem dzisiaj Rysiu decyzję [podatkową na 2014 rokNo i przeglądając ją wnikliwie zacząłem się zastanawiać nad tym o czym wspominasz.Z tym że wątpliwości moje budzi - cytuję ze strony mojego UM:"Wzrosną również stawki podatku od nieruchomości, a kształtują się one za 1 m2 następująco:a) od budynków lub ich części mieszkalnych - 0,67 zł;b) związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - 21,94 zł;c) zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie obrotu kwalifikowanym materiałem siewnym - 9,68 zł;d) związanych z udzieleniem świadczeń zdrowotnych - 4,45 zł;e) zajętych na prowadzenie odpłatnej statutowej działalności pożytku publicznego przez organizacje pożytku publicznego - 5,76 zł;f) pozostałych, zajętych na cele niewymienione w punktach a-e - 7,36 zł."I nie za bardzo widzę tutaj możliwość jakiejkolwiek zmiany sposobu użytkowania która spowoduje niższe opłaty.Tylko i wyłącznie gdyby istniała możliwość "od budynków lub ich części mieszkalnych".Więc chyba nie za bardzo uda się to o czym wspominasz w swoim poście.No chyba że szansa istnieje w słowie "od budynków"http://www.iform.pl/definicja-budynku---do...ujacy-N543.html Edytowano 13 lutego 2014 przez bobiczek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #23 Napisano 13 lutego 2014 Przy garażu w bryle budynku - nie ma problemu, bo z definicji jest to budynek mieszkalny. Link do komentarza
bobiczek Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #24 Napisano 13 lutego 2014 http://www.stat.gov.pl/gus/definicje_PLK_H...m?id=POJ-38.htmteż jak czytam definicje mieszkalnyniemieszkalnyto już tutaj jest trudno wywojować to o czym piszeszA jeśli nawet część o której wspominasz będzie w bryle budynku, pomimo że stanowi mniejszą część niż ta przeznaczona na cele mieszkaniowe to i tak nie widzę różnicy aby obronić się w jakikolwiek sposób przed opodatkowaniem.I zmiana sposobu użytkowania jest w tym przypadku bez znaczenia - no chyba że wstawisz do garażu tapczan, podmalujesz ściany i będziesz udowadniał że tam mieszkasz Link do komentarza
Jani_63 Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #25 Napisano 13 lutego 2014 Czyli jednak musi być tak jak wklejałem powyżej.https://forum.budujemydom.pl/index.php?show...st&p=406090Podłączyć w garażu starą pralkę i zlew, rozwiesić sznurki pod sufitem, i już jest pralnia do brudnych rzeczy, a że przy okazji obok samochód stoi, to...No właśnie, co? Link do komentarza
r-32 Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #26 Napisano 13 lutego 2014 (edytowany) Cytat Tak duża różnica w opłacie podatkowej pomiędzy mieszkaniem i garażem, nie ma żadnego racjonalnego i logicznego uzasadnienia i z tego co pamiętam jest pozostałością z czasów komuny, wynikającą z unikania podatku za tzw. garaże produkcyjne. No cóż będzie teraz sprawiedliwiej, bo sam płacę opłatę jak za garaż który jest wkomponowany w bryłę domu i w sumie jest jego integralną całością choć nieco z boku. Ustawodawca zamiast iść w stronę normalności, w poszukiwaniu kasy poszedł w drugą stronę, dlatego będzie sprawiedliwie po równo wszystkim. Nasze władze zawsze za cel podstawowy stawiają sobie nie normalność ale wyrwanie największej możliwej do wyrwania kasy.Od nowego roku ma być podatek już nie od posiadania sprawnego odbiornika TV, ale od możliwości korzystania z przekazu audio-wizualnego jakie zapewnia nam nasze państwo. To załatwi raz na zawsze sprawę udowadniania posiadania czegokolwiek. Znowu będzie sprawiedliwiej, ale czy normalniej - oto jest pytanie.Jeszcze tylko dopracują sposoby ściągania tego podatku i będziemy wszyscy sprawiedliwie płacić już teraz podatek a nie opłatę audio-wizyjną, którą wcześniej sam premier raczył nazwać niemoralną. Rozwiń Przyznaję Ci racje Edytowano 13 lutego 2014 przez r-32 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
demo Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #27 Napisano 13 lutego 2014 Cytat I zmiana sposobu użytkowania jest w tym przypadku bez znaczenia - no chyba że wstawisz do garażu tapczan, podmalujesz ściany i będziesz udowadniał że tam mieszkasz Rozwiń To nie ma znaczenia co tam wstawisz bo za zmianą sposobu użytkowania musi iść zmniejszenie bramy wjazdowej.Jeżeli to już padło to przepraszam niezbyt dokładnie czytałem. Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #28 Napisano 13 lutego 2014 Jest pewien niuans. Albo garaż, albo np. pralnia, a autko na miejscu parkingowym zadaszonym. Cytat Tak duża różnica w opłacie podatkowej pomiędzy mieszkaniem i garażem, nie ma żadnego racjonalnego i logicznego uzasadnienia i z tego co pamiętam jest pozostałością z czasów komuny ......... Rozwiń Toć to taka sama spuścizna po komunie (co do sposobu), jak program MdM - beneficjent jednak inny. Link do komentarza
autorushd Napisano 14 lutego 2014 Udostępnij #29 Napisano 14 lutego 2014 albo na komórkę na węgiel. A komórka może przecież mieć duże drzwi Link do komentarza
demo Napisano 14 lutego 2014 Udostępnij #30 Napisano 14 lutego 2014 Komórka może mieć duże, ale od jakiej szerokości te duże stają się wlotem do garażu określa przepis. Link do komentarza
adam_mk Napisano 14 lutego 2014 Udostępnij #31 Napisano 14 lutego 2014 Zostaje przebudowa na "pokój rekreacyjny" z "roletą z bramy garażowej".Murujemy rząd bloczków w świetle wjazdu.Mamy pokoik rekreacyjny z widokiem na podjazd/wjazd do domu... Letni...Są ogrody zimowe w bryle? - SĄ!Adam M. Link do komentarza
adam_mk Napisano 4 marca 2014 Udostępnij #33 Napisano 4 marca 2014 A pewnie!Tu 900% tam 900% i rząd się sam wyżywi!Adam M. Link do komentarza
animus Napisano 4 marca 2014 Udostępnij #34 Napisano 4 marca 2014 (edytowany) To było niedopatrzenie że wcześniej tego nie zrobiono, jakie straty nie da się tego już odrobić Stabilizacja jednak jest nam potrzebna ,bo uzbrojeni mężczyźni, w wojskowych uniformach ale bez żadnych emblematów czy barw narodowych przyjadą do nas. Edytowano 4 marca 2014 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 4 marca 2014 Udostępnij #35 Napisano 4 marca 2014 " Mospanie, rzekł Bernardyn, babska rzecz narzekać, a żydowska rzecz ręce założywszy czekać… " Cytaty Adam Mickiewicz; Link do komentarza
bobiczek Napisano 5 marca 2014 Udostępnij #36 Napisano 5 marca 2014 Cytat To było niedopatrzenie że wcześniej tego nie zrobiono, jakie straty nie da się tego już odrobić Stabilizacja jednak jest nam potrzebna ,bo uzbrojeni mężczyźni, w wojskowych uniformach ale bez żadnych emblematów czy barw narodowych przyjadą do nas. Rozwiń niepo cwaniaków przyjdąA wtedy wiecie - każdy cwaniak odda, odda.....Ja tam wierzę, że nadejdzie jeszcze taki dzień!Że wszyscy normalni po piątaku normalnieA cwaniaki - po 3!! dzieści.... ale Link do komentarza
Mariusz40 Napisano 5 marca 2014 Udostępnij #37 Napisano 5 marca 2014 (edytowany) JA słyszałem,że to jeszcze nie koniec,także trzeba jeszcze poczekać na naszego "kochanego" Tuska i jego pomysły... Edytowano 5 marca 2014 przez Mariusz40 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 5 marca 2014 Udostępnij #38 Napisano 5 marca 2014 Cytat JA słyszałem,że to jeszcze nie koniec,także trzeba jeszcze poczekać na naszego "kochanego" Tuska i jego pomysły... Rozwiń Myślisz że Tusk odejdzie wraz z podatkami? Link do komentarza
Mariusz40 Napisano 12 marca 2014 Udostępnij #39 Napisano 12 marca 2014 (edytowany) To raczej niemożliwe ;p Edytowano 12 marca 2014 przez Mariusz40 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
trlokin Napisano 12 marca 2014 Udostępnij #40 Napisano 12 marca 2014 Dobrze to rozumiem? Jeżeli kupie teraz miejsce postojowe, które usytuowane jest pod budynkiem i będzie wpisane w jednym akcie notarialnym razem z mieszkaniem to także zapłacę ten wyższy podatek? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się