Skocz do zawartości

Domek SRX oraz reszty

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Cytat

A
30 cm mają ławy i 96 cm kostki betonowej, Kostka betonowa ma wysokość 12 cm, więc będzie jej 8 warstw (chociaż gdzieś jeszcze musi być zaprawa, czyli być może 7 warstw).

Czyli co? Twoim zdaniem lepiej wrzucić to co wybraliśmy? Pytam o zaistniałą sytuację bo to, że według Ciebie niepotrzebnie wybraliśmy ta ziemię to już wiem.

Jeśli ten grunt to piasek delikatnie zanieczyszczony gliną to ładuj to z powrotem do wykopu, 25 cm piachu i zagęszczaj go mechanicznie , większe grudy w trakcie sypania, zagęszczania które się pojawią , usuwaj ,wywalaj ręcznie ze środka budynku. Oczywiście pod chudziakiem tak z 30 cm musisz nasypać porządnego czystego piachu . Chudziak dopiero na wiosnę ,grunt obsypany z obu stron ściany przyziemia jeszcze w tym roku, to ważne przed obfitymi opadami deszczu i śniegu .Woda b.dobrze zagęści to wypełnienie gruntem pod posadzki.

Zagęszczaj go mechanicznie (przypilnuj tą czynność ! ) bo potem ściany działowe i wykończone posadzki będą opadać razem z podłogą, kaflami w trakcie użytkowania ,będzie pełno pęknięć i mikro rys na nich .
dopisałem:
Nie zapomnij o izolacjach pionowych i poziomych ścian przyziemia do wykonania pionowych izolacji użyj mas wodorozcieńczalnych ,bo ściany w tym roku już nie uzyskają odpowiedniej wilgotności do użycia innych izolacji . Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)
Cytat

Mechanicznie znaczy jak?

JAKĄŚ ZAGĘSZCZARKĄ
zageszczarka-80kg-55-km-mp-7698-.jpg

Parametry techniczne :
Moc silnika - 5,5KM
Waga - 80KG
Siła odśrodkowa - 15kN
Częstotliwość drgań - 70Hz
Szerokość robocza - 470x540mm
Prędkość robocz - 25 cm/s
Głębokość ubijania gruntu - 30cm

Ważna jest głębokość ubijania gruntu i należy jednorazowo sypać taką grubość gruntu jaką może maszyna zagęścić ,a najlepiej zagęszczać troszkę mniejszej grubości warstwę.W trakcie zagęszczania należy zagęszczać na zmianę tą samą warstwę grunt z obu stron ściany fundamentowej żeby jej nie uszkodzić - przesunąć ,może pęknąć pod naporem gruntu.
Niedopuszczalne jest zasypanie całych ścian fundamentowych na raz "i dla oka " ubicie ostatniej warstwy na wierzchu ! Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano
Nadrobiłam...i gratuluję postępów.
Powiem że mieliśmy taki sam problem, tzn, czy wybrać całą ziemię, czy tylko na ławy. Też mieliśmy piasek i glinę. Zdecydowaliśmy się na wykorzystanie tego co mamy. Zagęszczaliśmy mechanicznie icon_razz.gif Pozdrawiam
Napisano
Już wiemy. Z tą ziemią to będzie tak, że pod garaż damy tą naszą, ale tak jak radzicie będziemy wybierać tą glinę ręcznie, na resztę będzie kupiony piach. Kierbud poszedł na takie ustępstwo, ale zalecił zrobić wieniec. Nie wiem czy to przez to, że u naszych sąsiadów ziemia nierówno osiada czy co.
Chłopcy jadą z robotę równo, cieszy mnie to. Choć ja nie mam kompletnie czasu a nic i mam przez to ogromne wyrzuty sumienia. Aplikuję na stanowisko Dyrektora i od 2 tygodni jestem myślami w pracy, przygotować muszę projekty pewne, a rekrutacja kończy się na początku grudnia. Jak nie zostanę tym Dyrektorem to się pochlastam! Trzymać kciuki za mnie i to mocno.

Mam zdjęcia, ale nie wiem kiedy je wrzucę, teraz już muszę lecieć do pracy.
Napisano
Cytat

Aplikuję na stanowisko Dyrektora i od 2 tygodni jestem myślami w pracy, przygotować muszę projekty pewne, a rekrutacja kończy się na początku grudnia. Jak nie zostanę tym Dyrektorem to się pochlastam! Trzymać kciuki za mnie i to mocno.

nie no .... kochana ,nie ma totamto - nawet u stóp .... icon_wink.gif icon_biggrin.gif
Napisano
Dobrze trzymacie. icon_biggrin.gif Zostałam zaproszona na rozmowę. icon_biggrin.gif Także trzymajcie nadal, bardziej intensywnie we wtorek. icon_smile.gif Normalnie aż sobie buty z tej okazji kupiłam. icon_smile.gif

A teraz budowa. Nasi budowlańcy (wcale nie narzekam) nie dali folii izolacyjnej pod bloczki fundamentowe, pomalowali tylko całe ławy dysperbitem. icon_confused.gif Już po ptokach bo zaraz będziemy fundamenty zasypywali. Kto mi powie czy ta folia jest bardzo tam potrzebna, oni mówią że nie, ale już nauczyłam się nie polegać na ich zdaniu. Czy możemy ją położyć teraz na bloczkach fundamentowych przed murowaniem ścian?
Napisano
Cytat

A teraz budowa. Nasi budowlańcy (wcale nie narzekam) nie dali folii izolacyjnej pod bloczki fundamentowe, pomalowali tylko całe ławy dysperbitem. icon_confused.gif Już po ptokach bo zaraz będziemy fundamenty zasypywali. Kto mi powie czy ta folia jest bardzo tam potrzebna, oni mówią że nie, ale już nauczyłam się nie polegać na ich zdaniu. Czy możemy ją położyć teraz na bloczkach fundamentowych przed murowaniem ścian?

akurat wczoraj czytalam sobie o budowie fundamentow, no i wedlug informacji tam podanych (ze strony instrukcja.pl):

"Izolacja przeciwwilgociowa nadal często sprowadza się do dwukrotnego posmarowania wierzchu ław lepikiem asfaltowym. Jednak to rozwiązanie jest wystarczające tylko w domach niepodpiwniczonych, posadowionych na gruntach przepuszczalnych. Przy gruntach spoistych, wysoko występującej wodzie gruntowej lub w domach podpiwniczonych należy stosować bardziej skuteczne materiały, np. papę asfaltową (najlepiej termozgrzewalną) bądź odpowiednio grubą folię hydroizolacyjną."

tylko zaznaczam, ze ja sie na tym kompletnie nie znam i moze sie okazac, ze te informacje sa nieprawdziwe, nieaktualne lub w ogole z kosmosu icon_rolleyes.gif wiec poczekaj, az sie jakis spec wypowie.
Napisano
Rozumiem, że chodzi o izolację poziomą ?
ta teraz na bloczkach jest wręcz niezbędna, dobra gruba folia (1mm) albo jeszcze lepiej papa
Na ławie jak nie dali to nic wielkiego się nie stało, gdyby była to takie dodatkowe zabezpieczenie, ale problemu nie ma.
Napisano
Fundamenty zasypane! Uff 217 ton piachu i trochę naszej ziemi, którą (nie narzekam) nasi budowlańcy pod krótką nieobecność R. wrzucili zamiast do garażu to do kotłowni i pokoju babci. icon_confused.gif

Kierbud wyraził też zgodę na murowanie, po warunkiem codziennego zabezpieczania budowy na wypadek przyjścia zimy. Sprawdził też dziś zagęszczenie (wszystko jest dobrze), powiedział, że jest ok i pojechał. icon_smile.gif Ze zdjęciami jestem w lesie, nie mam na nic czasu. icon_smile.gif Jutro wezmę aparat to coś cyknę. icon_smile.gif

A i jeszcze chciałam Was pochwalić, że dobrze te kciuki trzymacie. icon_smile.gif Zostałam zaproszona do drugiego etapu konkursu. icon_biggrin.gif Jeszcze poproszę o parę dni trzymania, szczególnie we wtorek bo mam rozmowę, a później do ogłoszenia wyników. icon_smile.gif
Napisano
ja osobiście bym nie murował - patrzyłem na pogodynke i tam za tydzień widziałem już ujemne temperatury, a za 2 tygodnie i trochę mignęło mi gdzieś w nocy nawet -20....

uważam że nie ma sensu aż tak się spieszyć...
Napisano
Popieram - wstrzymaj się z murowaniem. Wiem że pogoda kusi ale teraz mamy listopad - co innego gdyby to był marzec..... Pamiętam jak rok temu umówiłem na poniedziałek brygadę i chciałem zwozić materiały, zima zaczęła się w sobotę i tak trzymała do marca. icon_eek.gif. Najważniejsze że macie już fundamenty, to pozwala i znacznie ułatwia rozpoczęcie prac wczesną wiosną icon_idea.gif
Ps. Brakiem izolacji poziomej na ławach zbytnio się nie przejmuj, wbrew temu co można przeczytać nie ma ona aż tak istotnego wpływu (skoro fundamenty i tak stoją w ew. wodzie). Przypilnuj dokładnie izolacji na fundamentach (tej właściwej), najlepiej 2 warstwy papy wypuszczone jakieś 10-15 cm do wewnątrz tak aby łatwo można było potem połączyć z izolacją posadzki.
Napisano (edytowany)
Cytat

Fundamenty zasypane!
Kierbud wyraził też zgodę na murowanie, po warunkiem codziennego zabezpieczania budowy na wypadek przyjścia zimy.

A z zewnątrz nie zapomnieli zasypać fundamentów !

Z czego ściany parteru i jaka technologia zaprawa czy klej ?

Nie dając zdjęć ,pozbawiasz się dodatkowego nadzoru z naszej strony . icon_smile.gif Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

A i jeszcze chciałam Was pochwalić, że dobrze te kciuki trzymacie. icon_smile.gif Zostałam zaproszona do drugiego etapu konkursu. icon_biggrin.gif Jeszcze poproszę o parę dni trzymania, szczególnie we wtorek bo mam rozmowę, a później do ogłoszenia wyników. icon_smile.gif

Idziesz jak burza, oby tak dalej!
Kciukasy zaplatam icon_biggrin.gif
Napisano
Bardzo, ale to bardzo dziękuję za kciuki. icon_biggrin.gif Jakoś nie mogę w to uwierzyć. icon_biggrin.gif Radek mi mówi, że uwierzę kiedy pierwsza wypłata wpłynie na konto. icon_lol.gif
Napisano
Bez kredytu byśmy dali radę i teraz wybudować ale nie mam zamiaru mieszkać z mamą dłużej niż to konieczne. Kredytu też nie zamierzamy większego brać niż teraz, nawet może mniejszy weźmiemy bo będziemy mogli odłożyć więcej kasiorki. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Właśnie dziś dostałam odpowiedź....

Jestem Panią Dyrektor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :509:

taka młoda.......
I już........................

Nie!!!!!!!!!
Nie
Musi mieć plecy i znajomości!

icon_biggrin.gif
Napisano
Szczerze gratuluję ! A za kciuki ( ale tylko do wtorku trzymałem - więc na decyzje wpływu nie miałem ) i tak poproszę o jakieś bombonierki - nie ma to jak alkohol i słodycze icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Kurna, gdybym to podejrzewał, to nigdy w życiu nie odważyłbym się wtedy przerwać wam tej sesji z Radkiem... icon_redface.gif Chociaż otwarłaś wtedy (po pięciu minutach) drzwi tak cudownie rumiana...
Aż mi się łza w oku zakręciła wtedy... że u mnie to już łabędzi śpiew.

Gratuluję!!!
I nadal trzymam kciuki!

PS. Mam nadzieję, że jeszcze nad Tanwią wypijemy kiedyś kieliszeczek czegoś... icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Właśnie dziś dostałam odpowiedź....

Gratulacje :yahoo:
Napisano
moje gratulacje....

a tak przy okazji, to robiłaś te OZC ?
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Dziękuję wszystkim za gratulacje. icon_biggrin.gif

U nas dobrze mamy mało czasu na wszystko, cały czas praca-dom, praca-dom i budowa bo jednak cały czas budujemy. Nie wiem kiedy to wszystko nadrobię. icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Nie wiem kiedy to wszystko nadrobię. icon_smile.gif

Ja wiem!
- NA EMERYTURZE :hahaha2:
Napisano
Cytat

Dziękuję wszystkim za gratulacje. icon_biggrin.gif

U nas dobrze mamy mało czasu na wszystko, cały czas praca-dom, praca-dom i budowa bo jednak cały czas budujemy. Nie wiem kiedy to wszystko nadrobię. icon_smile.gif

mam jedno zastrzeżenie tylko....nie widzę was na liście zlotowej.... icon_evil.gif
  • 5 tygodnie temu...
Napisano
Prześledziłem cały temacik i gratuluje pracy icon_smile.gif !
Ja z moją magdą zaczynamy koniec 2013 bądź początek 2014 ;)
Temat będę śledził na bieżąco pozdrów-ki icon_smile.gif
Oczywiście już zapisuje przydatne opinie i wnioski icon_smile.gif
Napisano
Mazi dołączyłeś w moje urodziny na forum. icon_razz.gif

UWAGA nadrabiam, znaczy wrzucam fotki z soboty. icon_lol.gif
Niestety szczytowe ściany już postawione były ale przy tej belce dadzą styro (Adiqq wie o co chodzi icon_razz.gif )

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano
Cytat

Niestety szczytowe ściany już postawione były ale przy tej belce dadzą styro (Adiqq wie o co chodzi icon_razz.gif )

każ im podkuć i daj styro....wystarczy że kilka cm się zmieści...
ja nie byłem taki twardy przy belkach (bo bałem się poślizgu przy pracach) i do dzisiaj tego żałuję....
Napisano
...jak już będą kuć - to niech zrobią na 10+
...imho - jak już tam są i robią to niech to zrobią richtig tak jak mo być !

O szczytowych piszę - bo źle są zrobione icon_cry.gif
Napisano (edytowany)
Cytat

...jak już będą kuć - to niech zrobią na 10+
...imho - jak już tam są i robią to niech to zrobią richtig tak jak mo być !

O szczytowych piszę - bo źle są zrobione

Już w 2010 pisałem o tym w tym wątku,ale SRX się nie ustrzegła .

https://forum.budujemydom.pl/Najczestrze-bl...omu-t10805.html
Szlifierka kontowa z tarczą diamentową i niech rżną morze się w końcu nauczą Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano
Sandra bardzo fajny ten dom i ma identyczny układ funkcjonalny jak mój icon_eek.gif (ilośc i rodzaj pomieszczeń na kondygnacjach) z tym że ci powiem że nawet gdyby kiedyś tam zechciała mieć większa powierzchnie to z powodzeniem możesz przerobić garaż na salon wstawiąjąc przeszklenie zamiast bramy icon_wink.gif , trzymam kciuki i będe kibicował

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dzień dobry ! Czy ktoś jest w stanie polecić ekipę które przeprowadzi renowację kabiny prysznicowej, włącznie z czyszczeniem śladów po kamieniu na szybie kabiny prysznicowej? A może ktoś w Was wie jakie mocne środki użyć, aby albo usunąć smugi kamienia na dole drzwi kabiny? Nie wiem czy wymiana szyby jest konieczna, bo może nie. Podobno są jakieś specjalistyczne środki, które pozostawia się na szybie na kilka godzin. Środki typu Cif nie dają rady. Dzięki za pomoc!
    • Powiedz to tym w bloku, co malowali pokój.     Też pytałem grok-a i zalecał odwożenie do PSZOK-u (oczywiście, oddzielne postępowanie z brudami niebezpiecznymi), ale co drugie zdanie zalecał zapoznanie się z zasadami lokalnymi segregacji, bo mogą to regulować odmiennie. Do doopy więc z takimi zasadami, które w każdej gminie mogą być inne. Naprawdę, mam dość robienia doktoratu z segregacji odpadów przy każdej dupereli. Kiedy wreszcie producenci zaczną oznaczać wyroby i ich opakowania jakimiś kodami, żeby nie mieć wątpliwości w tym zakresie? To producent wie jakie materiały wchodzą w skład i co się z nimi da zrobić. Dlaczego ten obowiązek zrzuca na mnie i to bez wynagrodzenia?
    • Czemu, przecież nikt  Cię nie zmusza, żeby bujać się do  PSZOK z jedna para rękawic po malowaniu. Wrzucasz do reklamówki i leży w garażu, aż się uzbiera odpowiednia porcja odpadów do samodzielnego wywozu. Wywieziesz razem z tekstyliami, ale w osobnym worku, albo z meblami, elektroodpadami, oponami lub innymi odpadami, których nie odbierają na miejscu. Trzeba tylko w głowie sobie to zakodować.         
    • Gumowane rękawice ochronne to wyroby złożone z wielu materiałów, których w praktyce nie da się rozdzielić i następnie poddać przetworzeniu. W związku z tym traktowałbym je ogólnie jako odpady zmieszane.  Moim zdaniem najważniejsze będzie jednak to czy rękawice są zanieczyszczone substancjami klasyfikowanymi jako niebezpieczne. Przy czym do tej grupy zalicza się nawet farby i lakiery, środki ochrony roślin, środki czystości itd. W takiej sytuacji zanieczyszczone rękawice również powinny być traktowane jako odpady niebezpieczne. W związku z czym zalecane jest ich przekazanie do punktu selektywnej zbiórki odpadów.  Będziemy w związku z tym mieć kolejno odpowiednią grupę, podgrupę oraz kod odpadu: 15 Odpady opakowaniowe; sorbenty; tkaniny do wycierania; materiały filtracyjne i ubrania ochronne nieujęte w innych grupach 15 02 Sorbenty; materiały filtracyjne; tkaniny do wycierania i ubrania ochronne 15 02 02 Sorbenty; materiały filtracyjne (w tym filtry olejowe nieujęte w innych grupach); tkaniny do wycierania (np. szmaty; ścierki) i ubrania ochronne zanieczyszczone substancjami niebezpiecznymi (np. PCB).   Jeżeli natomiast rękawice nie będą zanieczyszczone substancjami klasyfikowanymi jako niebezpieczne, to będzie można je wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Grupa i podgrupa odpadów będzie w tym przypadku ta sama, jednak inny będzie kod odpadu: 15 02 03 Sorbenty; materiały filtracyjne; tkaniny do wycierania (np. szmaty; ścierki) i ubrania ochronne inne niż wymienione w 15 02 02.    Do odzieży lub tekstyliów takich rękawic zdecydowanie bym nie zaliczał. Jeden powód jest logiczny i praktyczny - i tak nie nadają się do przetworzenia. Drugi to natomiast kwestia formalna - ubrania ochronne mają własną grupę, podgrupę i kod w klasyfikacji. Natomiast odzież i tekstylia to odpowiednio: 20 Odpady komunalne łącznie z frakcjami gromadzonymi selektywnie 20 01 Odpady komunalne segregowane i gromadzone selektywnie (z wyłączeniem 15 01) 20 01 10 Odzież 20 01 11 Tekstylia   Odpowiednie kody można wyszukać chociażby tutaj: https://kartaewidencji.pl/katalog-odpadow/   Chociaż patrząc na to wszystko uważam, że przekroczyliśmy już granicę absurdu w kwestii segregacji śmieci. Nie bardzo sobie wyobrażam, że każdy będzie wywoził do PSZOK chociażby zużyte rękawiczki robocze, bo malował w nich ściany w pokoju, albo zakładał te rękawiczki używając środków czystości. W niektórych miejscach można trafić na radę, żeby takie rękawiczki zawinąć w foliową torebkę i też wyrzucić do odpadów zmieszanych. Osobiście uważam to za rozsądne.  No a przede wszystkim, absurdem jest to, że trzeba się przekopywać prze pogmatwane przepisy i klasyfikacje w tak podstawowych sprawach. Niedługo to trzeba będzie zaliczać obowiązkowe szkolenia.         
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...