animus Napisano 4 listopada 2012 Udostępnij #301 Napisano 4 listopada 2012 (edytowany) Cytat A30 cm mają ławy i 96 cm kostki betonowej, Kostka betonowa ma wysokość 12 cm, więc będzie jej 8 warstw (chociaż gdzieś jeszcze musi być zaprawa, czyli być może 7 warstw).Czyli co? Twoim zdaniem lepiej wrzucić to co wybraliśmy? Pytam o zaistniałą sytuację bo to, że według Ciebie niepotrzebnie wybraliśmy ta ziemię to już wiem. Jeśli ten grunt to piasek delikatnie zanieczyszczony gliną to ładuj to z powrotem do wykopu, 25 cm piachu i zagęszczaj go mechanicznie , większe grudy w trakcie sypania, zagęszczania które się pojawią , usuwaj ,wywalaj ręcznie ze środka budynku. Oczywiście pod chudziakiem tak z 30 cm musisz nasypać porządnego czystego piachu . Chudziak dopiero na wiosnę ,grunt obsypany z obu stron ściany przyziemia jeszcze w tym roku, to ważne przed obfitymi opadami deszczu i śniegu .Woda b.dobrze zagęści to wypełnienie gruntem pod posadzki. Zagęszczaj go mechanicznie (przypilnuj tą czynność ! ) bo potem ściany działowe i wykończone posadzki będą opadać razem z podłogą, kaflami w trakcie użytkowania ,będzie pełno pęknięć i mikro rys na nich .dopisałem:Nie zapomnij o izolacjach pionowych i poziomych ścian przyziemia do wykonania pionowych izolacji użyj mas wodorozcieńczalnych ,bo ściany w tym roku już nie uzyskają odpowiedniej wilgotności do użycia innych izolacji . Edytowano 4 listopada 2012 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 4 listopada 2012 Udostępnij #302 Napisano 4 listopada 2012 Widziałam w łazience opadniętą podłogę...zawsze zapomnę fotę walnać, jak tam jestem.Na 2m różnica poziomu...uwaga...6cm...koszmarna dziura między płytkami w toalecie... Link do komentarza
SRX Napisano 4 listopada 2012 Autor Udostępnij #303 Napisano 4 listopada 2012 Mechanicznie znaczy jak? Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 4 listopada 2012 Udostępnij #304 Napisano 4 listopada 2012 Walcem Ale nie drogowym Takim ustrojstwemZwie sie zagęszczarka gruntu Link do komentarza
animus Napisano 4 listopada 2012 Udostępnij #305 Napisano 4 listopada 2012 (edytowany) Cytat Mechanicznie znaczy jak? JAKĄŚ ZAGĘSZCZARKĄParametry techniczne :Moc silnika - 5,5KMWaga - 80KG Siła odśrodkowa - 15kNCzęstotliwość drgań - 70HzSzerokość robocza - 470x540mmPrędkość robocz - 25 cm/sGłębokość ubijania gruntu - 30cmWażna jest głębokość ubijania gruntu i należy jednorazowo sypać taką grubość gruntu jaką może maszyna zagęścić ,a najlepiej zagęszczać troszkę mniejszej grubości warstwę.W trakcie zagęszczania należy zagęszczać na zmianę tą samą warstwę grunt z obu stron ściany fundamentowej żeby jej nie uszkodzić - przesunąć ,może pęknąć pod naporem gruntu.Niedopuszczalne jest zasypanie całych ścian fundamentowych na raz "i dla oka " ubicie ostatniej warstwy na wierzchu ! Edytowano 4 listopada 2012 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
kurka wodna Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #306 Napisano 7 listopada 2012 Nadrobiłam...i gratuluję postępów. Powiem że mieliśmy taki sam problem, tzn, czy wybrać całą ziemię, czy tylko na ławy. Też mieliśmy piasek i glinę. Zdecydowaliśmy się na wykorzystanie tego co mamy. Zagęszczaliśmy mechanicznie Pozdrawiam Link do komentarza
SRX Napisano 13 listopada 2012 Autor Udostępnij #307 Napisano 13 listopada 2012 Już wiemy. Z tą ziemią to będzie tak, że pod garaż damy tą naszą, ale tak jak radzicie będziemy wybierać tą glinę ręcznie, na resztę będzie kupiony piach. Kierbud poszedł na takie ustępstwo, ale zalecił zrobić wieniec. Nie wiem czy to przez to, że u naszych sąsiadów ziemia nierówno osiada czy co.Chłopcy jadą z robotę równo, cieszy mnie to. Choć ja nie mam kompletnie czasu a nic i mam przez to ogromne wyrzuty sumienia. Aplikuję na stanowisko Dyrektora i od 2 tygodni jestem myślami w pracy, przygotować muszę projekty pewne, a rekrutacja kończy się na początku grudnia. Jak nie zostanę tym Dyrektorem to się pochlastam! Trzymać kciuki za mnie i to mocno.Mam zdjęcia, ale nie wiem kiedy je wrzucę, teraz już muszę lecieć do pracy. Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 13 listopada 2012 Udostępnij #308 Napisano 13 listopada 2012 To będę trzymać kciukasy...no dobra, z przerwami...trza kiedyś jadać, nie? Link do komentarza
solange63 Napisano 13 listopada 2012 Udostępnij #309 Napisano 13 listopada 2012 Pani Dyrektor... to brzmi dumnie kciuki zacisniete. Link do komentarza
kurka wodna Napisano 15 listopada 2012 Udostępnij #310 Napisano 15 listopada 2012 też zaciskam mocno Link do komentarza
daggulka Napisano 15 listopada 2012 Udostępnij #311 Napisano 15 listopada 2012 Cytat Aplikuję na stanowisko Dyrektora i od 2 tygodni jestem myślami w pracy, przygotować muszę projekty pewne, a rekrutacja kończy się na początku grudnia. Jak nie zostanę tym Dyrektorem to się pochlastam! Trzymać kciuki za mnie i to mocno. nie no .... kochana ,nie ma totamto - nawet u stóp .... Link do komentarza
SRX Napisano 18 listopada 2012 Autor Udostępnij #312 Napisano 18 listopada 2012 Dobrze trzymacie. Zostałam zaproszona na rozmowę. Także trzymajcie nadal, bardziej intensywnie we wtorek. Normalnie aż sobie buty z tej okazji kupiłam. A teraz budowa. Nasi budowlańcy (wcale nie narzekam) nie dali folii izolacyjnej pod bloczki fundamentowe, pomalowali tylko całe ławy dysperbitem. Już po ptokach bo zaraz będziemy fundamenty zasypywali. Kto mi powie czy ta folia jest bardzo tam potrzebna, oni mówią że nie, ale już nauczyłam się nie polegać na ich zdaniu. Czy możemy ją położyć teraz na bloczkach fundamentowych przed murowaniem ścian? Link do komentarza
solange63 Napisano 18 listopada 2012 Udostępnij #313 Napisano 18 listopada 2012 Cytat A teraz budowa. Nasi budowlańcy (wcale nie narzekam) nie dali folii izolacyjnej pod bloczki fundamentowe, pomalowali tylko całe ławy dysperbitem. Już po ptokach bo zaraz będziemy fundamenty zasypywali. Kto mi powie czy ta folia jest bardzo tam potrzebna, oni mówią że nie, ale już nauczyłam się nie polegać na ich zdaniu. Czy możemy ją położyć teraz na bloczkach fundamentowych przed murowaniem ścian? akurat wczoraj czytalam sobie o budowie fundamentow, no i wedlug informacji tam podanych (ze strony instrukcja.pl):"Izolacja przeciwwilgociowa nadal często sprowadza się do dwukrotnego posmarowania wierzchu ław lepikiem asfaltowym. Jednak to rozwiązanie jest wystarczające tylko w domach niepodpiwniczonych, posadowionych na gruntach przepuszczalnych. Przy gruntach spoistych, wysoko występującej wodzie gruntowej lub w domach podpiwniczonych należy stosować bardziej skuteczne materiały, np. papę asfaltową (najlepiej termozgrzewalną) bądź odpowiednio grubą folię hydroizolacyjną."tylko zaznaczam, ze ja sie na tym kompletnie nie znam i moze sie okazac, ze te informacje sa nieprawdziwe, nieaktualne lub w ogole z kosmosu wiec poczekaj, az sie jakis spec wypowie. Link do komentarza
TINEK Napisano 18 listopada 2012 Udostępnij #314 Napisano 18 listopada 2012 Rozumiem, że chodzi o izolację poziomą ?ta teraz na bloczkach jest wręcz niezbędna, dobra gruba folia (1mm) albo jeszcze lepiej papa Na ławie jak nie dali to nic wielkiego się nie stało, gdyby była to takie dodatkowe zabezpieczenie, ale problemu nie ma. Link do komentarza
SRX Napisano 18 listopada 2012 Autor Udostępnij #315 Napisano 18 listopada 2012 O to dobrze, teraz będzie papa taka lepsza podobno. Link do komentarza
Draagon Napisano 18 listopada 2012 Udostępnij #316 Napisano 18 listopada 2012 Polecam icopal fundament SDS - a kciuki we wtorek będę też trzymał Link do komentarza
SRX Napisano 23 listopada 2012 Autor Udostępnij #317 Napisano 23 listopada 2012 Fundamenty zasypane! Uff 217 ton piachu i trochę naszej ziemi, którą (nie narzekam) nasi budowlańcy pod krótką nieobecność R. wrzucili zamiast do garażu to do kotłowni i pokoju babci. Kierbud wyraził też zgodę na murowanie, po warunkiem codziennego zabezpieczania budowy na wypadek przyjścia zimy. Sprawdził też dziś zagęszczenie (wszystko jest dobrze), powiedział, że jest ok i pojechał. Ze zdjęciami jestem w lesie, nie mam na nic czasu. Jutro wezmę aparat to coś cyknę. A i jeszcze chciałam Was pochwalić, że dobrze te kciuki trzymacie. Zostałam zaproszona do drugiego etapu konkursu. Jeszcze poproszę o parę dni trzymania, szczególnie we wtorek bo mam rozmowę, a później do ogłoszenia wyników. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 23 listopada 2012 Udostępnij #318 Napisano 23 listopada 2012 ja osobiście bym nie murował - patrzyłem na pogodynke i tam za tydzień widziałem już ujemne temperatury, a za 2 tygodnie i trochę mignęło mi gdzieś w nocy nawet -20....uważam że nie ma sensu aż tak się spieszyć... Link do komentarza
BIGL Napisano 24 listopada 2012 Udostępnij #319 Napisano 24 listopada 2012 Popieram - wstrzymaj się z murowaniem. Wiem że pogoda kusi ale teraz mamy listopad - co innego gdyby to był marzec..... Pamiętam jak rok temu umówiłem na poniedziałek brygadę i chciałem zwozić materiały, zima zaczęła się w sobotę i tak trzymała do marca. . Najważniejsze że macie już fundamenty, to pozwala i znacznie ułatwia rozpoczęcie prac wczesną wiosną Ps. Brakiem izolacji poziomej na ławach zbytnio się nie przejmuj, wbrew temu co można przeczytać nie ma ona aż tak istotnego wpływu (skoro fundamenty i tak stoją w ew. wodzie). Przypilnuj dokładnie izolacji na fundamentach (tej właściwej), najlepiej 2 warstwy papy wypuszczone jakieś 10-15 cm do wewnątrz tak aby łatwo można było potem połączyć z izolacją posadzki. Link do komentarza
animus Napisano 24 listopada 2012 Udostępnij #320 Napisano 24 listopada 2012 (edytowany) Cytat Fundamenty zasypane! Kierbud wyraził też zgodę na murowanie, po warunkiem codziennego zabezpieczania budowy na wypadek przyjścia zimy. A z zewnątrz nie zapomnieli zasypać fundamentów !Z czego ściany parteru i jaka technologia zaprawa czy klej ? Nie dając zdjęć ,pozbawiasz się dodatkowego nadzoru z naszej strony . Edytowano 24 listopada 2012 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 24 listopada 2012 Udostępnij #321 Napisano 24 listopada 2012 Cytat A i jeszcze chciałam Was pochwalić, że dobrze te kciuki trzymacie. Zostałam zaproszona do drugiego etapu konkursu. Jeszcze poproszę o parę dni trzymania, szczególnie we wtorek bo mam rozmowę, a później do ogłoszenia wyników. Idziesz jak burza, oby tak dalej!Kciukasy zaplatam Link do komentarza
tosia Napisano 26 listopada 2012 Udostępnij #322 Napisano 26 listopada 2012 (edytowany) no to i ja trzymam co byś tą Panią dyrektor została Edytowano 26 listopada 2012 przez tosia (zobacz historię edycji) Link do komentarza
tosia Napisano 28 listopada 2012 Udostępnij #323 Napisano 28 listopada 2012 no i co mamy gratulować czy nie no chyba, że to jeszcze nie ten wtorek Link do komentarza
Gość gawel Napisano 28 listopada 2012 Udostępnij #324 Napisano 28 listopada 2012 Właśnie ? Link do komentarza
elutek Napisano 28 listopada 2012 Udostępnij #325 Napisano 28 listopada 2012 może już opija? Sandra, daj znać! Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 28 listopada 2012 Udostępnij #326 Napisano 28 listopada 2012 Wtorek już minął...dawno temu...Czyżby wyników nie ogłosili...? Link do komentarza
SRX Napisano 30 listopada 2012 Autor Udostępnij #327 Napisano 30 listopada 2012 Właśnie dziś dostałam odpowiedź....Jestem Panią Dyrektor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Link do komentarza
solange63 Napisano 30 listopada 2012 Udostępnij #328 Napisano 30 listopada 2012 gratulacje Link do komentarza
SRX Napisano 30 listopada 2012 Autor Udostępnij #329 Napisano 30 listopada 2012 Bardzo, ale to bardzo dziękuję za kciuki. Jakoś nie mogę w to uwierzyć. Radek mi mówi, że uwierzę kiedy pierwsza wypłata wpłynie na konto. Link do komentarza
kachna_30 Napisano 30 listopada 2012 Udostępnij #330 Napisano 30 listopada 2012 No kochana Gratulacje:).Teraz to wybudujesz raz dwa -i to bez kredytu;) Link do komentarza
SRX Napisano 30 listopada 2012 Autor Udostępnij #331 Napisano 30 listopada 2012 Bez kredytu byśmy dali radę i teraz wybudować ale nie mam zamiaru mieszkać z mamą dłużej niż to konieczne. Kredytu też nie zamierzamy większego brać niż teraz, nawet może mniejszy weźmiemy bo będziemy mogli odłożyć więcej kasiorki. Link do komentarza
bobiczek Napisano 30 listopada 2012 Udostępnij #332 Napisano 30 listopada 2012 Cytat Właśnie dziś dostałam odpowiedź....Jestem Panią Dyrektor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! taka młoda.......I już........................Nie!!!!!!!!!NieMusi mieć plecy i znajomości! Link do komentarza
elutek Napisano 1 grudnia 2012 Udostępnij #333 Napisano 1 grudnia 2012 Sandra - jesteś najładniejszą, najmilszą i najfajniejszą Panią Dyrektor jaką znam i bardzo Ci gratuluję Link do komentarza
Draagon Napisano 1 grudnia 2012 Udostępnij #334 Napisano 1 grudnia 2012 Szczerze gratuluję ! A za kciuki ( ale tylko do wtorku trzymałem - więc na decyzje wpływu nie miałem ) i tak poproszę o jakieś bombonierki - nie ma to jak alkohol i słodycze Link do komentarza
retrofood Napisano 1 grudnia 2012 Udostępnij #335 Napisano 1 grudnia 2012 Cytat Jestem Panią Dyrektor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kurna, gdybym to podejrzewał, to nigdy w życiu nie odważyłbym się wtedy przerwać wam tej sesji z Radkiem... Chociaż otwarłaś wtedy (po pięciu minutach) drzwi tak cudownie rumiana... Aż mi się łza w oku zakręciła wtedy... że u mnie to już łabędzi śpiew.Gratuluję!!! I nadal trzymam kciuki!PS. Mam nadzieję, że jeszcze nad Tanwią wypijemy kiedyś kieliszeczek czegoś... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 2 grudnia 2012 Udostępnij #336 Napisano 2 grudnia 2012 Cytat Właśnie dziś dostałam odpowiedź....Jestem Panią Dyrektor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gratulacje Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 10 grudnia 2012 Udostępnij #337 Napisano 10 grudnia 2012 moje gratulacje....a tak przy okazji, to robiłaś te OZC ? Link do komentarza
tosia Napisano 10 grudnia 2012 Udostępnij #338 Napisano 10 grudnia 2012 moje gratulacje Link do komentarza
acia Napisano 12 grudnia 2012 Udostępnij #339 Napisano 12 grudnia 2012 No Kochana GRATULACJE. Link do komentarza
coolibeer Napisano 12 grudnia 2012 Udostępnij #340 Napisano 12 grudnia 2012 Gratulacje Link do komentarza
SRX Napisano 12 stycznia 2013 Autor Udostępnij #341 Napisano 12 stycznia 2013 Dziękuję wszystkim za gratulacje. U nas dobrze mamy mało czasu na wszystko, cały czas praca-dom, praca-dom i budowa bo jednak cały czas budujemy. Nie wiem kiedy to wszystko nadrobię. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 12 stycznia 2013 Udostępnij #342 Napisano 12 stycznia 2013 Cytat Nie wiem kiedy to wszystko nadrobię. Ja wiem!- NA EMERYTURZE Link do komentarza
bobiczek Napisano 12 stycznia 2013 Udostępnij #343 Napisano 12 stycznia 2013 (edytowany) i uważajcie na przepuklinę kręgosłupa.U mnie uwidoczniła sie boleśnie dopiero od niedawna.To też jedno z zagrożeń budowania domu "własnymi siłami" - o którym nikt nigdy tutaj nie wspominał Edytowano 12 stycznia 2013 przez bobiczek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 13 stycznia 2013 Udostępnij #344 Napisano 13 stycznia 2013 Cytat Dziękuję wszystkim za gratulacje. U nas dobrze mamy mało czasu na wszystko, cały czas praca-dom, praca-dom i budowa bo jednak cały czas budujemy. Nie wiem kiedy to wszystko nadrobię. mam jedno zastrzeżenie tylko....nie widzę was na liście zlotowej.... Link do komentarza
DJMazi Napisano 11 lutego 2013 Udostępnij #345 Napisano 11 lutego 2013 Prześledziłem cały temacik i gratuluje pracy !Ja z moją magdą zaczynamy koniec 2013 bądź początek 2014 ;)Temat będę śledził na bieżąco pozdrów-ki Oczywiście już zapisuje przydatne opinie i wnioski Link do komentarza
SRX Napisano 11 lutego 2013 Autor Udostępnij #346 Napisano 11 lutego 2013 Mazi dołączyłeś w moje urodziny na forum. UWAGA nadrabiam, znaczy wrzucam fotki z soboty. Niestety szczytowe ściany już postawione były ale przy tej belce dadzą styro (Adiqq wie o co chodzi ) Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 11 lutego 2013 Udostępnij #347 Napisano 11 lutego 2013 Cytat Niestety szczytowe ściany już postawione były ale przy tej belce dadzą styro (Adiqq wie o co chodzi ) każ im podkuć i daj styro....wystarczy że kilka cm się zmieści...ja nie byłem taki twardy przy belkach (bo bałem się poślizgu przy pracach) i do dzisiaj tego żałuję.... Link do komentarza
r-32 Napisano 11 lutego 2013 Udostępnij #348 Napisano 11 lutego 2013 ...jak już będą kuć - to niech zrobią na 10+ ...imho - jak już tam są i robią to niech to zrobią richtig tak jak mo być !O szczytowych piszę - bo źle są zrobione Link do komentarza
animus Napisano 11 lutego 2013 Udostępnij #349 Napisano 11 lutego 2013 (edytowany) Cytat ...jak już będą kuć - to niech zrobią na 10+ ...imho - jak już tam są i robią to niech to zrobią richtig tak jak mo być !O szczytowych piszę - bo źle są zrobione Już w 2010 pisałem o tym w tym wątku,ale SRX się nie ustrzegła .https://forum.budujemydom.pl/Najczestrze-bl...omu-t10805.htmlSzlifierka kontowa z tarczą diamentową i niech rżną morze się w końcu nauczą Edytowano 11 lutego 2013 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość gawel Napisano 11 lutego 2013 Udostępnij #350 Napisano 11 lutego 2013 Sandra bardzo fajny ten dom i ma identyczny układ funkcjonalny jak mój (ilośc i rodzaj pomieszczeń na kondygnacjach) z tym że ci powiem że nawet gdyby kiedyś tam zechciała mieć większa powierzchnie to z powodzeniem możesz przerobić garaż na salon wstawiąjąc przeszklenie zamiast bramy , trzymam kciuki i będe kibicował Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się