animus Napisano 5 września 2012 Udostępnij #751 Napisano 5 września 2012 (edytowany) Cytat Nie jestem pewien czy dobrze wytłumaczyłem, chodziło mi o węgarki okienne. Maja one grubość 25cm, jak dam założona 20cm ocieplenie to całość będzie maiła 45cm i będzie wyglądała tragicznie. Dla tego właśnie chcę zmniejszyć do 10cm ocieplenie nad oknami, wtedy będzie 35cm, grubo ale może nie tragicznie grubo.A może jest jakiś materiał ociepleniowy który można by było zastosować i ma wyjątkowe właściwości cieplne? Wiem będzie kosztował kosmicznie, ale dużo nie potrzebuje go. Faktycznie to trzeba było jechać w 12 cm albo wylać z betonu jak świeże jeszcze to rozbierz cegłę odzyskasz stracisz zaprawę i trochę robocizny .A to o co prosiłeś cena za 1m2AEROGELS - MATA IZOLACYJNA POROGEL MEDIUM SPACELOFT grubości -1 CM Cena netto: 158.40PLN Cena brutto: 194.83PLN współczynnika przewodzenia ciepła - 0,016 W/(mK)http://www.icmarket.pl/aerogels-mata...m-p-21646.html Edytowano 5 września 2012 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 5 września 2012 Udostępnij #752 Napisano 5 września 2012 Nie będzie tragicznie. Wszak cała kopuła będzie miała taką warstwę, czyli proporcje zostaną zachowane. A mocarny wygląd, może dodać budowli uroku i może być dodatkowym atutem. Link do komentarza
animus Napisano 5 września 2012 Udostępnij #753 Napisano 5 września 2012 (edytowany) Cytat Nie będzie tragicznie. Wszak cała kopuła będzie miała taką warstwę, czyli proporcje zostaną zachowane. A mocarny wygląd, może dodać budowli uroku i może być dodatkowym atutem. Proporcji nie będzie ,na kopule nie będzie widać grubości , chodzi o łuk nad oknem teraz ma 25 +20 pianki natryskowej 45cm + jeszcze jakieś wynalazki obłożenie zewnętrzne to da około 50 cm!! do ramy okna . Edytowano 5 września 2012 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Draagon Napisano 5 września 2012 Udostępnij #754 Napisano 5 września 2012 Mnie w sumie też się podoba taka grubość nad oknami - ale to twój gust - twój dom i to Tobie najbardziej ma się podobać.Poza tym wyszli ci ze słupków - więc nie bardzo rozumiem jak by teraz to stonować by miało ręce i nogi - chyba ta pianka z boków słupków też będzie ? Link do komentarza
autorushd Napisano 5 września 2012 Autor Udostępnij #755 Napisano 5 września 2012 Dziś pofatygowałem się na budowę, aby w warunkach polowych wszytko przemyśleć.Wnioski są następujące, następne okna będą miały łuki o grubości 12cm. Okna które zostały zrobione będą poprawiane.Ogólnie tragedii nie ma, całe szczęście ze to się zdarzyło na oknach parteru. Odchyłka od muru jest niewielka bo na wysokości ok 90cm jest to ok 20cm czyli tyle ile ma mieć ocieplenie.natomiast na wysokości ok 1,5m jest juz odchyłka 40cm wiec dla tego zrobiłem zmiany.W tej sprawie podjechałem także do kolegi Eryka z pod Tarczyna i sobie podyskutowaliśmy. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 5 września 2012 Udostępnij #756 Napisano 5 września 2012 Cytat A może jest jakiś materiał ociepleniowy który można by było zastosować i ma wyjątkowe właściwości cieplne? Wiem będzie kosztował kosmicznie, ale dużo nie potrzebuje go. Cytat A to o co prosiłeś cena za 1m2AEROGELS - MATA IZOLACYJNA POROGEL MEDIUM SPACELOFT grubości -1 CM Cena netto: 158.40PLN Cena brutto: 194.83PLN współczynnika przewodzenia ciepła - 0,016 W/(mK)http://www.icmarket.pl/aerogels-mata...m-p-21646.html Kosmiczna technologia to i ceny kosmiczne Wydaje mi się że sensownym rozwiązaniem będzie zastosowanie materiału trochę "zimniejszego", takiego jak płyty fenolowe weber PH930 o współczynniku λ-0,021W/mKhttp://www.icmarket.pl/produkty-producenci...e=3&sort=2a Link do komentarza
autorushd Napisano 5 września 2012 Autor Udostępnij #757 Napisano 5 września 2012 (edytowany) To prawda, łatwiej będzie już zmniejszyć grubość łuków w cegle np szlifierką niż wchodzić w kosmiczną technologie A tak ogólnie to chciałbym podziękować za podpowiedzi i komentarze te miłe i nie. Cały czas sobie uzmysławiam na co się rzuciłem. I problemów będę miał raczej więcej niż mniej. Edytowano 5 września 2012 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 5 września 2012 Udostępnij #758 Napisano 5 września 2012 Moim zdaniem, naprawdę nie musisz kombinować.Popatrz na rysunek w swojej stopce i porównaj proporcje grubości tego łuku (obramowania okna) do rozmiarów okna. Link do komentarza
autorushd Napisano 5 września 2012 Autor Udostępnij #759 Napisano 5 września 2012 Wychudzę z założenia, że jeśli zrobię łuk cieńszy i okaże się, ze jest za chudy, to dam więcej ocieplenia i będzie ok. Taki jestem asekurant.Raczej łuk o grubości 12cm się nie zawali szczególnie, że podpiera się sam na sobie, nic innego go nie obciąża. Ok, obciąży go pianka PUR Link do komentarza
Jani_63 Napisano 5 września 2012 Udostępnij #760 Napisano 5 września 2012 Cytat Wychudzę z założenia... Oj wychudzisz się wychudzisz zanim postawisz ten dom Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 5 września 2012 Udostępnij #761 Napisano 5 września 2012 (edytowany) Cytat Wychudzę z założenia, że jeśli zrobię łuk cieńszy i okaże się, ze jest za chudy, to dam więcej ocieplenia i będzie ok. Nie przesadziłeś przypadkiem z użyciem słowa odchudzanie Bo wychodzi ,że jak sam się odchudzisz to czy zaraz dom musisz odchudzać Edytowano 5 września 2012 przez mhtyl (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 5 września 2012 Udostępnij #762 Napisano 5 września 2012 Cytat Nie przesadziłeś przypadkiem z użyciem słowa odchudzanie Bo wychodzi ,że jak sam się odchudzisz to czy zaraz dom musisz odchudzać Nie chcę tu spamować ,ale zawsze uważałem że chude jest piękne,znaczy są piękne. Link do komentarza
retrofood Napisano 5 września 2012 Udostępnij #763 Napisano 5 września 2012 Cytat Nie chcę tu spamować ,ale zawsze uważałem że chude jest piękne, Masz beton na myśli? Link do komentarza
animus Napisano 5 września 2012 Udostępnij #764 Napisano 5 września 2012 (edytowany) Cytat Masz beton na myśli? A widziałeś szczupły beton? Edytowano 5 września 2012 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 5 września 2012 Udostępnij #765 Napisano 5 września 2012 Cytat A widziałeś szczupły beton? chudy Link do komentarza
bobiczek Napisano 5 września 2012 Udostępnij #766 Napisano 5 września 2012 Cytat A widziałeś szczupły beton? Tak.Prezydenta Kwaśniewskiego - w trakcie kampanii wyborczej Link do komentarza
autorushd Napisano 6 września 2012 Autor Udostępnij #767 Napisano 6 września 2012 I znów świeże zdjęcia z budowy Tak wygląda stare okno do rozebrania części łukua tak docelowe oknoA tu kilka fotek z murowania Link do komentarza
animus Napisano 6 września 2012 Udostępnij #768 Napisano 6 września 2012 (edytowany) Cytat I znów świeże zdjęcia z budowy Array="" style="vertical-align:middle" Array border="0" alt="icon_smile.gif"> Tak wygląda stare okno do rozebrania części łukua tak docelowe oknoA tu kilka fotek z murowania Przytnij jeszcze te pionowe boki pod łukiem szlifierką też na 12 cm i będzie git .Wewnątrz ściany nośnej niech jadą z łukiem o grubości 24cm w 12cm tylko na zewnątrz to co wystaje poza ścianę nośną . Edytowano 6 września 2012 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 6 września 2012 Autor Udostępnij #769 Napisano 6 września 2012 Już o tym myślałem, jednak wydaje się, ze to nie będzie konieczne. Wysokość tych boków to ok 90cm, a odchylenie od kopuły na najwyższym punkcie tych boków to ok 20cm a to dokładnie tyle ile ma ocieplenie. Czyli zginie pod ociepleniem. Inna sprawa ze ocieplenie będzie dawane z tzw wygładzeniami Inna sprawa jest gdy mam drzwi zewnętrzne. Z tymi dużymi w kształcie koła obawiam się, że nic się nie da zrobić i musi zadziałać artyzm moje żony. Mam jeszcze małe drzwi 1szt i tam mógłbym się pokusić o przycięcie. Ale czy takie przycięcie nie będzie osłabiało konstrukcji? Co o tym myślicie? Link do komentarza
animus Napisano 6 września 2012 Udostępnij #770 Napisano 6 września 2012 (edytowany) Cytat Już o tym myślałem, jednak wydaje się, ze to nie będzie konieczne. Wysokość tych boków to ok 90cm, a odchylenie od kopuły na najwyższym punkcie tych boków to ok 20cm a to dokładnie tyle ile ma ocieplenie. Czyli zginie pod ociepleniem. Inna sprawa ze ocieplenie będzie dawane z tzw wygładzeniami Inna sprawa jest gdy mam drzwi zewnętrzne. Z tymi dużymi w kształcie koła obawiam się, że nic się nie da zrobić i musi zadziałać artyzm moje żony. Mam jeszcze małe drzwi 1szt i tam mógłbym się pokusić o przycięcie. Ale czy takie przycięcie nie będzie osłabiało konstrukcji? Co o tym myślicie? Owszem zginie pod ociepleniem ale z boku już będzie mniej piany nawet jak zaokrąglisz uskoki .W ogóle zastanawiam się po co Ci te filarki i ten łuk wysunięty dookoła okien przecież to wszystko podraża koszty komplikuje budowę a najbardziej pogrubiając mury zabiera światło wpadające do wnętrza .Przy drzwiach to inna sprawa bo muszą być w pionie ale okno może być pod lekkim kątem tak przecież są montowane okna dachowe Co do drzwi to niestety muszą takie pozostać za duży kształt koła . Edytowano 6 września 2012 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bobiczek Napisano 6 września 2012 Udostępnij #771 Napisano 6 września 2012 Cytat zdradzisz co to za specjalistyczny sprzęt Twojego murarza?ta długa laga?intryguje mnieTo jest jakis promień? Link do komentarza
Jani_63 Napisano 6 września 2012 Udostępnij #772 Napisano 6 września 2012 To taki super-hiper specjalny cyrkiel do kopuł.Nie każdemu dane go używać Cytat Cytat Dziś na budowie, środek Link do komentarza
autorushd Napisano 7 września 2012 Autor Udostępnij #773 Napisano 7 września 2012 Jani ma oczywiście racje Odnośnie okien to mleko się rozlało. Ale nikt nie odpowiedział czy ścięcie o połowę "filarków" przy oknach nie osłabi konstrukcji? Jak widzicie w "filarkach" cegły sa murowane na przemian. Link do komentarza
Draagon Napisano 7 września 2012 Udostępnij #774 Napisano 7 września 2012 Ja bym nie ścinał ich - wprawdzie moment na ścinanie idzie jak przy kościołach gotyckich.. ale ten łuk sam siebie przenosi tylko więc problemu nie ma. Dobrze to przemyślałeś - pianka "zniweluje" różnice grubości, więc w sumie chyba niepotrzebną byś robotę wykonywał. Link do komentarza
autorushd Napisano 7 września 2012 Autor Udostępnij #775 Napisano 7 września 2012 (edytowany) Czas na małe podsumowanko materiałowe.Poszło 40 palet cegieł po 330szt wiec ok 13tys szt Na placu jest jeszcze 24paletyLepo poszło 110worków po 25kg czyli prawie 3 tony, zostało jeszcze ok 9 tonCały czas liczę, że jednak do zimy uda się postawić surówkę.Kolega jasiek71 z forum muratora wyliczył ze moja ekipa buduje 1 cegłę na minute i to by się zgadzało. Edytowano 7 września 2012 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
PeZet Napisano 7 września 2012 Udostępnij #776 Napisano 7 września 2012 Autorushd, żeby się nie powielać, napiszę tylko, że jestem pod gigantycznym wrażeniem.A Twoi wykonawcy chyba czują się chyba jak gwiazdy kina. Co przejeżdża samochód, to łypią kto zacz.I mają prawo, bo o tej budowie to wnukom będą opowiadać.A ich wnuki swoim wnukom. Link do komentarza
autorushd Napisano 8 września 2012 Autor Udostępnij #777 Napisano 8 września 2012 A mnie najbardziej cieszy , że jednak do tego rowu nie wjechałeś Tak jak pisałem od poniedziałku, będzie 5 pracowników. Dotychczasowy skład nie daje rady. Dojada rusztowania itd. Link do komentarza
autorushd Napisano 8 września 2012 Autor Udostępnij #778 Napisano 8 września 2012 (edytowany) Tradycyjne fotki z kanciapy Ale przecież czasami trzeba się wyluzować Edytowano 8 września 2012 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 13 września 2012 Autor Udostępnij #779 Napisano 13 września 2012 (edytowany) Dziś paskudny dzień na murowanie wiec ekipa sobie po kilku godzinach odpuściła. małe łuczki a to kładeczki do taczek Edytowano 13 września 2012 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 18 września 2012 Autor Udostępnij #780 Napisano 18 września 2012 No i dostałem wstępna zgodę architekta i konstruktora o zmniejszeniu grubości ścian z 25cm do 12cm Że tak powiem to jest bardzo dobra informacja, bo jest szansa , że jednak surówke uda się zrobić. Link do komentarza
animus Napisano 18 września 2012 Udostępnij #781 Napisano 18 września 2012 Cytat No i dostałem wstępna zgodę architekta i konstruktora o zmniejszeniu grubości ścian z 25cm do 12cm Array="" style="vertical-align:middle" Array border="0" alt="icon_smile.gif">Że tak powiem to jest bardzo dobra informacja, bo jest szansa , że jednak surówke uda się zrobić. Array="" style="vertical-align:middle" Array border="0" alt="icon_biggrin.gif"> To uskok kopuły z 24 cm na 12 cm robisz od środka czy od zewnątrz ? Link do komentarza
autorushd Napisano 18 września 2012 Autor Udostępnij #782 Napisano 18 września 2012 Uskok będzie zapewne tak jak w kopule architektów czyli od środka. Link do komentarza
animus Napisano 18 września 2012 Udostępnij #783 Napisano 18 września 2012 Cytat Uskok będzie zapewne tak jak w kopule architektów czyli od środka. Konstrukcyjnie lepiej z uskokiem od zewnątrz,izolacji cieplnej można zastosować większą grubość ,większe straty ciepła są przez górę kopuły ,miała by się na czym oprzeć izolacja i ewentualna konstrukcja dachu również . Link do komentarza
autorushd Napisano 19 września 2012 Autor Udostępnij #784 Napisano 19 września 2012 Zobaczę co zaproponuje konstruktor, oczywiście będzie odpowiedni wpis w dzienniku budowy. Wewnątrz mogę zrobić dodatkowo podświetlenie i puścić rurki od WM. Natomiast od zewnątrz jeszcze się nie zastanawiałem gdyż nigdy nie było takiej koncepcji. Można było dać więcej pianki ale juz teraz mam wątpliwości czy 20cm to nie za dużo. Pomijając koszta , "piankowcy" mówią mi ze 10 max 15cm. Link do komentarza
animus Napisano 19 września 2012 Udostępnij #785 Napisano 19 września 2012 (edytowany) Cytat Zobaczę co zaproponuje konstruktor, oczywiście będzie odpowiedni wpis w dzienniku budowy. Wewnątrz mogę zrobić dodatkowo podświetlenie i puścić rurki od WM. Natomiast od zewnątrz jeszcze się nie zastanawiałem gdyż nigdy nie było takiej koncepcji. Można było dać więcej pianki ale juz teraz mam wątpliwości czy 20cm to nie za dużo. Pomijając koszta , "piankowcy" mówią mi ze 10 max 15cm. "Piankowscy" doradzają na pewno pod siebie ,może mają większy problem nanoszenia przy większych grubościach.Wypełnienie przestrzeni uskoku od wewnątrz może pociągnąć większe koszty zastanawiałeś się czym to zrobić płytą g/k giętą ?To może zrób 2 uskoki 4 cm na zewnątrz i 8 cm wewnątrz dodasz 4 cm pianki na tej części gdzie będzie kumulowało się najcieplejsze powietrze.Na ścianach pochyłych 20 cm a na czaszy kopuły 24 cm.Czy 8 cm wewnątrz wystarczy na płaskie kanały od WM Edytowano 19 września 2012 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 20 września 2012 Autor Udostępnij #786 Napisano 20 września 2012 Na budowie praca idzie. Liczyłem, zostało 15 palet z cegła.Byle tylko pogoda była ładna. Link do komentarza
autorushd Napisano 21 września 2012 Autor Udostępnij #787 Napisano 21 września 2012 (edytowany) Dziś zakręcony dzień, nawet nie wszedłem na budowę, ale fotki mam.W końcu wszystkie okna i drzwi są już przykryte cegłami. Czekam tez w następnym tygodniu na transport cegieł z Litwy.A ponieważ zaczyna sie weekend...Z psiskiem byłem u weterynarza. Zważyliśmy go i się okazało ze ma już 31,5kg, a przecież nie ma jeszcze pół roku. Ot psisko Edytowano 21 września 2012 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
adam_mk Napisano 23 września 2012 Udostępnij #788 Napisano 23 września 2012 A wiesz, że "oni" tam, za tym płotem budują półjajo?!!!!Ciekawe kiedy im się te ściany je.... ?Bo zauważ - coraz bardziej od pionu odchodzą!!!!Adam M.. Link do komentarza
autorushd Napisano 24 września 2012 Autor Udostępnij #789 Napisano 24 września 2012 Oj tak , oj tak Wczoraj opierniczyłem wykonawce bo nie dopilnował i jeden pracownik kładąc cegły wzdłuż nie zrobił miejsca na pionowe fugi. Dziś będą to zrywali. Na szczęście to ostatnia warstwa i tylko kilka cegieł, ale opiernicz i tak się należał.Poza tym idzie ok. Link do komentarza
bobiczek Napisano 24 września 2012 Udostępnij #790 Napisano 24 września 2012 Cytat Wczoraj opierniczyłem wykonawce bo nie dopilnował i jeden pracownik kładąc cegły wzdłuż nie zrobił miejsca na pionowe fugi. Dziś będą to zrywali. no to Ci się będzie dzisiaj czkało.... Link do komentarza
animus Napisano 24 września 2012 Udostępnij #791 Napisano 24 września 2012 (edytowany) Cytat Ciekawe kiedy im się te ściany je.... ?Bo zauważ - coraz bardziej od pionu odchodzą!!!!Adam M.. Cytat Oj tak , oj tak Wczoraj opierniczyłem wykonawce bo nie dopilnował i jeden pracownik kładąc cegły wzdłuż nie zrobił miejsca na pionowe fugi. Żeby was nie podkusiło wyciągać już te duże krążyny -szalunki zanim nie nadbudujesz ściany nad nimi , bo naprawdę może wtedy ta ściana pomiędzy nimi polecieć . Edytowano 24 września 2012 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 25 września 2012 Autor Udostępnij #792 Napisano 25 września 2012 A oto mój piesek w zbliżeniu. Trochę się wypaprał bo lubi biegać za kaczkami w parku one są zazwyczaj w rzece chodzę tez z nim co tydzień na trening, a codziennie powtarzamy na ogrodzie. Ogólnie sporo roboty w perspektywie ale jednocześnie liczę na sporo satysfakcji szczególnie, że to nie pierwszy "uczony" pies w moim posiadaniu. No ale na pewno największy. Link do komentarza
autorushd Napisano 26 września 2012 Autor Udostępnij #793 Napisano 26 września 2012 (edytowany) CD murowaniaNiedobitki cegieł, zostało 5 palet. Dostawa jutro. Myszy się dobrały do cementu. Edytowano 26 września 2012 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 26 września 2012 Udostępnij #794 Napisano 26 września 2012 Cytat CD murowaniaNiedobitki cegieł, zostało 5 palet. Dostawa jutro. Myszy się dobrały do cementu. Może myszy też się budują nieopodal , zjadły papier cement się wysypał. Link do komentarza
autorushd Napisano 27 września 2012 Autor Udostępnij #795 Napisano 27 września 2012 No i dojechała świeża cegła. Nie byłoby w tym nic dziwnego tylko, że z godnie z umową transport miał być ok 16.00 i mniej więcej w tych godzinach miał być też rozładunek. ( dojedzie koparka z widłami)Także kierowca ma spokojnie 8 godzin odpoczynku pod bramą :( Link do komentarza
Draagon Napisano 27 września 2012 Udostępnij #796 Napisano 27 września 2012 Norma - akurat tachograf mu sie "wyzeruje" Link do komentarza
autorushd Napisano 27 września 2012 Autor Udostępnij #797 Napisano 27 września 2012 Był już taki agent który przez pomyłkę pojechał do Garwolina. Oczywiście potem wracał do mnie. A wystarczyłoby zadzwonić. A tak prawie 200km w plecy i 3h też :( Link do komentarza
acia Napisano 27 września 2012 Udostępnij #798 Napisano 27 września 2012 Cudnie Twój domek rośnie, aż miło popatrzeć Link do komentarza
autorushd Napisano 27 września 2012 Autor Udostępnij #799 Napisano 27 września 2012 Ale jestem wykończony uff Link do komentarza
adam_mk Napisano 27 września 2012 Udostępnij #800 Napisano 27 września 2012 Z ostatniego zdjęcia można wnioskować, ze szykujesz się do twardej obrony...(bo poziom wody w okolicznych rzekach niski jak nigdy!)Przed kim?Adam M. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się