Draagon Napisano 17 marca 2016 Autor Udostępnij #851 Napisano 17 marca 2016 (edytowany) Ewidentnie nie mam szczęścia do wykończeniówki.Zakupiłem kolekcję płytek RIO RE z CERAMIKA DADO co ważne 2 gatunek - miały być jakies przebarwienia etc. Jak to w drugim gatunku... a dostałem... gruz - no prawie gruz ale płytki na podłogę się nie nadają..Oto co zobaczyłem po zdjęciu kartonów..Następny karton..Na pytanie sprzedawcy z firmy CER-KARO w Piotrkowie Trybunalskim dostałem odpowiedź, że zapyta się producenta co z tym fantem zrobić.I oto odpowiedź tu cytat: Cytat Płytki w II gatunku mogą mieć UWAGA! do 1 centymetra wyszczerbień... Dodam, że część płytek była w ogóle popękana...Więc ja się kurna pytam - bo podobno nie ma już polskich norm ustalających co jest a co nie jest"gatunkiem" co z tym fantem mam zrobić ? Płytki były zapakowane w kartony, które nie miały żadnych uszkodzeń, a dopiero po rozpakowaniu się okazało co to jest za szajs.Jest szansa na reklamację z powodu niezgodności towaru ? Edytowano 17 marca 2016 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
ewamariusz Napisano 20 marca 2016 Udostępnij #852 Napisano 20 marca 2016 Witam. Reklamuj i nie odpuszczaj "dziadom", że tak delikatnie napiszę Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 marca 2016 Udostępnij #853 Napisano 20 marca 2016 Cytat Ewidentnie nie mam szczęścia do wykończeniówki.Zakupiłem kolekcję płytek RIO RE z CERAMIKA DADO co ważne 2 gatunek - miały być jakies przebarwienia etc. Jak to w drugim gatunku... a dostałem... gruz - no prawie gruz ale płytki na podłogę się nie nadają..Na pytanie sprzedawcy z firmy CER-KARO w Piotrkowie Trybunalskim dostałem odpowiedź, że zapyta się producenta co z tym fantem zrobić.I oto odpowiedź tu cytat: Cytat Płytki w II gatunku mogą mieć UWAGA! do 1 centymetra wyszczerbień... Dodam, że część płytek była w ogóle popękana...Więc ja się kurna pytam - bo podobno nie ma już polskich norm ustalających co jest a co nie jest"gatunkiem" co z tym fantem mam zrobić ? Płytki były zapakowane w kartony, które nie miały żadnych uszkodzeń, a dopiero po rozpakowaniu się okazało co to jest za szajs.Jest szansa na reklamację z powodu niezgodności towaru ? Płytki II gatunki na pewno nie mają wyszczerbień ani spękań. Popękane mogą być bo to normalne, zdarza się takie coś w każdym gatunku.Kupowałem kilka partii II gatunki i co mogę powiedzieć to mogą nie trzymać wymiarów ale nie wyszczerbienia.Ten sprzedawca chyba pomieniał się głowami, że tak Ci odpisał.Jest jeszcze taka instytucja jak Rzecznik Praw Konsumenta, polecam udać się do niego z ta sprawą. Link do komentarza
Draagon Napisano 28 marca 2016 Autor Udostępnij #854 Napisano 28 marca 2016 (edytowany) Dzięki za rady - 2 gat ma do 5% uszkodzeń w paczce..A że czas wolny od robót - to zrobiłem projekt ubikacji.żona zadecydowała - płytki będą grespania arte.Zastanawiam się czy zrobić oświetlenie boczne lustra czy górne.Bardziej przemawia do Mnie boczne - ale "psuje" wzór płytek, więc jeszcze sobie zrobię z górnym oświetleniem lustraNa razie przedstawiam o taki projekt ubikacji. Oświetlenie ciepłe do 3500K. ( Podobno sprzyja relaksowi..;) )Zimne - za zimne - a pośpiech nie wskazany Edytowano 28 marca 2016 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Draagon Napisano 10 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #855 Napisano 10 kwietnia 2016 Jako że wiosenne "ocieplenie" nastało zamiast w piecu postanowiłem podpalić kuchnię..A jak się pali, dzieciaki głodne to tak na szybko z dip-em Podpłomyki - 1 jajko, trochę ciepłej wody, szczypta soli i cukru, mąka - zagnieść rozwałkować na cienko wrzucać na 2-3 minuty na "kuchnię" Na DIPa przepisu nie mam - żona zrobiła :P 2 Link do komentarza
Draagon Napisano 10 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #856 Napisano 10 kwietnia 2016 No to jadziem dalej - nauczyłem się kłaść legary na podłodze.Robota jeszcze nie skończona a "bazę" córka z kolegami sobie zrobiła Deski będą olejowane olejem jasnym z Aldi-egojak ktoś go używał to proszę o opinięA tak baza wyglądała o dziwo u wagę mą zwróciło że cicho sie zrobiło a to podejrzane.. Link do komentarza
Baszka Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij #857 Napisano 10 kwietnia 2016 Cytat Podpłomyki - 1 jajko, trochę ciepłej wody, szczypta soli i cukru, mąka - zagnieść rozwałkować na cienko wrzucać na 2-3 minuty na "kuchnię" I co kusisz, co kusisz, jak kuchni nie mam i mieć nie będę. Chyba, że to się nadaje do upieczenia na patelni z grubym dnem.Podpłomyki w bazie... .Bardzo podoba mi się łazienka. O ile dobrze widzę, tu umywalka jest w takiej wnęce. Z tego względu nie wiem, czy nie wolałabym dać oświetlenia nad lustro, że boczne jakby "zawęzi" perspektywę. Link do komentarza
Draagon Napisano 4 maja 2016 Autor Udostępnij #858 Napisano 4 maja 2016 No i ubikacja skończona. Wyszło nawet fajnie. Fotki zapodam jutro. Link do komentarza
Draagon Napisano 23 maja 2016 Autor Udostępnij #860 Napisano 23 maja 2016 Dawno nie gościłem, ale po prostu brak czasu by wszystko ogarnąć...Z opóżnieniem.. ale daję fotki W-C z płytek grespania arte.A to powód opóźnień.. Stawiam koziarnię dla kóz Po to by mieć takie wieczory Nad "koniakiem pędzonym nocą" popracuję po budowie 3 Link do komentarza
solange63 Napisano 23 maja 2016 Udostępnij #861 Napisano 23 maja 2016 Dragonku kochany, napisz mi jeśli możesz, ile kosztuje utrzymanie kóz? Ja chciałam mieć, ale wszyscy się w głowę pukali jak słyszeli ten pomysł. Link do komentarza
Draagon Napisano 23 maja 2016 Autor Udostępnij #862 Napisano 23 maja 2016 Zimą dałem 60 kostek siana - 180 złObsianie pola - 100 zł z siewem i orką8 worków owsa z jęczmieniem - nie pamiętam - jakieś 60-70 zł+ obierki jabłek, marchwi i ziemniaków ( koniecznie bez kiełków ! ) - za darmo od znajomych - tak samo suchy chleb.Nie wolno dawać żyta!Plus - "bobki" darmowe - na ogród w sam raz... hmmm jaki ogród ?!?Kozy wszystko wcięły... - jak chcesz mieć kozy to koniecznie trzeba palikować - bo zeżrą wszystkoZ infrastrukturypaliki - 4 zł/ sztukasznur - 2 zł/mbpastuch elektryczny ( minimum 6 juli ) + 500 mb linki - ok 550 złpręty zbrojeniowe 12 ( zostało z budowy ) - 30 sztuk po 2 metryizolatory na pręty - 80 złNajdroższe to ogrodzenie - przez siatkę leśną przełażą.. ( dlatego dobry pastuch elektryczny )Co do pastwiska to przyjęte jest, że 10 kóz na 1 ha ziemi.. 1 Link do komentarza
animus Napisano 23 maja 2016 Udostępnij #863 Napisano 23 maja 2016 Cytat Nad "koniakiem pędzonym nocą" popracuję po budowie Fajne te kózki ,a kto umie doić ? Link do komentarza
PeZet Napisano 23 maja 2016 Udostępnij #864 Napisano 23 maja 2016 Woooooow! Draagon, jesteś mistrz. Noe Master. Link do komentarza
Draagon Napisano 23 maja 2016 Autor Udostępnij #865 Napisano 23 maja 2016 Cytat Woooooow! Draagon, jesteś mistrz. Noe Master. Noe ten biblijny czy Matrix-owy ? Bo czasami mam wrażenie że pogiętą mam wyobraźnię Solange jeszcze o słomie zapomniałem - chyba 80 zł za 2 bele.. ale ciężko dostać bo susza w ubiegłym roku i w tym też się zapowiada:)Co do dojenia - to jako prawdziwa kapitalistka - zdaja do końca mła żonka. Ja jako ideowiec i perwers zdajam tylko te z największymi cycuchami ( paluchy jednak zbyt grubiańskie są )A i jeszcze dodam, że mam 2 podrzutki - beagla z córeczką..Oczywiście kolejne kochane zwierzątka w przypadku mojej córki Link do komentarza
Baszka Napisano 23 maja 2016 Udostępnij #866 Napisano 23 maja 2016 Cytat A to powód opóźnień.. Nastrojowy ten powód. Coś jak "Śniadanie na trawie", tyle że kozie . Link do komentarza
PeZet Napisano 24 maja 2016 Udostępnij #867 Napisano 24 maja 2016 Cytat Noe ten biblijny czy Matrix-owy ? To ten sam, tylko w czasach biblijnych nie mieli kamery i porządnych scenarzystów. Link do komentarza
Draagon Napisano 24 maja 2016 Autor Udostępnij #868 Napisano 24 maja 2016 (edytowany) A no to chyba że tak Swoją drogą - z czego zrobić ogrodzenie drewniane ? Modrzew, dąb jesion ? Wbijać w ziemię czy na kotwach ?Ma być tani i niezawodnie -jak na kotwach - to jaką spawarkę polecacie ? Magnum czy besterkę tak do 1500 zł.. na roboty domowe typu zespawanie kotwy. Edytowano 24 maja 2016 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 24 maja 2016 Udostępnij #869 Napisano 24 maja 2016 (edytowany) Cytat A no to chyba że tak Swoją drogą - z czego zrobić ogrodzenie drewniane ? Modrzew, dąb jesion ? Wbijać w ziemię czy na kotwach ?Ma być tani i niezawodnie -jak na kotwach - to jaką spawarkę polecacie ? Magnum czy besterkę tak do 1500 zł.. na roboty domowe typu zespawanie kotwy. Ja używam takiej, polecam. KEMPPI MINARC 150 Edytowano 24 maja 2016 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Draagon Napisano 10 lipca 2016 Autor Udostępnij #870 Napisano 10 lipca 2016 (edytowany) Mam problem... nie ogarniam tematu. - potrzebna pomoc rozrywkowych ludzi pod napięciem najlepiej elektryków lub obeznanych z skrzynkami prądowymi..Zamontowany mam automat czasowy ORNO OR-PRE-414Przed nim mam bezpiecznik Legrand B16 30mAI tak: zaporogramowałem włączanie/ wyłączanie..Programator włącza pompkę obiegową i grzałkę bojlera 3kW.. się wszytko włącza... i po ok 2 sekundach się wyłącza.. tzn programator się świeci na czerwono - że działa, bezpiecznik nie wywalaa prądu w gniazdku nie ma..Jak wyłączę bezpiecznik - gaśnie programator / włączam bezpiecznik - programator się załącza - załącza się pompka i po 2 sekundach gaśnie.Jak wyłączę/włącze programator przyciskiem "manual" - to samo jak wyżej..Odłączyłem grzałkę 3kW - ale na samej pompce obiegowej to samo się dzieje.. a to raptem z 50Wat ma ?Dla mnie to wygląda że się coś "grzeje" - ale dlaczego bezpiecznik w takim razie nie wywala ?Wcisnąłem test bezpiecznika - wywaliło bez problemu..A chyba dałem ciała.. wg instrukcji.. max 2000 Wat obciążenia - a grzałka ma 3000 Wat - tylko dlaczego bezpiecznik nie wywalił ?Instrukcja inaczej max 2000W a strona producenta inaczej..zasilanie: 230V AC/50Hzmoc: 3680W/16Atryb: 12 lub 24 godzinnyminimalne ustawienie czasu pracy: 1 minutadokładność pomiarowa: 1 minuta na miesiącstopień ochrony: IP20temperatura pracy: -10°C ~+50°Cwymiary: 33 x 82 x 66 mm (szer./wys./gł.) Edytowano 10 lipca 2016 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 10 lipca 2016 Udostępnij #871 Napisano 10 lipca 2016 Cytat Zamontowany mam automat czasowy ORNO OR-PRE-414Przed nim mam bezpiecznik Legrand B16 30mA Po pierwsze, bezpieczniki nie wywalają. Poczytaj tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2979092Po drugie, kto Ci to dobierał i tak ustawiał? Ale by się wypowiedzieć na temat, musiałbym wiedzieć coś więcej o Twojej instalacji. Tym niemniej ten szanowny Legrand zupełnie nie pasuje do tematu, z fotografii wynika, ze może to być 2 w jednym, czyli nadmiarowo - prądowy zblokowany z różnicówką. Kiepska mieszanka, o cieniutkich parametrach. Jesli zatem pompka lub bojler mają jakąś upływność, to pracować to nie będzie. Potrzebujesz elektryka na miejscu i pomiar rezystancji izolacji sprzętu, oraz tego obwodu, a może i sasiednich, zależy jak masz to wszystko pospinane.Aaaaa... poczytałem dalej. Te 16 A Legranda to pewnie obciążalność styków, a nie zabezpieczenie nadmiarowe. To wszystko jest do bani! Potrzebujesz kumatego elektryka na miejscu! Link do komentarza
Draagon Napisano 10 lipca 2016 Autor Udostępnij #872 Napisano 10 lipca 2016 Ale to był kumaty elektryk.. z wszystkim uprawnieniami, na co dzień w Spółdzielni mieszkaniowej pracuje w dodatku polecany z listy PGE :/To jak ja mam inaczej poznać "kumatego" ?Co byś polecał w takim razie ? Link do komentarza
retrofood Napisano 10 lipca 2016 Udostępnij #873 Napisano 10 lipca 2016 Miernik, miernik i jeszcze raz miernik. Ten Legrand to chyba różnicówka. Ona nie reaguje na przeciążenia do 500%, reaguje natomiast na prąd różnicowy w zakresie 15 - 30 mA. Czyli prawdopodobnie masz gdzieś nadmierną upływność i trzeba ją zlokalizować. Być może to pompka, ale nie na pewno.5% Link do komentarza
Draagon Napisano 10 lipca 2016 Autor Udostępnij #874 Napisano 10 lipca 2016 Heh - jak ja mam to pospinane - a diabli wiedzą - jedna z niewielu rzeczy jakich się u siebie nie podjąłem - mieszanina kabli i tyleJa elektrykowi pokazałem tylko który kabel ma być pod automat i co ma obsługiwać - jest 1 kabel na podwójne gniazdko - dla pompki obiegowej i bojlera właśnie - innych rozgałęzień czy źródeł zasilania nie ma w tym układzieWięc jak dobrze kumam to - Zasilanie główne - ochronnik przeciwprzepięciowy B+C - bezpiecznik legrand - automat - gniazdko - jak to idzie po szynach - to już nie wiemJak pomoże to mogę zdjęcie skrzynki zrobić.. ale obudowy za skarby świata nie zdejmę Link do komentarza
animus Napisano 11 lipca 2016 Udostępnij #875 Napisano 11 lipca 2016 Cytat Mam problem... nie ogarniam tematu. - potrzebna pomoc rozrywkowych ludzi pod napięciem najlepiej elektryków lub obeznanych z skrzynkami prądowymi..Programator włącza pompkę obiegową i grzałkę bojlera 3kW.. się wszytko włącza... i po ok 2 sekundach się wyłącza.. tzn programator się świeci na czerwono - że działa, bezpiecznik nie wywalaa prądu w gniazdku nie ma.. A dobrze go podłączyłeś ? Link do komentarza
Draagon Napisano 22 lipca 2016 Autor Udostępnij #876 Napisano 22 lipca 2016 (edytowany) Cytat A dobrze go podłączyłeś ? Ja nie podłączałem niczego w skrzynce.. ale dzięki za schemat - wezwę go jeszcze raz - niech się chłop schematów naogląda Edytowano 22 lipca 2016 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Draagon Napisano 7 sierpnia 2016 Autor Udostępnij #877 Napisano 7 sierpnia 2016 No i w końcu dorobiłem się kabiny prysznicowej jeszcze bez drzwi, ale z podświetleniem - a dla dociekliwych to płytki położone z serii Ceramika Kolor, Katla Beż, a podłoga.. a nie pamiętam ale sama kostka antypoślizgowa 420 zł, płus odpływ prysznicowy... - brodzik by wyszedł duużo taniej - ale podobno się rysuje..PS:Płytki są prosto położone - ale aparat dał efekt "rybiego oka". Link do komentarza
Draagon Napisano 7 sierpnia 2016 Autor Udostępnij #878 Napisano 7 sierpnia 2016 U kurna to ja te płytki po 37 złotych płaciłem - a teraz widzę, że najtaniej 44 zł.. - czyli jak kupować płytki to w lutym Link do komentarza
ewamariusz Napisano 15 sierpnia 2016 Udostępnij #879 Napisano 15 sierpnia 2016 Witam. Postępy, postępy i jeszcze raz postępy. Gratuluję fajnego prysznica. Pozdrawiam Link do komentarza
Draagon Napisano 11 września 2016 Autor Udostępnij #880 Napisano 11 września 2016 (edytowany) Wrzesięń i po urlopie.A na urlopie - "Czas na Wnętrze" - Winter is coming więc czas na piec - do października powinienem się wyrobić.Piec z siedziskiem wymurowany z cegły szamotowej, zaizolowany cegłą pełną i obudowany cegłą klinkierową.. o jak ja uwielbiam cegły... i ten burdel świeżo po robocie Według wyliczeń akumulacji po wygaśnięciu paleniska powinien oddawać ciepło około 5 godzin jeszcze.A siedzisko wyłożę płytkami ( tymi wyszczerbionymi ) Edytowano 11 września 2016 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Buster Napisano 11 września 2016 Udostępnij #881 Napisano 11 września 2016 Cytat Wrzesięń i po urlopie.A na urlopie - "Czas na Wnętrze" - Winter is coming więc czas na piec - do października powinienem się wyrobić.Piec z siedziskiem wymurowany z cegły szamotowej, zaizolowany cegłą pełną i obudowany cegłą klinkierową.. o jak ja uwielbiam cegły... i ten burdel świeżo po robocie Według wyliczeń akumulacji po wygaśnięciu paleniska powinien oddawać ciepło około 5 godzin jeszcze.A siedzisko wyłożę płytkami ( tymi wyszczerbionymi ) Może trochę przesadzę bo widzę że wiesz co robisz.Robiłem nieco podobny piec przed laty w swoim warsztacie,głównie po to żeby grzał i żeby można było sobie posiedzieć na ciepłej "lepce" Przewód dymowy od paleniska szedł w poziomie z 1.5 m.Ale dałem za cienką warstwę cegieł nad nim.Przez co bardzo szybko nagrzewały się i nie szło wysiedzieć.A po pierwszym po wymurowaniu rozpaleniu ,ponieważ było późno poszedłem spać zostawiając na owej lepce 2 kartony i kilka listew.Rano wszystko to było spalone.Sufit był osmalony,cud że budynki nie spaliły się. 1 Link do komentarza
Draagon Napisano 11 września 2016 Autor Udostępnij #882 Napisano 11 września 2016 Cytat Może trochę przesadzę bo widzę że wiesz co robisz.Robiłem nieco podobny piec przed laty w swoim warsztacie,głównie po to żeby grzał i żeby można było sobie posiedzieć na ciepłej "lepce" Przewód dymowy od paleniska szedł w poziomie z 1.5 m.Ale dałem za cienką warstwę cegieł nad nim.Przez co bardzo szybko nagrzewały się i nie szło wysiedzieć.A po pierwszym po wymurowaniu rozpaleniu ,ponieważ było późno poszedłem spać zostawiając na owej lepce 2 kartony i kilka listew.Rano wszystko to było spalone.Sufit był osmalony,cud że budynki nie spaliły się. Faktycznie masz rację. Dołożę jeszcze 1 warstwę cegieł - 6,5cm to się daje na podłogówkę zasilaną 60'C a nie 250'C..Czy Też miałeś u siebie 2 warstwy cegieł a mimo to było za gorąco ?A tak oprócz tego zostało mi parę skrawek desek - więc budę dla kajtka skleciłem Za podstawę posłużyła paleta EUR.Pomalowana moim nieulubionym Vidaronem V04 - ale tylko Vidaron mieli na składzie :/ Link do komentarza
Buster Napisano 11 września 2016 Udostępnij #883 Napisano 11 września 2016 Cytat Faktycznie masz rację. Dołożę jeszcze 1 warstwę cegieł - 6,5cm to się daje na podłogówkę zasilaną 60'C a nie 250'C..Czy Też miałeś u siebie 2 warstwy cegieł a mimo to było za gorąco ? To było dawno,nie pamiętam ale wydaje mi się że 2 warstwy cegieł to minimum.Jednak przypominając sobie jak to było gorące,dosłownie parzące w tyłek niedługo po rozpaleniu to może i więcej.Mógłby wypowiedzieć się znawca w tym temacie,nie żeby zdradzał swoje tajemnice ale napisał ile dać tych cegieł.Jeszcze 6-8 lat temu spytałbym kogo trzeba i miałbyś pewność ale Tych ludzi już nie ma niestety.Dopisałem jeszcze:sam fakt że kartony i listwy zapaliły się to nawet gdy była jedna cegła to musiała być wysoka temperatura,przy dwóch też może być za wysoka.Ale to tylko moje gdybanie. Link do komentarza
Draagon Napisano 25 września 2016 Autor Udostępnij #884 Napisano 25 września 2016 Dodałem 1 warstwę cegieł według tego co Buster wspominał.I pierwsze rozpalenie gazetą na razie by sprawdzić cug - dlatego góra jeszcze nie zabudowana -jakby co to mogę poprawić przewody dymowe - ale powinno być ok. Powietrze doprowadzone plus uchylne drzwiczki - na rozpałkę idealnie Teraz tylko poczekać,, dołożyć zaprawę doczyścić, jak siedzisko ok to położę jeszcze płytki.Koszt podam materiałowo bo różne ceny więc zapał... a w tym 100 cegieł szamotowych, 100 cegieł klinkierowych dziurawki ( II gat. Jopka), 150 cegieł pełnych, cegły narożne Robena - prezent od ojca, 2 drzwiczki rewizyjne, 1 regulator ciągu, ruszt żeliwny do paleniska, drzwiczki żeliwne (żeliwo kupione na Allegro), 56 kg zaprawy szamotowej, worek cementu 425 na zaprawę + 6 gąbek do czyszczenia cegły i Etopiryna na ból głowy od pomyślunku Efekt - przyjemna poświata, nie mogę się doczekać pełnego rozpalenia Ja wiem że bajzel - ale jak widać dopiero co jeszcze świeżo wymurowana obudowa więc bez krzykania kobiety Link do komentarza
Baszka Napisano 25 września 2016 Udostępnij #885 Napisano 25 września 2016 Ten ogienek bomba, nastrojowy, też się nie mogę doczekać pełnego rozpalenia . Link do komentarza
Draagon Napisano 25 września 2016 Autor Udostępnij #886 Napisano 25 września 2016 Cytat Ten ogienek bomba, nastrojowy, też się nie mogę doczekać pełnego rozpalenia . Nastrojowo to będzie jak dołożę w końcu podłogi i ściany pomaluję - dam chyba jeszcze belkę drewnianą na te cegły - ale to tylko wtedy jak zobaczę jaki żar bije z dołu - wiadomo względy bezpieczeństwa ( patrz doświadczenie Bustera ) Link do komentarza
animus Napisano 25 września 2016 Udostępnij #887 Napisano 25 września 2016 (edytowany) Cytat Ja wiem że bajzel - ale jak widać dopiero co jeszcze świeżo wymurowana obudowa więc bez krzykania kobiety Ma nadzieję że przez miesiąc będziesz wypalał najpierw gazetami itd... aż załadujesz normalny wsad. Edytowano 25 września 2016 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Draagon Napisano 25 września 2016 Autor Udostępnij #888 Napisano 25 września 2016 Właśnie Animus powiedz mi coś więcej na temat wypalania - bo wiem że 3 tygodnie stopniowo wygrzewać ale jak ? Link do komentarza
animus Napisano 25 września 2016 Udostępnij #889 Napisano 25 września 2016 (edytowany) Cytat Właśnie Animus powiedz mi coś więcej na temat wypalania - bo wiem że 3 tygodnie stopniowo wygrzewać ale jak ? Suszyć, czyli palić delikatnie najpierw gazety, potem małe ilości drewna, czym dłużnej tym lepiej, jak popęka teraz to lewe powietrze zdestabilizuje prawidłową pracę,Po iluś tam latach tych mikro pęknięć będzie przybywać, że trzeba będzie przestawić, bo to co zakumuluje szybko zginie.A tu szkoda twojej pracy więc wysusz .Większe budowle to i 3 m=ce się suszy. Tu ze 3 tygodnie trzeba dać a nawet m-c.Suszysz nie zamykając drzwiczek bo wilgoć musi wyjść a wyjdzie tylko kominem. dniu 1-7 piec przepalamy papierami,kartonami 2-3 x dziennie przy otwartych drzwiczkach dolnychi uchylonym oknie- w dniu 7-14 piec przepalamy dwa razy dziennie wiązką drewna około 1,5kg nie zamykającdrzwiczek dolnych , przy uchylonym oknie- przez następne dni przepalamy drewnem trochę dokładając przy otwartychdrzwiczkach w celu prawidłowego suszenia i przy uchylonym oknie- w 25 dniu suszenie ? należy raz napalić do pełnego rozgrzania i nie zamykać drzwiczekcałkowicie; okno w pomieszczeniu ma być uchylone. Edytowano 25 września 2016 przez animus (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
Draagon Napisano 25 września 2016 Autor Udostępnij #890 Napisano 25 września 2016 Wielkie dzięki mistrzu animusie Link do komentarza
Draagon Napisano 8 października 2016 Autor Udostępnij #891 Napisano 8 października 2016 No i mam "problem" - córka po tym jak rozgrzałem piec nie chce schodzić z siedziska Chce tam spać, bawić się, bajki oglądać - najlepiej jakbym gdzieś jeszcze TV podłączył...A problem taki, że rozgrzewa się stopniowo - nie wiem jeszcze jak max temperaturę może siedzisko oddaćjak się siedzi to efekt jest od siedzenia na podłodze z podłogówką do gorącej kąpieli - nie parzy ale dłużej niż minutę posiedzieć się nie da - moim zdaniem 2 warstwy cegły nad przewodem dymowym siedziska to optymalna warstwa.Najważniejsze że wszystko działa jak należy - temperatura spalania bardzo fajna przynajmniej 500'C ( czysty szamot )Kanały dymowe pod siedziskiem zasysają płomienie, a co najważniejsze nawet jak wygaśnie to piec oddaje temperaturę przez około 8- 10 godzin gdzie 8 godzina to piec jest jeszcze gorący, a 10 daje przyjemne ciepło...A tu widać jak są zasysane płomienie z paleniskaW prawo do komina ( wystarczy leciutko uchylić ) - w lewo pod siedziskoInna kwestia że popękała zaprawa nad drzwiczkami przy obudowie kominka - ale tym się nie przejmuję - za świeżo wymurowana była i nie dałem czasu jej dojrzeć raptem 10 dni - poprawię zaprawą zmieszaną z klejem elastycznym do płytek.W każdym bądź razie jestem BARDZO zadowolony z uzyskanego efektuA i dodam jeszcze - na 5-6h palenia spalam około 4-5 szczap brzozy - średnica tak ze 20 cm na 30cm długie - spokojnie 2 wchodzą - to wystarczy by piec trzymał temperaturę do samego rana. No i plus rozpałka z desek - 4 deski gdzieś tak - tyle to ja spalałem przez 30 minut w piecu CO.I co ważne dla bezpieczeństwa - jak całkowicie zamknę drzwi to palenisko zassysa powietrze z z rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz i wtedy pali się bardzo ładnie i stabilnie ( nie ma zawirowań ) prawie jak zapałka płomieniami do góry A zamykam szczelnie jak się wszystko wypali by powietrze nie wystudzało nadmiernie pieca - zasysa tylko powietrze z zewnątrz - i być może dlatego trzyma te 8-10 godzin. Link do komentarza
PeZet Napisano 8 października 2016 Udostępnij #892 Napisano 8 października 2016 Zaraźliwa sprawa. Zacząłem myśleć czy by nie zrobić takiego pieca u siebie, kiedy skończy się żywot kominka. Draagon, jak myślisz: czy w takiej konstrukcji jak twoja da radę jakoś grzać wodę z obiegu CO? Wiesz, chodzi mi o to, żeby buforek ładować piecem takim. Jak ci się wydaje?Piękny masz ten piec i Szanowna Rezydentka też widać, że łatwo nie odda placu. Link do komentarza
Buster Napisano 8 października 2016 Udostępnij #893 Napisano 8 października 2016 Super sprawa Oj przydałby się u mnie,przydał Link do komentarza
janusz13 Napisano 8 października 2016 Udostępnij #894 Napisano 8 października 2016 Cytat Zaraźliwa sprawa. Zacząłem myśleć czy by nie zrobić takiego pieca u siebie, kiedy skończy się żywot kominka. Draagon, jak myślisz: czy w takiej konstrukcji jak twoja da radę jakoś grzać wodę z obiegu CO? Wiesz, chodzi mi o to, żeby buforek ładować piecem takim. Jak ci się wydaje?Piękny masz ten piec i Szanowna Rezydentka też widać, że łatwo nie odda placu. Da radę zajrzyj na stronę https://www.google.pl/search?q=podkowa+do+p...KHcC9CLgQsAQIGw 1 Link do komentarza
Draagon Napisano 8 października 2016 Autor Udostępnij #895 Napisano 8 października 2016 Cytat Zaraźliwa sprawa. Zacząłem myśleć czy by nie zrobić takiego pieca u siebie, kiedy skończy się żywot kominka. Draagon, jak myślisz: czy w takiej konstrukcji jak twoja da radę jakoś grzać wodę z obiegu CO? Wiesz, chodzi mi o to, żeby buforek ładować piecem takim. Jak ci się wydaje?Piękny masz ten piec i Szanowna Rezydentka też widać, że łatwo nie odda placu. Pezet powiem ci szczerze, że nie wiem. Budowa pieca z samego szamotu właściwie jest prosta. Tu się ma palić a tamtędy ma uchodzić... Rozszerzalność temperatur w materiale właściwie znana. Jak wepniesz do tego inny czynnik jak np stal to już robi się ciekawiej...Jak ja bym nad tym myślał to zamiast rusztu paleniska puściłbym jakieś porządne grube rurki - raz, że nie narażone by były na duże wahania temperatury ( osmalanie płomieniami ) dwa nie odbierały by tak ciepła czy nawet skraplanie ( nie wiem czy by w piecu występowało ! czy w ogóle występuje... ) ich by było takie że ewentualnie kapałoby do paleniska.. a przejście przez palenisko uszczelniłbym "wewnątrz" zaprawą elastyczną do płytek a od paleniska zaprawą szamotową.Inna kwestia - jak podgrzewanie wody odbierałoby "ciepło" z pieca - w chwili obecnej sam widzisz jakie mam "spalanie"/1hA tak to możesz sobie faktycznie zrobić kotłownię w salonie bo co rusz będziesz zmuszony dokładać...To tak na szybko nie za bardzo przemyślane no i dzięki za słowa uznania. Link do komentarza
Baszka Napisano 8 października 2016 Udostępnij #896 Napisano 8 października 2016 Draagonku, jesteś artystą. Piękny, cudny i nie wiem, co jeszcze. A na dodatek może być czynnikiem wspomagającymniełatwy proces wychowawczy: jak nie będziesz grzeczna, nie będzie dziś siedzenia na piecu .Nie dziwota, że się PeZet zaraził. Link do komentarza
janusz13 Napisano 8 października 2016 Udostępnij #897 Napisano 8 października 2016 Cytat Pezet powiem ci szczerze, że nie wiem. Budowa pieca z samego szamotu właściwie jest prosta. Tu się ma palić a tamtędy ma uchodzić... Rozszerzalność temperatur w materiale właściwie znana. Jak wepniesz do tego inny czynnik jak np stal to już robi się ciekawiej...Jak ja bym nad tym myślał to zamiast rusztu paleniska puściłbym jakieś porządne grube rurki - raz, że nie narażone by były na duże wahania temperatury ( osmalanie płomieniami ) dwa nie odbierały by tak ciepła czy nawet skraplanie ( nie wiem czy by w piecu występowało ! czy w ogóle występuje... ) ich by było takie że ewentualnie kapałoby do paleniska.. a przejście przez palenisko uszczelniłbym "wewnątrz" zaprawą elastyczną do płytek a od paleniska zaprawą szamotową.Inna kwestia - jak podgrzewanie wody odbierałoby "ciepło" z pieca - w chwili obecnej sam widzisz jakie mam "spalanie"/1hA tak to możesz sobie faktycznie zrobić kotłownię w salonie bo co rusz będziesz zmuszony dokładać...To tak na szybko nie za bardzo przemyślane no i dzięki za słowa uznania. Zapewniam Cię że takie rozwiązanie by piec kaflowy jednocześnie służył za piec do centralnego ogrzewania jest znane od dawna. Moi dziadkowie na małej wielkopolskiej wsi mieli coś takiego już w latach 70 . Na szybko znalazłem taki filmik z podobnym rozwiązaniem. https://www.youtube.com/watch?v=Xxd6N1897wU Link do komentarza
retrofood Napisano 8 października 2016 Udostępnij #898 Napisano 8 października 2016 Cytat Zapewniam Cię że takie rozwiązanie by piec kaflowy jednocześnie służył za piec do centralnego ogrzewania jest znane od dawna. Moi dziadkowie na małej wielkopolskiej wsi mieli coś takiego już w latach 70 . Na szybko znalazłem taki filmik z podobnym rozwiązaniem. https://www.youtube.com/watch?v=Xxd6N1897wU Sam to miałem, w piecu kuchennym w dodatku. Rozwiązanie jest proste i znane od wielu lat, a nazywa się podkowa. Podkowa do pieca Link do komentarza
Draagon Napisano 8 października 2016 Autor Udostępnij #899 Napisano 8 października 2016 (edytowany) No i widzisz Pezet po co wynajdywać koło - wystarczy youtube A tak poza tym znalazłem też na youtube taki sam piec tzn piecokuchnię jak u Mnie - tzn rozwiązanie - tylko ja mam płyty żeliwne a tu jest chyba szyba żaroodporna Cytat Super sprawa Oj przydałby się u mnie,przydał Buster to Ty już nie masz tego pieca ? Bo ja Tobie właściwie zawdzięczam to, że mogłem poprawić grubość siedziska.Kurde okazuje się ,że mam 3 źródła ciepła - piec CO, piecokuchnię i kominek z siedziskiem (właściwie to nie wiem jak to nazywać ) Edytowano 8 października 2016 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 8 października 2016 Udostępnij #900 Napisano 8 października 2016 Cytat A zamykam szczelnie jak się wszystko wypali by powietrze nie wystudzało nadmiernie pieca - zasysa tylko powietrze z zewnątrz - i być może dlatego trzyma te 8-10 godzin. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5990333185 Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się