elutek Napisano 10 stycznia 2014 #301 Napisano 10 stycznia 2014 Cytat prawda. zakopywano go pod ziemią i sobie czekał na wielki dzień Rozwiń zakopałaś?
solange63 Napisano 10 stycznia 2014 #302 Napisano 10 stycznia 2014 Cytat zakopałaś? Rozwiń wiesz, jakoś nie przyszło mi to do głowy. myślę, że 5 tygodni leżakowania to wystarczający czas
katarzyna_k Napisano 20 stycznia 2014 #303 Napisano 20 stycznia 2014 Cytat jaki miałaś przepis?piernik staropolski trzeba upiec kilka tygodni przed świętami, zawinąć szczelnie w folię spożywczą (można przełożyć konfiturą) i dać mu odpocząć. z czasem piernik zmięknie. Rozwiń Przepis wzięłam z opakowania przyprawy do piernika. Może coś zrobiłam nie tak? Może za długo go piekłam?
solange63 Napisano 20 stycznia 2014 #304 Napisano 20 stycznia 2014 Cytat Przepis wzięłam z opakowania przyprawy do piernika. Może coś zrobiłam nie tak? Może za długo go piekłam? Rozwiń czy byl to przepis na piernik "lezakujacy", taki na ktory ciasto trzeba zarobic i odstawic na jakis czas?kiedy upieklas piernik i kiedy byl konsumowany?jesli masz nadal ten przepis, to przeklej go tutaj, bedzie latwiej cos napisac.
katarzyna_k Napisano 20 stycznia 2014 #305 Napisano 20 stycznia 2014 Cytat czy byl to przepis na piernik "lezakujacy", taki na ktory ciasto trzeba zarobic i odstawic na jakis czas?kiedy upieklas piernik i kiedy byl konsumowany?jesli masz nadal ten przepis, to przeklej go tutaj, bedzie latwiej cos napisac. Rozwiń Chyba na leżakujący, a ja upiekłam go po kilku godzinach. Niestety nie mam przepisu, bo go oczywiście wyrzuciłam, zaraz po zrobieniu
solange63 Napisano 1 lutego 2014 #306 Napisano 1 lutego 2014 Zrobilam tort dla mojej Miski z okazji 3 urodzin. Mistrzynia w dekorowaniu nie jestem, ale za to smak jest super blaty czekoladowe, przelozone czekowisnia, krem z bitej smietany, mascarpone i nasionami wanilii.
solange63 Napisano 6 lutego 2014 #308 Napisano 6 lutego 2014 fajne i łatwe. może wykorzystam na urodziny Aleksa
solange63 Napisano 22 lutego 2014 #309 Napisano 22 lutego 2014 Cytat fajne i łatwe. może wykorzystam na urodziny Aleksa Rozwiń no i nie wykorzystałam i bardzo żałuję choć temat to "popisowe wypieki" pozwolę sobie zamieścić absolutnie NIEpopisowy wypiek. Przestrzegam przed robieniem masy cukrowej z pianek marshmallows. koszmar, koszmar, koszmar! zalepiłam sobie pół kuchni, a ręce będą mnie jeszcze długo bolały. wyrabiałam to cholerstwo 3 godziny, a i tak lepiło się niemiłosiernie...efekt tragiczny, mówi się trudno mam nadzieję, że synek wybaczy mi kiedyś okropny tort na 1 urodziny
Gość gawel Napisano 22 lutego 2014 #310 Napisano 22 lutego 2014 Nie jest tak źle, mnie sie podoba fajny a o jakim smaku?
solange63 Napisano 22 lutego 2014 #311 Napisano 22 lutego 2014 krem jest budyniowy, na soku ananasowym z wgniecionymi bananami i kiwi. do tego jedna warstwe kremu przelozylam czasteczkami pomaranczy, a druga bananem.
Irbis Strzecharstwo Napisano 23 lutego 2014 #312 Napisano 23 lutego 2014 Hmm... siedzę sobie w głuszy, ale powspominać mogę Tort z masy marcepanowej - od razu zastrzegę, że ja go degustowałem tylko (czy tylko - wykonanie mojej Hani
kalina3 Napisano 6 maja 2014 #313 Napisano 6 maja 2014 Wygląda bardzo, bardzo profesjonalnie. Tym bardziej zazdroszczę, że u mnie dekoracja nie jest najmocniejszą stroną.
Irbis Strzecharstwo Napisano 6 maja 2014 #314 Napisano 6 maja 2014 Nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności dekoratorskich (no, może odrobinę przy wykonywaniu tych zawijasów z lukru...) Dolna obwódka to wyciskany plastikową "sztancą" o kształcie muszelki wzorek, płatki śniegu i kwiatki to foremki i kolorek dodany do masy, boki to wgniecenia noża plus jadalne koraliki. Pomysł i detale w sporej części zaczerpnięte z demonstracji na targach konsumpcyjnych Ambiente we Frankfurcie nad Menem
demo Napisano 20 maja 2014 #315 Napisano 20 maja 2014 Cytat Tort z masy marcepanowej - od razu zastrzegę, że ja go degustowałem tylko (czy tylko - wykonanie mojej Hani Rozwiń To wygląda jak niejadalna, plastikowa dekoracja.
Irbis Strzecharstwo Napisano 20 maja 2014 #316 Napisano 20 maja 2014 Cytat To wygląda jak niejadalna, plastikowa dekoracja. Rozwiń Podobnie jak twoja maska Choć w przeciwieństwie do niej był pyszny.
solange63 Napisano 20 maja 2014 #317 Napisano 20 maja 2014 Cytat To wygląda jak niejadalna, plastikowa dekoracja. Rozwiń bo troche jest. to znaczy im "sztywniejsza" i ladniejsza dekoracja, tym bardziej slodka. ostatnio testowalam kilka mas i wszystkie byly okrutnie przecukrzone. Na tych srebrnych koralikach mozna sobie zeby polamac. Nie ma to jak bita smietana, na pewno nie tak efektowna, ale o niebo lepsza
demo Napisano 20 maja 2014 #318 Napisano 20 maja 2014 Cytat Podobnie jak twoja maska Rozwiń Ale wymyślił porównanie. Maska wenecka to maska wiadomo nie do jedzenia, a to niby żarcie a wygląda jakoś sztucznie.
Irbis Strzecharstwo Napisano 20 maja 2014 #319 Napisano 20 maja 2014 Cytat Maska wenecka to maska wiadomo nie do jedzenia, a to niby żarcie a wygląda jakoś sztucznie. Rozwiń Hmm - mówisz, że to maska wenecka? Wygląda jak jakaś tania podróbka...A to co pokazałem na zdjęciu... jednym może smakować, innym nie (jeśli nie gustują w marcepanach), ale nie da się ukryć że jest wykwintnym wyrobem cukierniczym
gajka Napisano 27 czerwca 2014 #320 Napisano 27 czerwca 2014 Ja na dziś mam ambitny plan upieczenia tortu bezowego na urodziny szagra Trzymajcie kciuki!
Afrodytaa Napisano 11 lipca 2014 #321 Napisano 11 lipca 2014 Cytat Na tych srebrnych koralikach mozna sobie zeby polamac. Rozwiń Bo należy je traktować jak landrynki.Dłuuuuugo w ustach trzymać to zmiękną. "Na sucho" tragedia, chyba, że ktoś połknie jak tabletkę
solange63 Napisano 12 lipca 2014 #322 Napisano 12 lipca 2014 (edytowany) Cytat Bo należy je traktować jak landrynki.Dłuuuuugo w ustach trzymać to zmiękną. "Na sucho" tragedia, chyba, że ktoś połknie jak tabletkę Rozwiń po co mam trzymać w ustach coś, co mi nie smakuje? Edytowano 12 lipca 2014 przez solange63 (zobacz historię edycji)
elutek Napisano 26 lipca 2014 #324 Napisano 26 lipca 2014 Cytat na czasie: bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze "udające się" ciasto z owocamiskładniki:4 jajaszklanka cukru (może być 3/4 szklanki + cukier wanilinowy)0,5 szklanki oleju1,5 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniakilka kropli aromatu do ciastajaja zmiksować z cukrem, dodać olej, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i aromat, zmiksowaćwyłożyć do formy, na górę dowolne owoce i piec ok. 50 minut w 175st. Rozwiń wersja ze śliwkami, jeszcze ciepła no i dzieło mojej córy - jestem naprawdę zaskoczona, bo ciasta to /delikatnie mówiąc / nie jej specjalność,a wyszło pyszne, kruchutkie, z masą budyniową , malinami i chrupiącą kruszonką na wierzchu, mniam /przepisu nie posiadam, córa wyjechała, ale jak ktoś będzie zainteresowany to się dowiem/
Gość gawel Napisano 26 lipca 2014 #325 Napisano 26 lipca 2014 No faktycznie mniam wygląda jak ciasto styropian Wachowiczowej.
solange63 Napisano 26 lipca 2014 #326 Napisano 26 lipca 2014 Cytat no i dzieło mojej córy - jestem naprawdę zaskoczona, bo ciasta to /delikatnie mówiąc / nie jej specjalność,a wyszło pyszne, kruchutkie, z masą budyniową , malinami i chrupiącą kruszonką na wierzchu, mniam /przepisu nie posiadam, córa wyjechała, ale jak ktoś będzie zainteresowany to się dowiem/ Rozwiń mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to to http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-...udyniowa-pianka
Gość gawel Napisano 26 lipca 2014 #327 Napisano 26 lipca 2014 http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,87.html to jest fajne wypróbowane i tańsze
elutek Napisano 21 sierpnia 2014 #328 Napisano 21 sierpnia 2014 Cytat mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to to http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-...udyniowa-pianka Rozwiń troszkę po czasie ale podaję stronkę http://mojamalakuchnia.blogspot.com/2012/0...mi-i-lekka.html
solange63 Napisano 21 lutego 2015 #329 Napisano 21 lutego 2015 (edytowany) popełniłam dziś dwa wypieki postanowiłam wyprawić dzieciom przyjęcie urodzinowe razem, ale pierwszy i ostatni raz. Dwa torty, kolacja dla 11 osób i ogarnięcie mieszkania, to zdecydowanie za dużo dla pracującej matki. No i zdobienie ciast to nie moja bajka, więc naklęłam się jak szewc padam na pysk, ale dzieciaki były wniebowzięte, więc i ja się cieszę Edytowano 21 lutego 2015 przez solange63 (zobacz historię edycji)
klarkos Napisano 20 października 2015 #330 Napisano 20 października 2015 szarlotka z kaszy jaglanej i jablek. 300 g surowej kaszy jaglanej1,5 kg jablek.ew. sok z jablek lub pomaranczy ( jeslii jabłka są zbyt suche) 1 lyzeczka cynamonu, imbirurodzynku, pokrojone daktylePrzepis jest banalnie prosty, jabłka zetrzec na tarce ( ja nie obieram) wymieszac składniki, włożyć do foremki i piec w 180 st przez 1,5 godziny. Smacznego. Jest pyszne. ( jesli ktos musi to dosłodzi, nam wystarcza taka wersja)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się