Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
anerita

Popisowe wypieki

Recommended Posts

Ooo żeszszsz w twarzyczkę!!
No szczena mię opadła...
Elutka!
Dlaczemu Ty bliżej mnie nie mieszkasz?!?! icon_cry.gif icon_cry.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Jezeli jakis przepis Tobie nie wyjdzie to można go z czystym sumieniem wyp.....ć


mnie też się czasem zdarza co nieco wyp...ć icon_lol.gif

Cytat

Ela no Ty to jesteś.....aleś narobiła.....normalnie Cię podziwiam.....Tobie to się chyba nudzi....a ten wykład o kulturach bakterii.....bezcenny dzięki icon_biggrin.gif
to jeszcze napisz, które lepsze w smaku icon_biggrin.gif



Ewa, trudno powiedzieć, zależy co kto lubi, te gawla takie konkretniejsze są, twardsze, ale też kruche,
te moje bardzo kruche, aż sypkie w tej kruchości...


Cytat

Dlaczemu Ty bliżej mnie nie mieszkasz?!?! icon_cry.gif icon_cry.gif


:bezradny: też żałuję, 3/4 tego chrustu zostało, rozdać muszę...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

:bezradny: też żałuję, 3/4 tego chrustu zostało, rozdać muszę...


No i jeszcze mnie drażni icon_cool.gif icon_confused.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na czasie: bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze "udające się" ciasto z owocami

składniki:
4 jaja
szklanka cukru (może być 3/4 szklanki + cukier wanilinowy)
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu do ciasta

jaja zmiksować z cukrem, dodać olej, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i aromat, zmiksować
wyłożyć do formy, na górę dowolne owoce i piec ok. 50 minut w 175st.

DSC01446.jpg




DSC01446.jpg




DSC01446.jpg




i na deser Panna Cotta, z torebki... icon_mrgreen.gif icon_wink.gif

DSC01446.jpg



Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gawel
gratuluje nawet nie dobijaj mnie mozesz w jakim EURO w dziedzinie cukiernictwa startował mielibysmy pólfinał na bank a mysle ze i mistrzostwo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

gratuluje nawet nie dobijaj mnie mozesz w jakim EURO w dziedzinie cukiernictwa startował mielibysmy pólfinał na bank a mysle ze i mistrzostwo


gawel, proszę Cię icon_lol.gif to ciasto każde małe dziecko zrobi i się uda icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

gawel, proszę Cię icon_lol.gif to ciasto każde małe dziecko zrobi i się uda icon_smile.gif


Przy moich zdolnościach nie byłabym taka pewna icon_redface.gif icon_lol.gif

Eluś, jak już do tego K. się wybiorę to proszę jakieś takie kulinarne cudo od Ciebie icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Przy moich zdolnościach nie byłabym taka pewna icon_redface.gif icon_lol.gif

Eluś, jak już do tego K. się wybiorę to proszę jakieś takie kulinarne cudo od Ciebie icon_mrgreen.gif


przyjedź to sobie sama upieczesz icon_lol.gif trochę porzeczek na krzaku zostało, śpiesz się icon_wink.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Bananowiec

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek, delikatnie wymieszać. Upiec.

Masa bananowa:
20 dag masła
3/4 szkl cukru pudru
3 żółtka
1 kg bananów
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szkl wody
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać starte na tarce o dużych oczkach banany i tężejącą galaretkę. Wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Masa białkowa:
3 białka
3/4 szkl cukru
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szkl wody
Białka ubic z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę bananową.

Na masę białkową można ułożyć plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką wiśniową.



zrobiłam, super ciasto na obecne upały icon_smile.gif
/na biszkopt 1/2 szklanki mąki wydało mi się za mało i dałam całą szklankę/




DSC01446.jpg





DSC01446.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
paluchy wiedźmy

Składniki:

225 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy
1 jajko
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki obranych migdałów
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną, mi jak widać urosły aż za bardzo),
na końcu wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.

Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC

51100a041c80e57emed.jpg

77d1805744b6cbf7med.jpg

eab683ee7300a8c6med.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gawel
icon_eek.gif to fakt a jaby się wzięła za palce erotyczne o kurcze icon_redface.gif icon_redface.gif icon_redface.gif

W sumie to mogę udostępnić "foremke" icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

icon_eek.gif to fakt a jaby się wzięła za palce erotyczne o kurcze icon_redface.gif icon_redface.gif icon_redface.gif

W sumie to mogę udostępnić "foremke" icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif


8d9b9f4ae859d2b9med.jpg

foremki jak widać można kupić, ale podobno nie ma to jak oryginał... więc może na KulKę?... icon_wink.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

8d9b9f4ae859d2b9med.jpg

foremki jak widać można kupić, ale podobno nie ma to jak oryginał... więc może na KulKę?... icon_wink.gif


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
To tak jakby kto fujowe ciasto chciał upiec icon_confused.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pomykam w te pędy po prośbie - tak se myśle, że może bym tort upiekła w sobotę .... jeno ja kompletne beztalencie kulinarne jestem , no i nigdy w życiu nie robiłam nic z biszkoptem - o biszkopcie wiem tyle, że czasem mi sie przewija wzrokowo jak na półkach w sklepie leży icon_redface.gif icon_lol.gif
Możecie mnie poratować jakimś dziecinnie prostym przepisem na tort? i może jeszcze na jakieś ciasto też niezbyt skomplikowane icon_rolleyes.gif , nie wiem czy czasu nie szkoda bo może się okazać, że w koszu wyląduje, ale spróbować nie zaszkodzi ... icon_rolleyes.gif
Będę dźwięczna ... tak patrzyłam na te elutkowe torty wcześniej, ale chyba nie jestem w stanie aż takiego arcydzieła stworzyć icon_redface.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Pomykam w te pędy po prośbie - tak se myśle, że może bym tort upiekła w sobotę .... jeno ja kompletne beztalencie kulinarne jestem , no i nigdy w życiu nie robiłam nic z biszkoptem - o biszkopcie wiem tyle, że czasem mi sie przewija wzrokowo jak na półkach w sklepie leży icon_redface.gif icon_lol.gif
Możecie mnie poratować jakimś dziecinnie prostym przepisem na tort? i może jeszcze na jakieś ciasto też niezbyt skomplikowane icon_rolleyes.gif , nie wiem czy czasu nie szkoda bo może się okazać, że w koszu wyląduje, ale spróbować nie zaszkodzi ... icon_rolleyes.gif
Będę dźwięczna ... tak patrzyłam na te elutkowe torty wcześniej, ale chyba nie jestem w stanie aż takiego arcydzieła stworzyć icon_redface.gif



Daga tu masz przepis na biszkopt (sprawdzony) http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii

ja niecierpie przekrawac biszkoptow, wiec albo wynajmuje do tego meza, albo pieke biszkopt na 2 zwyklych blachach (o tych samych wymiarach) i pozniej kroje je na pol (wtedy wychodzi prostokatny, albo kwadratowy tort, ale mi ten ksztalt w niczym nie przeszkadza).

Co do kremow, to bardzo nie lubie tych maslanych. Jesli jestes kulinarnym antytalenciem, to najlatwiej zrobic krem jak do ptasiego mleczka; rozpuscic 1 galaretke o ulubionym smaku w 3/4 szkl. goracej wody, ostudzic. 500 ml smietany kremowki ubic. najpierw wlozyc lyzke ubitej smietany do zimnej galaretki, wymieszac, a dopiero pozniej wlac do reszty smietany i chwile zmiksowac (to zapobiega zwazeniu sie masy). do tego mozesz uzyc ulubionych owocow, pasujacych do galaretki (truskawki, brzoskwinie z puszki, maliny, itp.)

Jesli lubisz maslane kremy, to mozesz zrobic taki jak do karpatki. ugotowac budyn (2 budynie+ 2 lyzki maki ziemniaczanej na 1 litr mleka, cukier wg upodoban), ostudzic (przykryc folia spoz. zeby sie kozuch nie zrobil), ubic kostke masla na puszysta mase i polaczyc z budyniem.

a przepis na proste ciasto zaraz dorzuce (wrzucasz wszystko do blendera i gotowe)icon_smile.gif

P.S jak chcesz to mam tez wymyslniejsze przepisy, ale prosilas o te najprostsze, wiec takie zapodalam

http://cheesecakesserniki.blogspot.com/201...yli-ciasto.html

w tym przepisie fruktoze mozna zastapic zwyklym cukrem (ja daje 3/4 szkl cukru). pieke je w korytku. zapewniam, ze fasola jest niezbedna, ciasto jest wilgotne i pyszne (smakuje normalnie, nie czuc fasoli).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gawel
Cytat

Pomykam w te pędy po prośbie - tak se myśle, że może bym tort upiekła w sobotę .... jeno ja kompletne beztalencie kulinarne jestem , no i nigdy w życiu nie robiłam nic z biszkoptem - o biszkopcie wiem tyle, że czasem mi sie przewija wzrokowo jak na półkach w sklepie leży icon_redface.gif icon_lol.gif
Możecie mnie poratować jakimś dziecinnie prostym przepisem na tort? i może jeszcze na jakieś ciasto też niezbyt skomplikowane icon_rolleyes.gif , nie wiem czy czasu nie szkoda bo może się okazać, że w koszu wyląduje, ale spróbować nie zaszkodzi ... icon_rolleyes.gif
Będę dźwięczna ... tak patrzyłam na te elutkowe torty wcześniej, ale chyba nie jestem w stanie aż takiego arcydzieła stworzyć icon_redface.gif


Wiec tak ja nie toleruje przepisów z mąka ziemniaczaną biszkopt to nie kluski sląskie i wyjdzie gniot mam za to przepis niezawodny Mojej Mamy oto on:

Składniki

4 jajka
4 łyżki z czubkiem cukru
4 łyżki z czubkiem mąki tortowej 450-480 (byle nie krupczatka)
cukier waniliowy
łyżeczka z małym czybkiem proszku do pieczenia
szczypta soli

włączyć piekarnik na 190 st
włożyć na dno tortownicy papier do pieczenia "przyciąć " obrączką nadmiar papieru , wysmarować tortownice olejem
z białek ubić pianę (ze szczypta soli na drut) ok 5-7 min
dodawać po łyżce cukier cały czas mikser gaz do dechy i cukier waniliowy tez dodać
następnie po 1 żółtku i po łyżce mąkę i proszek (przy mące zmniejszyć bieg) żeby sie nie zapylić
wlewamy ciasto do tortownicy rozprowadzamy łopatką bo gęste wychodzi
pieczemy ok 20 minut

i teraz tak z 4 jajek to wyjdzie zgrabny torcik w tortownicy takiej około 22 cm w większej to można owszem z 6 zakrecić ale bezpieczniej ze względu na ewentualny zakalec upiec 2 niższe biszkopty każdy z 3 jaj i wtedy wyjdzie torcisko kosmiczne z 4 placków (przepis jest prosty na 1 jajko 1 łyżka cukru i jedna łyżka mąki) proszek na oko 1 łyżeczka na 4 jajka jak do rolady to bez proszku pieczesz na duzoxnej blasze tez na papierze.
Aha do tortu pieczemy biszkopt z 1-2 dni wcześniej żeby trochę zczerstwiał i tak nasaczenie robisz Jak chcesz przepis na kremy to służę (byle nie z budyniu bo juz mam zatwardzenie na samą myśl)
Powodzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Wiec tak ja nie toleruje przepisów z mąka ziemniaczaną biszkopt to nie kluski sląskie i wyjdzie gniot



icon_eek.gif moje sa zawsze puszyste i miekkie. to babek piaskowych w ogole nie jadasz? coz, co dom to inna szkola i inne podniebienie. jak mawia klasyk: gust jest jak doopa, kazdy ma swoja icon_lol.gif

ja za to nie toleruje biszkoptu z proszkiem do piecz. prawdziwy biszkopt zawiera tyle jajek, ze powinien wyrosnac sam. to tak samo jak gwalcic ciasto do karpatki proszkiem. Edytowano przez solange63 (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gawel
A babki piaskowe zawsze mama z zakalcem wiec nie robie a biszkopt jeszcze nigdy mi się nie nie udał

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
taki tort wykonalam na urodziny mojej corki. fotka z telefonu, wiec bez rewelacji. talentu do zdobienia tez nie mam, ale jakos poszlo. zwykly biszkopt z bita smietana przekladany owocami i czekolada.

Brak obrazka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

bardzo ładny apetyczny i niebanalny gratuluje icon_wink.gif



dziekuje, szczegolnie za to ladny icon_biggrin.gif ja za grosz nie mam zdolnosci plastyczno- manualnych, wiec moje wypieki (przewaznie) sa smaczne, ale za bardzo "nie wygladaja" icon_wink.gif powiedzmy, ze sa wykonane w stylu minimalistycznym icon_lol.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gawel
akurat icon_razz.gif fałszywa skromność jak mowie że ładny to ładny jakby tak nie bylo to bym napisał ze na pewno smaczny icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

akurat icon_razz.gif fałszywa skromność jak mowie że ładny to ładny jakby tak nie bylo to bym napisał ze na pewno smaczny icon_biggrin.gif



a smaczny owszem, to bez dyskusji icon_mrgreen.gif no i zeby nie bylo, jak moj maz bedzie kiedys czytac, ON ROWNIEZ POMAGAL OZDABIAC (zamoczyl w tym chyba jeden palec icon_wink.gif). o ile mnie pamiec nie myli, to wybieral plasterki truskawek o podobnych rozmiarach i ulozyl "ramke" icon_cool.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gawel
No to fajnie szczerze ja tez zawsze torty dekoruje bo lubię i chyba umiem , sek w tym że juz nie mam dla kogo piec i tortownice i blaszki zardzewiały icon_cry.gif , cóż wszystko w życiu przemija.... nawet i to

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gawel nie strasz, bo dla mnie gotowanie i pieczenie to czysta przyjemnosc i moglabym caly czas. Najlepiej jak ma sie "testerow", ktorzy pochwala udana robote, ale mysle, ze gdybym takich nie miala, to robilabym dla siebie (tylko wtedy istnieje realne zagrozenie szybkiego rozrostu cielska).

Ja mysle, ze nie wszystko przemija (przynajmniej nie bezpowrotnie), ale sa stany zawieszenia i trzeba to po prostu przezyc, zeby isc dalej...

no to strzelilam moralem na odchodne icon_wink.gif ide ogladac film do mezula. dobrej nocy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

taki tort wykonalam na urodziny mojej corki. fotka z telefonu, wiec bez rewelacji. talentu do zdobienia tez nie mam, ale jakos poszlo. zwykly biszkopt z bita smietana przekladany owocami i czekolada.

Brak obrazka



pikny , naprawdę pikny .... wiec postanowiłam .... upiekę sama - nie jakieś tam z torebki icon_lol.gif
i postanowiłam - będzie ananasowy - czy ktoś poratuje jakimś gotowcem na fajną masę do tortu ananasowego? żeby była lekka , nie mdła - czyli chyba maślana odpada ..... plis plis plis icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Daga tu masz przepis na biszkopt (sprawdzony) http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
.


o, znam ten blog icon_smile.gif Dorotka fajnie pisze, i zdjęcia są suuuper icon_smile.gif

ale ten biszkopt, rzucany icon_lol.gif , to raz mi wyszedł, a za drugim razem już nie...



Daga, jeśli o krem chodzi, to proponuję Ci taki lekki, śmietankowy -

2 galaretki /ananasowe? icon_smile.gif / rozpuść w 1/2 litra gorącej wody, odstaw do wystygnięcia

ubij 1 litr śmietany kremówki

połącz - galaretka do ubitej śmietany, lekko wymieszać


jeśli to tort ananasowy, z ananasami z puszki, to warto choć trochę tym syropem nasączyć biszkopt


aha - zawsze możesz zrobić mufinki icon_mrgreen.gif icon_wink.gif


a co do "jakieś inne ciasto" to polecałabym murzynka, mam taki przepis od Kuleczki z FM,
za chwilę poszukam to wkleję...
on naprawdę ZAWSZE się udaje, jest tak nieskomplikowany i szybki w przygotowaniu




łatwy icon_wink.gif murzynek


2 szklanki mąki
3 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu /nie musi być, ale dodaje fajnego smaku/
słoik obojętnie jakiego dżemu
no i polewa czekoladowa na górę /ze sklepu - jest najpewniej ;)/


i teraz obszerny proces przygotowania icon_smile.gif

zmiksować wszystko razem OPRÓCZ DŻEMU, dżem dodać na końcu


piec ok. 50 minut w temp. 180 st.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

pikny , naprawdę pikny .... wiec postanowiłam .... upiekę sama - nie jakieś tam z torebki icon_lol.gif
i postanowiłam - będzie ananasowy - czy ktoś poratuje jakimś gotowcem na fajną masę do tortu ananasowego? żeby była lekka , nie mdła - czyli chyba maślana odpada ..... plis plis plis icon_smile.gif



dziekuje icon_smile.gif

co do tortu ananasowego, to ma byc dla doroslych, czy dzieciaki tez?

z tego przepisu mozesz zasiegnac inspiracji (szczegolnie na krem, mi smakuje bardziej, niz maslane). no i jak dla dzieciakow, to pominac alkohol (chociaz ja uwielbiam malibu....mmm... az mi slina cieknie na sama mysl). chyba zrobie ten torcik w formie zwyklego ciasta: biszkopt, krem, masa ananasowa- zawsze mniej roboty, a smak ten sam icon_wink.gif

http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/t...da/przepis.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

ale ten biszkopt, rzucany icon_lol.gif , to raz mi wyszedł, a za drugim razem już nie...



oooo .... kurcze ... nie mogę sobie pozwolic na nieudanie się, bo więcej szans niż jedna nie bedzie icon_redface.gif ... dacie jakiś przepis na biszkopt który nawet takim tłukom kulinarnym jak ja wychodzi? icon_lol.gif
za przepisy pozostałe bardzo dziękuję - jesteś aniołem, Eluś :hug:


Cytat

dziekuje icon_smile.gif

co do tortu ananasowego, to ma byc dla doroslych, czy dzieciaki tez?

z tego przepisu mozesz zasiegnac inspiracji (szczegolnie na krem, mi smakuje bardziej, niz maslane). no i jak dla dzieciakow, to pominac alkohol (chociaz ja uwielbiam malibu....mmm... az mi slina cieknie na sama mysl). chyba zrobie ten torcik w formie zwyklego ciasta: biszkopt, krem, masa ananasowa- zawsze mniej roboty, a smak ten sam icon_wink.gif

http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/t...da/przepis.html



bardzo wielkie dzięki za podpowiedzi i za link , bedę energicznie studiować wieczorkiem jak bede miała chwilkę wolnego czasu icon_wink.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czytam, czy tam , czytam ..... myślę, myślę, myślę.... i tak dopytam ja - laik, proszę się ze mnie nie śmiać icon_redface.gif

Cytat

ubij 1 litr śmietany kremówki



to ma być taka 30%?
ubija się toto do jakiej konsystencji? to ma być jak bita śmietana- w sensie "na sztywno" icon_eek.gif
i nie słodzi się - tylko te galaretki wystarczą?
a ananasy lepiej pokroić w kostkę czy zmiksować i dodać do tej masy?
kiedy będę wiedziała, że masa jest gotowa do nałożenia- od razu po wymieszaniu z galaretkami czy musi trochę stężeć w lodówce?
a, i jeszcze - tą masa przekładam biszkopt - ale też się nią obkłada tort z każdej strony ? nie ocieknie? wystarczy jej? icon_redface.gif

jezus maria .... może lepiej kupić zalamka.jpg


Cytat

dziekuje icon_smile.gif

co do tortu ananasowego, to ma byc dla doroslych, czy dzieciaki tez?

z tego przepisu mozesz zasiegnac inspiracji (szczegolnie na krem, mi smakuje bardziej, niz maslane). no i jak dla dzieciakow, to pominac alkohol (chociaz ja uwielbiam malibu....mmm... az mi slina cieknie na sama mysl). chyba zrobie ten torcik w formie zwyklego ciasta: biszkopt, krem, masa ananasowa- zawsze mniej roboty, a smak ten sam icon_wink.gif

http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/t...da/przepis.html



zajrzałam .... nie wiem czy dostanę na mojej wsi mleko kokosowe , że o likierze nie wspomnę :bezradny: ... ale pomysł żeby smak ananasa urozmaicić kokosem rewelacja - chyba kupię wiórki i jak już obsmaruję masą boki i wierzch to obsypię tymi wiórkami - co myślisz?
ewentualnie jeszcze mogę poszukać czegoś w smaku kokosowego (jakiś skoncentrowany sok?) i posmarować biszkopt , też powinno coś smaku kokosa dostać ... tak myślę, ale mogę się mylić icon_lol.gif

jeszcze trza wymyślić jak toto ozdobić z zewnątrz i czym :scratching:

Cytat

Wiec tak ja nie toleruje przepisów z mąka ziemniaczaną biszkopt to nie kluski sląskie i wyjdzie gniot mam za to przepis niezawodny Mojej Mamy oto on:



Piotr , dziękuję .... jesteś pewien, że nawet takiemu beztalenciu jak ja wyjdzie? icon_redface.gif
bezpieczniej chyba 2 placki w moim wypadku ukręcić... icon_rolleyes.gif Edytowano przez daggulka (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gawel
polecam moj jest szybki i warto uda ci sie z tym ze szykujesz skladniki i robisz non stop nie przerywając od zaczecia ubicia do wyjecia z piecyka to jest 35 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Daga smietana kremowka to minimum 30% (u mnie np. jest tylko 36%), ubijasz az zrobi sie puszysta. musisz uwazac, zeby nie przebic, bo zamiast bitej smietany bedziesz miala maslo. nie slodzi sie tego, slodycz galaretek w zupelnosci wystarczy. z 1 litra+ galaretki spokojnie wystarczy na przelozenie blatow i dekoracje. jesli juz bardzo sie boisz, ze masz za malo kremu, to zawsze oprocz tej masy, mozesz przelozyc 1 blat konfitura/ powidlami czy co tam lubisz. ananasy lepiej pokroic, niz zmiksowac. najlepiej zeby uzyc kremu zaraz po przygotowaniu, wtedy jest najbardziej plastyczny. pozniej robi sie coraz sztywniejszy (galaretka wiaze mase). co do plynu do nasaczenia biszkoptu to swietnie pasowalby party pinacolada (kurde, tylko ja to kupowalam w Polsce z 4 lata temu i nie wiem czy ciagle produkuja).

yyyyy chyba odpowiedzialam na wszystkie pytania, jak o czyms zapomnialam to wal smialo icon_biggrin.gif

p.s. ten sok wyglada tak (ananasowo- kokosowy pyyyyyyyszny)

Brak obrazka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wszystkim wielkie dzięki za pomoc .... mam nadzieję, ze sobie poradzę - będę piekła biszkopt w piątek , a obkładała go w sobotę rano , potrzebny mi będzie na sobotnie popołudnie to akurat zdąży chyba stężeć i powinno być ok icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Wszystkim wielkie dzięki za pomoc .... mam nadzieję, ze sobie poradzę - będę piekła biszkopt w piątek , a obkładała go w sobotę rano



... i zeżrę go zaraz, żeby nie doczekał niedzieli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

... i zeżrę go zaraz, żeby nie doczekał niedzieli.



oczywiście, że nie doczeka ... pożremy go w sobotę, taki jest plan icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

oczywiście, że nie doczeka ... pożremy go w sobotę, taki jest plan icon_mrgreen.gif


Przeca się zarazo odchudzasz... icon_rolleyes.gif icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Przeca się zarazo odchudzasz... icon_rolleyes.gif icon_mrgreen.gif



generalnie taki jest plan .... ale spróbować bede musiała chociaż troche coby gości nie potruć icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

generalnie taki jest plan .... ale spróbować bede musiała chociaż troche coby gości nie potruć icon_mrgreen.gif


Jasne... a za Radka to... icon_confused.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

czytam, czy tam , czytam ..... myślę, myślę, myślę.... i tak dopytam ja - laik, proszę się ze mnie nie śmiać icon_redface.gif

to ma być taka 30%?
ubija się toto do jakiej konsystencji? to ma być jak bita śmietana- w sensie "na sztywno" icon_eek.gif
i nie słodzi się - tylko te galaretki wystarczą?
a ananasy lepiej pokroić w kostkę czy zmiksować i dodać do tej masy?
kiedy będę wiedziała, że masa jest gotowa do nałożenia- od razu po wymieszaniu z galaretkami czy musi trochę stężeć w lodówce?
a, i jeszcze - tą masa przekładam biszkopt - ale też się nią obkłada tort z każdej strony ? nie ocieknie? wystarczy jej? icon_redface.gif

jezus maria .... może lepiej kupić zalamka.jpg



Daga, spokojnie... icon_lol.gif

i słuchaj solange - dziewczyna dobrze mówi,
widać, że się zna i przede wszystkim ma tę wiedzę z własnych doświadczeń icon_smile.gif


Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

i słuchaj solange - dziewczyna dobrze mówi,
widać, że się zna i przede wszystkim ma tę wiedzę z własnych doświadczeń icon_smile.gif



noooo... niejeden zakalec sie w zyciu upieklo icon_redface.gif icon_wink.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Daga tu masz przepis na biszkopt (sprawdzony) http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii



uffffff .... wyszło, dzięki za link .... rzucanie biszkoptem to od dziś mój ulubiony i jedyny uprawiany sport , spodobało mi się icon_mrgreen.gif
się zmordowałam psychicznie przy tym jakbym co najmniej w teście narodowym IQ startowała icon_lol.gif
jutro jeno przełożyć , ozdobić i finito icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

uffffff .... wyszło



:yahoo: :hug: :yahoo: no to mi tez ulzylo. dzielnie zaciskalam kciuki i chyba odjelam Ci troche stresu icon_wink.gif

Ty przynajmniej wpadlas na pomysl, zeby podzielic prace. Ja na urodziny corki wstalam rano i stwierdzilam, ze sie wyrobie. biszkopt mi kiepsko wyrosl (wtedy z innego przepisu) i nie dalo sie go przekroic, no to dopiekalam kolejny, zanim wszystko wystyglo, przelozenie kremem, ozdoby, zrobilo sie tak pozno, ze chlodzil sie w lodowce godzine icon_redface.gif niby byl dobry, ale wiadomo, ze jak odstal w lodowce swoje to nabral mocy smakow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

uffffff .... wyszło, dzięki za link .... rzucanie biszkoptem to od dziś mój ulubiony i jedyny uprawiany sport , spodobało mi się icon_mrgreen.gif
się zmordowałam psychicznie przy tym jakbym co najmniej w teście narodowym IQ startowała icon_lol.gif
jutro jeno przełożyć , ozdobić i finito icon_biggrin.gif


Smok, foty dawej icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Bo się ten szerszeń, ...uj już nalatał i chciał dalej iść na piechotę.    Wyjąłeś żądło?   Powinieneś być poddany 48-godzinnej obserwacji. Jesteś tam? Obkładaj sobie lodem. Bo kalosza nie założysz. 
    • No właśnie chyba poproszę kierownika budowy (który był współautorem projektu) żeby mi wysłał bądź przedstawił rozwiązanie na papierze, z jego sygnaturą bo póki co przedstawił rozwiązanie słownie. W projekcie nie ma narysowanego rozwiązania, ani nawet opisu jak łączyć oba budynki. Dlatego chcę tutaj się dowiedzieć jak poprawnie to zrobić żebym mógł mu ewentualnie przedstawić i bym wiedział czy kierownik nie wrzuca mnie na minę, a w razie jakichś problemów będzie chroniony i powie: "panie, a gdzie ja coś takiego narysowałem w projekcie?" i wtedy dupa blada. Brak przedstawionego rysunku i opisu daje zarówno mu jak i mi pole do popisu, tak mniemam.  Odnośnie dylatacji czy to może być na grubość styropianu hydro (10cm) czy jakaś cieńsza warstwa styropianu w miejscu łączenia ścian np. 2cm, czy po prostu warstwa papy którą położę na ścianach piwnicy? Dylatacja rozumiem powinna iść przez całą wysokość łączenia ścian garażu czyli kończąc na parterze w okolicach stropu? Myślałem może nad oparciem na stropie parteru wieńca garażu no ale wtedy dylatacji nie będzie. Z kolei nie wydaje mi się żeby budynki osiadało nierównomiernie skoro ławy garażu w większości będą oparte wgłąb jakieś 80-100cm na gruncie rodzimym (czyli glinie z podsypką zagęszczoną bądź warstwie chudziaka, bo jak wiadomo glina jest gruntem wysadzinowym) a tylko jakieś 100-150 cm ławy po obu stronach będzie zawieszona czy też osiadła na sztucznie zagęszczonym gruncie/podsypce/chudziaku/suchym betonie.
    • Użądlił mnie szerszeń w duży paluch u nogi; skurwesyn-szerszeń siedział w kaloszu! Jakby tego było mało, kwadrans wcześniej widziałem go jak lata - tu wlata, tu wylata, a po kwadransie taka sytuacja. p-i-e-r-d-o-l-o-n-y-s-z-e-r-s-z-e-ń! Ale jestem żywy, nie mam uczulenia, jak widać.
    • Witaj. Jestem laikiem w tych sprawach i postaram się dopytać ale z tego co pamiętam to instalator mówił że: Są to 2 sterowniki pracujące niezależnie. Co do modulacji to widzę na stronie http://pl.documents.junkers.com/download/pdf/file/6720863377.pdf że jest coś na temat modulacji więc chyba ok. Dowiem się i dam znać....
    • Gość Rysiek
      Ostatnio montowałem folie cheapheat.pl i jestem zadowolony. Zamontowałem w garażu i łazience. Ekipa konkretna sprawna. Z terminami są w miarę elastyczni. Co ważne kładą również panele i linoleum. Także kompleksowo. Polecam
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...