Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
anerita

Popisowe wypieki

Recommended Posts

Cytat

zakopałaś? icon_mrgreen.gif


wiesz, jakoś nie przyszło mi to do głowy. myślę, że 5 tygodni leżakowania to wystarczający czas icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

jaki miałaś przepis?

piernik staropolski trzeba upiec kilka tygodni przed świętami, zawinąć szczelnie w folię spożywczą (można przełożyć konfiturą) i dać mu odpocząć. z czasem piernik zmięknie.



Przepis wzięłam z opakowania przyprawy do piernika. Może coś zrobiłam nie tak? Może za długo go piekłam?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Przepis wzięłam z opakowania przyprawy do piernika. Może coś zrobiłam nie tak? Może za długo go piekłam?


czy byl to przepis na piernik "lezakujacy", taki na ktory ciasto trzeba zarobic i odstawic na jakis czas?
kiedy upieklas piernik i kiedy byl konsumowany?
jesli masz nadal ten przepis, to przeklej go tutaj, bedzie latwiej cos napisac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

czy byl to przepis na piernik "lezakujacy", taki na ktory ciasto trzeba zarobic i odstawic na jakis czas?
kiedy upieklas piernik i kiedy byl konsumowany?
jesli masz nadal ten przepis, to przeklej go tutaj, bedzie latwiej cos napisac.



Chyba na leżakujący, a ja upiekłam go po kilku godzinach. Niestety nie mam przepisu, bo go oczywiście wyrzuciłam, zaraz po zrobieniu icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zrobilam tort dla mojej Miski z okazji 3 urodzin. Mistrzynia w dekorowaniu nie jestem, ale za to smak jest super icon_biggrin.gif



blaty czekoladowe, przelozone czekowisnia, krem z bitej smietany, mascarpone i nasionami wanilii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

fajne i łatwe. może wykorzystam na urodziny Aleksa icon_biggrin.gif


no i nie wykorzystałam i bardzo żałuję icon_cry.gif choć temat to "popisowe wypieki" pozwolę sobie zamieścić absolutnie NIEpopisowy wypiek. Przestrzegam przed robieniem masy cukrowej z pianek marshmallows. koszmar, koszmar, koszmar! zalepiłam sobie pół kuchni, a ręce będą mnie jeszcze długo bolały. wyrabiałam to cholerstwo 3 godziny, a i tak lepiło się niemiłosiernie...

efekt tragiczny, mówi się trudno icon_redface.gif mam nadzieję, że synek wybaczy mi kiedyś okropny tort na 1 urodziny icon_cry.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krem jest budyniowy, na soku ananasowym z wgniecionymi bananami i kiwi. do tego jedna warstwe kremu przelozylam czasteczkami pomaranczy, a druga bananem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wygląda bardzo, bardzo profesjonalnie. Tym bardziej zazdroszczę, że u mnie dekoracja nie jest najmocniejszą stroną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności dekoratorskich (no, może odrobinę przy wykonywaniu tych zawijasów z lukru...) Dolna obwódka to wyciskany plastikową "sztancą" o kształcie muszelki wzorek, płatki śniegu i kwiatki to foremki i kolorek dodany do masy, boki to wgniecenia noża plus jadalne koraliki. Pomysł i detale w sporej części zaczerpnięte z demonstracji na targach konsumpcyjnych Ambiente we Frankfurcie nad Menem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Tort z masy marcepanowej - od razu zastrzegę, że ja go degustowałem tylko (czy tylko icon_cool.gif
- wykonanie mojej Hani


To wygląda jak niejadalna, plastikowa dekoracja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

To wygląda jak niejadalna, plastikowa dekoracja.


bo troche jest. to znaczy im "sztywniejsza" i ladniejsza dekoracja, tym bardziej slodka. ostatnio testowalam kilka mas i wszystkie byly okrutnie przecukrzone. Na tych srebrnych koralikach mozna sobie zeby polamac. Nie ma to jak bita smietana, na pewno nie tak efektowna, ale o niebo lepsza icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Podobnie jak twoja maska


Ale wymyślił porównanie.
Maska wenecka to maska wiadomo nie do jedzenia, a to niby żarcie a wygląda jakoś sztucznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Maska wenecka to maska wiadomo nie do jedzenia, a to niby żarcie a wygląda jakoś sztucznie.

Hmm - mówisz, że to maska wenecka? Wygląda jak jakaś tania podróbka...
A to co pokazałem na zdjęciu... jednym może smakować, innym nie (jeśli nie gustują w marcepanach), ale nie da się ukryć że jest wykwintnym wyrobem cukierniczym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Na tych srebrnych koralikach mozna sobie zeby polamac.

Bo należy je traktować jak landrynki.
Dłuuuuugo w ustach trzymać to zmiękną. "Na sucho" tragedia, chyba, że ktoś połknie jak tabletkę icon_wink.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Bo należy je traktować jak landrynki.
Dłuuuuugo w ustach trzymać to zmiękną. "Na sucho" tragedia, chyba, że ktoś połknie jak tabletkę icon_wink.gif


po co mam trzymać w ustach coś, co mi nie smakuje? Edytowano przez solange63 (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

na czasie: bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze "udające się" ciasto z owocami

składniki:
4 jaja
szklanka cukru (może być 3/4 szklanki + cukier wanilinowy)
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu do ciasta

jaja zmiksować z cukrem, dodać olej, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i aromat, zmiksować
wyłożyć do formy, na górę dowolne owoce i piec ok. 50 minut w 175st.



wersja ze śliwkami, jeszcze ciepła icon_smile.gif

DSC01446.jpg




no i dzieło mojej córy - jestem naprawdę zaskoczona, bo ciasta to /delikatnie mówiąc icon_lol.gif / nie jej specjalność,
a wyszło pyszne, kruchutkie, z masą budyniową , malinami i chrupiącą kruszonką na wierzchu, mniam icon_smile.gif
/przepisu nie posiadam, córa wyjechała, ale jak ktoś będzie zainteresowany to się dowiem/

DSC01446.jpg


Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gawel
No faktycznie mniam wygląda jak ciasto styropian Wachowiczowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

no i dzieło mojej córy - jestem naprawdę zaskoczona, bo ciasta to /delikatnie mówiąc icon_lol.gif / nie jej specjalność,
a wyszło pyszne, kruchutkie, z masą budyniową , malinami i chrupiącą kruszonką na wierzchu, mniam icon_smile.gif
/przepisu nie posiadam, córa wyjechała, ale jak ktoś będzie zainteresowany to się dowiem/


mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to to icon_wink.gif

http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-...udyniowa-pianka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
popełniłam dziś dwa wypieki

DSC01446.jpg


DSC01446.jpg



postanowiłam wyprawić dzieciom przyjęcie urodzinowe razem, ale pierwszy i ostatni raz. Dwa torty, kolacja dla 11 osób i ogarnięcie mieszkania, to zdecydowanie za dużo dla pracującej matki. No i zdobienie ciast to nie moja bajka, więc naklęłam się jak szewc :bezradny:

padam na pysk, ale dzieciaki były wniebowzięte, więc i ja się cieszę icon_smile.gif Edytowano przez solange63 (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szarlotka z kaszy jaglanej i jablek.

300 g surowej kaszy jaglanej
1,5 kg jablek.
ew. sok z jablek lub pomaranczy ( jeslii jabłka są zbyt suche)
1 lyzeczka cynamonu, imbiru
rodzynku, pokrojone daktyle
Przepis jest banalnie prosty, jabłka zetrzec na tarce ( ja nie obieram) wymieszac składniki, włożyć do foremki i piec w 180 st przez 1,5 godziny.
Smacznego. Jest pyszne. ( jesli ktos musi to dosłodzi, nam wystarcza taka wersja)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • ja korzystam ze sprzętu Ryobi, cena jest super w stosunku do jakości a plusem są własnie akumulatorki bo ta marka ma uzniwersalne do każdego sprzętu ich firmy są dokładnie takie same, a że mam już szlifierkę ich firmy to jak akumulatorek od wiertarki mi padnie to mogę sobie bezproblemów zamienić i nie robić zastoju w pracy czekając jak mi się akumulatorek naładuje. 
    • Płatew kalenicowa na rzucie widnieje jako podparta słupkiem (POZ 4), podczas gdy ściana działowa jest postawiona tuż pod nią, więc domniemam, że opiera się właśnie na tej działówce a nie na samym słupku. Wszystkie ściany działowe stoją na cegłach jak na zdjęciach, ściany zew na chudziaku.  Płatwy pośrednie nie stoją jak na rzucie na słupkach (POZ 3) tylko są oparte na działówkach, stąd moje powiązanie płatew ze ścianami działowymi i wątpliwości co do prawidłowego przeniesienia ciężaru. Do linku https://tufotki.pl/0yiV4 dorzuciłem kilka screenów.  Powtórzę - do tej pory działówki stały całą swoją powierzchnią na drewnie, ale zostało to zdemontowane bo brak wentylacji w ślepej podłodze spowodował wilgoć. Podłoga zmieniona na wylewkę. Domek jest letniskowy, ma 12 lat, nie ja go budowałem, kupiłem jakiś czas temu.
    • To nie jest głupek, to niezły cwaniak i oszust. Ciekawe czy prawo polskie sięga do  Wybrzeża Kości Słoniowej aby oszusta "załatwić".
    • Parametry powietrza z GWC: Tu sa dane ekstremalnych temperarur powietrza przed i za GWC - dzięki nim mozna obliczyć, określić na podstawie audytu budynku ilość potrzebnych wymian powietrza dla osiągnięcia normatywnych lub wymaganych parametrów powietrza. Przy odpowiedniej wydajności GWC tradycyjna klimatyzacja jest zbędna - tak jest w biurowcu EXBUD obecnie Skanska w Kielcach i kilka tysięcy domów jednorodzinnych Powietrze po przejściu przez wymiennik gruntowy charakteryzuje się następującymi parametrami: Lato: · w końcu sierpnia przy temp. zewnętrznej +30C przy długotrwałych upałach powietrze po przejściu przez GWC będzie miało temp +20C ±2C. Do obliczeń proszę przyjąć 20C. · Wilgotność bezwzględna spada z 15,8 do 12,7g/kg entalpia uleg obniżeniu z 77do 51kJ/kg Zima: Pod koniec lutego przy temp. zewnętrznej na poziomie –20C powietrze po przejściu przez złoże żwirowe będzie miało temperaturę na poziomie -4C ±2C. Do obliczeń proszę przyjąć -5C. Przy wyzszych temp. np -10C (na przełomie grudnia stycznia) temp powietrza z GWC może być dodatnia. Opór dla przepływu powietrza stwarzany przez Gruntowy Wymiennik Ciepła przy pełnej wydajności (klimatyzacja) wyniesie 120Pa, - przy planowanej szybkość przepływu powietrza w kanałach zasilających budynek max=4-5m/s, przy wentylacji (tj ok 30% pełnej wydajności) opór złoża żwiru 50-60Pa.
    • Według mnie sporo zależy od tego jak określimy "inteligentne urządzenia", bo większość "smart" urządzeń wyróżnia się tym, że ma dwie cechy - sterowanie zdalne i automatykę. W niektórych przypadkach tylko to pierwsze Chociaż przyznam Ci rację, że z dwóch urządzeń wymienionych przeze mnie to napędy BFT są bardziej "smart" bo dodatkowo uczą się warunków w jakich pracują i dostosowują do nich siłę używaną do otwarcia bramy. 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...