MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 11 lipca 2016 Udostępnij #701 Napisano 11 lipca 2016 Cytat Zadzwoniłem teraz, przy niedzieli do kierbuda przy okazji upominania się o klepnięty kosztorys końcowy dla banku.Panie Leszku, ludzie na własne życzenie proszą się o kłopoty. Glina jest najlepszą ochroną przed wodą. Wykopanie w niej dziury i wsypanie weń piachu z rurą drenażową, to zaproszenie tam wody do ciągłej penetracji. Folia kubełkowa była u pana zbędna. A siatka z klejem na styropianie ma tylko zabezpieczyć go przed gryzoniami i mrówkami.Szponiasty, co Ty na to? Rozwiń siatka z klejem zabezpiecza styrokubełki pozwalają na odprowadzenie wody w dółhydroizolacja powinna być na murzeglina jest hydroizolacją to zresztą pisałem zaś wcześniejjak nie dałbyś kubełków co by się mogło stać ???biorąc pod uwagę że Twój chudziak jest na plusie względem poziomu gruntuto jedynie woda mogłaby Ci się wlać do piwnicy - której zresztą nie posiadaszgłównie chodzi o to że mokry mur szybciej przemarza , a co za tym idzie trafia go szlag ale kubełki takiego stanu rzeczy nie zmienią i nie uczynią ściany suchejchoć dla większości ludzi jak widzą kubełki znaczy jest hydroizolacja nikt nie bierze pod uwagę że zarówno kubełki jak i dreny mogą się psu na budę zdaćjak źródełko artezyjskie masz pod środkiem budynkuprzy dobrej hydroizolacji to kubełki można dać albo nie - nie ma to żadnego znaczenia ściana będzie suchaprzy byle jakiej hydroizolacji szkoda kasy na kubełki bo poza poprawieniem humoru nic więcej nie zdziałają.Szczelną wannę z kubełków to tylko jeden znany mi specjalista potrafił zrobić - przynajmniej teoretycznie a z całą pewnością werbalnie - ale to już grupa trzymajmy się razem 1 Link do komentarza
Leszek4 Napisano 12 lipca 2016 Udostępnij #702 Napisano 12 lipca 2016 Cytat Wsypie się niestety w kubełki bez połączenia listwą zatopioną w tynku elewacji, teraz to połączenie jest ukryte dla oka ale nie dla natury. Rozwiń Myślę, że jednak nie ma to najmniejszego znaczenia. Podobnie zresztą, jak ta folia kubełkowa w ogóle. Dzięks Szponiasty, żeś skrobnął tu swoim pazurem. Link do komentarza
Leszek4 Napisano 20 lipca 2016 Udostępnij #703 Napisano 20 lipca 2016 Budujemy trawnik.Padało ponad tydzień, no i zostałem tyczeć z trawnikami.Dzisiaj jednak zabralim się z wolna do nadrabiania zaległości.Przed deszczami ładowarko-koparką zgrubnie ukształtowaliśmy teren. Teraz czas na nabicie szpilek, sznurki, poziomica, łopata, taczka, grabie i heja! Jedziemy od tyłów domu i będziemy posuwać się ku frontowi.Muszę jeszcze skołować walec-rolkę do trawników.Gleba mokra, ciężka, więc wstrzymamy się jednak z robotami do piątku. Ale coś tam już zrobiliśmy.Kupiłem 20 kg trawy Barenbrug Green Uniwersal. Wysiewać ją będziemy od razu na każdym zakończonym poletku (dzielimy sobie to na sektory). Nie będziemy czekać, aż zdominują teren chwasty. Link do komentarza
Baszka Napisano 20 lipca 2016 Udostępnij #704 Napisano 20 lipca 2016 Cytat Nie będziemy czekać, aż zdominują teren chwasty. Rozwiń Słusznie spryciarzu, bardzo słusznie. Zrobiłam błąd i mam poletko chwaściorów. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 20 lipca 2016 Udostępnij #705 Napisano 20 lipca 2016 Cytat Słusznie spryciarzu, bardzo słusznie. Zrobiłam błąd i mam poletko chwaściorów. Rozwiń Ale Ty na swoim poletku masz busz Doprowadz ziemię do stanu Leszka i wtedy siej bo teraz nawet po scieciu tego nie ma najmniejszego sensu. Link do komentarza
bobiczek Napisano 20 lipca 2016 Udostępnij #706 Napisano 20 lipca 2016 Cytat Muszę jeszcze skołować walec-rolkę do trawników. Rozwiń O taki większy zapytaj w najbliższym lokalnym klubie piłkarskim (najlepiej lokalna B-klasa) Płomień Kobyla LKS Bieńkowice Przyszłość II Rogów Naprzód 37 Krzyżkowice Unia II Turza Śląska KS Kornowac LKS Pstrążna Płonia Racibórz LKS Dzimierz KS 25 Kokoszyce (Wodzisław Śląski) Naprzód II Czyżowice Odra Nieboczowy LKS Wojnowice LKS OlzaWybierz ktory tam najbliżej.Ja swój walcowałem taką ogromną rolką ciężką z kopalnianego taśmociągu.Mam ją do dzisiaj i mi służy wiosną.Może tam kogo masz na kopalni, żeby załatwił.Będzie na lata 1 Link do komentarza
Buster Napisano 21 lipca 2016 Udostępnij #707 Napisano 21 lipca 2016 Cytat Nie będziemy czekać, aż zdominują teren chwasty. Rozwiń Chyba muszę naumieć się jak wklejać zdjęcia na forum.Zdjęcia z naturalną gęstą murawą regularnie koszoną .Nie traktowaną chemią,nie pieloną ręcznie,naturalną I już tak na boku.Chwasty dominują tam gdzie prowadzimy np ogródek,często pielimy,chcemy między rządkami pietruszki i marchewki mieć czysto.Natomiast tam gdzie wszystko rośnie swobodnie trawa zdominuje wszystko.Po roku,dwóch wyrosną trawska wysokie na blisko 2m. Piszę to z autopsji,niejako organoleptycznie Jeśli kto nie wierzy zapraszam do siebie,pokażę i piękną murawę i te trawska w których na stojąco można tak się schować, tak że nie widać delikwenta I znowu powtórzę,tak będzie na przeciętnej glebie bo np tam gdzie jest bardzo mokro wyrośnie tatarak Link do komentarza
Leszek4 Napisano 21 lipca 2016 Udostępnij #708 Napisano 21 lipca 2016 Cytat O taki większy zapytaj w najbliższym lokalnym klubie piłkarskim (najlepiej lokalna B-klasa) Wybierz ktory tam najbliżej. Rozwiń Ej, prezesu, ja mam klub piłkarski niemal za płotem mojego zakładu pracy, a prezesu tegoż jest moim kolegą. Wczoraj właśnie uzgodniłem, że jakby co to mam podjeżdżać. Ino trochę dużawe to, bo trza ciągnikiem targać. W koncu toto pracuje na stadionie. Buster, nie zrobię tak, jak zaproponowałeś. Mało tego – wierzchnią warstwę mam zamiar mieszać z kompostem, a przynajmniej oprószyć nim wierzch, jeśli nie zdążę go dowieźć na czas.Postąpię też wbrew lokalnej naturze, siejąc ziarna traw takich, jakie ja chcę, a nie ona. Nie przeczę, że Twoja łąka jest ładna, bo z pewnością jest, skoro zachwalasz... Cytat I znowu powtórzę,tak będzie na przeciętnej glebie bo np tam gdzie jest bardzo mokro wyrośnie tatarak Rozwiń Tam gdzie jest mokro, trawa gnije. Dlatego trzeba zadbać o odpływ wody, aby nawet po ulewach nie było zastoisk. Wziąłem to pod uwagę. A zdjęcia do foruma zamieszczaj np. poprzez to.Tam zassasz swoje zdjęcie, potem skopiujesz ostatni link, który się tam pojawi i wstawisz go po wciśnięciu przycisku "wstaw obrazek" (drugi kwadracik pod okienkiem "czcionki"). Poróbuj. Link do komentarza
Leszek4 Napisano 22 lipca 2016 Udostępnij #709 Napisano 22 lipca 2016 Budujemy trawnik. Nie dało rady mieszać ziemie z kompostem. Zbyt pracochłonne. Zwłaszcza, że kompost mam taki, który trzeba przesiewać przez sito, bo są w nim badyle, butelki (!) i folie (!). Proszę nie pytać dlaczego. Sypiemy więc na wierzch coś około centymetra samego kompostu. On się potem sam zmiesza z ziemią.Walec. Stwierdziłem, że - na ten czas - użyję do uwałowania zasianej trawy starego... bojlera elektrycznego (mam taki 50 litrowy, który toczymy jak beczkę piwa)! Już go wypróbowałem - wyrównuje nawierzchnię i wystarczająco dobije nasiona traw. Potem, jak już trawa wyrośnie, zrobię sobie walczyka, że hej! Na razie jest tak (poczarniało): Link do komentarza
PeZet Napisano 23 lipca 2016 Udostępnij #710 Napisano 23 lipca 2016 Cytat ... kompost mam taki, który trzeba przesiewać przez sito, bo są w nim badyle, butelki (!) i folie (!). Proszę nie pytać dlaczego. Rozwiń Rozumiem - badyle, ale skąd w twoim kompoście butelki i folie? Link do komentarza
Leszek4 Napisano 23 lipca 2016 Udostępnij #711 Napisano 23 lipca 2016 Cytat Rozumiem - badyle, ale skąd w twoim kompoście butelki i folie? Rozwiń Cytat ...są w nim badyle, butelki (!) i folie (!). Proszę nie pytać dlaczego. Rozwiń Bo to taki miejski, a do tego pseudokompostowik jest. Zbierały chłopy skoszoną na mieście trawę, liście i gałęzie, to i posprzątały przy okazji wszystko, co się napatoczyło. Czasem nawet zawartość kosza ulicznego. Skurczybyki. Ale po przesianiu kompościk I klasa jest. Link do komentarza
Buster Napisano 23 lipca 2016 Udostępnij #712 Napisano 23 lipca 2016 Cytat Bo to taki miejski, a do tego pseudokompostowik jest. Zbierały chłopy skoszoną na mieście trawę, liście i gałęzie, to i posprzątały przy okazji wszystko, co się napatoczyło. Czasem nawet zawartość kosza ulicznego. Skurczybyki. Ale po przesianiu kompościk I klasa jest. Rozwiń To już wiem skąd określenie "badylarz" To ogrodnik który używał dużo kompostu z badylami Link do komentarza
Leszek4 Napisano 27 lipca 2016 Udostępnij #713 Napisano 27 lipca 2016 Walec do trawnika.Zrobiłem sobie walec ze starego bojlera. Razem z wodą waży jakieś 50 kg.Trawa Barenbrug Green Uniwersal została posiana na rozplantowany humus. Na to rozsypaliśmy przesiany przez sito kompost i uwalcowaliśmy.Jak rypnie jakaś gwałtowna ulewa, to wykonana praca może jednak trącać Syzyfem.Trudno, obaczym. Cytat To już wiem skąd określenie "badylarz" To ogrodnik który używał dużo kompostu z badylami Rozwiń Link do komentarza
Baszka Napisano 27 lipca 2016 Udostępnij #714 Napisano 27 lipca 2016 Cytat Walec do trawnika. Rozwiń Ten sprzęt też imponujący .Nie martw się z góry, może nie będzie lać, tylko pokropi. Link do komentarza
bobiczek Napisano 27 lipca 2016 Udostępnij #715 Napisano 27 lipca 2016 (edytowany) Cytat Rozwiń Sąsiedzi nie będą się puszyć, że ich woda z Twojego wyżej będzie przylewać?Bo że będzie, to dobrze wiesz Edit.No chyba że to takie dziwne ujęcie jest, że ten walec to fest pod górkę trza popychać......... Edytowano 27 lipca 2016 przez bobiczek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 27 lipca 2016 Udostępnij #716 Napisano 27 lipca 2016 Cytat Sąsiedzi nie będą się puszyć, że ich woda z Twojego wyżej będzie przylewać? Rozwiń Nielegalna sprawa. Link do komentarza
Baszka Napisano 28 lipca 2016 Udostępnij #717 Napisano 28 lipca 2016 Cytat No chyba że to takie dziwne ujęcie jest, że ten walec to fest pod górkę trza popychać......... Rozwiń Dobrze Ci się wydaje, ziemia jest na przedłużeniu tarasu, pcha pod górę. Link do komentarza
Buster Napisano 28 lipca 2016 Udostępnij #718 Napisano 28 lipca 2016 Cytat No chyba że to takie dziwne ujęcie jest, że ten walec to fest pod górkę trza popychać......... Rozwiń No ale z powrotem jest z górki Tylko trzeba uważać coby z walcem nie znaleźć się u sąsiada Link do komentarza
Baszka Napisano 28 lipca 2016 Udostępnij #719 Napisano 28 lipca 2016 Albo na swoich stopach, znamy podobne przypadki . Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 28 lipca 2016 Udostępnij #720 Napisano 28 lipca 2016 Cytat Sąsiedzi nie będą się puszyć, że ich woda z Twojego wyżej będzie przylewać?Bo że będzie, to dobrze wiesz Rozwiń A niech się pusza Mam taką samą sytuację z sasiadem z na przeciwka ogrodu,różnica poziomów między samymi domami to z 1m i jasna sprawa,że moja woda leje się do niego ale to zwykły peszek sąsiada Link do komentarza
bajbaga Napisano 28 lipca 2016 Udostępnij #721 Napisano 28 lipca 2016 Tiaaaa.Chyba, że podniósł teren wbrew prawu i ma za sąsiada takiego skurwiela jak ja, to wtedy czeka go, bardzo kosztowna i szpetna w efekcie końcowym, operacja przywrócenia terenu do stanu pierwotnego. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 28 lipca 2016 Udostępnij #722 Napisano 28 lipca 2016 (edytowany) Cytat Tiaaaa.Chyba, że podniósł teren wbrew prawu i ma za sąsiada takiego skurwiela jak ja, to wtedy czeka go, bardzo kosztowna i szpetna w efekcie końcowym, operacja przywrócenia terenu do stanu pierwotnego. Rozwiń Po prostu peszek Ja mam 0 budynku na poziomie drogi od frontu a on też ma 0 budynku na poziomie swojej drogi od frontu a że spadek poziomu to ponad 1,5m od mojej drogi do jego drogi na odl.70m to mówi się trudno.Wiedząc,że jest taki spadek,mówiłem mu,żeby podniósł sobie dom i teren bo budował później ale nie słuchał i ma jak ma,na własne życzenie przecież Edytowano 28 lipca 2016 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Leszek4 Napisano 28 lipca 2016 Udostępnij #723 Napisano 28 lipca 2016 To tylko złudzenie. Sąsiady zadowolone, że mają takiego nowego sąsiada. Tutaj ujęcie pokazujące nieco bardziej przekrój skarpy. Link do komentarza
bobiczek Napisano 29 lipca 2016 Udostępnij #724 Napisano 29 lipca 2016 Cytat To tylko złudzenie. Sąsiady zadowolone, że mają takiego nowego sąsiada. Tutaj ujęcie pokazujące nieco bardziej przekrój skarpy. Rozwiń Ciułała zCiebie.No przecież przekrzywiłeś aparat strasznie.Tera dla odmiany chata krzywa i sie kładzie na lewo Link do komentarza
Leszek4 Napisano 29 lipca 2016 Udostępnij #725 Napisano 29 lipca 2016 Cytat Ciułała zCiebie.No przecież przekrzywiłeś aparat strasznie.Tera dla odmiany chata krzywa i sie kładzie na lewo Rozwiń No to może pstryknę, jak kiedyś wytrzeźwieję? Link do komentarza
Leszek4 Napisano 10 sierpnia 2016 Udostępnij #726 Napisano 10 sierpnia 2016 (edytowany) Pierwsza trawa. Nieco wypłukana przez deszcze. Dosiejem.Przemieszczamy się też z budową trawnika do strony frontowej.A młodzi wreszcie kupili sobie lampę do sypialni i zawiesili jakąś firanę z Biedrony, bo ciągle było tam hardcorowo-industrialnie. Muszą jeszcze się sprężyć na lampki w obniżeniu sufitu, bo te wystające kable nieco gryzą się z resztą. Gdyby ktoś zapytał, jak to będą czyścić. - Nie wiem, nie moja broszka. A mnie się też podoba, więc zamieszczam. Edytowano 10 sierpnia 2016 przez Leszek4 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Baszka Napisano 10 sierpnia 2016 Udostępnij #727 Napisano 10 sierpnia 2016 Z czego jest ten ananas sufitowy, że się martwisz czyszczeniem? A poza tym czemu się martwisz czyszczeniem nie swojej lampy? Mało masz innych rzeczy do ogarnięcia? Na przykład obcasiki służącej i moje auto .A trawnik bomba, prawie można się już tarzać Link do komentarza
animus Napisano 10 sierpnia 2016 Udostępnij #728 Napisano 10 sierpnia 2016 (edytowany) Cytat A trawnik bomba, prawie można się już tarzać Rozwiń Z koszeniem nie będzie problemu na tych krzywiznach Edytowano 10 sierpnia 2016 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bobiczek Napisano 10 sierpnia 2016 Udostępnij #729 Napisano 10 sierpnia 2016 Cytat Pierwsza trawa. Nieco wypłukana przez deszcze. Dosiejem. Rozwiń Nieźle daje radę, nieźle. Wypłukana na spadku u góry. Ty dosiej może po całości delikatnie, nie zaszkodzi jej (o ile masz nadmiar.Nie trzymaj go na zaś. Ma zdolność kiełkowania ograniczoną w czasie. Dosiewaj) Cytat Przemieszczamy się też z budową trawnika do strony frontowej. Rozwiń Walec-Bojler jakoś wypiękniał podczas pracy. Służy mu. Dałeś mu nowe życie, to i się lepiej poczuł chyba PS:Od tej strony też sąsiad po większej wodzie, będzie wygrażał pięścią chyba w Twoim kierunku Link do komentarza
Leszek4 Napisano 10 sierpnia 2016 Udostępnij #730 Napisano 10 sierpnia 2016 Cytat Z czego jest ten ananas sufitowy, że się martwisz czyszczeniem? Rozwiń Przecież napisałem: Cytat ...nie moja broszka. Rozwiń A ananas jest z giętkiego plastiku. Cytat Na przykład obcasiki służącej i moje auto . Rozwiń Auta, auto... obiecałem, jak byłem pijany. Dyć wiesz, że wtedy te moje obietnice są tyle samo warte, co obiecywanie, że już nigdy nie znajdziesz mnie w łóżku z gosposią. Cytat Z koszeniem nie będzie problemu na tych krzywiznach Rozwiń Powiedziałbym, że będzie mniej sielankowe. Cytat Nieźle daje radę, nieźle. Wypłukana na spadku u góry. Ty dosiej może po całości delikatnie, nie zaszkodzi jej (o ile masz nadmiar.Nie trzymaj go na zaś. Ma zdolność kiełkowania ograniczoną w czasie. Dosiewaj) Rozwiń Dzisiaj była idealna pogoda na dosiewkę, bo ciągle siąpiło. Zrobiłem to, ale tylko tyle ile sięgnąłem z poziomu tarasu. Na dole ziemia jeszcze bagnista, trawa nieukorzeniona. Link do komentarza
TINEK Napisano 10 sierpnia 2016 Udostępnij #731 Napisano 10 sierpnia 2016 u mnie też dziś padało cały dzień, a dosiewki wczoraj robiłem, także dzisiejszy deszcz mnie ucieszył (pomimo stanu urlopowego)Ładną masz tę chałupę i otoczenie, wszystko porządnie robione, nie ma fuszery, podoba mi się pozdrawiam Link do komentarza
Leszek4 Napisano 12 sierpnia 2016 Udostępnij #732 Napisano 12 sierpnia 2016 Zamiatarka.Dzisiaj, zamiast cieszyć się weekendem, zasuwałem z mietłą, jako zamiatarka. Wypełniałem piachem spoiny pomiędzy kostką brukową.Jakieś 114 m2 za domem. 3 godziny harówy. Spaliłem przy tym tylko 2 browary. Wszystko na zaworach ssących, wylotowy aż bolał. Wypaliłem chyba ze 3 świece tytoniowe, tak ciężka to praca. Chyba kręci mi się od niej w głowie.Zdążyłem jednak, nim padłem, zrobić dla Was fotkę z pozycji kierowcy zamiatarki. Cytat Ładną masz tę chałupę i otoczenie, wszystko porządnie robione, nie ma fuszery, podoba mi się pozdrawiam Rozwiń Dziękuję, Tinku!Staram się, ale i tak parę rzeczy mi umknęło. Link do komentarza
Leszek4 Napisano 17 sierpnia 2016 Udostępnij #733 Napisano 17 sierpnia 2016 Robota przy budowie trawników była iście irytująca. To z uwagi na deszcze i moją niecierpliwość, ale to ostatnie jest zrozumiałe, bo po tej niedzieli jadę się rehabilitować do sanatorium w miejscowości z karczmą, co ma w sobie browar. No dobra, wczoraj trawniki skończone, trawa zasiana. Takie trochę pole golfowe, ale dziury i doliny to se zawsze będę mógł wykopać czy usypać. Teraz przydałby się architekt ogrodu, no ale znowu mam ważniejsze wydatki. Wszak na leczeniu w sanatorium oszczędzać nie należy!Do zrobienia został jeszcze wjazd do domu, furtka, brama, boks na odpady i takie tam. Nieprędko, bo nie ma chętnych na kupno mieszkania. Trawnik wzdłuż chaty zrobił się soczysty. Jutro chlaśniem go pierwszy raz kosiarą. Tak delikatnie, na 5-6 cm.Mam też na nim trochę chwastów, jakaś "kapusta" (widoczna zwłaszcza w części środkowej). Wysiały się wraz z kompostem. Jak się dobrze ukorzeni trawa, to zrobi się oprysk na te cholerstwa, bo teraz trawa za młoda. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 17 sierpnia 2016 Udostępnij #734 Napisano 17 sierpnia 2016 Leszek, mam wrażenie że ta trawka to chyba u Ciebie na sterydach rośnie Natomiast co do fugowania kostki to nie wiem czy tak wolno pod wpływem alkoholu prowadzić bolid a swoją droga niezły patent, Brawo Ty! Link do komentarza
retrofood Napisano 17 sierpnia 2016 Udostępnij #735 Napisano 17 sierpnia 2016 Cytat Dzisiaj, zamiast cieszyć się weekendem, zasuwałem z mietłą, Rozwiń Ćwiczysz latanie??? Chyba z Baszką się ustawiłeś na jakiś sabat... Takie wspólne podniebne wyprawy... Link do komentarza
Baszka Napisano 17 sierpnia 2016 Udostępnij #736 Napisano 17 sierpnia 2016 Cytat Trawnik wzdłuż chaty zrobił się soczysty. Rozwiń Jakaż ona piękna. Heniu ma rację, podejrzanie szybko rośnie . Link do komentarza
Leszek4 Napisano 25 września 2016 Udostępnij #737 Napisano 25 września 2016 Brama przesuwna.Temat znam raczej średnio, a muszę się z nim szybkawo zmierzyć, bo w środku tygodnia chciałbym rozpocząć ostateczne prace brukarskie, tj. połączyć wjazd na posesję z garażem, wejściem do chaty i tarasem. Jakieś 220 m2.No ale pod bramę przesuwną trza zrobić fundament. No i przy tym furtka. A jak furtka, to jakiś kabel do domofonu i elektrozamka. Coś nabazgrałem na rzucie. Furtka ma mieć 1 metr, a brama 4, no może 3,8, bo jeszcze słupki.Trochę mi to nie teges, bo brama będzie wjeżdżała w posesję, a nie chowała się wzdłuż ogrodzenia, jak to normalnie bywa najczęściej.No i spadki terenu. Rozumiem, ze brama powinna na całej swojej linii przesuwu mieć podłoże bez spadków - w niemal zupełnym poziomie, żeby nie haczyła o grunt.Kupić z montażem? Kupić samą bramę i samodzielnie zabudować? Zrobić całość samemu, jak chce młody?Radźcie, radźcie. Cytat Jakaż ona piękna. Heniu ma rację, podejrzanie szybko rośnie . Rozwiń Jakby na to odpowiedzieć... No wiesz, ja mam wszystko duże. Link do komentarza
animus Napisano 25 września 2016 Udostępnij #738 Napisano 25 września 2016 (edytowany) To trochę lipa bo 5,5m będzie włazić w działkę, to nawet delikatnie to ujmując, niebezpieczne, a po zamknięciu 1,5 m trójkąt na fundamencie będzie wystawał na stałe. Może zrezygnować w tym miejscu z furtki. Edytowano 25 września 2016 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Buster Napisano 25 września 2016 Udostępnij #739 Napisano 25 września 2016 Cytat Kupić z montażem? Kupić samą bramę i samodzielnie zabudować? Zrobić całość samemu, jak chce młody?Radźcie, radźcie. Rozwiń Hmmm..............Trudna odpowiedź.Nie wiem co potrafi młody.Ale skoro deklaruje się to chyba potrafi.Ale sam raczej nie da rady z montażem.Robiłem bramy przesuwane w czasie gdy jeszcze nie było gotowych wózków(chyba) więc z toczeniem,z montażem i bez.Również montowałem gotowe.Samo spawanie jakie jest takie jest.Każdy spawacz da radę ale bramę trzeba przewrócić na drugą stronę,potem ustawiać a to cholerstwo jest ciężkie.Montaż gotowej bramy ,czy to mojej czy kupnej wymagał całego dnia pracy dwóch ludzi w sytuacji gdy fundament i trzy słupki już są.Jeśli będziecie robić sami to zacznijcie od fundamentu i słupków,niech postoją z tydzień a w tym czasie można spawać bramę i furtkę.Przede mną też brama ale dla dzieciaków bo teraz wjeżdżają przez moją działkę.Ale tylko tymczasowa,bez furtki bo w przyszłym roku mają zacząć robić ulicę.Animus napisał że 5.5 m i że trójkąt 1.5 m.To fakt.Może zrób dwuskrzydłową.Ja taką będę robił u siebie w przyszłym roku gdy już powstanie nowa ulica. 1 Link do komentarza
Leszek4 Napisano 25 września 2016 Udostępnij #741 Napisano 25 września 2016 (edytowany) Otwieranie w lewo chyba nie przejdzie, bo wjedzie w płot sąsiada.A tam, gdzie wstawiłeś furtkę, miał być kubeł na śmieci.Ale jutro przemyślę, przemierzę, poprzestawiam i się obaczy. Edytowano 25 września 2016 przez Leszek4 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 25 września 2016 Udostępnij #742 Napisano 25 września 2016 (edytowany) Cytat Otwieranie w lewo chyba nie przejdzie, bo wjedzie w płot sąsiada.A tam, gdzie wstawiłeś furtkę, miał być kubeł na śmieci.Ale jutro przemyślę, przemierzę, poprzestawiam i się obaczy. Rozwiń Z mapki wynika ze tam jest ponad 10 mb a brama z "jezdnią" potrzebuje 9,5 mb więc nic nie powinno wystawać.Furtka będzie bliżej wejścia do domu.Kibel na śmieci przestawisz, ja mam deko od domu bo latem capi z niego. Edytowano 25 września 2016 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Leszek4 Napisano 26 września 2016 Udostępnij #743 Napisano 26 września 2016 Cytat Z mapki wynika ze tam jest ponad 10 mb a brama z "jezdnią" potrzebuje 9,5 mb więc nic nie powinno wystawać. Rozwiń Tak nie da rady.Owszem, droga ma 10 metrów, ale wraz z poboczami. Pokażę to na realfotkach.Najpierw bez Photoshopa.A teraz dostawię bramę z furtką, pojemnik na śmieci i jeszcze jakiś skalniak, dla przykładu.Czerwona linia na drugiej fotce pokazuje granice działki. Link do komentarza
animus Napisano 27 września 2016 Udostępnij #744 Napisano 27 września 2016 (edytowany) [quote name='Leszek4' post='521421' date='26.09.2016, 20:31 ']Tak nie da rady.Owszem, droga ma 10 metrów, ale wraz z poboczami. Pokażę to na realfotkach.A teraz dostawię bramę z furtką, pojemnik na śmieci i jeszcze jakiś skalniak, dla przykładu.Czerwona linia na drugiej fotce pokazuje granice działki.Czegoś nie kumam ten odcinek drogi jest tylko na Twoją posesją tak mi się wydaje z mapy.Więc wystarczy utwardzić lub przełożyć kawałek tej ulicy jeżeli Twoja działka to nie trzeba się nawet pytać. Edytowano 27 września 2016 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Leszek4 Napisano 27 września 2016 Udostępnij #745 Napisano 27 września 2016 To co jest wybrukowane, to droga/teren gminy. Do tego dochodzi po 2,5 metra pobocza z każdej strony.Drogę tę wykonano do samej granicy z moją działką (taki bonusik ). Link do komentarza
animus Napisano 27 września 2016 Udostępnij #746 Napisano 27 września 2016 (edytowany) Cytat To co jest wybrukowane, to droga/teren gminy. Do tego dochodzi po 2,5 metra pobocza z każdej strony.Drogę tę wykonano do samej granicy z moją działką (taki bonusik ). Rozwiń Czyli napisz do gminy że chcesz utwardzić, kawałek pobocza, przynajmniej ten klinik, który dorobiłem wirtualnie.Po co pchać się z furtką przy samej granicy ? Robisz sobie dłuższą trasę bolidową. Edytowano 27 września 2016 przez animus (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
Buster Napisano 27 września 2016 Udostępnij #747 Napisano 27 września 2016 Cytat Czyli napisz do gminy że chcesz utwardzić, kawałek pobocza, ten klinik, który dorobiłem wirtualnie. Rozwiń I wtedy masz jeszcze jeden bonusik w postaci miejsc parkingowych przed bramą(bliżej sąsiada) 1 Link do komentarza
Leszek4 Napisano 27 września 2016 Udostępnij #748 Napisano 27 września 2016 (edytowany) Obejrzała córka. Zostajemy przy pierwotnej wersji.Argumentacja: żadnych skosów, mają być zachowane linie i kąty proste, jak wszystko dotychczas, a brama ma być w osi drogi.Jak w pruskim wojsku.Byłem tego samego zdania, ale chciałem sprawdzić, jak daleko to jabłuszko odkulnęło się... Dzięki, chłopy!A miejsca parkingowe są już pod tymi kupkami piachu. Są utwardzone klińcem. Po drugiej stronie będzie to samo, bo de facto cała ta ślepa uliczka będzie MOJA! PS. Bolidem robię po 40 km, to te dodatkowe 2 metry jakoś podołam. Edytowano 27 września 2016 przez Leszek4 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 27 września 2016 Udostępnij #749 Napisano 27 września 2016 (edytowany) Została brama rozwierana.Twój cyrk Twoje małpy. Edytowano 27 września 2016 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Buster Napisano 27 września 2016 Udostępnij #750 Napisano 27 września 2016 Cytat Byłem tego samego zdania, ale chciałem sprawdzić, jak daleko to jabłuszko odkulnęło się... Rozwiń Jakie "dzięki chłopy"? Jeszcze nie skończyliśmy,porozmawiaj z córką i ze sobą A tak serio.Rozważcie bramę dwuskrzydłową.Było szaleństwo gdy każdy chciał mieć bramę przesuwaną ale później wahadło gustów i preferencji przesunęło się w drugą stronę.Wiele osób robi właśnie dwuskrzydłowe,przecież też z napędem.A najważniejszy argument to wg mnie bezpieczeństwo .Bezpieczeństwo dziecka.Nie wiem czy masz wnuczęta,czy dopiero będziesz miał,ale powiedzmy że masz.Ja mam czteroletnią wnuczkę i może w związku z tym jestem przewrażliwiony.Twój maluszek jeździ samochodzikiem albo rowerkiem.Ty chcesz wyjechać w tym czasie z posesji,włączyłeś otwieranie bramy a pilota położyłeś tuż tuż.A maluszek podjeżdża w miejsce gdzie za moment będzie się nasuwał trójkąt.Widzisz to ale nie zdążyłeś wziąć pilota i cofnąć.Tragedia bo to jest masa.To może być także dorosły który postanowił wyciągnąć kępkę chwastów z trawy i nie rozgląda się skąd nadchodzi zagrożenie.Sorki za taki opis ale scenariusz całkiem realny.Chyba że ogrodzisz ten pasek terenu na który nasuwa się brama. 1 Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się