solange63 Napisano 11 września 2016 Autor Udostępnij #1651 Napisano 11 września 2016 Dzięki za pouczającą dyskusję. Jak będę miała czas, zagłębię się w nią. Teraz skok w temacie... dużo skoków teraz będzie, bo to czas na większość decyzji Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepłaNie przewiduję GWC. Czy w największe upały odzysk ciepła, będzie odzyskiwał chłód? Dajmy na to w domu mam 22 stopnie, a na dworze jest 30 stopni. Czy powietrze wywiewane, może schładzać nawiewane i jak długo? Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 11 września 2016 Udostępnij #1652 Napisano 11 września 2016 (edytowany) Cytat Dzięki za pouczającą dyskusję. Jak będę miała czas, zagłębię się w nią. Teraz skok w temacie... dużo skoków teraz będzie, bo to czas na większość decyzji Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepłaNie przewiduję GWC. Czy w największe upały odzysk ciepła, będzie odzyskiwał chłód? Dajmy na to w domu mam 22 stopnie, a na dworze jest 30 stopni. Czy powietrze wywiewane, może schładzać nawiewane i jak długo? Nawet z GWC i nawet jakby nawiew był schłodzony do 18st.C to i tak nie schłodzi się pomieszczenia,WM to nie klimatyzacja z wydajnością 1000-3000m3/h a co najmniej dziesięciokrotnie mniej także nie spodziewaj się cudów nawet z GWC,wentylacja to wentylacja i tylko do wentylowania ma słuzyć a nie do grzania czy chłodzenia GWC to również zbędny gadżet i służy jedynie jako droga grzałka,żeby wymiennik z reku nie zamarzał także dobrze,że nie przewidujesz GWC Edytowano 11 września 2016 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
solange63 Napisano 11 września 2016 Autor Udostępnij #1653 Napisano 11 września 2016 Cytat Nawet z GWC i nawet jakby nawiew był schłodzony do 18st.C to i tak nie schłodzi się pomieszczenia wiem, że się nie schłodzi, raczej chodzi mi o to, czy jest szansa, że nie będę go dodatkowo grzać? Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 11 września 2016 Udostępnij #1654 Napisano 11 września 2016 Cytat wiem, że się nie schłodzi, raczej chodzi mi o to, czy jest szansa, że nie będę go dodatkowo grzać? Nie,powietrze wywiewane idzie też przez wymiennik czyli o ileś tam schładza powietrze nawiewane ale nie martw się,tak jak i chłodny nawiew nie schłodzi pomieszczeń tak i ciepły nawiew nie zagrzeje pomieszczeń,nie ta wydajność wentylacji Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 11 września 2016 Udostępnij #1655 Napisano 11 września 2016 Cytat GWC to również zbędny gadżet i służy jedynie jako droga grzałka,żeby wymiennik z reku nie zamarzał także dobrze,że nie przewidujesz GWC GWC jest dobry, kolega ma i od kilku lat używa, chwali sobie i nie słyszałem od niego że to był błąd w wyborze GWC.GWC latem to namiastka klimatyzacji a zimą wspomaga ogrzewanie. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 11 września 2016 Udostępnij #1656 Napisano 11 września 2016 (edytowany) Cytat GWC jest dobry, kolega ma i od kilku lat używa, chwali sobie i nie słyszałem od niego że to był błąd w wyborze GWC.GWC latem to namiastka klimatyzacji a zimą wspomaga ogrzewanie. Ja też mam GWC i od kilku lat używam i stwierdzam,że to zbędny gadżet. Wentylacja x GWC wspomaga ogrzewanie ? Z max.100m3h/h ? Przy -15st.C nawiew do reku to +7st.C i co z tego ????Przy +30st.C na zewnątrz,nawiew to +20st.C i co z tego ????Nie dopuszcza do zamarzniecia wymiennika w reku,tylko tyle.Tylko,że moja "grzałka" to koszt 400zł a nie 4000 zl Edytowano 11 września 2016 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 11 września 2016 Udostępnij #1657 Napisano 11 września 2016 Ewa, masz poniżej dwa artykuły o GWC, poczytaj, sama sobie zdanie wyrobisz.https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&am...132479545,d.bGghttps://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&am...132479545,d.bGgPrzy dyskusji czy warto czy nie robić GWC trzeba brać pod uwagę prawidłowe wykonanie wymiennika. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 11 września 2016 Udostępnij #1658 Napisano 11 września 2016 Cytat Ewa, masz poniżej dwa artykuły o GWC, poczytaj, sama sobie zdanie wyrobisz.https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&am...132479545,d.bGghttps://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&am...132479545,d.bGgPrzy dyskusji czy warto czy nie robić GWC trzeba brać pod uwagę prawidłowe wykonanie wymiennika. Dobre Link do komentarza
solange63 Napisano 11 września 2016 Autor Udostępnij #1659 Napisano 11 września 2016 Cytat GWC jest dobry, kolega ma i od kilku lat używa, chwali sobie i nie słyszałem od niego że to był błąd w wyborze GWC.GWC latem to namiastka klimatyzacji a zimą wspomaga ogrzewanie. W pewnych regionach, z określonymi warunkami gruntowo-wodnymi pewnie jest dobry. Namiastka klimatyzacji miałaby miejsce, gdyby WM mogło wymieniać powietrze w domu kilkanaście razy na dobę. Nie potrafi tego lub inaczej... nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje ekstremalnie przewymiarowanej jednostki. Do tego zimy od kilku lat mamy jakie mamy...generalnie dla mojej budowy bilans dla GWC wychodzi na nie. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 11 września 2016 Udostępnij #1660 Napisano 11 września 2016 Cytat W pewnych regionach, z określonymi warunkami gruntowo-wodnymi pewnie jest dobry. Nie o warunki tu chodzi,bo są różnego typu GWC na kazdy rodzaj warunków gruntowych i w każdym z tych rodzajów GWC będzie "działał".Na pytanie co to znaczy "działał" odpowiedziałaś sobie właśnie kwestią "klimatyzacji" ;)Ja mam rurowy GWC i pięknie spełnia swoją rolę czyli przy mrozach znacznie podnosi temperaturę jaka wchodzi do reku a przy upałach znacznie ją obniża ale nijak nie ma to znaczenia dla temp.w domu czy w lecie czy w zimie.Jak GWC to nie reku,jak reku to nie GWC. Link do komentarza
solange63 Napisano 11 września 2016 Autor Udostępnij #1661 Napisano 11 września 2016 Kiedyś marzyłam o GWC żwirowym, głównie ze względu na filtrowanie powietrza (alergikiem jestem). Takiego mieć nie mogę, a żadne inne nie jest dla mnie sensowne. To wszystko. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 11 września 2016 Udostępnij #1662 Napisano 11 września 2016 Cytat Kiedyś marzyłam o GWC żwirowym, głównie ze względu na filtrowanie powietrza (alergikiem jestem). Takiego mieć nie mogę, a żadne inne nie jest dla mnie sensowne. To wszystko. Z tym filtrowaniem powietrza przez stado kamieni byłbym bardziej ostrożny,dla mnie to siła reklamy jedynie.Dobry filtr węglowy do reku lub lampa UV w kanale nawiewnym i sterylne powietrze naplynie do domu Jako akwarysta taką lampę miałem za kubelkiem Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 11 września 2016 Udostępnij #1663 Napisano 11 września 2016 http://allegro.pl/sterylizator-uv-c-lampa-...5631599662.html Link do komentarza
solange63 Napisano 19 września 2016 Autor Udostępnij #1664 Napisano 19 września 2016 Uwaga, uwaga. W Czwartek będę mieć drugie ujęcie wody na mej ziemskiej posiadłości znaczy się studnię będziemy kręcić. Woda ta ma służyć do podlewania ogrodu (w trakcie budowy pewnie do innych prac wykończeniowych). Warunki na działce są takie, że gdzie palcem pokażę, tam będą kopać. Żaden pajac z różdżką po moich arach nie musi biegać Tu mam pytanie; gdzie najlepiej ulokować studnię?Wykonałam profesjonalny projekt zagospodarowania terenu, w zaawansowanym programie komputerowym paint Ogród warzywny planuję mieć przy końcu działki (ściana "C") Link do komentarza
PeZet Napisano 19 września 2016 Udostępnij #1665 Napisano 19 września 2016 Cytat Tu mam pytanie; gdzie najlepiej ulokować studnię? Miałem tu już jakiś elaborat napisany, ale po zastanowieniu uległ kasacji... Ja bym proponował postawić studnię w połowie odcinka łączącego literki B i C. Ładnie będzie wyglądać, jak obrośnie, a i praktycznie będzie w zasięgu wszelakim. Jakoś tak. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 19 września 2016 Udostępnij #1666 Napisano 19 września 2016 Cytat Tu mam pytanie; gdzie najlepiej ulokować studnię? To zależy od różnych rzeczy jakie możesz mieć lub masz na działce lub sąsiad ma. Link do komentarza
solange63 Napisano 19 września 2016 Autor Udostępnij #1667 Napisano 19 września 2016 Heniu, moja i sąsiednie działki są podłączone do kanalizy. Nikt nie ma przydomowych oczyszczalni. W moim pytaniu raczej chodziło o kwestię wygody, przydatności, łatwego dostępu. Czy lepiej blisko domu, czy może w samym narożniku, od frontu, z tyłu? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 19 września 2016 Udostępnij #1668 Napisano 19 września 2016 Cytat Heniu, moja i sąsiednie działki są podłączone do kanalizy. Nikt nie ma przydomowych oczyszczalni. W moim pytaniu raczej chodziło o kwestię wygody, przydatności, łatwego dostępu. Czy lepiej blisko domu, czy może w samym narożniku, od frontu, z tyłu? A czy ja jasnowidz? Jeżeli nie masz niekorzystnych czynników jak na załączonym wyżej obrazku to ja był zlokalizował ja z tyłu.Tylko teraz pytanie, czy ta studnia będzie tradycyjna, znaczy się wodę będziesz czerpać wiadereczkiem czy poprzez hydrofor?Ja bym proponował hydrofor. Link do komentarza
solange63 Napisano 19 września 2016 Autor Udostępnij #1669 Napisano 19 września 2016 Cytat A czy ja jasnowidz? Dlategoż rozwinęłam zdecydowanie hydrofor, to już przesądzone Link do komentarza
animus Napisano 19 września 2016 Udostępnij #1670 Napisano 19 września 2016 (edytowany) Cytat zdecydowanie hydrofor, to już przesądzone Czyli jak najbliżej (hydroforni). Edytowano 19 września 2016 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Draagon Napisano 19 września 2016 Udostępnij #1671 Napisano 19 września 2016 Ja hydrofor mam 20m od domu ( warunek 30m od POŚ ) - hydrofor zdecydowanie poza domem ( w studni ) A tak poza tym badania wody - na 90% za dużo żelaza i manganu - więc stacja uzdatniania wody niezbędna - ja mam ją już w domu to tak jakbyś miała z wodociągów takie warunki że max 0,5m3 wody/na dobę ( ja mam 1ha + zwierzęta do napojenia ) U Mnie na wsi latem woda ledwo ciurka z wodociągu. Link do komentarza
aaaa Napisano 20 września 2016 Udostępnij #1672 Napisano 20 września 2016 ja bym ją kręcił tam gdzie została zgłoszona ;) 1 Link do komentarza
bajbaga Napisano 20 września 2016 Udostępnij #1673 Napisano 20 września 2016 Tyle, że obecnie obowiązujące przepisy nie wymagają zgłoszenia wykonania obudowy ujęć wód podziemnych - podstawa prawna PB; art.30.2. w nawiązaniu do art.29.2.10). 1 Link do komentarza
aaaa Napisano 20 września 2016 Udostępnij #1674 Napisano 20 września 2016 no to wiele ułatwia, ta zmiana przepisównapisałem tak, bo kilka lat temu, zanim rozpocząłem budowę, to myślałem o studni i nawet takową zgłosiłem - inna rzecz, że jej w końcu nie wykonałem Link do komentarza
solange63 Napisano 23 września 2016 Autor Udostępnij #1675 Napisano 23 września 2016 Kuchniato, co misie lubią najbardziej, jednocześnie spędza im najwięcej snu z powiek Jako, że niedługo będziemy robić prądy, trzeba finalnie ustalić rozmieszczenie mebli w kuchni. Znalazłam bardzo fajnego stolarza, zrobił wstępny projekt... Ja daję mu 7/10 Jakie są Wasze opinie i rady?- z pewnością jest za mało blatów roboczych- nie jestem przekonana do umiejscowienia piekarnika w tym miejscu Najprostsza opcja; dosztukować jeszcze jeden wysoki słupek i tam dać piekarnik. Dzięki temu blat będzie dłuższy.Nie wiem co z lodówką; zabudowane wyglądają pięknie, ale praktyczniejsze są wolnostojące. Jak tu żyć, no jak? Link do komentarza
aaaa Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1676 Napisano 23 września 2016 mam takie same odczucia jak ty (blaty i lokalizacja piekarnika)nie wiem tylko dlaczego praktyczniejsze są lodówki wolnostojące... Link do komentarza
solange63 Napisano 23 września 2016 Autor Udostępnij #1677 Napisano 23 września 2016 Cytat nie wiem tylko dlaczego praktyczniejsze są lodówki wolnostojące... zapomniałam napisać, że jeszcze muszą mieć długi pionowy uchwyt Taka jest dla mnie najwygodniejsza. No i większość lodówek pod zabudowę, ma mniejszą pojemność, niż te wolnostojące o podobnych gabarytach Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1678 Napisano 23 września 2016 Cytat nie wiem tylko dlaczego praktyczniejsze są lodówki wolnostojące... Przy ewentualnej wymianie lodówki, będzie wiadomo dlaczego. Link do komentarza
Leszek4 Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1679 Napisano 23 września 2016 W tym przypadku lodówkę dałbym w zabudowie. Jest przecież miejsce, aby szafę, w której ma się ona znaleźć, powiększyć (gdyby trzeba było większą lodówkę).Piekarnik. Nie pasuje to, że ten półsłupek tak wystaje ponad blaty robocze. Wywaliłbym tę szafkę pod piekarnikiem, by całość obniżyć i zrównać z resztą blatów.\Wprawdzie utraciłbym szafkę, ale mogę ją odzyskać, dostawiając np. słupek obok już zaplanowanych. Zyskuję za to powierzchnię blatów roboczych. A kucnięcie do piekarnika, który wtedy będzie niżej, to chyba nie problem? Link do komentarza
retrofood Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1680 Napisano 23 września 2016 Cytat Nie wiem co z lodówką; zabudowane wyglądają pięknie, ale praktyczniejsze są wolnostojące. Jak tu żyć, no jak? Oprócz prądu, trzeba jej na ścianę podprowadzić również wodę. Do kostkarki. Link do komentarza
solange63 Napisano 23 września 2016 Autor Udostępnij #1681 Napisano 23 września 2016 Cytat A kucnięcie do piekarnika, który wtedy będzie niżej, to chyba nie problem? Problem. Tak sobie wymarzyłam, że piekarnik i zmywarka mają być na odpowiedniej wysokości, a marzenia są po to by je spełniać Cytat Oprócz prądu, trzeba jej na ścianę podprowadzić również wodę. Do kostkarki. Uchowaj przed takimi wstrętnymi wynalazkami. Nie będzie kostkarki Link do komentarza
Leszek4 Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1682 Napisano 23 września 2016 (edytowany) Cytat Problem. Tak sobie wymarzyłam, że piekarnik i zmywarka mają być na odpowiedniej wysokości, a marzenia są po to by je spełniać No i będzie na wysokości. Ino że kosztem codziennej funkcjonalności. Coś za coś? Bez sensu.Przełożyłbym ten piekarnik do słupka obok lodówki, na odpowiedniej wysokości ma się rozumieć. A blat zrównał rzecz jasna.Edit: No tak, problem pewnie z wysokością, bo wtedy piekarnik nad zmywarką. Moim zdaniem można to jednak zrobić.W miejscu piekarnika wąski, wysoki słupek (taki coby się zmieścił między ścianą a oknem). Edytowano 23 września 2016 przez Leszek4 (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
solange63 Napisano 23 września 2016 Autor Udostępnij #1683 Napisano 23 września 2016 Cytat No i będzie na wysokości. Ino że kosztem codziennej funkcjonalności. Coś za coś? Bez sensu. Spokojnie Lesiu. Tam jest miejsce, żeby dołożyć 3 słupek; patrząc od strony zlewu będzie słupek ze zmywarką, lodówka i słupek z piekarnikiem. Blat obok płyty oczywiście zrównany Stół będzie stał równolegle do ściany z oknem, a nie jak teraz prostopadle. Dzięki temu przejście będzie szersze. Cytat W miejscu piekarnika wąski, wysoki słupek (taki coby się zmieścił między ścianą a oknem). Pomysł wart rozważenia; między ścianą, a oknem mam 37 centymetrów. Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1684 Napisano 23 września 2016 (edytowany) Broń swego. To co w piekarniku powinno być pod kontrolą oka - nawet mimowolną.Ps. Rozwiń proszę pojęcie "lodówka zabudowana", bo może być wolnostojąca ale w zabudowie.np: Lodówka stoi w zabudowanej "wnęce" - w prawo są jeszcze półki do samej posadzki.Ps.2. I tak sobie myślę, że piekarnik obok lodówki ..................... jakoś tak mi nie pasi.dopisałem: Ps.2. + zdjęcie Edytowano 23 września 2016 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
solange63 Napisano 23 września 2016 Autor Udostępnij #1685 Napisano 23 września 2016 Cytat Ps. Rozwiń proszę pojęcie "lodówka zabudowana", bo może być wolnostojąca ale w zabudowie. Zabudowana, czyli z frontem meblowym.Tak, ja chcę mieć wolnostojącą, w zabudowie.Taka mnie się podobuje Jest szersza niż standardowe; ma 75 cm. Cytat Ps.2. I tak sobie myślę, że piekarnik obok lodówki ..................... jakoś tak mi nie pasi. Nie ma innej opcji, żeby wszystko wcisnąć Dobrej jakości piekarnik nie nagrzewa okrutnie boków. Lodówka będzie otwierana od strony przeciwnej piekarnika, więc gorącego powietrza nie powinna zaciagać. Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1686 Napisano 23 września 2016 (edytowany) Tył też ma znaczenie Może nawet większe. Tył lodówki jest wymiennikiem ciepła.A gdyby rozdzielić zmywarką ?Ps. Tak w zasadzie, to bardziej akademickie rozważanie - wszak piekarnik na okrągło nie "chodzi".Czyli ewentualne straty mogą być minimalne. Edytowano 23 września 2016 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Leszek4 Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1687 Napisano 23 września 2016 Mam pewne wątpliwości co do estetyki takiego głębokiego, a zarazem wąskiego słupka, o którym pisałem. Rozważyłbym też (zamiast niego) jakąś płytszą szafkę wiszącą. Może narożną, a może otwarte półki narożne? A dolna szafka taka, jak sąsiednie.Zaletą byłoby w tym przypadku odzyskanie 37 centymetrów blatu, które zabierze pełny słupek.Co do styku piekarnika z lodówką. Miałem podobny dylemat. Mam ostatecznie w sąsiedztwie i jest OK.Izolacja termiczna jest dodatkowo wzmocniona przez drewnianą płytę oddzielającą te urządzenia (są w stałej zabudowie).Jakiś tam negatywny wpływ pewnie jest, ale jakoś nie zauważyłem ekstra „piłującej” lodówki w czasie pieczenia. Link do komentarza
solange63 Napisano 23 września 2016 Autor Udostępnij #1688 Napisano 23 września 2016 Cytat A gdyby rozdzielić zmywarką ? Kiepskawo... zmywarkę chciałam mieć w 1 słupku, ze względu na bliskość zlewu.Zobaczę co stolarz po uzgodnionych poprawkach natworzy. Może uda się tam wcisnąć 30 cm cargo, do rozdzielenia sprzętów. Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1689 Napisano 23 września 2016 (edytowany) Cytat Kiepskawo... zmywarkę chciałam mieć w 1 słupku, ze względu na bliskość zlewu. Rozsądnie.Tak sobie myślę, że zapewnienie cugu za lodówką wystarczy, aby zminimalizować (czasowe i ewentualne) skutki pracy piekarnika.Internet coś się zbiesił Edytowano 23 września 2016 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
aaaa Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1690 Napisano 23 września 2016 mam piekarnik koło lodówki juz dość trochę i to żaden problem....tylko trochę grubsza ścianka jest pomiędzy piekarnikiem i lodówką (piekarnik na prawo od lodówki, lodówka podobna do tej, jaką Solka wkleiła wyżej) Link do komentarza
Gość stach Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1691 Napisano 23 września 2016 Cytat jakoś nie zauważyłem ekstra „piłującej” lodówki w czasie pieczenia. Raczej nie zauważysz... Izolacja termiczna i lodówki i piekarnika nowych generacji nie ma nic wspólnego z dawnymi wytworami... poza tym piekarnik "wyrzuca" ciepłe powietrze na kuchnię - mój 6.letni piekarnik przy stygnięciu wyrzuca ciepłe powietrze (wentylatorek pomaga ) właśnie na kuchnię szczeliną ponad drzwiczkami... W czasie pracy piekarnika obudowa - włącznie z drzwiczkami - ma bezpieczną temperaturę. Ponadto - ileż razy w tygodniu (średnio) używasz tego piekarnika? Nie używasz go przecież trzy razy dziennie...A co do cugu za lodówką - wykonawca mebli z nawet niewielkim doświadczeniem wie, jak to zrobić Link do komentarza
solange63 Napisano 23 września 2016 Autor Udostępnij #1692 Napisano 23 września 2016 Oto przyszła popraweczka wszystkie sugestie mile widziane Link do komentarza
Leszek4 Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1693 Napisano 23 września 2016 Jest fajnie.Mam tylko 2 pytanka:1) Którędy ulatuje ciepłe powietrze z chłodnicy lodówki? Na ostatnim obrazku jest ładne wycięcie. Możesz pokazać to na pozostałych?2) Cena tej kuchni nie gra większej roli, czy ma to być jakiś kompromis pomiędzy ceną, jakością i funkcjonalnością? Link do komentarza
solange63 Napisano 23 września 2016 Autor Udostępnij #1694 Napisano 23 września 2016 Cytat Jest fajnie.Mam tylko 2 pytanka:1) Którędy ulatuje ciepłe powietrze z chłodnicy lodówki? Na ostatnim obrazku jest ładne wycięcie. Możesz pokazać to na pozostałych? Nie mogę. Na tym etapie nie jest to konieczne. Teraz ustalamy położenie sprzętów AGD i ogólną koncepcję. W odpowiednim czasie, będę się czepiać detali. Cytat 2) Cena tej kuchni nie gra większej roli, czy ma to być jakiś kompromis pomiędzy ceną, jakością i funkcjonalnością? bardzo chciałabym, żeby cena nie grała roli. Jednak o piekarniku za 12 tysi i okapie za 7 mogę tylko pomarzyć.Funkcjonalność to słowo klucz. Stawiam je sobie na szczycie listy z priorytetami. Link do komentarza
Leszek4 Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1695 Napisano 23 września 2016 Cytat Funkcjonalność to słowo klucz. Stawiam je sobie na szczycie listy z priorytetami. A masz gdzieś spiżarkę? Link do komentarza
animus Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1696 Napisano 23 września 2016 (edytowany) Cytat Uchowaj przed takimi wstrętnymi wynalazkami. Nie będzie kostkarki Ja bez kostkarki to już nie chcę lodówy,oczywiście nie taka.Tam w koło tego pleśnieje, to nie higieniczne, nawet sama woda schładzana bez kostkarki jest beee. Tylko taka wewnętrzna z osobnym pojemnikiem. Cytat Oto przyszła popraweczka wszystkie sugestie mile widziane Narożniak inny, ten nie pozwoli sięgać nic z górnych szafek od ściany .Ta pólka to lipa, kto tam będzie ze ścierą ciągle latał i przepucowywał z kurzu wszystko co tam stoi . Powiększyć szafkę wiszącą w dól, ostatecznie przeszklić drzwiczki. Lodóweczka od drzwi a piekarnik bliżej blatu roboczego.Ja bym oddzielił lodówkę od piekarnika,po co ma się bidna męczyć i więcej prądu brać,np. w środek wąskie wysuwane cargo 15-30 cm. Edytowano 23 września 2016 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
TINEK Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1697 Napisano 23 września 2016 płyta indykcyjna bliżej zlewu, nie byłoby wygodniej ? (oczywiście nie przy samym zlewie) Link do komentarza
animus Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1698 Napisano 23 września 2016 Cytat płyta indykcyjna bliżej zlewu, nie byłoby wygodniej ? (oczywiście nie przy samym zlewie) Chyba lepiej zamienić je miejscami i od góry wmontować okap podłączony do WM ale poza rekuperacją. Link do komentarza
TINEK Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1699 Napisano 23 września 2016 Cytat Chyba lepiej zamienić je miejscami i od góry wmontować okap podłączony do WM ale poza rekuperacją. wtedy będzie jak u mnie w kuchni (podglądałeś, przyznaj się ;) ) Link do komentarza
Leszek4 Napisano 23 września 2016 Udostępnij #1700 Napisano 23 września 2016 Cytat A masz gdzieś spiżarkę? Dobra, odnalazłem rzut poziomy, spiżarki niet.Rozumiem więc, że te szafki pod sufitem mają być substytutem spiżarki. W tym sensie, że tam będą rzadziej używane graty.Mankament: bez drabinki nie sięgniesz. W praktyce: włóż tam coś i zapomnij.Pytałem o kryterium ceny, bo te szafki będą kosztować, a śmiem twierdzić, że będą zupełnie niepraktyczne. No dobra, otworzysz z taboretu, ale wtedy dojrzysz, sięgniesz tylko to, co będzie z brzegu. Hmmmm... gdzie jest ten mikser? Kurna jego mać, zaś trza leźć po drabine! A teraz jeszcze zwróciłem uwagę, że brakowałoby mi płytkiej, ale szerokiej szuflady na sztućce, np. pod płytą. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się