Gość mhtyl Napisano 12 października 2014 #151 Napisano 12 października 2014 Cytat A co powiecie na odnowienie frontów kuchennych poprzez lakierowanie na wysoki połysk lakierem samochodowym? Znajomi tak zrobili w ubiegłym roku. Widziałem i słyszałem już od niejednego, że tak się robi. Pytanie to jak te fronty teraz wyglądają, czy nie wymagają jakieś małej renowacji przed malowaniem.Do takich celów nadaje się lakier akrylowy poliuretanowy z utwardzaczem (o ile dobrze pamiętam nazwę), samochodowy może być dobry na krótka metę.
Afrodytaa Napisano 12 października 2014 #152 Napisano 12 października 2014 Cytat Jeśli sami własnoręcznie to zrobili, to przepytaj ich na tą okoliczność, niech podpowiedzą jakie napotkali problemy - żebyś Ty je ominęła - i jeśli podoba Ci się uzyskany przez nich efekt - ZRÓB TO Jeśli zaś nie odważyli się na własną "twórzcość' - idź ich śladem i zleć wykonawcy, który im odnowił te fronty...Może masz jakiegoś znajomego lakiernika - samochodowego na przykład - pogadaj z nim - generalnie pomysł jest niezły Problemów nie było. Wszystko robione rękami mojego szwagra, lakiernika Efekt mnie zaskoczył bardzo mile. Cytat Widziałem i słyszałem już od niejednego, że tak się robi. Pytanie to jak te fronty teraz wyglądają, czy nie wymagają jakieś małej renowacji przed malowaniem.Do takich celów nadaje się lakier akrylowy poliuretanowy z utwardzaczem (o ile dobrze pamiętam nazwę), samochodowy może być dobry na krótka metę. Fronty były odarte ze starego lakieru, bo to lite drewno było.Jakich dokładnie lakierów użył, nie mam pojęcia, ale sądzę, że normalnych samochodowych.Jak to wygląda teraz nie mam pojęcia. Musiałabym kiedyś w odwiedziny zajść...teraz to za daleko.Ale jeśli więcej czasu upłynie, to różnice będą bardziej widoczne.
Nowacki Kazimierz Napisano 24 listopada 2014 #153 Napisano 24 listopada 2014 Cytat Problemów nie było. Wszystko robione rękami mojego szwagra, lakiernika Efekt mnie zaskoczył bardzo mile.Fronty były odarte ze starego lakieru, bo to lite drewno było.Jakich dokładnie lakierów użył, nie mam pojęcia, ale sądzę, że normalnych samochodowych.Jak to wygląda teraz nie mam pojęcia. Musiałabym kiedyś w odwiedziny zajść...teraz to za daleko.Ale jeśli więcej czasu upłynie, to różnice będą bardziej widoczne. Biała kuchnia w modzie, w ogóle styl skandynawski. Chociaż mi osobiście podobają się białe elementy jak piszecie, ale np. do tego czarne ściany. Tak planujemy z żoną (właściwie to jej pomysł). Co o tym sądzicie?
mohito Napisano 25 listopada 2014 #154 Napisano 25 listopada 2014 Białe kuchnie bardzo ładnie wyglądają, ale moim zdaniem są mało praktyczne. Jednak w kuchni, jak się cały czas gotuje, to czyste te meble cały czas nie będą. Wydaje mi się, że w takiej kuchni więcej czasu spędza się na sprzątaniu niż na gotowaniu.
emmik Napisano 3 stycznia 2015 #155 Napisano 3 stycznia 2015 Biała kuchnia( z elementami szarości-) jak najbardziej polecam. Sama przerabiałam dylemat czy będzie to praktyczne rozwiązanie, po roku użytkowania decyzja byłaby taka sama.
Czapi Napisano 4 stycznia 2015 #156 Napisano 4 stycznia 2015 Ja właśnie testuję białą kuchnię(lakier mat). Wcale tak tragicznie nie jest z utrzymaniem czystości a mam dwójkę małych dzieci Widzę tylko takie wady:jeden celny rzut jakąś ciężką zabawką i pozamiatane Przed ostatecznym wyborem nie mogłam się zdecydować.Blat chciałam drewniany(o ja głupia!!!) i taki też będziemy mieć docelowo(teraz mdf).Do takiego blatu nie bardzo pasowały mi szafki w innym kolorze jak w białym.Dlatego wybrałam ten kolor. Jestem zadowolona z efektu wizualnego-kuchnię mam w kształcie litery U otwartą na jadalnię i salon i dzięki tej kolorystyce pozostaje wrażenie większej przestrzeni.Drewniany blat olejowany złagodzi sterylność tej bieli. Nie powiem,ale gdybym miała zasobniejszy portfel to chyba wybrałabym naturalne drewno rozjaśnione bejcą.Albo choćby fronty w kolorze brzozy.Cokolwiek na czym nie widać ewentualnych zniszczeń tak bardzo jak na gładziutkim białym lakierze....W moim przypadku wybierałam kuchnię IKEA i biały lakier okazał się najtańszy, choć w podobnej cenie były fronty Norje- imitacja drewna, lekko ryflowane", na bank nie byłoby śladów po zabawach dzieci...
Olszaaa Napisano 8 stycznia 2015 #157 Napisano 8 stycznia 2015 Cytat Ja właśnie testuję białą kuchnię(lakier mat). Wcale tak tragicznie nie jest z utrzymaniem czystości a mam dwójkę małych dzieci Widzę tylko takie wady:jeden celny rzut jakąś ciężką zabawką i pozamiatane Przed ostatecznym wyborem nie mogłam się zdecydować.Blat chciałam drewniany(o ja głupia!!!) i taki też będziemy mieć docelowo(teraz mdf).Do takiego blatu nie bardzo pasowały mi szafki w innym kolorze jak w białym.Dlatego wybrałam ten kolor. Jestem zadowolona z efektu wizualnego-kuchnię mam w kształcie litery U otwartą na jadalnię i salon i dzięki tej kolorystyce pozostaje wrażenie większej przestrzeni.Drewniany blat olejowany złagodzi sterylność tej bieli. Nie powiem,ale gdybym miała zasobniejszy portfel to chyba wybrałabym naturalne drewno rozjaśnione bejcą.Albo choćby fronty w kolorze brzozy.Cokolwiek na czym nie widać ewentualnych zniszczeń tak bardzo jak na gładziutkim białym lakierze....W moim przypadku wybierałam kuchnię IKEA i biały lakier okazał się najtańszy, choć w podobnej cenie były fronty Norje- imitacja drewna, lekko ryflowane", na bank nie byłoby śladów po zabawach dzieci... Moi rodzice mają białe meble w kuchni, nie jest wcale tak trudno utrzymać je w czystości, może dlatego, że nie mają małych dzieci ;) Mi się bardzo podobają białe, połyskujące meble, takie jak np. te: Tylko, wolałabym do nich jasne blaty, a nie jak na zdjęciu- ciemne ;)
ewamariusz Napisano 8 stycznia 2015 #158 Napisano 8 stycznia 2015 Cytat Nie powiem,ale gdybym miała zasobniejszy portfel to chyba wybrałabym naturalne drewno rozjaśnione bejcą. Następne będziesz miała naturalne Pozdrawiam
CecyliaS Napisano 18 marca 2015 #159 Napisano 18 marca 2015 Ja mam beżową kuchnię, niedawno robiłam sobie na wymiar. Też się obawiałam, ale w moim małym mieszkaniu ciemna odpadała już z założenia, więc zaryzykowałam. Jedyne czym przebiłam ten beż, to ciemniejsze blaty...I teraz uważam, że był to dobry wybór, bo fronty tak się nie brudzą Z blatami może być gorzej, bo moi rodzice mają jasne i niestety widać ślad po curry, cytrynie i jeszcze jakieś czarne plamki nie wiem z czego...Najlepiej dopytać w salonie - ich zadaniem oprócz sprzedaży jest też porada. . Radzę zadzwonić dopytać, od ciekawości i szukania informacji jeszcze nikt nie umarł Warto tez obejrzeć dokładnie meble, podotykać, wyobrazić sobie je jakby już do nas należały:)
Monika-projektant Napisano 15 kwietnia 2015 #160 Napisano 15 kwietnia 2015 Wg mnie biała kuchnia wygląda bardzo ładnie i w dodatku można wtedy poszaleć z kolorem płytek i ścian. Moja znajoma ma białą kuchnie, wygląda rewelacyjnie, nie żółknie!!! Jedyny problem jest taki żebyś uważała na plamy i detergenty. Co do tego czy w macie czy połysku to jestem stanowczo za połyskiem!!!Super efekt:)Jeśli chcesz wyślę Ci wizki z projektów, które kiedyś robiłam z kuchnią biała w połysku
kuba1739 Napisano 7 maja 2015 #161 Napisano 7 maja 2015 Białe meble jeśli będą wykonane z dobrej jakości materiału z pewnością posłużą na długie lata tak samo jak meble w innych kolorach. A w zestawieniu z szarymi ścianami z pewnością kuchnia będzie wyglądać bardzo elegancko.
PaulinaPk Napisano 9 czerwca 2015 #162 Napisano 9 czerwca 2015 Ja mialam kiedys biale meble w kuchni i rzeczywiscie ladnie wygladaly, ale niestety widac wszystkie plamy i najdrobniejsze zabrudzenia :/
sorben Napisano 24 czerwca 2015 #163 Napisano 24 czerwca 2015 Cytat Ja mialam kiedys biale meble w kuchni i rzeczywiscie ladnie wygladaly, ale niestety widac wszystkie plamy i najdrobniejsze zabrudzenia :/ stanowczo odradzam, białe meble niestety potem zachodzą i robią się żółte.
Banef Napisano 24 czerwca 2015 #164 Napisano 24 czerwca 2015 Jak dla mnie najlepszy kolor zielony, biały stanowczo odradzam.
Arystos Napisano 28 czerwca 2015 #165 Napisano 28 czerwca 2015 A ja mam białą kuchnię i sobie chwalę. Kiedyś obawiałem się, jak będzie wyglądała po dłuższym użytkowaniu, ale nie trzeba się bać, przy normalnym dbaniu o czystość z białą kuchnią nie ma problemów.
silver_him Napisano 29 czerwca 2015 #166 Napisano 29 czerwca 2015 Cytat A ja mam białą kuchnię i sobie chwalę. Kiedyś obawiałem się, jak będzie wyglądała po dłuższym użytkowaniu, ale nie trzeba się bać, przy normalnym dbaniu o czystość z białą kuchnią nie ma problemów. też miałem kiedyś białą dziś jest w odcieniu herbacianym
asiakamien Napisano 13 lipca 2015 #167 Napisano 13 lipca 2015 Biała kuchnia kusi, ale po przemyśleniu stwierdzam, że jest nie praktyczna. A może to tylko ja gotuje z takim rozmachem, że mam wszystko wszędzie? A blaty na wysoki połysk? Wszystko ładnie pięknie, ale wiecie jak na tym palce się ładnie odbijają? Co chwile trzeba chodzić ze szmatką i ścierać ;/ I mam na myśli czyste palce, co dopiero dzieciaczki buszujące po domu
spinoza30 Napisano 13 lipca 2015 #168 Napisano 13 lipca 2015 teraz mam biala kuchnie, po czasie sie okaze czy to byl dobry wybor.
klarkos Napisano 20 września 2015 #169 Napisano 20 września 2015 u nas białe meble swietnie się sprawdziły. Ja moge polecic. Wszystko zależy z jakiego materiału są wykonane. W naszje kuchni szafki są wciąż białe, dobrze sie je czyści, (i są matowe.- na wysoki połysk może trudniej )
niezastapiony18 Napisano 21 września 2015 #170 Napisano 21 września 2015 hmm aż się dziwie, że z tą waszą białą kuchnią nic się nie dzieje.
klarkos Napisano 21 września 2015 #171 Napisano 21 września 2015 Cytat hmm aż się dziwie, że z tą waszą białą kuchnią nic się nie dzieje. może dlatego, ze matowa i nie palimy papierosów w domu, ale znowu gotujemy bez ograniczen. Szafki wciąż białe.. Jedynie co, to zarysowania na indukcji są ...
ewamariusz Napisano 22 września 2015 #172 Napisano 22 września 2015 Cytat hmm aż się dziwie, że z tą waszą białą kuchnią nic się nie dzieje. A co ma się dziać 1
martynka33 Napisano 18 listopada 2015 #173 Napisano 18 listopada 2015 Zdecydowanie jestem zwolenniczką białych kuchni! Uważam, że biel kojarzy się z harmonią, porządkiem i spokojem. Sama jestem szczęśliwą posiadaczką białej kuchni już ponad dwa lata i nie mam zastrzeżeń. Blaty też mam białe – z konglomeratu kwarcowego Technistone. Regularnie przemywam je wodą z mydłem i to wystarczy. Blaty ani nie żółkną ani nie szarzeją. Ale jeśli martwisz się, że białe meble z białym blatem mogą dać zbyt jednolity efekt, pomyśl o blacie w innym kolorze, najlepiej jakimś kontrastowym, żeby ożywić wnętrze. Co powiesz na tę propozycję? https://www.facebook.com/technistonePolska/...639493372965651 moim zdaniem super pomysł
Micha-lina Napisano 8 grudnia 2015 #174 Napisano 8 grudnia 2015 Zależy z czego będą wykonane te meble - jeśli z wysokiej jakości płyty lakierowanej lub malowanego drewna, myślę, że nie powinny szybko zżółknąć. Tak przyszło mi do głowy, że do białych mebli pięknie pasowałby zlewozmywak granitowy w kolorze beżowym. Można taki znaleźć online. Sama mam zlew granitowy i bardzo sobie chwalę.
NowoczesnaKuchnia Napisano 18 grudnia 2015 #175 Napisano 18 grudnia 2015 Najważniejsze to znaleźć dobrego stolarza Dobrej jakości fronty nie zrobią się żółte - no chyba, że zachlapiemy tłuszczem i nie będziemy ich czyścić - ale to tylko brud, który można łatwo usunąć ...a białe meble kuchenne, co tu dużo mówić, chyba hit ostatnich lat !
tadeo_g Napisano 23 stycznia 2016 #176 Napisano 23 stycznia 2016 Rzeczywiście, w większości katalogów teraz widzę białe w połączeniu na przykład z jasnym, drewnianym blatem. Wygląda bardzo estetycznie i kojarzy się z czystością więc pasuje do kuchni. Najlepiej takie meble jednak zamówić na wymiar, u nas kuchnię robili stolarze ze Stokan i wyszo świetnie.
Ulla Napisano 25 stycznia 2016 #177 Napisano 25 stycznia 2016 Mam nie za dużą kuchnię, a właściwie aneks w bloku. Wysoki połysk mebli - białe blaty, fronty i czarną lodówkę, piekarnik, blat i lampy. Póki co nie żółkną ani nie odpryskują. Trzeba je przetrzeć, żeby nie traciły swojego błysku, ale to żaden kłopot.
kamil68 Napisano 24 marca 2016 #178 Napisano 24 marca 2016 Żona sobie wybrała meble do kuchni w skandynawskim stylu, więc szafki oczywiście musiały być białe. I tak mamy w kuchni szafki w kolorze bieli, w macie. Kuchnia funkcjonuje dopiero roku, więc nie mogę powiedzieć czy nie zżółkną, ale samo mycie jest genialne
maciek0zielinski@gazeta.pl Napisano 12 kwietnia 2016 #180 Napisano 12 kwietnia 2016 Jeśli będą wykonane z wysokiej jakości materiałów i regularnie myte, to nie powinny zażółknąć. Gdy będą to meble drewniane to warto używać specjalnych środków do ochrony mebli.
Malwinka72 Napisano 13 kwietnia 2016 #181 Napisano 13 kwietnia 2016 Cytat Mam nie za dużą kuchnię, a właściwie aneks w bloku. Wysoki połysk mebli - białe blaty, fronty i czarną lodówkę, piekarnik, blat i lampy. Póki co nie żółkną ani nie odpryskują. Trzeba je przetrzeć, żeby nie traciły swojego błysku, ale to żaden kłopot. Ale wygląda pięknie...
Rachmistrz Napisano 13 kwietnia 2016 #182 Napisano 13 kwietnia 2016 Cytat Ale wygląda pięknie... ylko żebymiec taka fajna kuchnie to i na nia miejsce trzeba znalezc
Czarnka Napisano 14 kwietnia 2016 #183 Napisano 14 kwietnia 2016 Cytat ylko żebymiec taka fajna kuchnie to i na nia miejsce trzeba znalezc Coraz częściej kuchnia jest łączona z salonem, więc brak miejsca to nie taki wielki problem, w dużym pomieszczeniu łatwiej zrobić taką kuchnię
Stanisława Napisano 20 lipca 2016 #184 Napisano 20 lipca 2016 Moim zdaniem kuchnia musi wyglądać minimalistycznie i praktycznie, ale również nowocześnie, więc myślę, że dobrym pomysłem na urządzenie wnętrza jest styl industrialny. Mimo to, że elementy takiego stylu wyglądają surowo, zwłaszcza w białym kolorze, można dodać odcieni brązów i bordo. Również barwy żółte lub pomarańczowe dodają dużo ciepła, na przykład przemysłowe lampy lub kolorowe akcesoria kuchenne. Przemysłowe lampy, ściany z cegły, stoły loftowe idealnie nadają się do stworzenia przytulnej kuchni i dodają trochę jasności do białej kuchni
bibitka Napisano 16 września 2016 #185 Napisano 16 września 2016 Ja kocham styl prowansalski ogólnie cały dom mam w takim stylu teraz czas na kuchnię. Planujemy z mężem zakup dobrej jakości mebli kuchennych oczywiście w stylu angielskim. Marzą nam się szafki ręcznie zdobione zaprojektowane przez najlepszych
PeZet Napisano 16 września 2016 #186 Napisano 16 września 2016 Cytat Ja kocham styl prowansalski ogólnie cały dom mam w takim stylu teraz czas na kuchnię. Planujemy z mężem zakup dobrej jakości mebli kuchennych oczywiście w stylu angielskim. (...) Co myślicie? ... Nie no, jasne. Prowansja jest przecież w Anglii, wszystko się zgadza. Logiczne, spójne stylistycznie. Super. 2
bajbaga Napisano 17 września 2016 #187 Napisano 17 września 2016 Zaraz tam - kasztani.Nowatorskie rozwiązania proponuje - biurko i fotel w kuchni Precz z lawendą, białym kolorem mebli zdobionym kwiatami.Cały dom ma tym zapchany, aż ją mdli - czyli trzeba odnowy, a biurko z fotelem w kuchni to jest to. Wiesz jak fajnie będzie kroić cebulę, na biurku siedząc na skórzanym fotelu ?Zazdrość cię zżera ???????????????
Gość mhtyl Napisano 17 września 2016 #188 Napisano 17 września 2016 Cytat Zazdrość cię zżera ??????????????? Tak zęby ściskam aż soki puściły z tej zazdrości
Parkiet Komplex Napisano 17 września 2016 #189 Napisano 17 września 2016 Cytat Ja kocham styl prowansalski ogólnie cały dom mam w takim stylu teraz czas na kuchnię. Planujemy z mężem zakup dobrej jakości mebli kuchennych oczywiście w stylu angielskim. Marzą nam się szafki ręcznie zdobione zaprojektowane przez najlepszych. Styl prowansalski pochodzi z południowej Francji i jest kojarzony z pielęgnacją tego co pozostało po przodkach, którzy swego czasu otrzymali latyfundia za udział w wojnach. Sam styl nawiązuje do malowniczej Prowansji i sielskiego domowego ciepła. Styl angielski jest kojarzony bardziej z klasyką.
Gość Napisano 7 grudnia 2016 #190 Napisano 7 grudnia 2016 A mi wystarczą szafki z Ikea. Białe szafki w połączeniu z jasnym, drewnianym blatem.
kraka Napisano 17 sierpnia 2017 #191 Napisano 17 sierpnia 2017 Meble wysokiej jakości nie żółkną, sama mam 4 rok i mogę potwierdzić, że nic się z nimi nie dzieje. A w łazience mam szafki dość tanie i po roku były już przebarwione. Biała kuchnia się nie nudzi, w pierwszym mieszkaniu miałam bardzo ładną w brązie i po kilku miesiącach musiałam już wymieniać dodatki bo źle się w niej czułam. A biała podoba mi się cały czas tak samo.
Tools4Pro Napisano 7 października 2017 #192 Napisano 7 października 2017 Moim zdaniem jeżeli zadbasz o dobrą jakość tych mebli to bardzo dobrze sprawdzą się w kuchni.
gocha11 Napisano 10 października 2017 #193 Napisano 10 października 2017 Biały kolor we wnętrzu mi się bardzo podoba. Pomieszczenie zyskuje optyczną przestrzeń i elegancko się prezentuje, ale uważam, że ten kolor w kuchni jest w ogóle nie praktyczny.
marsylko6 Napisano 2 lutego 2018 #194 Napisano 2 lutego 2018 Dnia 25.11.2014 o 19:17, mohito napisał: Białe kuchnie bardzo ładnie wyglądają, ale moim zdaniem są mało praktyczne. Jednak w kuchni, jak się cały czas gotuje, to czyste te meble cały czas nie będą. Wydaje mi się, że w takiej kuchni więcej czasu spędza się na sprzątaniu niż na gotowaniu. Typowy argument w stylu: czarna kurtka się nie brudzi Mam białą kuchnię i wcale sie specjalnie nie brudzi. BTW, jak gotuję, to brudzi się ewentualnie kuchenka, czy fragment kafli przy niej, a nie wszystkie fronty kuchenne
karolina1918 Napisano 18 lutego 2018 #195 Napisano 18 lutego 2018 Nie słyszałam nigdy o żółknięciu mebli, ja posiadam w swojej kuchni białe meble od kilku lat i nic im nie jest pomimo eksploatowania i zabaw dzieci... Co do matowych mebli, to ładnie wyglądają, ale są cięższe w utrzymaniu czystości, dlatego się na nie nie zdecydowałam
Ideas Napisano 9 kwietnia 2018 #196 Napisano 9 kwietnia 2018 Może kogoś zaciekawi pomysł na białą kuchnię z drewnianym blatem:
Jani_63 Napisano 10 kwietnia 2018 #198 Napisano 10 kwietnia 2018 Zlew z okapnikiem, więc komora centralnie nad szafką, ale lepiej by się prezentował centralnie przy oknie- w/g mnie. Zdaje się że zastosowano SERVO-DRIVE w szafkach, ale do połączenia blatów listwę połączeniową zamiast łączenia na styk ("kij hokejowy"), tak jakby ktoś na końcu poszedł na łatwiznę.
Ideas Napisano 10 kwietnia 2018 #199 Napisano 10 kwietnia 2018 21 godzin temu, Elfir napisał: szkoda, że zlew w narożniku nie jest centralnie w narożniku 4 godziny temu, Jani_63 napisał: Zlew z okapnikiem, więc komora centralnie nad szafką, ale lepiej by się prezentował centralnie przy oknie- w/g mnie. Zdaje się że zastosowano SERVO-DRIVE w szafkach, ale do połączenia blatów listwę połączeniową zamiast łączenia na styk ("kij hokejowy"), tak jakby ktoś na końcu poszedł na łatwiznę. komora nie jest nad szafką, tylko własnie przy oknie, patrz 2:12 nawet okapnik nie jest nad szafkami. Tak, jest servo pod zlewem. Rzeczywiście lekka lipa z tą listwą połączeniową
solange63 Napisano 10 kwietnia 2018 #200 Napisano 10 kwietnia 2018 Z praktycznego punktu widzenia zlew powinien być nad szafką z pojedynczym frontem. Najdłuższy blat roboczy, najwygodniej jest mieć między zlewem a płytą.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się