daggulka Napisano 4 stycznia 2011 Udostępnij #51 Napisano 4 stycznia 2011 Gratulacje dla Vegi ... a dokładniej - Jego żonki , bo naprawdę ślicznie ustroiła ... Link do komentarza
vega1 Napisano 4 stycznia 2011 Udostępnij #52 Napisano 4 stycznia 2011 no cóż, szkoda że tak mało choinek. Dzięki za gratulacje. Żona się ucieszy bardzo Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 8 stycznia 2011 Udostępnij #53 Napisano 8 stycznia 2011 Gratulacje Link do komentarza
ewka0 Napisano 18 listopada 2012 Udostępnij #54 Napisano 18 listopada 2012 Choinka sztuczna czy prawdziwa?Czy z prawdziwą nie ma problemu ze sprzątaniem i robactwem?Zawsze byłam przyzwyczajona do choinki sztucznej ale często spotykałam się z opiniami że takiego klimatu jak choinka prawdziwa nie stworzy się ze sztuczną.Jakie jest Wasze zdanie? Link do komentarza
Gość gawel Napisano 18 listopada 2012 Udostępnij #55 Napisano 18 listopada 2012 Jestem za prawdziwa albo żadną, jedyną protezę jaką akceptuje to okulary bo noszę od zawsze innych nie na razie. A o jakie robactwo chodzi konkretnie ??? bo tego nigdy nie udało mi sie zaobserwować Link do komentarza
cyma2704 Napisano 18 listopada 2012 Udostępnij #56 Napisano 18 listopada 2012 Zdecydowanie prawdziwa, ale.. przy mojej ciepłolubności i 23 stopniach w salonie, sypie się po tygodniu. Jednak taki klimat nie do uzyskania plastikowym drzewkiem. Link do komentarza
Lokalniś Napisano 22 grudnia 2012 Udostępnij #57 Napisano 22 grudnia 2012 Tylko i wyłącznie prawdziwa. Jakbym miał sztuczną wstawiać, to wolałbym w ogóle zrezygnować z choinki... Żadnego uroku nie mają, już nie wspominając o zapachu. Link do komentarza
Draagon Napisano 22 grudnia 2012 Udostępnij #58 Napisano 22 grudnia 2012 Ja mam i sztuczną i prawdziwą - brak wszystkich wad jak i zalet Link do komentarza
TINEK Napisano 22 grudnia 2012 Udostępnij #59 Napisano 22 grudnia 2012 Jak co roku choinka żywatylko pierwszy raz została ustawiona bez małego przemeblowania by miejsce zrobić, właśnie dzieci skończyły ubierać, jest śliczna Link do komentarza
r-32 Napisano 22 grudnia 2012 Autor Udostępnij #60 Napisano 22 grudnia 2012 Cytat Jak co roku choinka żywatylko pierwszy raz została ustawiona bez małego przemeblowania by miejsce zrobić, właśnie dzieci skończyły ubierać, jest śliczna Gatunek Prosimy Krzysiu , świerk czy jodła ? No i fota ! ( rzecz chyba jasna ) Pozdrówki Link do komentarza
TINEK Napisano 22 grudnia 2012 Udostępnij #61 Napisano 22 grudnia 2012 zwykły świerk za 40 zł, jodły były po 180, trochę drogo, zaraz zobaczę czy fotka dobrze wyjdziekiepska fotka, z lampą źle, a bez lampy łapy się trzęsą, taka zwykła, kolorowa, kiczowata, ale taka powinna być choinka (oczywiście IMHO)pozdrawiam Link do komentarza
daggulka Napisano 25 grudnia 2012 Udostępnij #62 Napisano 25 grudnia 2012 ja mam w tym roku ruchomą z łańcuchami Link do komentarza
Gość gawel Napisano 25 grudnia 2012 Udostępnij #63 Napisano 25 grudnia 2012 Prawdziwa jak zawsze, proteza to już ostateczność Link do komentarza
r-32 Napisano 25 grudnia 2012 Autor Udostępnij #64 Napisano 25 grudnia 2012 (edytowany) Cooo tam świerk polski na Ślunsku ed literka Edytowano 25 grudnia 2012 przez r-32 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
murgi Napisano 30 grudnia 2012 Udostępnij #65 Napisano 30 grudnia 2012 (edytowany) Też chciałam jodłe - ze względu na to, że dłużej postoi, ale..gdy zobaczyłam te ceny (ponad 180zł!) to podziękowałam Edytowano 30 grudnia 2012 przez murgi (zobacz historię edycji) Link do komentarza
marekst Napisano 11 stycznia 2013 Udostępnij #66 Napisano 11 stycznia 2013 Pierwszy raz mam prawdziwa, robakow nie ma, jedynie pare pajaczkow powychodzilo jak poczuly cieplo z mieszkania Codziennie musze podlewac bo pije wiecej od domownikow ;) 3 tyg juz sie trzyma Link do komentarza
retrofood Napisano 12 stycznia 2013 Udostępnij #67 Napisano 12 stycznia 2013 Cytat Pierwszy raz mam prawdziwa, robakow nie ma, jedynie pare pajaczkow powychodzilo jak poczuly cieplo z mieszkania Codziennie musze podlewac bo pije wiecej od domownikow ;) 3 tyg juz sie trzyma Fajnie piszesz, żeby to jeszcze było po polsku... Link do komentarza
gośiówa Napisano 12 stycznia 2013 Udostępnij #68 Napisano 12 stycznia 2013 Cytat Fajnie piszesz, żeby to jeszcze było po polsku... hehehehe ,a ja jestem polką i rozumiem co jest napisane ;p Link do komentarza
bajbaga Napisano 12 stycznia 2013 Udostępnij #69 Napisano 12 stycznia 2013 Ale rozróżniasz (no chyba, że nie) zrobienia komuś łaski, od zrobienia komuś laski ? Drobna różnica, a potrafi cieszyć.Ps. Zawsze można robić komuś łaskę, robiąc laskę Link do komentarza
retrofood Napisano 12 stycznia 2013 Udostępnij #70 Napisano 12 stycznia 2013 Cytat hehehehe ,a ja jestem polką i rozumiem co jest napisane ;p A ja Ciebie nie rozumiem, bo polka to taniec czeski. Zrozumiałbym, gdybyś była Polką. Chociaż, być może, w niektórych klawiaturach nie ma nawet wielkich liter... Strasznie badziewny ten sprzęt ludzie miewają. Link do komentarza
pola102 Napisano 14 stycznia 2013 Udostępnij #71 Napisano 14 stycznia 2013 W wielu kulturach drzewo, zwłaszcza iglaste, jest uważane za symbol życia i odradzania się, trwania i płodności. Jako drzewko bożonarodzeniowe, pojawiło się w XVI wieku, lecz prawdopodobnie już wcześniej występowało jako rajskie "drzewo dobrego i złego" w misteriach o Adamie i Ewie, wystawianych w wigilię Bożego Narodzenia. Jest to związek bardzo luźny i trudny do ustalenia, podobnie jak odwoływanie się do drzewa Krzyża z Golgoty, które jak głosi legenda, zbito z rajskiego drzewa życia. Tradycja choinek narodziła się w Alzacji[2], gdzie wstawiano drzewka i ubierano je ozdobami z papieru i jabłkami (nawiązanie do rajskiego drzewa). Wielkim zwolennikiem tego zwyczaju był Marcin Luter, który zalecał spędzanie świąt w domowym zaciszu. Choinki więc szybko stały się popularne w protestanckich Niemczech. Link do komentarza
mama_muminka Napisano 6 marca 2013 Udostępnij #72 Napisano 6 marca 2013 ja na święta miałam teraz żywą choinke w doniczce...jak sie domyślacie nic już z niej nie zostało poza sama donicą Link do komentarza
kalina33 Napisano 6 września 2013 Udostępnij #73 Napisano 6 września 2013 Jak chcę, żeby już były święta!:) Link do komentarza
wielki szu Napisano 9 września 2013 Udostępnij #74 Napisano 9 września 2013 U mnie zawsze była sztuczna, w tym roku postaramy się o żywą, bo zawsze taka ładniej wygląda. Link do komentarza
sassanka Napisano 10 września 2013 Udostępnij #75 Napisano 10 września 2013 Troche nie sezon Ale odpowiem, a co ! Jak choinka to tylko żywa Uwielbiam poszukiwania najpiękniejszego drzewka Link do komentarza
tosia Napisano 11 września 2013 Udostępnij #76 Napisano 11 września 2013 tak, tak temat mało aktualny ale...zawsze miłyu mnie od momentu spędzenia pierwszych świąt z moim mężem ( wtedy jeszcze chłopakiem) a to już 13 lat, mam w domu choinkę żywą. Teraz już sobie nie wyobrażam żeby było inaczej. Link do komentarza
dr House Napisano 11 września 2013 Udostępnij #77 Napisano 11 września 2013 U mnie swego czasu była sztuczna, teraz stoi tylko i wyłącznie żywa - świerk. Link do komentarza
sassanka Napisano 16 września 2013 Udostępnij #78 Napisano 16 września 2013 Masz rację, temat świąteczny zawsze miły. W sumie jeszcze trochę i będzie aktualny Link do komentarza
roszpunka Napisano 8 października 2013 Udostępnij #79 Napisano 8 października 2013 (edytowany) Dokładnie już niedługo święta A jeśli chodzi o choinkę to tylko żywa Edytowano 8 października 2013 przez roszpunka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
asiakamien Napisano 16 października 2013 Udostępnij #80 Napisano 16 października 2013 U mnie sobie świerki rosną na ogródku. U sąsiadów też. I co? Wszystkie ustrojone. Jednym słowem: żywe. Link do komentarza
felisscatus Napisano 24 października 2013 Udostępnij #81 Napisano 24 października 2013 Jak najbardziej żywa. Ekologiczna i prawdziwa, sztuczna nie ma takiego uroku(moze kiedys miała jak sie było małym, wtedy wszystko miało urok). Nigdy nie słyszałam o robactwie z żywej choinki, to na prawde tak wielki problem... : o Link do komentarza
loginow Napisano 21 grudnia 2013 Udostępnij #82 Napisano 21 grudnia 2013 Żadna... czemu drzewko winne, żeby je ścinać? Co roku ścinają i sprzedają tyle tych biednych drzewek. A co brzydsze lądują później na śmietniku. Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 21 grudnia 2013 Udostępnij #83 Napisano 21 grudnia 2013 Rozumiem ludzi szanujących naturę, ale w tym przypadku chyba mamy do czynienia z niedojrzałością emocjonalną a nie troską przyrodę! Link do komentarza
r-32 Napisano 22 grudnia 2013 Autor Udostępnij #84 Napisano 22 grudnia 2013 Cytat Rozumiem ludzi szanujących naturę, ale w tym przypadku chyba mamy do czynienia z niedojrzałością emocjonalną a nie troską przyrodę! Nie Demonizuj Proszę .Mój świerk w salonie nie ma za wiele wspólnego z naturalną przyrodą . Został wyhodowany na plantacji .Podobnie jak pieczona kaczka na wigilijnym stole - raczej nie latała w kluczu ze swoimi dzikimi przyjaciółkami. Żeby nie było of'a - u nas w tym roku również żywa 1 Link do komentarza
Gość gawel Napisano 22 grudnia 2013 Udostępnij #85 Napisano 22 grudnia 2013 (edytowany) I u mnie też jak co roku żywa, sztuczna to po prostu proteza jakkolwiek by nie udawać Edytowano 22 grudnia 2013 przez gawel (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 22 grudnia 2013 Udostępnij #86 Napisano 22 grudnia 2013 Raczej substytut.Też preferuje naturalność - silikony won. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 grudnia 2013 Udostępnij #87 Napisano 22 grudnia 2013 A u mnie w tym roku i w następnych latach będzie "imitacja" Miesiąc temu małżonka dokonała wyboru i zakupu więc co tu dyskutować, dobrze że w ogóle jest choinka Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 22 grudnia 2013 Udostępnij #88 Napisano 22 grudnia 2013 sztuczna .... ta sama od 11 lat.Dzisiaj ją ubrałam Link do komentarza
Gość gawel Napisano 22 grudnia 2013 Udostępnij #89 Napisano 22 grudnia 2013 Cóż sztuczna choinka jest jak żona "od 11 lat ta sama... " tyle że choinka jest parę tygodni w roku (i to jest do prezyjecia) a żona all the time Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 23 grudnia 2013 Udostępnij #90 Napisano 23 grudnia 2013 Cytat Żadna... czemu drzewko winne, żeby je ścinać? Co roku ścinają i sprzedają tyle tych biednych drzewek. A co brzydsze lądują później na śmietniku. Rozumiem ludzi szanujących naturę, ale w tym przypadku chyba mamy do czynienia z niedojrzałością emocjonalnąa nie troską przyrodę! Cytat Nie Demonizuj Proszę .Mój świerk w salonie nie ma za wiele wspólnego z naturalną przyrodą . Został wyhodowany na plantacji .Podobnie jak pieczona kaczka na wigilijnym stole - raczej nie latała w kluczu ze swoimi dzikimi przyjaciółkami. Gdybyś zacytował w takiej kolejności jak wyżej to byłoby zrozumiałe, ale w czym ja demonizuję komentując egzaltowane westchnienia... nie rozumiemU mnie stoi żywa, również z plantacji - te z lasu nie często mają pokrój predysponujący drzewko do roli ozdoby. Link do komentarza
LysyBudowlaniec Napisano 23 grudnia 2013 Udostępnij #91 Napisano 23 grudnia 2013 Ja preferuje sztuczną jednak. Albo kupić małego świerka a potem go wykorzystać jeszcze w ogrodzie - to jest coś Link do komentarza
bobiczek Napisano 23 grudnia 2013 Udostępnij #92 Napisano 23 grudnia 2013 Cytat Żadna... czemu drzewko winne, żeby je ścinać? Co roku ścinają i sprzedają tyle tych biednych drzewek. A co brzydsze lądują później na śmietniku. ale te sztuczne które lądują na śmietniku to potrzebują podobnież 500set lat aby się zutylizowały.I to 500 to minimum podobnoDlatego każdy szanujący się z nas, powinien jednak chyba wybrać tę prawdziwąEkologiczniej 3 Link do komentarza
r-32 Napisano 23 grudnia 2013 Autor Udostępnij #93 Napisano 23 grudnia 2013 Cytat ale te sztuczne które lądują na śmietniku to potrzebują podobnież 500set lat aby się zutylizowały.I to 500 to minimum podobnoDlatego każdy szanujący się z nas, powinien jednak chyba wybrać tę prawdziwąEkologiczniej ...i tu przyznam Ci drogi Pawle ( nie ukrywam ,że z bólem ) pełną rację ! ! 1 Link do komentarza
bobiczek Napisano 23 grudnia 2013 Udostępnij #94 Napisano 23 grudnia 2013 Cytat ...i tu przyznam Ci drogi Pawle ( nie ukrywam ,że z bólem ) pełną rację ! ! dzięki za "nie ukrywam że z bólem" Link do komentarza
animus Napisano 23 grudnia 2013 Udostępnij #95 Napisano 23 grudnia 2013 (edytowany) Choinka jak najbardziej żywa z plantacji samemu wyrąbana siekierką . Edytowano 23 grudnia 2013 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
lena_89 Napisano 9 stycznia 2014 Udostępnij #96 Napisano 9 stycznia 2014 Witam,Wiem, że już po świętach - choinkę czas rozbierać - niemniej jednak wydaje mi się, że moje pytanie idealnie wpasuje się w ten temat.W minione święta, zdecydowaliśmy się zakupić niewielkiego świerka w donicy. Zamysł tego przedsięwzięcia był taki, aby po Bożym Narodzeniu choinkę nie wyrzucać do śmietnika, a przesadzić z donicy do ogródka. Na dzień dzisiejszy, kiedy choinka stoi jeszcze w salonie, pięknie ubrana od kilku dni zaczynają się z nią problemy. Nasz świerk bardzo się "sypie". Mam wrażenie, że choinka zaczyna schnąć od dołu, gałązki robią się brązowawe… Proszę o radę, co powinniśmy teraz robić z naszym drzewkiem ? Bardzo nam zależało na zachowaniu tej choinki, czyżby sprzedano nam felerny towar ?Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Link do komentarza
anna_j_75 Napisano 9 stycznia 2014 Udostępnij #97 Napisano 9 stycznia 2014 lena_89 z tego co napisałaś, mam wrażenie, że choinka się nie przyjmie. Wbrew pozorom zachowanie choinki po świętach nie jest sprawą tak prostą, jak mogłoby się wydawać. Z tego co wiem świerki są "wybrednymi" drzewkami - ścięte lubią się przedwcześnie sypać, tym w doniczkach ciężko dogodzić, w kwestii nawodnienia. Jak często podlewałaś choinkę? Może po prostu ma za dużo bądź za mało wody ? Link do komentarza
lena_89 Napisano 9 stycznia 2014 Udostępnij #98 Napisano 9 stycznia 2014 Drzewko podlewam zazwyczaj dwa razy dziennie, rano i wieczorem. W doniczce nigdy nie jest sucho.Myślisz, że jest sens wsadzać choinkę do ziemi, może się przyjąć ? Link do komentarza
ala2006 Napisano 9 stycznia 2014 Udostępnij #99 Napisano 9 stycznia 2014 Bardzo ładna choinka, nie dziwne, że ta opcja wygrała. Jedynie moim zdaniem powinna być żywa - żywe choinki też potrafią być gęste:) Link do komentarza
anna_j_75 Napisano 9 stycznia 2014 Udostępnij #100 Napisano 9 stycznia 2014 Cytat Drzewko podlewam zazwyczaj dwa razy dziennie, rano i wieczorem. W doniczce nigdy nie jest sucho.Myślisz, że jest sens wsadzać choinkę do ziemi, może się przyjąć ? Spróbuj, to nic nie kosztuje - zawsze jest jakaś szansa, że się przyjmie Skoro już zdecydowałaś się na kupno droższej choinki - w donicy - myślę, że szkoda by było nie spróbować.Właśnie czytam o oszczędnościach - http://www.domdlaciebie.com.pl/noworoczne-...ac,630,0,0.html po artykule tym bardziej zachęcam do spróbowania z choinką Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się