Skocz do zawartości

Choinka

Recommended Posts

• 1 rok temu...
Napisano
Choinka sztuczna czy prawdziwa?
Czy z prawdziwą nie ma problemu ze sprzątaniem i robactwem?
Zawsze byłam przyzwyczajona do choinki sztucznej ale często spotykałam się z opiniami że takiego klimatu jak choinka prawdziwa nie stworzy się ze sztuczną.
Jakie jest Wasze zdanie?
Napisano
Jestem za prawdziwa albo żadną, jedyną protezę jaką akceptuje to okulary bo noszę od zawsze innych nie na razie. A o jakie robactwo chodzi konkretnie ??? icon_eek.gif bo tego nigdy nie udało mi sie zaobserwować
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Tylko i wyłącznie prawdziwa. Jakbym miał sztuczną wstawiać, to wolałbym w ogóle zrezygnować z choinki... Żadnego uroku nie mają, już nie wspominając o zapachu.
Napisano
Jak co roku choinka żywa
tylko pierwszy raz została ustawiona bez małego przemeblowania by miejsce zrobić,
właśnie dzieci skończyły ubierać, jest śliczna icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Jak co roku choinka żywa
tylko pierwszy raz została ustawiona bez małego przemeblowania by miejsce zrobić,
właśnie dzieci skończyły ubierać, jest śliczna icon_biggrin.gif

Gatunek Prosimy Krzysiu , świerk czy jodła ?

No i fota ! ( rzecz chyba jasna icon_cool.gif icon_biggrin.gif )

Pozdrówki icon_mrgreen.gif
Napisano
zwykły świerk za 40 zł, jodły były po 180, trochę drogo,
zaraz zobaczę czy fotka dobrze wyjdzie

kiepska fotka, z lampą źle, a bez lampy łapy się trzęsą,
Brak obrazka
taka zwykła, kolorowa, kiczowata, ale taka powinna być choinka (oczywiście IMHO)
pozdrawiam icon_smile.gif
Napisano
Prawdziwa jak zawsze, proteza to już ostateczność

DSC01446.jpg

• 2 tygodnie temu...
Napisano
Pierwszy raz mam prawdziwa, robakow nie ma, jedynie pare pajaczkow powychodzilo jak poczuly cieplo z mieszkania icon_smile.gif Codziennie musze podlewac bo pije wiecej od domownikow ;) 3 tyg juz sie trzyma
Napisano
Cytat

Pierwszy raz mam prawdziwa, robakow nie ma, jedynie pare pajaczkow powychodzilo jak poczuly cieplo z mieszkania icon_smile.gif Codziennie musze podlewac bo pije wiecej od domownikow ;) 3 tyg juz sie trzyma

Fajnie piszesz, żeby to jeszcze było po polsku...
Napisano
Ale rozróżniasz (no chyba, że nie) zrobienia komuś łaski, od zrobienia komuś laski ? icon_cool.gif
Drobna różnica, a potrafi cieszyć.

Ps. Zawsze można robić komuś łaskę, robiąc laskę icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

hehehehe ,a ja jestem polką i rozumiem co jest napisane ;p

A ja Ciebie nie rozumiem, bo polka to taniec czeski. Zrozumiałbym, gdybyś była Polką.
Chociaż, być może, w niektórych klawiaturach nie ma nawet wielkich liter... Strasznie badziewny ten sprzęt ludzie miewają.
Napisano
W wielu kulturach drzewo, zwłaszcza iglaste, jest uważane za symbol życia i odradzania się, trwania i płodności. Jako drzewko bożonarodzeniowe, pojawiło się w XVI wieku, lecz prawdopodobnie już wcześniej występowało jako rajskie "drzewo dobrego i złego" w misteriach o Adamie i Ewie, wystawianych w wigilię Bożego Narodzenia. Jest to związek bardzo luźny i trudny do ustalenia, podobnie jak odwoływanie się do drzewa Krzyża z Golgoty, które jak głosi legenda, zbito z rajskiego drzewa życia. Tradycja choinek narodziła się w Alzacji[2], gdzie wstawiano drzewka i ubierano je ozdobami z papieru i jabłkami (nawiązanie do rajskiego drzewa). Wielkim zwolennikiem tego zwyczaju był Marcin Luter, który zalecał spędzanie świąt w domowym zaciszu. Choinki więc szybko stały się popularne w protestanckich Niemczech.
  • 1 miesiąc temu...
  • 6 miesiące temu...
Napisano
tak, tak temat mało aktualny ale...zawsze miły
u mnie od momentu spędzenia pierwszych świąt z moim mężem ( wtedy jeszcze chłopakiem) a to już 13 lat, mam w domu choinkę żywą. Teraz już sobie nie wyobrażam żeby było inaczej.
  • 3 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Jak najbardziej żywa. Ekologiczna i prawdziwa, sztuczna nie ma takiego uroku(moze kiedys miała jak sie było małym, wtedy wszystko miało urok). Nigdy nie słyszałam o robactwie z żywej choinki, to na prawde tak wielki problem... : o
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Żadna... czemu drzewko winne, żeby je ścinać? Co roku ścinają i sprzedają tyle tych biednych drzewek. A co brzydsze lądują później na śmietniku.
Napisano
Cytat

Rozumiem ludzi szanujących naturę, ale w tym przypadku chyba mamy do czynienia z niedojrzałością emocjonalną :bezradny:
a nie troską przyrodę!

Nie Demonizuj Proszę .
Mój świerk w salonie nie ma za wiele wspólnego z naturalną przyrodą . Został wyhodowany na plantacji .
Podobnie jak pieczona kaczka na wigilijnym stole - raczej nie latała w kluczu ze swoimi dzikimi przyjaciółkami.

Żeby nie było of'a - u nas w tym roku również żywa :biggrin:

Napisano
A u mnie w tym roku i w następnych latach będzie "imitacja" icon_biggrin.gif Miesiąc temu małżonka dokonała wyboru i zakupu więc co tu dyskutować, dobrze że w ogóle jest choinka
Napisano
Cóż sztuczna choinka jest jak żona "od 11 lat ta sama... " tyle że choinka jest parę tygodni w roku (i to jest do prezyjecia) a żona all the time icon_confused.gif
Napisano
Cytat

Żadna... czemu drzewko winne, żeby je ścinać? Co roku ścinają i sprzedają tyle tych biednych drzewek. A co brzydsze lądują później na śmietniku.

Rozumiem ludzi szanujących naturę, ale w tym przypadku chyba mamy do czynienia z niedojrzałością emocjonalną
a nie troską przyrodę!

Cytat

Nie Demonizuj Proszę .
Mój świerk w salonie nie ma za wiele wspólnego z naturalną przyrodą . Został wyhodowany na plantacji .
Podobnie jak pieczona kaczka na wigilijnym stole - raczej nie latała w kluczu ze swoimi dzikimi przyjaciółkami.

Gdybyś zacytował w takiej kolejności jak wyżej to byłoby zrozumiałe, ale w czym ja demonizuję komentując egzaltowane westchnienia... nie rozumiem

U mnie stoi żywa, również z plantacji - te z lasu nie często mają pokrój predysponujący drzewko do roli ozdoby.
Napisano
Cytat

ale te sztuczne które lądują na śmietniku to potrzebują podobnież 500set lat aby się zutylizowały.
I to 500 to minimum podobno
Dlatego każdy szanujący się z nas, powinien jednak chyba wybrać tę prawdziwą
Ekologiczniej
Napisano
Cytat

ale te sztuczne które lądują na śmietniku to potrzebują podobnież 500set lat aby się zutylizowały.
I to 500 to minimum podobno
Dlatego każdy szanujący się z nas, powinien jednak chyba wybrać tę prawdziwą
Ekologiczniej

...i tu przyznam Ci drogi Pawle ( nie ukrywam ,że z bólem icon_lol.gif ) pełną rację ! !
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Witam,

Wiem, że już po świętach - choinkę czas rozbierać - niemniej jednak wydaje mi się, że moje pytanie idealnie wpasuje się w ten temat.

W minione  święta, zdecydowaliśmy się zakupić niewielkiego świerka w donicy. Zamysł tego przedsięwzięcia był taki, aby po Bożym Narodzeniu choinkę nie wyrzucać do śmietnika, a przesadzić z donicy do ogródka. Na dzień dzisiejszy, kiedy choinka stoi jeszcze w salonie, pięknie ubrana od kilku dni zaczynają się z nią problemy. Nasz świerk bardzo się "sypie". Mam wrażenie, że choinka zaczyna schnąć od dołu, gałązki robią się brązowawe… Proszę o radę, co powinniśmy teraz robić z naszym drzewkiem ? Bardzo nam zależało na zachowaniu tej choinki, czyżby sprzedano nam felerny towar ?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Napisano
lena_89 z tego co napisałaś, mam wrażenie, że choinka się nie przyjmie. Wbrew pozorom zachowanie choinki po świętach nie jest sprawą tak prostą, jak mogłoby się wydawać. Z tego co wiem świerki są "wybrednymi" drzewkami - ścięte lubią się przedwcześnie sypać, tym w doniczkach ciężko dogodzić, w kwestii nawodnienia. Jak często podlewałaś choinkę?
Może po prostu ma za dużo bądź za mało wody ?

Napisano
Drzewko podlewam zazwyczaj dwa razy dziennie, rano i wieczorem. W doniczce nigdy nie jest sucho.
Myślisz, że jest sens wsadzać choinkę do ziemi, może się przyjąć ?
Napisano
Cytat

Drzewko podlewam zazwyczaj dwa razy dziennie, rano i wieczorem. W doniczce nigdy nie jest sucho.
Myślisz, że jest sens wsadzać choinkę do ziemi, może się przyjąć ?

Spróbuj, to nic nie kosztuje - zawsze jest jakaś szansa, że się przyjmie icon_smile.gif Skoro już zdecydowałaś się na kupno droższej choinki - w donicy - myślę, że szkoda by było nie spróbować.

Właśnie czytam o oszczędnościach - http://www.domdlaciebie.com.pl/noworoczne-...ac,630,0,0.html po artykule tym bardziej zachęcam do spróbowania z choinką icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Ale to były rury na powietrzu, a nie pod posadzką. W powietrzu jest para to się skrapla, ale nie rozumiem skąd para wodna pod posadzką.    Cały czas staram się oszczędzić Ci pracy nad rozbijaniem starej wylewki, ale chyba się nie da. W każdym razie jeśli ją rozbierzesz do gleby, to radziłbym najpierw wylać chudziak, aby wyrównać podłoże i na to dać izolację przeciwwilgociową. A na nią ocieplenie. Jeśli chcesz legary - to między legarami. Grubość ocieplenia to nie zaszkodziłoby ok. 10 cm styropianu. legary pod OSB to chyba rozstaw ok. 40 cm byłby właściwy. A na OSB co planujesz, panele? Oczywiście, rura z wodą pójdzie pomiędzy legarami. 
    • Powiem tak na pewno się skrapla woda bo robiłem łazienkę i to samo było rura była cała mokra i zaddzewiała wszystkie rury zostały wymienione na rury Pp i ocieplona podłoga tylko że robiłem wylewkę  a tu bym wolał zrobić na płytach OSB bo zaoszczędzę na czasie i głównie mi o to chodzi i chciałbym tak zrobić jak pisałem a wysokość jest w granicach 20-30 Cm 
    • Nie przesadzajmy.  Szukasz sobie zbędnej roboty? 
    • Na rurze z zimną wodą może się skraplać para wodna, tylko skąd jest para wodna pod podłogą? Chyba że rura (albo jakaś złączka) jest nieszczelna, koniecznie trzeba to sprawdzić. Powtarzam, jeśli nie znajdziesz źódła wody, to nie ma co robic podłogi bo czeka Cię walka z grzybem. A to niełatwe do wygrania.   Sposobów wykonawstwa podłóg jest wiele, jak komu wygodnie, tyle, ze w każdym wariancie podłogę wypada ocieplić. Skoro chcesz dorównać do poziomu innych pomieszczeń, to ile masz centymetrów do dyspozycji? Czyli ile jest centymetrów od poziomu ziemi do tego pożądanego?
    • Budynek jest ocieplony tak samo fundamenty a wentylacjie ma w kuchni kretke z wentylatorem  prosto na zewnątrz a zerwac chce bo bym chciał zachować poziom równy do innych pomieszczeń dlatego się pytam czy by to coś dało jak wcześniej napisałem lub co by pan zaproponował  a i jest rura z licznikiem wody i tak podejrzewam że to od tego idzie wilgoci bo nawet nie jest ocieplona dlatego bym musiał zerwac wszystko i dać nową I ocieplić rure co Pan proponuje
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...