autorushd Napisano 1 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3151 Napisano 1 kwietnia 2016 Jasno, prosto i przejrzyście Link do komentarza
autorushd Napisano 1 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3152 Napisano 1 kwietnia 2016 (edytowany) UPS przygotowuję, dziś rozkręciłem moduł baterii i trzeba było zamówić akumulatory. Do jednego 8szt. Będzie bolało. Edytowano 1 kwietnia 2016 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 3 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3153 Napisano 3 kwietnia 2016 Wiosna idzie jak widać, a z tym rudzielcem będę musiał pogadać Link do komentarza
retrofood Napisano 3 kwietnia 2016 Udostępnij #3154 Napisano 3 kwietnia 2016 Cytat Wiosna idzie jak widać, a z tym rudzielcem będę musiał pogadać Rozwiń No to spodziewaj sie takiej odpowiedzi. Link do komentarza
autorushd Napisano 3 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3155 Napisano 3 kwietnia 2016 Hm, cheetos jest spokojny jak na kocura, taki wręcz cielakowaty. 7 kotów łazi a tylko on wpadł na pomysł ze na samochodzie jest fajnie. Na dodatek to kot sąsiadki. Na szczęście tego samochodu w sumie nie żal, ale jakby wlazł na nowy to dostałby prawdopodobnie jak na Twoim filmie.Wziąłem się za przedłużenie przewodu od rekuperatora. W jangaz jest właśnie taki przewód LIYY, 2x0,14mm2 ja zamówiłem grubszy, 2x0,75mm2. To przewód od pomiaru temperatury. Tyle, że muszę go przedłużyć do jakichś 20m. Ogólnie to pierwszy raz słyszę o takim symbolu przewodu. Link do komentarza
autorushd Napisano 6 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3156 Napisano 6 kwietnia 2016 Dobrze że patchcord nie wziąłem krótszych niż 25cm bo by był problem Teraz wiem czemu nie sprzedaje się krótszych. 25cm to na prawdę mało. Znalazłem tez ciekawe gumowe zatyczki do gniazdek komputerowych. Szukałem w kolorze białym ale ostatecznie nie znalazłem. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 6 kwietnia 2016 Udostępnij #3157 Napisano 6 kwietnia 2016 Cytat O co chodzi z tym A i B? Kurcze nie wiem jak to podłączyć. Chodzi oczywiście o żółte i zielone bo reszta jest oczywista. Rozwiń z nożykiem przeginaszwkładasz przewody na miejscezakładasz czapeczkę ze zdjęcia nr 2zapinasz komplet i się wprowadza samoprzy okazji kabelek najpierw przewlekasz przez czapeczkę Link do komentarza
autorushd Napisano 7 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3158 Napisano 7 kwietnia 2016 no ale nożyk kosztuje 9,90zł Na prawdę warto. Dodatkowo przycina przewód. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 7 kwietnia 2016 Udostępnij #3159 Napisano 7 kwietnia 2016 Cytat no ale nożyk kosztuje 9,90zł Na prawdę warto. Dodatkowo przycina przewód. Rozwiń tylko po co sobie utrudniać ?zamykasz się wewtykaponownie otwierasz ( bez zdejmowania czapki ) przycinasz szczypczykami czy nawet obcinaczkami do paznokci przy samej ściance zamykasz i gotowe przy okazji przewody powinny być krótsze w części rozplecionej - tak tylko - tylko Link do komentarza
autorushd Napisano 7 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3160 Napisano 7 kwietnia 2016 Może w tym gniazdku by się udało, ale mam jeszcze berker. Tam już nic się takiego nie da zrobić. Nie ma tego elementu do wciśnięcia. Link do komentarza
autorushd Napisano 7 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3161 Napisano 7 kwietnia 2016 Wziąłem się za testowanie nowych gniazd HDMI, mam tester , krótki odcinak przewodu 1m, wiec wkładam w gniazdo i biegnę do rozdzielni sprawdzić czy jest ok. A tu ciekawe wyniki. Żadne gniazdo nie przesyła wszystkich sygnałów. Tylko jedno mnie zastanowił, że niezależnie które gniazdo sprawdzam zawsze te same wejścia są uszkodzone.Dziś przywiozłem drugi krótki odcinek HDMI, i się okazało że wszystko jest ok. Na dodatek ten niby nie przepuszczający wszystkich sygnałów przewód właśnie podłączyłem do kompa stacjonarnego i wszystko dział lux. O co chodzi nie wiem. I po zmianie przewodu Link do komentarza
sepoy Napisano 7 kwietnia 2016 Udostępnij #3162 Napisano 7 kwietnia 2016 Skoro przewody hdmi różnią się między sobą się, i to istotnie, gdyż pracują w różnych standardach, to z gniazdami pewnie jest podobnie.Wydaje mi się, że trzeba dobrać odpowiedni przewód właściwy dla danego gniazda i porównywać je (sprawdzać) w ramach tego samego standardu. Link do komentarza
autorushd Napisano 8 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3163 Napisano 8 kwietnia 2016 Tak może być. Najważniejsze, że zadziałały, rozkładane były 2 lata temu. Przyznam , że nie nie miałem wielkich nadziei że w ogóle któryś ruszy. A tu takie zaskoczenie. A już myślałem o ich fizycznym wycięciu. Do przetestowania zostały jeszcze 4szt, ale tam nie ma założonych gniazd. Wiec nie ma pośpiechu. Link do komentarza
autorushd Napisano 9 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3164 Napisano 9 kwietnia 2016 Trochę o czujkach w kopule.Czujniki dymu i ciepła, TSD-1http://www.satel.pl/pl/product/538/TSD-1,C...do-systemow-12Vi czujka gazuhttp://www.satel.pl/pl/product/235/DG-1%20...go-%28metanu%29Odnośnie czujnika czadu to mam pokazywany juz w dzienniku czujnik Kidde 7DCO Link do komentarza
autorushd Napisano 9 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3165 Napisano 9 kwietnia 2016 Dziś odwiedził mnie Marcin z Karoliną z Rzeszowa Oni tez budują kopułę i wiadomo, wpadli na konsultacje Trzymam za nich kciuki, bo sporo jeszcze przed mini. Ale od razu widać , że sobie poradzą. No i będą mieli zrzut ubrań przez strop Link do komentarza
retrofood Napisano 9 kwietnia 2016 Udostępnij #3166 Napisano 9 kwietnia 2016 Cytat Trochę o czujkach w kopule. Rozwiń Ciekawe, czy kopulacja to od kopuły... Link do komentarza
demo Napisano 9 kwietnia 2016 Udostępnij #3167 Napisano 9 kwietnia 2016 Kopulacja (łac. copulatio), in. spółkowanie – stosunek płciowyPij dalej. Link do komentarza
retrofood Napisano 9 kwietnia 2016 Udostępnij #3168 Napisano 9 kwietnia 2016 Cytat Kopulacja (łac. copulatio), in. spółkowanie – stosunek płciowyPij dalej. Rozwiń Ty nie ucz ojca dzieci robić, szczególnie pod kopułą. Link do komentarza
autorushd Napisano 12 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3169 Napisano 12 kwietnia 2016 (edytowany) Przyszedł czas na niezmierzenie się z drzwiami z zamkiem elektromechanicznym. Na początku było ciężko ale kontaktron wyśledzony, zamek się elegancko zamyka. Trochę jest głośny , pewnie kwestia przyzwyczajenia. Nie wiem jeszcze co zrobić z czujnikiem rygla. Wychodzą z niego 3 przewody. Poza trym jest pozamiatane. Zostały odpalone też szyfratory. Edytowano 12 kwietnia 2016 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 13 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3170 Napisano 13 kwietnia 2016 Kontaktrony w drzwiach polskone już zainstalowane. Całkiem sprawnie to poszło. Szyfratory tez już zainstalowane Link do komentarza
autorushd Napisano 14 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3171 Napisano 14 kwietnia 2016 (edytowany) W cześć firmowej są łukowe okienka na środku. Długo myślałem co z tym zrobić. Rozwiązaniem okazała się plexi 4mm. ładnie się wygina i dostosowuje do krzywizny ściany. Jest zamocowana na wkręty rozkęcalne. Fotka przedstawia widok z głównej sali. Plexi jest mleczna. Edytowano 14 kwietnia 2016 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 15 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3172 Napisano 15 kwietnia 2016 Dokładnie rok temu mieszkańcy pisali petycje odnośnie chodnika. I co się zmieniło? Bardzo dużo, chodnik już jest przesądzony, dodatkowo będą latarnie ledowe. Obecnie geodeci robią pomiary i jak dobrze pójdzie to w tym roku cywilizacja do nas dotrze A poważnie, to bez chodnika było(aktualnie jest) po prostu niebezpiecznie. Link do komentarza
autorushd Napisano 16 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3173 Napisano 16 kwietnia 2016 Raz na jakiś czas, szczególnie jak jestem na tarasie i świeci słoneczko zaczynam się zastanawia co z tym zrobić. Bo odnośnie ogrodu zimowego to do tej pory nic mi się nie udało wykombinować. Materia należy do tych beznadziejnych. Ale żona wpadła na pomysł ala pergola ze słupów, a to akurat jest realne. Słupy jak na starym obrazku trzeba by było z góry połączyć. Wysokość standardowych slupów to ok 2,7m. Mam odpowiedni fundament który to wytrzyma. Teraz tylko to ładnie zaprojektować. Koszt pojedynczego słupa też nie powala, ok 300zł/szt. Taki słup należny zalać betonem wcześniej zazbrojonym.. Link do komentarza
autorushd Napisano 17 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3174 Napisano 17 kwietnia 2016 No i zaczynają się przymiarki, w końcu Pestka dała zielone światło Odległość od środków słupów 315cm. Została kwestia ustalenia wysokości wieńca nad kolumnami. Szerokość wieńca zrobiłbym dokładnie taką samą jak wieniec fundamentowy czyli 25cm. Wysokość pewnie podobnie. 20-25cm. Czujnik temperaturowy od mojego pieca viessman Taka duża puszka i taki mały czujnik, ale marnotrawstwo. Dla tego wepchnąłem tam jeszcze dwa czujniki od temperatury rekuperatorów. Co prawda jeszcze nie są polutowane ale kable przeciągnięte jak najbardziej. A możliwe ze jeszcze coś tam wejdzie. Puszka jest na wysokości ok 1,5m od strony północnej. Link do komentarza
animus Napisano 17 kwietnia 2016 Udostępnij #3175 Napisano 17 kwietnia 2016 Cytat Ale żona wpadła Rozwiń Takie kolumny potrafią zeszpecić male budynki ,wtedy wygląda to żałośnie, kolumny doryckie czy inne to do większych wysokich obiektów trzeba z tym uważać,dobrze to przemyśleć . Link do komentarza
autorushd Napisano 18 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3176 Napisano 18 kwietnia 2016 Faktycznie te zdobione odpadają. Przymierzam się do zwykłych okrągłych. Link do komentarza
autorushd Napisano 18 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3177 Napisano 18 kwietnia 2016 Od kilku dni walczyłem z projektem systemu domofonowego. W końcu dziś się poddałem. Wyszło, że musiałbym kłaść nowe okablowanie, ogólna masakra. Wcześniej miałem porozkładane skrętki, a tu się okazało, że przy moich odległościach dochodzących do 50m przekrój zalecany to 6x1mm2. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 18 kwietnia 2016 Udostępnij #3178 Napisano 18 kwietnia 2016 Cytat Od kilku dni walczyłem z projektem systemu domofonowego. W końcu dziś się poddałem. Wyszło, że musiałbym kłaść nowe okablowanie, ogólna masakra. Wcześniej miałem porozkładane skrętki, a tu się okazało, że przy moich odległościach dochodzących do 50m przekrój zalecany to 6x1mm2. Rozwiń to może bezprzewodowo ? Link do komentarza
autorushd Napisano 19 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3179 Napisano 19 kwietnia 2016 Z bezprzewodowymi to jest tak, raz działa raz nie dział :( Znalazłem tez domofon IP, wiadomości wyskakują na komórce , tablecie itd. Ale... poczytałem komentarze odnośnie softu w sklepie google i ogólna masakra. Chodzi jak chce. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 19 kwietnia 2016 Udostępnij #3180 Napisano 19 kwietnia 2016 Cytat Z bezprzewodowymi to jest tak, raz działa raz nie dział :( Znalazłem tez domofon IP, wiadomości wyskakują na komórce , tablecie itd. Ale... poczytałem komentarze odnośnie softu w sklepie google i ogólna masakra. Chodzi jak chce. Rozwiń z bezprzewodowymi jest także dopóki nie włazisz w ustawienia centrali i nie zaczynasz nadmiernie komplikować to działa.jak sobie naklikasz za wiele to zaczyna szalećpodobnie jak z przewodowymi i jak z komputeramisystem nie psuje się sam z siebie - trzeba się przyłożyć - nieco Link do komentarza
autorushd Napisano 20 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3181 Napisano 20 kwietnia 2016 Rozmawiałem z instalatorem tego domofonu, ogólne wykonanie na wysokim poziomie ale tez koszt to 3kzł. Odnośnie kamery to zaskoczenie bo pikseloza jak w starych nokiach. A stabilność softu na bardzo niskim poziomie.Ale reklamują się całkiem fajnie. No i opóźnienie dźwięku jakieś 2-3sek. Także instalator nie był zachwycony. Ale gdyby poprawili niedoróbki kto wie. Link do komentarza
autorushd Napisano 20 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3182 Napisano 20 kwietnia 2016 Dziś na budowę dotarł wielki Rom-kon Człowiek o wielu talentach którego zapewne wszyscy świetnie znają Link do komentarza
autorushd Napisano 21 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3183 Napisano 21 kwietnia 2016 No i chłopacy już się zainstalowali, wszak będą miesiąc Link do komentarza
LukasDoUrden Napisano 21 kwietnia 2016 Udostępnij #3184 Napisano 21 kwietnia 2016 Z zaciekawieniem czytam Twój wątek bo sporo w domu dajesz elektroniki i systemów automatycznych (sam lubię tego typu udogodnienia) , mimo wszystko ceny tych niektórych urządzeń powalają ;) No i wychodzi na to ze dobrze mieć jest to już zaplanowane na etapie budowy domu aby rozprowadzić instalacje odpowiednie, tylko jak tu mieć do tego głowę, skoro tyle decyzji jeszcze do podjęcia ? Ale dom naprawdę robi wrażenie Jak już będzie wykończony jak nic czeka Cię wizyta redakcji budujemy dom czy innych ;) Link do komentarza
autorushd Napisano 21 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3185 Napisano 21 kwietnia 2016 Od decyzji czasami faktycznie boli głowa. No ale co zrobić. W tej chwili np. zamocowałem uchwyt do sonosa, ale pomimo, że jest on oryginalny to wygląda kiepsko. I zaczynam się zastanawiać co z tym faktem zrobić. A wyśledził to oczywiście Rom-kon. Link do komentarza
autorushd Napisano 22 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3186 Napisano 22 kwietnia 2016 A na budowie Rom-kon obrabia drzwi Link do komentarza
featmilka Napisano 22 kwietnia 2016 Udostępnij #3187 Napisano 22 kwietnia 2016 To jeszcze "budowa" ? Chyba raczej już dom Link do komentarza
autorushd Napisano 22 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3188 Napisano 22 kwietnia 2016 Sam nie wiem kiedy kończy się budowa a zaczyna dom. Nie ma jeszcze posadzek wiec chyba to jednak dalej budowa. Ale jesteśmy coraz bliżej. Link do komentarza
autorushd Napisano 23 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3189 Napisano 23 kwietnia 2016 (edytowany) Czujnik temperatury jest w tej białej puszce Centralnie nad wjazdem jest jeszcze planowana lampa z czujnikiem na ruch. Jestem na etapie szukania takiej lampy. Czujnik ruchu nie musi albo nawet nie powinien być w nią wbudowany. Identyfikacje pojazdu lub osoby załatwi system domowy. Edytowano 23 kwietnia 2016 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 24 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3190 Napisano 24 kwietnia 2016 Szyfrator uruchomiony, działa elegancko. Sam nie wiem po co brałem z funkcją karty magnetycznej. W ogóle nie widzę potrzeby machania taka kartą. No ale jest. Nawet kolor podpasował do budynku. Zupełny przypadek. Link do komentarza
autorushd Napisano 25 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3191 Napisano 25 kwietnia 2016 Czy ktoś ma może takie urządzenie? Dziś w rozmowie na budowie coś takiego wypłynęło. Otwieranie bramy za pomocą świateł. Dopiero zgłębiam temat ale są już gotowce. Nie doszedłem jeszcze jak się wczytuje pilota do tego urządzenia. http://dobram.pl/product-pol-1260-Nadajnik...gimi-auta-.html Link do komentarza
Gość stach Napisano 25 kwietnia 2016 Udostępnij #3192 Napisano 25 kwietnia 2016 Niech no tylko dzieciaki zauważą, że mrugnięcie otwiera bramę - to dopiero będzie zabawa Link do komentarza
autorushd Napisano 25 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3193 Napisano 25 kwietnia 2016 co prawda to prawda Link do komentarza
autorushd Napisano 25 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3194 Napisano 25 kwietnia 2016 I filmik jak to działa.Tylko ze to jakiejś innej firmy. Ale zasada ta sama. https://youtu.be/BmzgeTMR4lQ Link do komentarza
Gość stach Napisano 25 kwietnia 2016 Udostępnij #3195 Napisano 25 kwietnia 2016 No, ciekawe...Tylko czy to filtruje mrugnięcia z TWOJEGO pojazdu? Tam przy" kostce" urządzenia jest jakaś antenka??? może błysk jest równoległy z sygnałem radiowym??? Nic nie ma mowy o jakimś fotooptycznym czujniku... Link do komentarza
autorushd Napisano 25 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3196 Napisano 25 kwietnia 2016 Myślę, że nie złapałeś jak to działa. Może dla tego ze to jest dużo prostsze niż myslisz. Jesteś za ambitny. To jest zwykły pilot radiowy w którym sygnał jest wymuszany napięciem na światłach drogowych. Raz dasz długie odpowiada to pierwszemu przyciskowi na pilocie, dwa razy to drugi przycisk itd. Link do komentarza
Buster Napisano 25 kwietnia 2016 Udostępnij #3197 Napisano 25 kwietnia 2016 Cytat Myślę, że nie złapałeś jak to działa. Może dla tego ze to jest dużo prostsze niż myslisz. Jesteś za ambitny. To jest zwykły pilot radiowy w którym sygnał jest wymuszany napięciem na światłach drogowych. Raz dasz długie odpowiada to pierwszemu przyciskowi na pilocie, dwa razy to drugi przycisk itd. Rozwiń Ja bym nie mógł zastosować tego wynalazku bo teraz,gdy jest ciemno a podjeżdżam do swojej bramy to świecę sąsiadom prosto w kuchnię i salon.Nie wiem jak by znieśli mruganie Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 25 kwietnia 2016 Udostępnij #3198 Napisano 25 kwietnia 2016 Cytat Ja bym nie mógł zastosować tego wynalazku bo teraz,gdy jest ciemno a podjeżdżam do swojej bramy to świecę sąsiadom prosto w kuchnię i salon.Nie wiem jak by znieśli mruganie Rozwiń ale pasuje pod każdy przyciska znajdujący się w kokpicienie tylko światła może to być przycisk tylko od pilota byle monostabilny Link do komentarza
Gość stach Napisano 25 kwietnia 2016 Udostępnij #3199 Napisano 25 kwietnia 2016 Eeeeee, to tylko taki bajer Baw się, baw Link do komentarza
autorushd Napisano 25 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3200 Napisano 25 kwietnia 2016 no nie bardzo bajer, raczej zamiennik pilota. IMO bardzo fajna sprawa, właśnie zrobiłem zamówienie. Takiego pilota się nie zapomnie, koszty nie dużo większe niż zwykłego, i nie potrzeba wymieniać baterii. Same plusy. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się