Skocz do zawartości

Dom pasywny, kopuła Autorus

Recommended Posts

Napisano
Aleśmy razem na podobne rozwiązania wpadli icon_eek.gif

Prawie razem z mhtylem ...
Napisano
chłopaki, rzygacz nie da rady. Do rynien tak, ale tam jest ze 150m2 dachu + części kopuł. Szerokość spływu(przerwa w murze) to pewnie ok 1m. Druga sprawa, tą wodę trzeba zagospodarować, nie może tak sobie lać się. Teraz może ale docelowo to nie jest dobry pomysł.
Napisano (edytowany)
Da radę - patrz średniowieczne budowle:

Tam nie ma innych odprowadzeń wody z dachu - a dachy słuszne powierzchniowo.

Ps. Patrząc na te (Twoje) zacieki na ścianie - tym bardziej da radę, to tylko kwestia przekroju i elementu wizualnego, jak daleko ma "rzygać" wodą. icon_mrgreen.gif Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)
Minusem jest to, ze każdy rzygacz, rzyga wodą we wszystkie strony.

Myślę, że akurat w Twoim przypadku, być może, tego (takiego) typu rozwiązanie ma sens:

Czyli kosz "rynnowy" - jako ciekawostka, wykonany jako retro:

Ps. coś mi mieszało w zdjęciach icon_evil.gif Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Panie Zbyszku , trzeba uważać przy zatrudnianiu bolków. Jan

Sam nie wiem, jak to zrozumieć ...
Napisano
Cytat

Aleśmy razem na podobne rozwiązania wpadli icon_eek.gif

Prawie razem z mhtylem ...

Jako, że jestem zawsze skromny to raczej tym razem pomyliłeś mnie z Rysiem icon_biggrin.gif
Napisano
Dziś pomierzę ten daszek spadowy który mi zrobił Mistrz Jan. No i trzeba będzie cos z tym zrobić. Ogólnie podobają mi się te łańcuchy zwisające, mam nawet taki jeden. Ale jeden to za mało. Tam jest dość szeroko.

Napisano
Cytat

Jest to jakiś sposób. Ale żonie się chyba nie spodoba ;)

taki żarcik. mimo że lubię metaliczny kolor sam am balustrady z nierdzewki itd. ale ta biała wygląda dużo lepiej i ta srebrna obramówka daje super efekt.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Znalazłem fajne dystrybutory do płynów. Fajne kolorystycznie. Mam ten pierwszy i drugi. Zdjęcia z realu postaram się wstawić jutro. Ten czarny ma pojemność 1l, czyli sporo. Jest do lynu pod prysznicem dla dzieciaków. Ten płyn dość szybko idzie. reszta ma już pojemność 400ml.

Napisano
Kopuła się brudzi, pisałem do Termopianu. Nie tylko moja jak widać. Na razie rady nie ma. A pomysłów było kilka:
- obsadzenie pnączem- odpadło, bo raz na jakiś czas należy kopułę przemalować i byłaby kiszka
- mycie karcherem, fajne ale nic nie daje trzeba dobrać jakąś mocna chemię.

Chwilowo zostaje farba Coulignona którą nie wykorzystałem na jesieni :(

Ostatecznie mogę pójść w tym samym kierunku co kolega Eryk, tj szlifowanie, tynkowanie na siatce i ostateczne malowanie. Na szczęście mogę o tym myśleć w miarę spokojnie bo w domu jest już ok, na głowę nie pada .

Gość stach
Napisano
No, wujek G. wpuścił mnie w te tematy i jestem wstrząśnięty możliwościami urządzeń...

Ciekawe kto te newralgiczne miejsca określał i co to za miejsca icon_rolleyes.gif icon_redface.gif
Gość stach
Napisano
Cytat

Punkty G?

To kopuła ma punkt G ???

To chyba nie był decydujący punkt wyboru formy budowli...

Kurde, autorus w takim razie dysponuje co najmniej trzema punktami G... Tylko zazdrościć... a może współczuć
Napisano
Cytat

Ale masz pięknego psa icon_smile.gif Obecnie mam same koty wiec marze o wilku icon_smile.gif

Dzięki. Polecam super piesek, tylko z kotami to musisz wziąć szczeniaka icon_biggrin.gif . A Twoja kopuła coraz lepiej się prezentuje, śledzimy i podpatrujemy.
Pozdrawiam
Napisano
Z tematów monitoringowych poszukuje kamer ip 3mpx które idealnie by współpracowały z synology, Jest to warunek konieczny. Znalazłem ciekawą kamerkę Hikvision DS-2CD2742FWD-I - obiektyw 2.8mm-12mm. i F=1.4, ale nie mam jej na liście synology, choć tego samego producenta jest na kopy. Tłumacze sobie, że po prostu nie została przetestowana. Jakby ktoś miał z nią doczynienia lub mógł ja sprawdzić byłbym zobowiązany.

Napisano
Chciałem kupić uchwyt sufitowe do moich czujek, ale kurcze nie za bardzo mogłem trafić na odpowiedni model. Wiec znalazłem standardowe uchwyty bosch i pytałem się sprzedawców czy będą pasowały. Jedni mówili ze oczywiście inni że niestety nie.

Wiec postanowiłem sprawdzić samodzielnie. Pasują świetnie icon_smile.gif

Napisano
Aby instalacja kat. 5e lub 6 z ekranem w ogóle miała sens to wszystkie elementy muszą być ekranowane i dodatkowo ekran musi być uziemiony.
Tak jest przynajmniej w sieciach ethernet.
Inaczej to po prostu nie ma sensu, bo mamy tylko dodatkowe miejsce, które zbiera ładunki.
Napisano
Wszędzie mam ftp i już tego nie zmienię. Więc to jest taki stan początkowy systemu. Teraz kwestia co robić dalej. Gniazdka są metalowe berker. Wczoraj jedno takie montowałem, a ponieważ to było pierwsze wiec mi szło trochę dzieżko. Ale bez nożyka krosowniczego to w ogóle bym nie dał rady.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Utwórz nowe...