autorushd Napisano 21 października 2014 Autor Udostępnij #1951 Napisano 21 października 2014 Te ostre kąty są wykluczone. Link do komentarza
PeZet Napisano 21 października 2014 Udostępnij #1952 Napisano 21 października 2014 Wielkie mecyje...Niech zawija monter tak jakby zawracał, byle minimalny promień łuku zachował taki, jak producent podał.Natomiast, żeby na łuczkach zawijańcach nie stracić metrów bieżących rurki, to niech monter proste odcinki puszcza wężykiem.Wężykiem, panie, wężykiem, bo inaczej pętle wyjdą krótsze niż w projekcie. Link do komentarza
autorushd Napisano 22 października 2014 Autor Udostępnij #1953 Napisano 22 października 2014 No wiem , że dla Ciebie to małe piwko przed śniadaniem U mnie będzie wężykiem kurcze odnośnie bram garażowych , cały czas chciałem wiśniowskiego. Od dwóch lat się z ta myślą zżyłem a ci kurcze nie maja bram gładkich malowanych w RAL. Myślałem ze to jakiś żart. teraz szukam nowego producenta. Link do komentarza
autorushd Napisano 22 października 2014 Autor Udostępnij #1954 Napisano 22 października 2014 Pierwsze wizualne testy ewentualnych pokryć pod podłogówke. Brak jest jeszcze tej niebieskiej siatki. Powinna dotrzeć w piątek. Faktycznie siatka do styropianu niweluje nierówności świetnie. W sumie do wyrównania posadzki nie zostałoby dużo. Folia jest ciekawa ale chyba jednak nie o to mi chodzi. Link do komentarza
autorushd Napisano 23 października 2014 Autor Udostępnij #1955 Napisano 23 października 2014 dziś dostałem informacje od firmy GAWMED z Nadarzyna, że barierka z kwasówki nad wejściem do domu będzie montowana od wtorku tj 28.10 i zakończona do 30.10.2014. Podchodzę do tego spokojnie, bo już było kilka terminów przełożonych ale jako niepoprawny optymista mam nadzieję, że tak się stanie. Link do komentarza
PeZet Napisano 23 października 2014 Udostępnij #1956 Napisano 23 października 2014 Cytat No wiem , że dla Ciebie to małe piwko przed śniadaniem U mnie będzie wężykiem Rozwiń Nie wiem co masz na myśli z tym małym piwkiem przed śniadaniem, ale dla mnie małe piwko przed śniadaniem oznacza rzecz kompletnie niewykonalną, a właściwie jakąś życiową katastrofę. Jeśli tak to rozumiesz, to zapewniam cię, że w kontekście podłogówki nie jest u ciebie tak źle jak sądzisz. Głowa do góry. Link do komentarza
autorushd Napisano 23 października 2014 Autor Udostępnij #1957 Napisano 23 października 2014 (edytowany) Mam szybkie pytanie, ile klipsów do podłogówki zamówić na 1m2? Chodzi o przybliżoną wartość oczywiście. Edytowano 23 października 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 24 października 2014 Autor Udostępnij #1958 Napisano 24 października 2014 Odnośnie spinek to znalazłem informacje ze między 5-10szt/.m2.Jestem umówiony z kolega TEKA na wylewki na 17 listopada. Także teraz to już wymówek żadnych nie ma i trzeba się szykować. Link do komentarza
Gość stach Napisano 24 października 2014 Udostępnij #1959 Napisano 24 października 2014 Cytat Odnośnie spinek to znalazłem informacje ze między 5-10szt/.m2. Rozwiń Tak myślę, że u Ciebie potrzeba będzie raczej więcej, niż mniej - masz dużo łuków i "wężyków", żeby to pomocować trzeba pewnie gęściej przypinać te rurki... Link do komentarza
autorushd Napisano 24 października 2014 Autor Udostępnij #1960 Napisano 24 października 2014 Fakt. Trzeba będzie trochę dokupić. Na tą chwile kupiłem 600 spinek 6cm. I to na jedne piętro kopuły. Na drugim piętrze będzie mniej styropianu, jak pamiętam 4cm, wiec A wiec maksymalnie spinki będą miały wysokość 5,5cm. Można by zaryzykować i kupić 6cm. hm. Link do komentarza
autorushd Napisano 26 października 2014 Autor Udostępnij #1961 Napisano 26 października 2014 Dziś na budowie praca jak codzień mimo ze mamy niedzielę. No ale trzeba opóźnienia nadganiać. Wieczorkiem wstawię fotki. Fajnie ze jest zmiana czasu. Link do komentarza
Draagon Napisano 26 października 2014 Udostępnij #1962 Napisano 26 października 2014 Cytat Dziś na budowie praca jak codzień mimo ze mamy niedzielę. No ale trzeba opóźnienia nadganiać. Wieczorkiem wstawię fotki. Fajnie ze jest zmiana czasu. Rozwiń Nie przejmuj się Niedzielą - ja w Niedzielę betonowałem słupy.. jak mus to mus Link do komentarza
autorushd Napisano 26 października 2014 Autor Udostępnij #1963 Napisano 26 października 2014 Niedziela na budowie Przyrząd do tynkowania kopulastego wnętrza, inwencja twórcza Pana Tomasza Z Anatak I powoli koniec następnego etapu tynkowania. Jeszcze kwarcowanie. Wjazd do garażu, poszerzenie progu.i medalik do wmurowaniaPrzed niektórymi długa noc. Link do komentarza
autorushd Napisano 27 października 2014 Autor Udostępnij #1964 Napisano 27 października 2014 Zaczęło się wcześniePróg jest. Link do komentarza
demo Napisano 28 października 2014 Udostępnij #1965 Napisano 28 października 2014 Cytat Niedziela na budowie Przyrząd do tynkowania kopulastego wnętrza, inwencja twórcza Pana Tomasza Z Anatak Rozwiń Właśnie o to pytałem w poście cytowanym poniżej, znaczy nie mieli i teraz dopiero improwizują. Cytat Pace półokrągłę posiadają te anataki? Rozwiń Link do komentarza
autorushd Napisano 28 października 2014 Autor Udostępnij #1966 Napisano 28 października 2014 Cytat Właśnie o to pytałem w poście cytowanym poniżej, znaczy nie mieli i teraz dopiero improwizują. Rozwiń Ja wiem, hm, to nosi jakiś negatywny wydźwięk. Bardzo wiele rzeczy na budowie to improwizacja, większa lub mniejsza. Ale to zrozumiałe. Nie ma za bardzo na kim się wzorować. Nie ma marketu z pacami dla kopulastej ściany o promieniu 6,25m. Trzeba taka pacę stworzyć metoda prób i błędów. Została stworzona. Efekt jest dobry. Dziś było załatwianie spraw w gazowni. A ponieważ umowę przyłączeniową zawiera się w Grodzisku Mazowieckim a umowę sprzedaży gazu w Pruszkowie wiec dzień na te sprawy poświęcić trzeba. I tak tez się stało. Ale umowy w łapie trzymam Link do komentarza
bajbaga Napisano 28 października 2014 Udostępnij #1967 Napisano 28 października 2014 Są dostępne np: PACA PLASTIKOWA GAUGUIN (ZAOKRĄGLONA), albo:za jedyne 37zł tu: http://r.twenga.pl/g3.php?pg=VDs2NTk0MzIzN...3D%3D&dac=1 Link do komentarza
autorushd Napisano 28 października 2014 Autor Udostępnij #1968 Napisano 28 października 2014 Bajbag, tak iść na łatwiznę? Nie wstyd Ci Link do komentarza
autorushd Napisano 29 października 2014 Autor Udostępnij #1969 Napisano 29 października 2014 Dziś przyszła siatka podkładowa z włókna:IMO to pomyłka. Siatka jest bardzo słaba, pruje się bez żadnej siły. Zwykła siatka najgorszej jakości do styropianu będzie 100x lepsza. Ja z niej rezygnuję. Link do komentarza
autorushd Napisano 29 października 2014 Autor Udostępnij #1970 Napisano 29 października 2014 Jutro montaż barierki z kwasówki nad wejściem. Fotorelacja pewna. Nie wiem czy coś miało większy poślizg na budowie ale jak zostanie to w końcu zamontowane , i okaże się dobrej jakości to przymknę na to oko. Link do komentarza
autorushd Napisano 30 października 2014 Autor Udostępnij #1971 Napisano 30 października 2014 Montaż barierkiCDN Link do komentarza
autorushd Napisano 31 października 2014 Autor Udostępnij #1972 Napisano 31 października 2014 O , widzę, że jest awaria serwera na którym mam zdjęcia. Kurcze chyba pierwszy raz jak sobie przypominam. Ale liczę ze szybko się z tym uporają bo dziennik budowy bez zdjęć to jednak jakiś dziwny jest. Link do komentarza
retrofood Napisano 31 października 2014 Udostępnij #1973 Napisano 31 października 2014 lepiej zrób kopie o ile zdążysz. Ja w ten sposób sporo fotek straciłem. Link do komentarza
autorushd Napisano 31 października 2014 Autor Udostępnij #1974 Napisano 31 października 2014 (edytowany) To prawda tak będę musiał zrobić. Ale poczekam do końca roku. Do tej pory wstawiłem 400 zdjęć.Montaż barierkiCDN Edytowano 31 października 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 1 listopada 2014 Autor Udostępnij #1975 Napisano 1 listopada 2014 Siatka pod podłogówkę zamówiona. Zaczynamy w poniedziałek od obsadzenia skrzynek rozdzielaczy. Dane techniczne siatki z włokna szklanego Capatect 650: - Rodzaj splotu: Gazejski- Długość: ≥ 50 m- Szerokośc: 110 cm ± 1%- Wymiary oczek w świetle: 4 x 4 mm ± 5%- Gramatura, grubość: ≥ 165 g/m2 ± 5%- Zużycie ok. 1,1 m2/m2- Kolor: pomarańczowy Link do komentarza
autorushd Napisano 3 listopada 2014 Autor Udostępnij #1976 Napisano 3 listopada 2014 Dziś zaczęła sie podłogówka. 2 rozdzielacze zupełnie zmieniły miejsca w stosunku do projektu. Jest ciekawie. Cały czas słysze w głowie młoty i szlifierki. Link do komentarza
Draagon Napisano 3 listopada 2014 Udostępnij #1977 Napisano 3 listopada 2014 To w ściance działowej masz zamontowane ? Link do komentarza
autorushd Napisano 3 listopada 2014 Autor Udostępnij #1978 Napisano 3 listopada 2014 2szt tak. Nie było wyjścia bo to jest piętro, a tam już skosy są konkretne Link do komentarza
autorushd Napisano 4 listopada 2014 Autor Udostępnij #1979 Napisano 4 listopada 2014 Dziś już wszystkie rozdzielacze zostały zamontowane. Potem rozkładałem styropian na piankę. Piętro kopuły domowej zrobione, ale rozkładanie to mordęga. Jutro powtórka :( Nie zrobiłem fotek bo czasu nie było. Jestem zrąbany jak koń po westernie. Link do komentarza
autorushd Napisano 5 listopada 2014 Autor Udostępnij #1980 Napisano 5 listopada 2014 Barierki zakończone. Link do komentarza
autorushd Napisano 5 listopada 2014 Autor Udostępnij #1981 Napisano 5 listopada 2014 Przyrząd do zapinania klipsów do podłogówki. Link do komentarza
autorushd Napisano 6 listopada 2014 Autor Udostępnij #1982 Napisano 6 listopada 2014 Podłogówka zaczęta. Link do komentarza
autorushd Napisano 7 listopada 2014 Autor Udostępnij #1983 Napisano 7 listopada 2014 Dziś na budowie zaczęliśmy kołować listwy do podłogówki. 200szt kołków poszło szybciutko i trzeba było jechać do sklepu. Dokupiłem jeszcze 500szt i może na jutro wystarczy. A to dopiero pierwsza kopuła. Nie spodziewałem się ze ta podłogówka tyle czasu zabierze, a pracują 4 osoby wraz ze mną. W związku ze zmianą lokalizacji rozdzielaczy prawdopodobnie zostaną 2 krążki rury wavin. Link do komentarza
autorushd Napisano 8 listopada 2014 Autor Udostępnij #1984 Napisano 8 listopada 2014 Pierwsza kopuła zakołkowana. Poszło 1050szt kołków szybkiego montażu. Dodatkowo poległy dwa wiertła SDS. Wychodzi że muszę się zapatrzeć jeszcze w 1,5tys szt. Kłopot w tym, że muszę je mieć na wtorek a wtedy jest święto i sklepy nieczynne :( Także będzie ciekawie. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 listopada 2014 Udostępnij #1985 Napisano 8 listopada 2014 Ale poniedziałek jest pracujący Link do komentarza
autorushd Napisano 8 listopada 2014 Autor Udostępnij #1986 Napisano 8 listopada 2014 Sporo firm robi sobie długi weekend. Poza tym w Jankach w Praktikerze wykupiłem wszystko. Następna dostawa w środę. Link do komentarza
autorushd Napisano 9 listopada 2014 Autor Udostępnij #1987 Napisano 9 listopada 2014 W piątek rozmawiałem z firmą Termopian. Wcześniej wysłałem im kilka fotek. Chodzi o dziwne zabrudzenia na kopule. I tak jak do tej pory podejście firma jest ok. Uzgodniliśmy, że do sprawy wrócimy na wiosnę. Była to tez moja sugestia bo teraz tak naprawdę nic nie można zrobić a należy jeszcze to wszystko poobserwować. Prawdopodobnie skończy sie na przemalowaniu kopuły, albo doszlifowaniu pewnych części aby powierzchnia była bardziej gładka (czytaj mniej czepiał się brud) Link do komentarza
ewamariusz Napisano 9 listopada 2014 Udostępnij #1988 Napisano 9 listopada 2014 Witam. Mimo tych zabrudzeń i tak kopuła wygląda świetnie. Pozdrawiam Link do komentarza
Antidote Napisano 10 listopada 2014 Udostępnij #1989 Napisano 10 listopada 2014 Witam tak sobie patrze na Pana dom i ma kilka pytań do Pana odnośnie budowy :-)1- czy to prawda ze domu kopułowe są tańsze od standardowych o około 30-40% (oczywiście na przykładzie Pana domu) czy może pan podać koszt tej budowy jeżeli to nie problem :-)2- jaka jest średnica jednej kopuły ( rozumiem że wysokość to polowa średnicy )3- czy jest Pan w stanie tak na oko powiedzieć ile cegieł poszło na jedna kopułę 4- na jednym ze zdjęć widziałem ze ma Pan tam piętro czy podłoga została wylana w czasie budowy kopuły przez tak zwany świetlik czy już po zamknięci a i czy podłoga jest osadzona w ścianie czy oparta tylko na tych ściankach działowych poniżej ( to pytanie może wydawać się śmieszne ale ja nie mam nic wspólnego z budowlankom i jestem po prostu ciekaw )5- czy miał pan jakieś problemy związane z uzyskaniem zgody na budowę kopuły DZIĘKUJĘ Link do komentarza
autorushd Napisano 10 listopada 2014 Autor Udostępnij #1990 Napisano 10 listopada 2014 hm, to szybciutko...1) teoretycznie tak. łatwo to obliczyć. W praktyce to różnie bywa. 2) ok 13m3) trochę ponad 20tys szt4) zalewanie odbywało się przez świetlik, strop stoi tylko na ściankach działowych5) żadnych. Kołkowanie listew to bardzo fajna ale niesamowicie mozolna praca. Dotarł tez piasek i kruszywoZakładaliśmy tez burty do antresol. Link do komentarza
autorushd Napisano 11 listopada 2014 Autor Udostępnij #1991 Napisano 11 listopada 2014 Święto narodowe uczciliśmy czynem Podłogówka w kopule domowej zamontowana. Listwy do podłogówki to taki sobie pomysł. Skubane są jednak delikatne. Często pękają. Są na to sposoby ale to wkurzające. Jedna osoba zajmuje sie tylko mocowaniem listw. I roboty ma w pytę. Link do komentarza
autorushd Napisano 13 listopada 2014 Autor Udostępnij #1992 Napisano 13 listopada 2014 dziś wylądowałem w wyrku z temperaturą. Rano jeszcze byłem na działce bo przyjechał cement. Mam czas na kurowanie do jutra do 6 rano. Mixokret przesunięty, zaczynamy w sobotę a nie jak planowałem w następnym tygodniu. Link do komentarza
autorushd Napisano 15 listopada 2014 Autor Udostępnij #1993 Napisano 15 listopada 2014 Podłogówka rozpoczęta. Kolega TEKA wraz z brygada dotarli ok 5.00. Parter pierwszej kopuły został zrobiony. Poszło prawie 2,5 palety cementu. Kontynuacja poniedziałek 5.00. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 15 listopada 2014 Udostępnij #1994 Napisano 15 listopada 2014 Tak patrząc na fotki to wydaje mi się, że bardzo gruba ta posadzka jest.Ile centów dajesz posadzki? Link do komentarza
ewamariusz Napisano 15 listopada 2014 Udostępnij #1995 Napisano 15 listopada 2014 Właśnie o to samo miałem zapytać, gdyż też mi się wydaje dość gruba. Link do komentarza
autorushd Napisano 16 listopada 2014 Autor Udostępnij #1996 Napisano 16 listopada 2014 W niektórych miejscach jest nawet ponad 10cm grubości. . Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 listopada 2014 Udostępnij #1997 Napisano 16 listopada 2014 Patrząc na fotkę Nr 4 w poście 1994 wydaje mi się, że o wiele więcej niż 10 cm. Link do komentarza
autorushd Napisano 16 listopada 2014 Autor Udostępnij #1998 Napisano 16 listopada 2014 posadzka jest nierówna wiec może dawać takie złudzenia. Ale trzeba jeszcze pamiętać, że posadzka łączy się z chudziakiem z c20, i wtedy mamy posadzkę akumulacyjna o grubości ponad 20cm betonu Link do komentarza
Draagon Napisano 16 listopada 2014 Udostępnij #1999 Napisano 16 listopada 2014 A ja się bujam z myślami o zastosowaniu na podłodze cegły pełnej grubości 6,5cm Link do komentarza
autorushd Napisano 16 listopada 2014 Autor Udostępnij #2000 Napisano 16 listopada 2014 Ciekawy pomysł, wygląd takie podłogi może być świetny. Tylko musisz poczytać, jaka cegła i jak ją impregnować. No i wnętrze musi nawiązywać. Kiedyś oglądałem film o podłogach z kamienia, ale takiego łupanego. Wyglądało to pięknie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się