Skocz do zawartości

ziemniaki faszerowane - na obiad i na grilla :-)


Recommended Posts

Napisano
dobre i łatwe, dla pomysłowych nieograniczone możliwości modyfikacji farszu...

Składniki dla 2 osób:
- ziemniaki, 4 średnie
- masło, 30-40gramow
- ser żółty, 100gramow
- sol pieprz, do smaku
- cebulka zielona, łyżka
- śmietana słodka, łyżka

Opis przygotowania:
1. Ziemniaki dokładnie myjemy, następnie gotujemy je w koszulkach w osolonej wodzie przez ok 20 minut. Gdy wystygną przekrajamy ostrożnie wzdłuż i delikatnie łyżeczka wyciągamy wydrążyny uważając aby nie uszkodzić skorki.

2. Wydrążyny wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem dodajemy potarty żółty ser, masło, sól pieprz, śmietanę, zieloną cebulkę.

3. Tak gotowym farszem nadziewamy ziemniaki dociskamy widelcem aby farsz dobrze przywarł i na każdego ziemniaka kładziemy kawałek masła.

4. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na ok 10-15 minut. Podajemy cieple.
Jeżeli będziemy piec na grillu należy zawinąć w folie aluminiową.
  • 9 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
Napisano
Pieczone na grilu kartofelki to na prawdę rarytas!Ja owijam wyszorowane ziemniaczki w folie aluminiową -najmniejsze sztuki sa najlepsze.Muszą piec sie do całkowitej miękkości.Do nich robię masło w rozmaitej formie-albo z czosnkiem, solą i posiekaną natką pietruszki, lub dodaję do masła rozmaite przyprawy-fajnie smakuje masło z przyprawą do kurczaka z curry.Ech!W tym roku jeszcze nie odpaliliśmy grila a lato sie kończy icon_cry.gif
  • 4 miesiące temu...
Napisano
Pieczone ziemniaki w wersji zimowej, czyli z piekarnika.

Średniej wielkości ziemniaki szoruję, przekrawam na ćwiartki i układam na natłuszczonej blasze skórką do dołu. Solę i wstawiam do nagrzanego piekarnika (termoobieg). Po kwadransie przewracam je na pierwszy boczek, po kolejnym - na drugi - powinny się zarumienić. Przy drugiej przewrotce posypuję rozmarynem i pestkami słonecznika.

Gdy ziemniaczki są już rumiane, podaję. Pachną niesamowicie. Są doskonałe jako dodatek do obiadu, chociaż ja najbardziej lubię jako danie główne - z porcją sałaty i kefirem.
Napisano
Nic nie jest smaczniejsze od ziemniaczków, upieczonych w całości, przekrojonych na pół, z płatkiem delikatnego sadła umieszczonym wewnątrz zaraz po wyjeciu z piekarnika (albo ogniska). Spożywać po ok. 60 sekundach, aby sadełko zdążyło się roztopić. Mniam, mniam...
Napisano
  Cytat

Nic nie jest smaczniejsze od ziemniaczków, upieczonych w całości, przekrojonych na pół, z płatkiem delikatnego sadła umieszczonym wewnątrz zaraz po wyjeciu z piekarnika (albo ogniska). Spożywać po ok. 60 sekundach, aby sadełko zdążyło się roztopić. Mniam, mniam...

Rozwiń  


Stasiu, a jakie /czyje/ sadełko masz konkretnie na myśli...? icon_rolleyes.gif icon_smile.gif
  • 1 rok temu...
  • 10 miesiące temu...
Napisano
Ja robiłam ziemniaczki faszerowane pieczarkami, cebulą, czosnkiem i na górze posypane serem. A wszystko potem pieczone w piekarniku - trochę zabawy z tym jest niestety, ale wychodzą pysznie.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
fajne te ziemniaczki icon_smile.gif
w sobotę będą na grilu, mam nadzieję, że sie udadzą.
a na grillu piec normalnie na ruszcie, czy na dole, w weglu?
  • 9 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
  Cytat

dobre i łatwe, dla pomysłowych nieograniczone możliwości modyfikacji farszu...

Rozwiń  


Jak łatwe, to będę musiał wypróbować - a raz to nawet udało mi się przypalić ziemniaki... icon_cool.gif
  • 2 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Podobno nawet faza księżyca miała znaczenie, ale jakie, to sam z ciekawości chciałbym się dowiedzieć. Nasze krokwie są z poszczególnych klocków, czyli nie tak jak teraz, że tnie się z jednego grubego na kilka krokwi, tylko nasze są po prostu cienkie z oflisem, są takie co mają niewięcej niż 10cm średnicy, a mimo to dachówkę betonową przez jakieś 60 lat utrzymały. Po zamontowaniu okna dachowego musiałem podciąć dosłownie 1-2cm na długość pół metra, bo płyta GK by nie weszła. I tak sobie myślę, 5 minut roboty. Cieliśmy te 3 krokwie chyba z 3 godziny i jeden łańcuch musieliśmy wymienić na świeżo zaostrzony, bo nie brał już w ogóle. Te krokwie dokończyły mi tą piłę, która za swojego żywota ścięła chyba z 50 kubików. Sprzęgło się rozleciało. Poskładałem, ale na następny raz przy gałęziach już był amen. Jak teraz wkręcałem haki pod płyty, to wkrętarkę trzeba było mocno trzymać. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Na marginesie wspomnę, że kiedyś drzewo na budowę było ścinane wyłącznie w zimie, inaczej mówiąc w okresie kiedy ustawało krążenie soków wewnątrz drzewa. I tylko takie drewno było używane. Oczywiście, dzisiaj tej zasady nikt nie przestrzega, ale jeśli ktoś będzie to czytał i przygotowywał się do budowy, to polecam o tym pamiętać. Stolarze i cieśle mówili, ze drewno zimowe ma lepszą jakość niż to z okresu wegetacji. 
    • Ścięte drzewa z lasu doczekały się swojej kolejki w tartaku. Przyszła pora na ich obróbkę i transport na budowę. Drzewo jest dość świeże, mokre i ciężkie więc trzeba je przygotować i równo ułożyć na działce. Poświęciliśmy temu prawie tydzień czasu. Korowania było co nie miara - zobaczcie sami!  
    • Daj więcej izolacji pod rurkami podłogówki, a jeśli nie ma możliwości - zaizoluj strop od dołu... przynajmniej pod samą łazienką... Są takie możliwości...   Dołóż na zewnątrz z 15 cm styropianu - przynajmniej w okolicach łazienki, jak nie masz funduszy na całą ścianę...   Jak zrobisz rurki co 10 cm - będzie      Pomyśl, dlaczego tak wychodzi...   Tam jest chyba jednym z parametrów moc grzewcza podłogówki - BARDZO istotny parametr...      
    • Zeby dobrze grzalo . Lazienka jest nad nie ogrzewana piwnica, jedna ze scian od strony zachodniej z ktorej zawsze wieje. Te kalkulatory obliczaja ile rurek jest potrzebne na wskazana powierzchnie czy ile wejdzie przy okreslonym rozstawie ??? Pytam bo kiedy wybiore rozstaw 10 cm to mam wynik 18 m rurek natomiat przy rozstawie 15 cm mam wynik 13 m rurek.   Bede mial 1 petle zasilana z ogrzewania miejskiego na zaworze RLT. Zamiast kaloryfera Co mam wpisac w polu ??    
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...