Skocz do zawartości

czajnik elektryczny, jaki?

vicky

Recommended Posts

Napisano
Niby taki sprzęt nie jest jakoś specjalnie wymagający, ale jednak mam problem. Chcę kupić nowy czajnik elektryczny i stoję teraz przed ogromnym problemem. Modeli bowiem jest w sklepach cała masa a ja nawet nie wiem na co powinno się zwracać uwagę przy wyborze tego sprzętu. Podeślecie jakieś fajne modele?
Napisano (edytowany)
Zwróć uwagę na moc grzałki, czy ma filtr, jak długi ma przewód (im dłuższy tym lepszy) i z czego jest wykonany. Plastikowe obudowy źle się czyści. Kolor to dowcipnisiu ostatnia rzecz, aczkolwiek warto na niego zwrócić uwagę, żeby pasował do reszty sprzętów. Edytowano przez Bakarat (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

trzeba zwracać uwagę na kolor icon_razz.gif

HeHe

Po dwóch trzech miesiącach użytkowania każdy czajnik przepalam...
Czy to sprzęt za 30 zł...... czy za 150 zł....

I też chętnie bym sie dowiedziała jaki model jest najbardziej wytrzymały
Napisano
Teraz mam breville 3000W z różnymi mało potrzebnymi gadżetami....( diodki ,podtrzymywanie temp. wody,jakieś filtry )

Dopiero jest u mnie drugi tydzień ..... zobaczymy czy przekroczy magiczne 2 - 3 miesiące icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Philipsy są niezłe, ale ja bym chyba w Zelmera zainwestowała. Widziałam, że maja na magicznej planecie taki fajny model Expressive Crystal i nawet dzbanek do niego dodają. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, bo kupiłam sobie właśnie taki, ale nie dostałam dzbanka dodatkowo.
Napisano
Cytat

Niby taki sprzęt nie jest jakoś specjalnie wymagający, ale jednak mam problem. Chcę kupić nowy czajnik elektryczny i stoję teraz przed ogromnym problemem. Modeli bowiem jest w sklepach cała masa a ja nawet nie wiem na co powinno się zwracać uwagę przy wyborze tego sprzętu. Podeślecie jakieś fajne modele?

Ja kupiłem cos takiego Czajniko-termos

Czajniko-termos

Kupiłem 4.12.2009,  działa już 7 miesięcy    byłyjuż rozmowy o moim czajniko-termosie tutaj  
I dziwo zaoszczędził trochę prądu gdzieś tak 10-12 złoty na 2 miechy . 

Opcja podtrzymania ciepłej wody jest przydatna ,i nie stygnie tak szybko  ta woda co została w czajniku . 

Na te swoje 1200W szybko gotuje wodę.

Jak pochodzi 2 lata a na tyle jest gwarancja to teoretycznie pewno sam się spłaci .

Czajniko-termos
Napisano
Jeśli chodzi o czajnik to raczej ciężko to sprawdzić ale moim zdaniem liczy się również szybkość gotowania wody (teoretycznie moc powinna przekładać się bezpośrednio na czas ale z doświadczenia tak nie jest)

Dwa czajniki 3000W wcale niekoniecznie zagotują równie szybko litr wody.

Druga rzecz to jak już ktoś wspomniał długość przewodu. Ja obecnie mam za krótki i wierzcie mi że mimo takiego wynalazku jak przedłużacz czasem to uciążliwe

Trzecia (chodź to może śmieszne) to głośność gotowania wody. Może to dziwne ale nasz obecny czajnik straaaasznie głośno gotuje wodę.

Sprawy trudne do sprawdzenia w sklepie (oprocz kabla) ale można zawsze opierać się na opiniach znajomych.

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Trzecia (chodź to może śmieszne) to głośność gotowania wody. Może to dziwne ale nasz obecny czajnik straaaasznie głośno gotuje wodę.

Pozdrawiam

Głośne gotowanie wody wydaje się być korzystne, bo informuje nas o tym, że można zalać herbatę i nie trzeba dogotowywać icon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Podobno te z grzałkami w dnie gotują wolniej ale za to oszczędniej bo można mniejszą ilośc wody zagotować i to powinno być priorytem w oszczędzaniu prądu. Termosy i tym podobne wynalazki .... to tylko ... no nie wiem.
Gotujemy tyle wody ile potrzebujemy, czyli dobrze skalibrowany czajnik abyśmy wiedzieli ile wody nalać.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Wszystko zależy ile chcesz wydać za czajnik. Możesz kupić za 19 zł w tesco jakiś tylko wątpię w jego długowieczność icon_wink.gif przy zakupie warto sprawdzić czy ma filtr, jaką ma moc - ile prądu będzie pobierał. Moim ostatnim faworytem ze względu na wygląd jakość jest czajnik, które znalazłam w medialuxie marki Rowenta icon_smile.gif

DSC01446.jpg

• 1 miesiąc temu...
Napisano
Ja polecam philipsa czarnego z regulacją temperatury.
Ma bardzo fajny pochłaniacz kamienia (taki jak druciany zmywak do naczyń) i najważniejsze łatwo jest nagrzać wodę do 40st (małe dzieci) albo np. grzane winko do 60st.
Filtr też jest niczego sobie.
Zasypuje mu kwasek cytrynowy raz na 3 miesiące i lśni jak nowy.
Warto wydać parę złotych więcej.
Napisano
Cytat

Ja polecam philipsa czarnego z regulacją temperatury.
Ma bardzo fajny pochłaniacz kamienia (taki jak druciany zmywak do naczyń) i najważniejsze łatwo jest nagrzać wodę do 40st (małe dzieci) albo np. grzane winko do 60st.
Filtr też jest niczego sobie.
Zasypuje mu kwasek cytrynowy raz na 3 miesiące i lśni jak nowy.
Warto wydać parę złotych więcej.

mam taki sam, już ponad 2 lata, ale kwasek to częściej wsypuje, raz na tydzień, może dwa. I oczywiście świeci ze hoho icon_smile.gif
Napisano
mam ten niedrogi model zelmera który był wklejany wyżej. Mam go kilka lat, jeszcze z bloku, i nie chce się skubany za nic zepsućicon_smile.gif Nie jest piękny, może wolałabym stalowy ale super trwały. W pracy mamy taki sam i użytkuje go 12 osób- tak samo bezawaryjnie.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Czajniki firmy Savion są i bardzo wytrzymałe i świetnie wyglądają. Wszystkie mają ciekawe wzory dzięki czemu mogą być fajnym dopełnieniem aranżacji kuchni. A dodatkowo są bardzo dobrej jakości, także na pewno taki czajnik posłuży przez długie lata.
  • 1 rok temu...
Napisano
Cytat

Jeśli ja mam coś polecić to tylko Zelmer.

Jeśli chcecie zaoszczędzić nieco energii to polecam czajniki z płytą grzewczą na dnie (nie te z prętem).

Zelmer ponoć dobry, też tak słyszałam. My w domu używamy czajnika firmy Haen, przyznam się szczerze, nazwa była dla mnie mocno anonimowa. Jednak ten czajnik poruszył moją delikatną strunę - zamiłowanie do ładnych rzeczy. icon_biggrin.gif Ku radości męża okazało się, że prócz ładnego wyglądu jest też bardzo dobry, cichy i sam się wyłącza. No, ale rozgrzeszcie mnie, jak mogłam mu się oprzeć? icon_smile.gif
Czajnik_HAEN_Amsterdam-7227-1291309056.jpg
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok temu...
Napisano
skoro watek zostal juz odkopany, to ja napisze tylko, ze marzy mi sie kolejny kicius icon_redface.gif czerwony czajnik kitchen aid, to cos co spedza mi sen z powiek i kiedys (jak potanieje, albo wygram banke w totka) go sobie kupie.
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

skoro watek zostal juz odkopany, to ja napisze tylko, ze marzy mi sie kolejny kicius icon_redface.gif czerwony czajnik kitchen aid, to cos co spedza mi sen z powiek i kiedys (jak potanieje, albo wygram banke w totka) go sobie kupie.

To co to za cudo, że tyle kasy kosztuje. Części ze złota i platyny ma? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

To co to za cudo, że tyle kasy kosztuje. Części ze złota i platyny ma? icon_biggrin.gif

cudo takie

nie wiem z czego ma czesci, ale jesli jest rownie trwaly, co mikser i blender tej firmy, to absolutnie wart swojej ceny. kosztuje 800 zl

ale w sumie co tam 8 stowek, jak za czajnik bugatti trzeba wylozyc powyzej tysiaka
Gość mhtyl
Napisano
Wiem ile kosztuje bo zajrzałem tu i tam icon_biggrin.gif i powiem tak, jak nie będę miał co z pieniędzmi robić to se kupie tak z 1 szt, no wiesz na zapas w razie awarii icon_biggrin.gif
Nie wątpię, że jest wart swojej ceny, ale za tyle to piekarnik pod zabudowę można kupić (z niskiej półki co prawda) albo dobrą mikrofale.
Ile na ten czajnik jest gwarancji, bo jakoś nie mogłem się doczytać.
Napisano
Przede wszystkim kup w normalnym sklepie żeby mieć gwarancję. Co więcej, warto wydać trochę więcej kasy na taki czajnik, a nie kupować coś najtańszego. Te tanie modele zazwyczaj szybko szlag trafia.
Napisano
Cytat

Przede wszystkim kup w normalnym sklepie żeby mieć gwarancję.

icon_eek.gif

A jaki sklep nie jest normalny ?

I który udziela "gwarancji" na mniej niż 24 m-ce lub nie udziela wcale ?
Napisano (edytowany)
Cytat

Ja kupiłem cos takiego Czajniko-termos

Czajniko-termos

Kupiłem 4.12.2009,  działa już 7 miesięcy    byłyjuż rozmowy o moim czajniko-termosie tutaj  
I dziwo zaoszczędził trochę prądu gdzieś tak 10-12 złoty na 2 miechy . 

Opcja podtrzymania ciepłej wody jest przydatna ,i nie stygnie tak szybko  ta woda co została w czajniku . 

Na te swoje 1200W szybko gotuje wodę.

Jak pochodzi 2 lata a na tyle jest gwarancja to teoretycznie pewno sam się spłaci .

Czajniko-termos

Czajniczek działa nadal.
Jedynie w pokrywce sprężynki uległy rozkładowi ale wymieniłem . Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano
Ja jestem zwolennikiem czajników elektrycznych,tylko nie tych najtańszych za kilka naście zł bo faktycznie nie masz na nie gwarancji i są kiepskiej jakości. Powiedzmy taki lepszy Philipsa za około 100zł.
Napisano
Z naszej strony możemy polecić Ci zakup czajnika Siemens TW 86104. Posiada on moc 2400 W i pojemności 1.5 l, z obrotową podstawą oraz zabezpieczeniem przed przegrzaniem. Ma możliwość regulowania temperatury (70°C, 80°C, 90°C, 100°C), posiada funkcję podtrzymywania ciepła, Płyta grzejna wbudowana w dno czajnika oraz filtr antywapniowy jest wykonana ze stali szlachetnej . Dodatkowo czajnik posiada dwustronny wskaźnik poziomu wody i otwieranie pokrywy za pomocą przycisku. Automatyczne wyłączanie następuje zaraz po zagotowaniu wody. Dla poprawienia bezpieczeństwo użytkowania - urządzenie można włączyć tylko po zamknięciu pokrywy. Oprócz tego czajnik ma elegancki, nowoczesny wygląd. Zdecydowanie rekomendujemy zakup tego urządzenia.
Napisano
Cytat

(...)filtr antywapniowy(...)

Żaden filtr w czajniku w przypadku twardej wody nic Ci nie da. Chyba, że masz miękką wodę z wodociągów, ale to wątpię. Jak chcesz zachować dłuższą żywotność swojego czajnika to najlepiej lać do niego wodę przefiltrowaną. To samo robię z ekspresem czy żelazkiem. Co prawda do żelazka można lać wodę np. przegotowaną, bo ona jest już zmiękczona przez to, że wapń i magnez osadzają się na ściankach czajnika. Zmiękczać wodę w domu możesz np. używając filtra RO.
Napisano
Cytat

icon_eek.gif

A jaki sklep nie jest normalny ?

I który udziela "gwarancji" na mniej niż 24 m-ce lub nie udziela wcale ?

W osiedlowych mały sklepikach lub na bazarku to różnei bywa icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
U nas w pracy przetestowaliśmy wszystkie możliwe czajniki elektryczne i wszystkie szlag trafiał w przeciągu 1-1,5 roku .Zabijał je......kamień z wody icon_razz.gif I był on bezwzględny dla wszystkich mozliwych marek, bez wzgledu na cene nabycia......
Napisano
Cytat

U nas w pracy przetestowaliśmy wszystkie możliwe czajniki elektryczne i wszystkie szlag trafiał w przeciągu 1-1,5 roku .Zabijał je......kamień z wody icon_razz.gif I był on bezwzględny dla wszystkich mozliwych marek, bez wzgledu na cene nabycia......

:scratching:

czyli czajnikow nikt nie odkamienial przez rok i wiecej?
Napisano
Cytat

:scratching:

czyli czajnikow nikt nie odkamienial przez rok i wiecej?

Raz na "ruski rok" ktoś się może ulitował, ale wtedy okazywało się że tylko ten kamień "trzymał".Jak puścił to i czajnik puscił...wodę icon_wink.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Hej ekipo! 👋 Mam pytanie do wszystkich, którzy spędzają czas w warsztacie: czy Wasze narzędzia też czasem "znikają" w skrzynkach i szafkach? 😅 Zastanawiam się, jakie macie sposoby na utrzymanie porządku i szybki dostęp do narzędzi. Czy korzystacie z organizerów, przegródek, a może sami coś projektujecie? Słyszałem, że niektórzy drukują własne uchwyty i organizery 3D – to naprawdę działa? Podzielcie się swoimi doświadczeniami i pomysłami – może razem znajdziemy sposób, żeby nasze warsztaty były bardziej zorganizowane i mniej frustrujące! 💡🛠️ Dzięki z góry za odpowiedzi!  
    • To wygląda na to, że nie jest to garaż wolnostojący, jak wyglądałoby z treści pierwszego postu, tylko związany z budynkiem mieszkalnym... Czy może nie? Może jakiś szkic, czy fotka...
    • Jeżeli ostatecznemu wypoziomowaniu ścian fundamentowych ma służyć tylko różnica w grubości pierwszej warstwie zaprawy to faktycznie różnica nie powinna być większa niż ok. 1 cm. Po prostu, jeżeli będzie większa to trudno będzie zrobić korektę tylko w tej warstwie. Ale w praktyce można nieco korygować także zmieniając grubość warstwy zaprawy w kolejnych warstwach bloczków. W efekcie dramatu nie będzie niezależnie od tego czy trzeba będzie skorygować różnicę 1 cm, czy np. 4 cm. Da się natomiast poprawić nawet znacznie większą różnicę. Tylko ostatecznie po co się męczyć? im dokładniej będą wykonane same ławy, tym łatwiej i szybciej będzie można na nich wymurować ściany fundamentowe.  Podobnie będzie ze wszystkimi innymi pracami na budowie. Dla przykładu, niedokładności w murowaniu ścian w części nadziemnej da się skorygować grubością tynku. Ale ostatecznie każda taka niedoróbka i niedokładność to jednak pewien kłopot. 
    • Z opisu wnioskuję, że prawdopodobnie odkopanie ścian fundamentowych nie spowoduje zagrożenia. Jednak z naciskiem właśnie na prawdopodobnie. Nie będąc na miejscu i nie znając szczegółów nie mogę tego powiedzieć z całkowitą pewnością. Dlatego pomimo wszystko bezpieczniej będzie odkopywać każdą ścianę stopniowo, jako 2 lub 3 odcinki.  Natomiast odkopywanie fundamentu od strony wewnętrznej (od garażu) nie ma sensu. Natomiast co do wieńca to skoro go nie zrobiono, to teraz już się go i tak nie doda. 
    • Dzień dobry,   Zastosowanie odpowiedniego podkładu pod blachę jest kluczowym elementem prawidłowego wykonania dachu, nawet w przypadku pełnego deskowania. Warstwa ta pełni rolę dodatkowego zabezpieczenia konstrukcji dachowej oraz samego pokrycia. Brak membrany lub folii pod blachą może prowadzić do poważnych konsekwencji dla całej konstrukcji dachu. Wilgoć, która dostaje się pod pokrycie blaszane, nie mając możliwości odprowadzenia, powoduje stopniowe zawilgocenie elementów drewnianych. Z czasem prowadzi to do degradacji drewna, rozwoju grzybów i pleśni, a w konsekwencji do osłabienia całej konstrukcji nośnej dachu.   Kondensacja pary wodnej, która tworzy się na spodniej stronie blachy, bez odpowiedniej warstwy rozdzielającej przyspiesza procesy korozyjne. Nawet najlepsze zabezpieczenia antykorozyjne blachy mogą nie wytrzymać stałego kontaktu z wilgocią gromadzącą się między pokryciem a deskowaniem. Ponadto, podkład dachowy zapewnia dodatkową ochronę przed przeciekami w miejscach łączeń arkuszy blachy lub w przypadku uszkodzeń mechanicznych pokrycia. Stanowi on swoistą warstwę awaryjną, która zabezpiecza konstrukcję dachu przed wodą w sytuacjach krytycznych.   Profesjonalne wykonanie dachu z zastosowaniem odpowiedniego podkładu zwiększa również izolacyjność termiczną całej konstrukcji i ogranicza hałas powodowany przez deszcz czy grad uderzający w blachę. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku pomieszczeń użytkowych znajdujących się bezpośrednio pod dachem. Inwestycja w wysokiej jakości membranę dachową  to stosunkowo niewielki wydatek w porównaniu do kosztów naprawy szkód spowodowanych przez zawilgocenie konstrukcji czy wymianę skorodowanego pokrycia. Nawet w przypadku dachów o pełnym deskowaniu, warstwa ta stanowi niezbędne zabezpieczenie trwałości całej konstrukcji.   ____________________________ Łata okapowa wentylacyjna https://pruszynski.com.pl/produkt/akcesoria/typowe-obrobki-blacharskie/lata-okapowa-wentylacyjna/  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...