Skocz do zawartości

Spinach

Uczestnik
  • Posty

    4
  • Dołączył

  • Ostatnio

  • Dni najlepszy

    1

Spinach last won the day on lipca 8 2013

Spinach had the most liked content!

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

Spinach's Achievements

Początkujący

Początkujący (1/4)

1

Reputacja

  1. Żaden filtr w czajniku w przypadku twardej wody nic Ci nie da. Chyba, że masz miękką wodę z wodociągów, ale to wątpię. Jak chcesz zachować dłuższą żywotność swojego czajnika to najlepiej lać do niego wodę przefiltrowaną. To samo robię z ekspresem czy żelazkiem. Co prawda do żelazka można lać wodę np. przegotowaną, bo ona jest już zmiękczona przez to, że wapń i magnez osadzają się na ściankach czajnika. Zmiękczać wodę w domu możesz np. używając filtra RO.
  2. A czy taki wkład zmiękczający nie zapcha się dodatkowo od ewentualnych drobinek, które często widać w sitku perlatora? Jak często taki wkład zmiękczający trzeba by było wymieniać? Rozumiem, że nie musiałbym w takim razie kupować osobnej wylewki? Druga sprawa, odwrócona osmoza - mógłbyś może polecić mi jakieś konkretne urządzenie? Jest jakaś osmoza bez zbiornika? Nie mam za dużo miejsca pod zlewem.
  3. Hej, Korzystacie z filtra odwróconej osmozy do wody spożywczej w kuchni? Może macie jakieś inne sprawdzone sposoby uzdatniania wody w domu/mieszkaniu? Nie chciałbym, żeby rozgorzała dyskusja, że woda z kranu jest super, pyszna itp., ponieważ sam z doświadczenia wiem (obecnie mieszkam w Warszawie), że woda tutaj jest BARDZO twarda, osad w szklankach, kamień w czajniku to norma. Ja przez pewien czas miałem filtr centralny (ale to jak mieszkałem w domu jednorodzinnym), teraz mieszkam w bloku i szukam alternatywnej metody pozyskiwania czystej wody. Dzbanek filtracyjny dla mnie jest bardzo niewygodny więc nie biorę go pod uwagę. Jak nic nie wskóram to będę zmuszony codziennie łazić po wodę oligoceńską
  4. Ja nie jestem fanem dzbanków. Po pierwsze, żeby dzbanek działał efektywnie to przy twardej wodzie w domu trzeba wkład wymieniać co 2-3 tygodnie (według zaleceń producenta!). Po drugie dzbanek trzeba czyścić (odkłada się osad na nim), po trzecie jak potrzebujesz więcej wody to musisz czekać, aż woda "skapnie". To już chyba lepsze rozwiązanie to jakiś filtr kuchenny...
×
×
  • Utwórz nowe...