PeZet Napisano 4 lutego 2014 Autor Udostępnij #1701 Napisano 4 lutego 2014 Żyję. Czasami, niestety, trzeba się zająć czymś innym niż budową. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 4 lutego 2014 Udostępnij #1702 Napisano 4 lutego 2014 Tak się domyśliłem Link do komentarza
Jani_63 Napisano 5 lutego 2014 Udostępnij #1703 Napisano 5 lutego 2014 Cytat Kurator jest zdania, że należy coś zrobić. Rozwiń Sorry, ale tak mi się skojarzyło Link do komentarza
PeZet Napisano 10 lutego 2014 Autor Udostępnij #1705 Napisano 10 lutego 2014 Działa. Ruszył pierwszy z układów systemu sterowania, niniejszym projekt Nautilus zaczyna nabierać realnych kształtów.A kiedy ruszą wszystkie układy, przyjdzie czas na szukanie estetyki. Steam-cyber-punkowej najprawdopodobniej. Link do komentarza
coolibeer Napisano 10 lutego 2014 Udostępnij #1706 Napisano 10 lutego 2014 Połącz z balonowym systemem i będzie w dechę ;) Link do komentarza
daggulka Napisano 10 lutego 2014 Udostępnij #1707 Napisano 10 lutego 2014 Piotr - ogromny szacun za całokształt własnoręcznych prac włożonych w dom Cytat Połącz z balonowym systemem i będzie w dechę ;) Rozwiń Najpierw musi poczekać na prezentację żeby wiedzieć jak to zrobić Link do komentarza
PeZet Napisano 10 lutego 2014 Autor Udostępnij #1708 Napisano 10 lutego 2014 Bajbaga uważa, że Balonowy System Grzewczy jest do . .Myli się.powstanie materiał video, potem prototyp, a w końcu najwięksi wizjonerzy przy nim wymiękną.Cooli, przyszłość i w ogóle istnienie świata leży wyłącznie w rękach tych, którzy uznają Bal.Sys.Grz. Cytat Najpierw musi poczekać na prezentację żeby wiedzieć jak to zrobić Rozwiń Tak jest! Link do komentarza
bobiczek Napisano 10 lutego 2014 Udostępnij #1709 Napisano 10 lutego 2014 Cytat Steam-cyber-punkowej najprawdopodobniej. Rozwiń ta będzie ta mi bliskatę chcę widzieć! Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 lutego 2014 Udostępnij #1710 Napisano 10 lutego 2014 Cytat Bajbaga uważa, że Balonowy System Grzewczy jest do . . Rozwiń Weto - jak pamiętam, było to stwierdzenie uwarunkowane Link do komentarza
PeZet Napisano 10 lutego 2014 Autor Udostępnij #1711 Napisano 10 lutego 2014 Bal sys grzNiestety, z wypowiedzi wynika, że jest do kitu. Chyba że wzmianka o powstaniu filmu w domyśle niesie treść, że to system tak skomplikowany, że materiał wyjaśniający rozjaśni całą sprawę i natenczas stanie się ona ogarnialna. Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 lutego 2014 Udostępnij #1712 Napisano 10 lutego 2014 Cytat Bal sys grzNiestety, z wypowiedzi wynika, że jest do kitu. Rozwiń Porównanie z banią - jeszcze jeszcze, ale z kitem - nie ogarniam Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 10 lutego 2014 Udostępnij #1713 Napisano 10 lutego 2014 Cytat Działa. Ruszył pierwszy z układów systemu sterowania, niniejszym projekt Nautilus zaczyna nabierać realnych kształtów.A kiedy ruszą wszystkie układy, przyjdzie czas na szukanie estetyki. Steam-cyber-punkowej najprawdopodobniej. Rozwiń znając cię, to wyjdzie superancko Link do komentarza
PeZet Napisano 10 lutego 2014 Autor Udostępnij #1714 Napisano 10 lutego 2014 Adiqq, taki jest plan.Bajbaga... ja się już pogubiłem i czuję się balonem powalony.BTW, chciałem poskładać drugi sterownik.Ale... no nie wiem... tam są tak małe te pizdryki, że normalnie główka zapałki to przy nich armata o jaka wielka.I jest procesor który ygląda jak karaluch o stu nogach, a wszystkie mają milimetr długości, w połowie są zagięte i szerokie są na 1/5 milimetra.Jak kiedyś się bawiłem w elektronikę, to nikomu nie śniło się o takich maleńkościach! Ci japońce i chinole przeginają: toż to łapska pięciolatka dadzą tylko radę posklejać, bo nie wierzę, nie wierzę!!!! że są roboty co z tym dadzą radę. Roboty!? Bo roboty to są do składania blachy karoserii,a duperele lutują chińskie niemowlęta.Chyba muszę się napić żółtej nalewki Cieszyniankowej, bo mi się synapsy skleiły, stąd powyższa jakże sensowna wypowiedź.Pozdrawiam wszystkich Kulkarzy z tego, mojo-dziennikowego miejsca. Link do komentarza
PeZet Napisano 11 lutego 2014 Autor Udostępnij #1715 Napisano 11 lutego 2014 Bez kalafonii... porażka. Procesora smd nie przylutujesz. W ... Link do komentarza
animus Napisano 11 lutego 2014 Udostępnij #1716 Napisano 11 lutego 2014 (edytowany) Cytat Bez kalafonii... porażka. Procesora smd nie przylutujesz. W Array="" style="vertical-align:middle" Array alt="scratching.gif" border="0"> ... Rozwiń Chyba lepszy topnik w żelu.http://mirekk36.blogspot.com/2012/11/lutow...i-poradnik.html Edytowano 11 lutego 2014 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 11 lutego 2014 Udostępnij #1717 Napisano 11 lutego 2014 Salmiak (pasta lutownicza) pewniejszy - potrzebuje mniejszej temperatury i czasu (ale z ilością delikatnie) - symbolicznie nakładać (pocierać) tylko grot, przy nabieraniu kropelki cyny.Układ (procesor) dość łatwo przegrzać.Ps. Oszlifuj (jeśli można) grot do prawie "szpilki" Link do komentarza
PeZet Napisano 11 lutego 2014 Autor Udostępnij #1718 Napisano 11 lutego 2014 Szybka odpowiedź, bo spadam:oszlifowałem.Kupiłem kalafonię, cienką cynę, narzędzie mikrotrzymacz.Ale chyba już zdążyłem spalić procesor.Ukleję wszystko, przynajmniej się poduczę lutować smd, to na następny będzie jak znalazł.PS.Dragon mi nawiał wczoraj. Link do komentarza
coolibeer Napisano 11 lutego 2014 Udostępnij #1719 Napisano 11 lutego 2014 Za dużo myślisz o balonach.... skup się ;) Link do komentarza
bajbaga Napisano 11 lutego 2014 Udostępnij #1720 Napisano 11 lutego 2014 Cytat Kupiłem kalafonię, cienką cynę, narzędzie mikrotrzymacz. Rozwiń Ta cienka cyna najprawdopodobniej jest "nadziewana" kalafonią. Link do komentarza
animus Napisano 11 lutego 2014 Udostępnij #1721 Napisano 11 lutego 2014 Cytat Szybka odpowiedź, bo spadam:oszlifowałem.Kupiłem kalafonię, cienką cynę, narzędzie mikrotrzymacz.Ale chyba już zdążyłem spalić procesor.Ukleję wszystko, przynajmniej się poduczę lutować smd, to na następny będzie jak znalazł.PS.Dragon mi nawiał wczoraj. Rozwiń Przecież masz topnik w żelu lutowałeś rury z miedzi. Link do komentarza
bobiczek Napisano 11 lutego 2014 Udostępnij #1722 Napisano 11 lutego 2014 Cytat Szybka odpowiedź, bo spadam:oszlifowałem.Kupiłem kalafonię, cienką cynę, narzędzie mikrotrzymacz. Rozwiń pokażesz?też mi sie czasami już ręce trzęsą Link do komentarza
PeZet Napisano 11 lutego 2014 Autor Udostępnij #1723 Napisano 11 lutego 2014 Cytat Za dużo myślisz o balonach.... skup się ;) Rozwiń Chyba dopiero teraz załapałem co to jest Balonowy System Grzewczy... Nie sposób o tym nie myśleć, Cooli.Pies się znalazł, oczywista akurat kiedy się spieszyłem. Wlazł do sąsiada do sadu i tam siedział jak u siebie, bo tam też ogrodzenie z siatki leśnej.Bobiczek, jakbyś był i widział z tymi ręcami. Taka pincentka, pęsetka, pięćsetka - jak zwał.Animus, próbowałem topnikiem do rur. Działa, ale nie wiedziałem czy to to samo, bo działa lekko gorzej niż kalafonia.Cyna z kalafonią nie da rady ściągnąć nadmiaru cyny z końcówek, musi być sam topnik. Przynajmniej moja wprawa nie daje rady. Link do komentarza
bajbaga Napisano 11 lutego 2014 Udostępnij #1724 Napisano 11 lutego 2014 Jeśli można - można ?1. Płytka powinna być zabielona, jeśli nie jest to:- oczyszczamy miejsce lutowań (na płytce) z tłuszczu (najlepiej acetonem lub benzyną ekstrakcyjną) za pomocą wacika do uszów,- nakładamy cieniuteńką warstwę cyny na wszystkie punkty lutowania procesora,2. Jeśli mamy płytkę (już) zabieloną to:- przecieramy płytkę i wypustki procesora,- układamy procesor na punktach lutowniczych,- mocujemy w tym miejscu imakiem lub innym sposobem,- końcem grota rozgrzewamy cynę, tak aby złapała końcówkę procesora.3. Po zakończeniu lutowania, znów przecieramy rzeczonym wacikiem.4. Przed każdym lutowaniem punktu, należy grot przeczyścić, najlepiej przesuwając nim po salmiaku lub "twardej" zwilżonej gąbce.5. Żel do lutowania miedzi, na takiej małej powierzchni, może spowodować zimny lut. Link do komentarza
PeZet Napisano 11 lutego 2014 Autor Udostępnij #1725 Napisano 11 lutego 2014 Bajbaga, wielkie dzięki. Nie ma to jak słowo napisane.I zapodaję podkradziony Prezesowi (bez zgody, Prezesie bez zgody, ale dasz zgodę, co nie? Daaaj):Złożyłem układ. Termostat różnicowy.Wlutowałem smd - rezystorki, kondensatorki - sprawdzałem omomierzem poprawność.Z kalafonią, z zaostrzonym grotem luciarki.Ale, niestety, wcześniej, dłubiąc grubym grotem, bez kalafonii... spaliłem procesor. I :scratching: z króla.O, cenzura działa z automatu. Nie będę sprawdzał pojemności słownika. Link do komentarza
bobiczek Napisano 11 lutego 2014 Udostępnij #1726 Napisano 11 lutego 2014 Cytat I zapodaję podkradziony Prezesowi (bez zgody, Prezesie bez zgody, ale dasz zgodę, co nie? Daaaj): Rozwiń ady korzystaj aż Ci cenzurę rozerwie! Link do komentarza
PeZet Napisano 11 lutego 2014 Autor Udostępnij #1727 Napisano 11 lutego 2014 Cenzurę! Tak! Mamy słówko do słownika! Cenzurę! Link do komentarza
daggulka Napisano 11 lutego 2014 Udostępnij #1728 Napisano 11 lutego 2014 Cytat ady korzystaj aż Ci cenzurę rozerwie! Rozwiń padłam Link do komentarza
jeea Napisano 11 lutego 2014 Udostępnij #1729 Napisano 11 lutego 2014 Co słychać u Telki???Żyje, dycha...czy trza załadować Link do komentarza
PeZet Napisano 12 lutego 2014 Autor Udostępnij #1730 Napisano 12 lutego 2014 Telimena ma się dobrze. Ładowana raz na dobę, oddaje powolutku. Za to procesor z całą pewnością spaliłem.Próbowałem go jeszcze obmierzyć; doczytałem, że na jednej z nóżek poprawnie działający procesor daje sygnał 1Hz.Wystarczy LED-a podłączyć.Nim jednak zdążyłem cokolwiek podłączyć, daj o sobie znać inny opisywany objaw uszkodzenia: temperatura. Zobaczyłem, nie musiałem dotykać. Siwy dym o charakterystycznym zapachu... Dziwne uczucie zmieszania: radość, że coś się dzieje i żal utraty. Link do komentarza
PeZet Napisano 13 lutego 2014 Autor Udostępnij #1731 Napisano 13 lutego 2014 Ale blog znalazłem:http://karapaslaydesigns.com/category/blog/diy-projects/Betonowy blat kuchenny to mój faworyt. Link do komentarza
PeZet Napisano 13 lutego 2014 Autor Udostępnij #1732 Napisano 13 lutego 2014 (edytowany) Muszę to odnotować... Przyszedł. Zapłaciłem. Rachunek życia. Energia elektryczna za styczeń 2014 i grudzień 2013. 1227,70Spodziewałem się, że będzie więcej. Dom był ogrzewany wyłącznie prądem.edit: dopiska 2013 Edytowano 13 lutego 2014 przez PeZet (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #1733 Napisano 13 lutego 2014 Mówisz że zaczęły Ci się podobać takie rzeczyPrzyjdzie mi Cię poprzeć Link do komentarza
retrofood Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #1734 Napisano 13 lutego 2014 Cytat Mówisz że zaczęły Ci się podobać takie rzeczy Przyjdzie mi Cię poprzeć Rozwiń Odetchnąłem. Myślałem że skrytykujesz i napiszesz, że Tobie tylko takie Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #1735 Napisano 13 lutego 2014 Materiał inny - tam granit, a tu silikon. Link do komentarza
PeZet Napisano 13 lutego 2014 Autor Udostępnij #1736 Napisano 13 lutego 2014 Da radę - silikon na blat. Cytat Przyjdzie mi Cię poprzeć Rozwiń Toż nawet na zlewozmywaku można oszczędzić! A mieć wypas.Tylko czujność estetyczną trzeba zachować, iżby nie wyszła obora lub fabryczna myjnia. Link do komentarza
PeZet Napisano 13 lutego 2014 Autor Udostępnij #1737 Napisano 13 lutego 2014 Betonowy blat. Link do komentarza
animus Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #1738 Napisano 13 lutego 2014 Cytat Betonowy blat. Rozwiń Piękny mam stół wibracyjny, jak chcesz to zrobię Ci całą kuchnię . Link do komentarza
PeZet Napisano 13 lutego 2014 Autor Udostępnij #1739 Napisano 13 lutego 2014 Cały dom do Ciebie przywiozę, będzie prościej, to i w paru innych sprawach byś mi pomógł. Link do komentarza
animus Napisano 13 lutego 2014 Udostępnij #1740 Napisano 13 lutego 2014 Cytat Cały dom do Ciebie przywiozę, będzie prościej, to i w paru innych sprawach byś mi pomógł. Rozwiń Gdyby były takie możliwości ,zmniejszyć dom na czas przeprowadzki Link do komentarza
PeZet Napisano 14 lutego 2014 Autor Udostępnij #1741 Napisano 14 lutego 2014 (edytowany) BLAT KUCHENNYBlat zrobię betonowy.Wstępne szacunki:Długość blatu: 3,85mSzer: 0,6mGrub: 0,05mPodparty czterema ściankami:Trzy z nich to:Szer: 0,6mWys: 0,85mgrub: 0,04mCzwarta wyższa:Wys: 1,85mreszta podobnieWychodzi, że w sumie potrzebowałbym 180dm3 zaprawy, czyli 10 wiaderek,czyli ze 3 worki cementu w cenie ... ach, zaszalejmy 10zł/worekTrochę wkrętówPiachSzalunek - płyta OSBZbrojenie blatu - pow 2,5m2pow szalunku: 10m2Jakaś folia kanapkowa, żeby zaprawa ślizgała się po szalunku.I WIBROMASZYNAedit: dopisałem zbrojenieOraz ewentualny kolor, ewentualna faktura kwarcowa czy innaZlewozmywak - też betonowy, skoro nawet ekspres do kawy może być z betonu:(by Shmuel Linski)Betonowy zlewozmywak - proszsz:I jeszcze kilka skradzionych inspiracji:Francja, betonowe mistrzostwo świata:http://www.decosols-beton.fr/interieur/ Edytowano 14 lutego 2014 przez PeZet (zobacz historię edycji) Link do komentarza
PeZet Napisano 14 lutego 2014 Autor Udostępnij #1742 Napisano 14 lutego 2014 A tutaj jest w zasadzie wszystko o robieniu wypaśnego betonowego blatu:http://www.youtube.com/watch?v=On_UOpqoQV8... czyli instrukcja krok po kroku. (USA) Link do komentarza
PeZet Napisano 14 lutego 2014 Autor Udostępnij #1743 Napisano 14 lutego 2014 (edytowany) Concrete countertop w lekko innej technologii, bardziej nagrobnej:http://www.youtube.com/watch?v=U7GuE2O2DAoBetonowa umywalka; bez gumowego młotka ani rusz:http://www.youtube.com/watch?v=2ctBTFRDoysTrzech chłopaczków klei z betonu blat i lampę. Prościzna.http://www.youtube.com/watch?v=xp4U71_nfhM Edytowano 14 lutego 2014 przez PeZet (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość stach Napisano 14 lutego 2014 Udostępnij #1744 Napisano 14 lutego 2014 Cytat bez gumowego młotka ani rusz: Rozwiń Bez wibratora też nic nie zdziałasz No, to teraz tylko wykombinuj te profile na wykończenia boków płyt blatowych, jakąś chemię na wykończenie powierzchni, parę dni wolnego i do dzieła Czekam na zdjęcia - niekoniecznie z kolejnych kroków - mogą być z końcowego efektu Link do komentarza
PeZet Napisano 14 lutego 2014 Autor Udostępnij #1745 Napisano 14 lutego 2014 Może latem smyrnę coś. Na przykład coś takiego: Cytat Bez wibratora też nic nie zdziałasz Rozwiń ;)Wibrator w którymś filmie mieli z wiertarki akumulatorowej, jakiejś rury i czegoś w tej rurze, co robiło wibracje. Link do komentarza
PeZet Napisano 14 lutego 2014 Autor Udostępnij #1746 Napisano 14 lutego 2014 Zasadniczo, to z takiego betonu wszystko można zrobić.Z wyłączeniem parapetów wewnętrznych, chyba że jest sposób, by nie przypominały gomółkowskiego lastrika. Link do komentarza
animus Napisano 14 lutego 2014 Udostępnij #1747 Napisano 14 lutego 2014 Cytat Zasadniczo, to z takiego betonu wszystko można zrobić.Z wyłączeniem parapetów wewnętrznych, chyba że jest sposób, by nie przypominały gomółkowskiego lastrika. Rozwiń Na te lastrikowe też może moda wrócić w następnym pokoleniu . Link do komentarza
Draagon Napisano 14 lutego 2014 Udostępnij #1748 Napisano 14 lutego 2014 (edytowany) Pezet - jeszcze przeca są barwniki do betonu - i farby !i to nawet made in poland Edytowano 14 lutego 2014 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
PeZet Napisano 14 lutego 2014 Autor Udostępnij #1749 Napisano 14 lutego 2014 O, widzisz, super. Jakby Ci wpadły w oko jakieś impregnaty czy inne chemie do tych betonowych blatów, to zapodaj, proszę, bo w tych amerykańskich i francuskich filmach na youtube to oni używają, ale ichnich.A stolarze nic nie wiedzą. Link do komentarza
Draagon Napisano 15 lutego 2014 Udostępnij #1750 Napisano 15 lutego 2014 Ten barwnik ferrokolor poniżej to kolega przy produkcji kostki betonowej używa i jest zadowolony - wiem, że też mają farby - ale jak się sprawują to nie wiem. Ja kiedyś barwiłem zielonym pigmentem z anglii - że tak powiem sraczkowato wyszło - ale, że to kanał w garażu - to nawet pasowało i tyle mojej wiedzy w tym temacie Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się