Skocz do zawartości

Popisowe wypieki


Recommended Posts

  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

jaki miałaś przepis?

piernik staropolski trzeba upiec kilka tygodni przed świętami, zawinąć szczelnie w folię spożywczą (można przełożyć konfiturą) i dać mu odpocząć. z czasem piernik zmięknie.



Przepis wzięłam z opakowania przyprawy do piernika. Może coś zrobiłam nie tak? Może za długo go piekłam?
Napisano
Cytat

Przepis wzięłam z opakowania przyprawy do piernika. Może coś zrobiłam nie tak? Może za długo go piekłam?


czy byl to przepis na piernik "lezakujacy", taki na ktory ciasto trzeba zarobic i odstawic na jakis czas?
kiedy upieklas piernik i kiedy byl konsumowany?
jesli masz nadal ten przepis, to przeklej go tutaj, bedzie latwiej cos napisac.
Napisano
Cytat

czy byl to przepis na piernik "lezakujacy", taki na ktory ciasto trzeba zarobic i odstawic na jakis czas?
kiedy upieklas piernik i kiedy byl konsumowany?
jesli masz nadal ten przepis, to przeklej go tutaj, bedzie latwiej cos napisac.



Chyba na leżakujący, a ja upiekłam go po kilku godzinach. Niestety nie mam przepisu, bo go oczywiście wyrzuciłam, zaraz po zrobieniu icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Zrobilam tort dla mojej Miski z okazji 3 urodzin. Mistrzynia w dekorowaniu nie jestem, ale za to smak jest super icon_biggrin.gif



blaty czekoladowe, przelozone czekowisnia, krem z bitej smietany, mascarpone i nasionami wanilii.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

fajne i łatwe. może wykorzystam na urodziny Aleksa icon_biggrin.gif


no i nie wykorzystałam i bardzo żałuję icon_cry.gif choć temat to "popisowe wypieki" pozwolę sobie zamieścić absolutnie NIEpopisowy wypiek. Przestrzegam przed robieniem masy cukrowej z pianek marshmallows. koszmar, koszmar, koszmar! zalepiłam sobie pół kuchni, a ręce będą mnie jeszcze długo bolały. wyrabiałam to cholerstwo 3 godziny, a i tak lepiło się niemiłosiernie...

efekt tragiczny, mówi się trudno icon_redface.gif mam nadzieję, że synek wybaczy mi kiedyś okropny tort na 1 urodziny icon_cry.gif

Napisano
Nie jest tak źle, mnie sie podoba fajny a o jakim smaku?
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności dekoratorskich (no, może odrobinę przy wykonywaniu tych zawijasów z lukru...) Dolna obwódka to wyciskany plastikową "sztancą" o kształcie muszelki wzorek, płatki śniegu i kwiatki to foremki i kolorek dodany do masy, boki to wgniecenia noża plus jadalne koraliki. Pomysł i detale w sporej części zaczerpnięte z demonstracji na targach konsumpcyjnych Ambiente we Frankfurcie nad Menem
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Tort z masy marcepanowej - od razu zastrzegę, że ja go degustowałem tylko (czy tylko icon_cool.gif
- wykonanie mojej Hani


To wygląda jak niejadalna, plastikowa dekoracja.
Napisano
Cytat

To wygląda jak niejadalna, plastikowa dekoracja.


bo troche jest. to znaczy im "sztywniejsza" i ladniejsza dekoracja, tym bardziej slodka. ostatnio testowalam kilka mas i wszystkie byly okrutnie przecukrzone. Na tych srebrnych koralikach mozna sobie zeby polamac. Nie ma to jak bita smietana, na pewno nie tak efektowna, ale o niebo lepsza icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Podobnie jak twoja maska


Ale wymyślił porównanie.
Maska wenecka to maska wiadomo nie do jedzenia, a to niby żarcie a wygląda jakoś sztucznie.
Napisano
Cytat

Maska wenecka to maska wiadomo nie do jedzenia, a to niby żarcie a wygląda jakoś sztucznie.

Hmm - mówisz, że to maska wenecka? Wygląda jak jakaś tania podróbka...
A to co pokazałem na zdjęciu... jednym może smakować, innym nie (jeśli nie gustują w marcepanach), ale nie da się ukryć że jest wykwintnym wyrobem cukierniczym
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Na tych srebrnych koralikach mozna sobie zeby polamac.

Bo należy je traktować jak landrynki.
Dłuuuuugo w ustach trzymać to zmiękną. "Na sucho" tragedia, chyba, że ktoś połknie jak tabletkę icon_wink.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

na czasie: bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze "udające się" ciasto z owocami

składniki:
4 jaja
szklanka cukru (może być 3/4 szklanki + cukier wanilinowy)
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu do ciasta

jaja zmiksować z cukrem, dodać olej, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i aromat, zmiksować
wyłożyć do formy, na górę dowolne owoce i piec ok. 50 minut w 175st.



wersja ze śliwkami, jeszcze ciepła icon_smile.gif

DSC01446.jpg




no i dzieło mojej córy - jestem naprawdę zaskoczona, bo ciasta to /delikatnie mówiąc icon_lol.gif / nie jej specjalność,
a wyszło pyszne, kruchutkie, z masą budyniową , malinami i chrupiącą kruszonką na wierzchu, mniam icon_smile.gif
/przepisu nie posiadam, córa wyjechała, ale jak ktoś będzie zainteresowany to się dowiem/

DSC01446.jpg


Gość gawel
Napisano
No faktycznie mniam wygląda jak ciasto styropian Wachowiczowej.
Napisano
Cytat

no i dzieło mojej córy - jestem naprawdę zaskoczona, bo ciasta to /delikatnie mówiąc icon_lol.gif / nie jej specjalność,
a wyszło pyszne, kruchutkie, z masą budyniową , malinami i chrupiącą kruszonką na wierzchu, mniam icon_smile.gif
/przepisu nie posiadam, córa wyjechała, ale jak ktoś będzie zainteresowany to się dowiem/


mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to to icon_wink.gif

http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-...udyniowa-pianka
  • 4 tygodnie temu...
  • 6 miesiące temu...
Napisano (edytowany)
popełniłam dziś dwa wypieki

DSC01446.jpg


DSC01446.jpg



postanowiłam wyprawić dzieciom przyjęcie urodzinowe razem, ale pierwszy i ostatni raz. Dwa torty, kolacja dla 11 osób i ogarnięcie mieszkania, to zdecydowanie za dużo dla pracującej matki. No i zdobienie ciast to nie moja bajka, więc naklęłam się jak szewc :bezradny:

padam na pysk, ale dzieciaki były wniebowzięte, więc i ja się cieszę icon_smile.gif Edytowano przez solange63 (zobacz historię edycji)
  • 7 miesiące temu...
Napisano
szarlotka z kaszy jaglanej i jablek.

300 g surowej kaszy jaglanej
1,5 kg jablek.
ew. sok z jablek lub pomaranczy ( jeslii jabłka są zbyt suche)
1 lyzeczka cynamonu, imbiru
rodzynku, pokrojone daktyle
Przepis jest banalnie prosty, jabłka zetrzec na tarce ( ja nie obieram) wymieszac składniki, włożyć do foremki i piec w 180 st przez 1,5 godziny.
Smacznego. Jest pyszne. ( jesli ktos musi to dosłodzi, nam wystarcza taka wersja)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Potwierdzam to co napisał Retro - nie ma sensu dodawanie ocieplenia od wewnątrz. Potencjalnie może być z tego znacznie więcej kłopotów, niż korzyści. Takie ocieplenie zaburzy zarówno rozkład temperatury, jak i ruch pary wodnej w ścianie. W obecnej wersji, z izolacją od zewnątrz i grubym murem o dużej masie od wewnątrz układ jest bardzo dobry. Cała ceglana ściana ma temperaturę niewiele niższą niż temperatura powietrza w pomieszczeniu, ryzyka wykraplania sie pary wodnej nie ma, ściana to ponadto potężny akumulator ciepła. 
    • Witam  Nie wiem jak zrobić podłoge z płyty OSB  Chodzi mi chce zerwac starą podłoge czyli warstwę betonu pod samą glebę bo jest wilgoci  Po zerwaniu chciałbym położyć płyte OSB na legary tylko jak to zrobić w podłodze idzie rura doprowadzejąca zimną wodę i odpływ a zależy mi na szybkiej pracy bo bym chciał zrobić remont całej kuchni jak najszybciej a wylanie całe wylewki i wyschnięciu trochę to zejdzie  Może ktoś mi podpowie jak to zrobić bezpośrednio na piasku czy zmieszanie piasek z cementem i położenie listw wogule jak to można zrobić od począwszy  Z góry dziękuję wszystkim za odp i pozdrawiam 
    • Ale j/w, jakby ten zasyp miał 20-30 lat, mógłby mieć znaczenie, ale tylko w przypadku pełnego obciążenia typu piętrowy dom zadaszony, gdzie konstrukcja tradycyjna np ze zwykłych pustaków waży ~50 ton. Ale tak jak autor napisał, że 3-4 lata, a rodzimy grunt jest tylko na środku tego obiektu, to j/w, ta obsybka nic nie wnosi. I to, że wyszczególnił z czego są zrobione ściany, że nie ma dachu, tylko samą więźbę, znaczy, że nic tej budowli nie grozi jak się jej odkopie ściany, które są tylko obsypane, a nie ubite. Autor zadecyduje sam, albo poczeka na poradę fachowca, bo ja tylko gdybam, ale zrobiłbym j/w. Kto nie ryzykuje, ten szampana nie pije. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Niestety trzeba zacząć od własnej edukacji, czyli przy zakupie czegokolwiek najpierw powinniśmy zastanowić się, co z tym zrobimy potem, jak się zużyje, znudzi itd.   Na przykładzie papy, ja bym jej nie kupił, nawet za 1 zł całej rolki, bo potem jest problem, trzeba sporo zapłacić, żeby się tego po latach pozbyć, jest alternatywa np. blacha trapezowa, którą oddajemy na złom i jeszcze mamy zwrot na paliwo za transport. 
    • 1. Jeżeli jest taka możliwość to tak, najprostsza metoda wibrowania to opukiwanie szalunków młotkiem, użycie wibratora powierzchniowego, najlepiej wibratora pogrążanego.   2. Jest w małym stopniu, bardziej zagęszczenia prętów w szalunku,  konsystencja wlewnego betonu (plastyczna, półpłynna), temperatury otoczenia (upał, szybsze wiązanie mieszanki). Dostatecznego zroszenia deskowania przed wylaniem.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...