racer Napisano 28 kwietnia 2011 #101 Napisano 28 kwietnia 2011 ciekawa rzecz, ale cięzko mi się przekonać do tej puszki z cieniutkiej blaszki na ogniu.
bajbaga Napisano 28 kwietnia 2011 #102 Napisano 28 kwietnia 2011 Nie na ogniu, tylko żarze i pośrednio, bo stoi na metalowym talerzyku, tacce, brytfance, patelni, itp.
Trzylwy Napisano 25 czerwca 2011 #103 Napisano 25 czerwca 2011 Chef .. wybacz jeśli to nie w dobrym tonie ... ale daję i tu i tam:Tak mnie naszło w spożywczaku dziś, jak zobaczyłem słodką, czerwoną paprykę .... W sumie to żadne cuda ... ale ja tak mam ogólnie ... ma być łatwo .. bo matka raczyła mnie w niedzielę powić ...Prawieburito z grillowanym kurczaczym filetem(Nie wysilę się na pisanie przepisu, bo by to żart był nie przepis. Grunt to zamarynować mięso i nie wysuszyć na ruszcie ... reszta to bajka)
bobiczek Napisano 25 czerwca 2011 #104 Napisano 25 czerwca 2011 Cytat Prawieburito z grillowanym kurczaczym filetem ja tam Cię strasznie lubię za Prawie -
anerita Napisano 26 czerwca 2011 #106 Napisano 26 czerwca 2011 Cytat Pstrąg z grilaSkładnikipstrąg, 1 łyzka jarzynki lub przyprawy do ryb pokrojona w pióra cebula, 1 lyzka posiekanego szczypiorku, 1 lyzka posiekanej natki pietruszki, 2 lyzki oleju, sok z cytryny.Sposób przyrządzaniaRybe oczyscic i natrzec jarzynka lub przyprawą do ryb. Pozostawic na 30 minut. Nastepnie wlozyc do srodka cebulę,szczypiorek i pietruszke. Posmarowac rybe olejem, ulozyc na ruszcie do pieczenia ryb. Piec na nagrzanym grillu ok.6 minut z kazdej strony. Doprawic do smaku sokiem z cytryny Pyszności ...! Zdecydowanie pstrąg z grila!!! Jednak nasza wersja, to pstrąg z włożonymi do środka cytryną i koperkiem, zawinięty w folię aluminiową i tak grilowany.Palce lizać!
Barbossa Napisano 26 czerwca 2011 #107 Napisano 26 czerwca 2011 proponowałbym tak z makrelą zrobić, w folię nie ma co zawijaćmoim zdaniem lepsze od pstrąga
Trzylwy Napisano 26 czerwca 2011 #108 Napisano 26 czerwca 2011 Ryba zawijana w folię, to się tak na prawdę się nie piecze a dusi we własnym sosie. I nie każdy lubi (ja uwielbiam, zwłaszcza z dodatkiem curry).Natomiast prawdziwe pieczenie, bezpośrednio na ruszcie wymaga albo dużej zręczności w obracaniu lub posiadania odpowiedniego sprzętu w postaci siatki do pieczenia ryb.
Chef Paul Napisano 26 czerwca 2011 #109 Napisano 26 czerwca 2011 Cytat Chef .. wybacz jeśli to nie w dobrym tonie ... ale daję i tu i tam:... Jest w jak najlepszym tonie ... absolutnie nie wolno odmawiać nikomu, "prawa do dobrego żarełka"z pozdrówkami smakowitemi Cytat ...Natomiast prawdziwe pieczenie, bezpośrednio na ruszcie wymaga albo dużej zręczności w obracaniu lub posiadania odpowiedniego sprzętu w postaci siatki do pieczenia ryb. ... ietammmm ... można na deseczce
bobiczek Napisano 15 lipca 2011 #111 Napisano 15 lipca 2011 Cytat GRILL wersja studencka. i żyletówa na herbatkęA to to pewnie wróbel co zdechł na parapecie w oczekiwaniu garści ryżu albo kaszkiŹle się wstrzelił -
Czapi Napisano 25 sierpnia 2011 #112 Napisano 25 sierpnia 2011 Wypróbowana , pyszna przekąska z grila (lub z ogniska)na słodko:Potrzebujemy najmniejszych bułeczek jakie są dostępne na rynku(często takie bułeczki pieczone są na bieżąco w supermarketach)Bułeczki(ostatecznie mogą być zwykłe kajzerki) delikatnie nadkrawamy nożem z boku-właćciwie to robimy malutkie naciecie na szerokośc ostrza i nadziewamy białą lub mleczną czekoladą(w każdej bułeczce umieszczamy około 3 kostek czekolady.Staramy się umiescic je najgłębiej i w miare równomiernie w miążu bułki.Pieczemy na delikatynym ogniu, tak aby sie lekko zrumieniły a czekolada w środku rozpuściła.Dzieciom( i nie tylko ) -bardzo smakują
KAROI Napisano 1 października 2011 Autor #115 Napisano 1 października 2011 Może to ta pani będzie głównym daniem. Tłuszcz się wytopi. A ta szyneczka... palce lizać
bobiczek Napisano 1 października 2011 #116 Napisano 1 października 2011 Ty to Retro spierdzielisz od razu i smak i zapach za jednym razem
r-32 Napisano 9 października 2011 #118 Napisano 9 października 2011 Cytat JUŻ PO GRILOWANIU :( Chcesz się założyć ?
Sepro Napisano 16 października 2011 #120 Napisano 16 października 2011 Cytat Chcesz się założyć ? Nie... Bo pewnie bym przegrał Grilować można nawet na śniegu... Z tym, że ja nie za bardzo przepadam za takim sportem
Mathir Napisano 23 października 2011 #121 Napisano 23 października 2011 Wiosna już niedługo I będzie nowe grilowanie
szarotka Napisano 23 stycznia 2012 #122 Napisano 23 stycznia 2012 Tak sobie, marząc o przyszłym sezonie, przeglądałam internet i znalazłam takie cudaTanie takie zabawki nie są, ale i tak myślę, żeby sprawić sobie wreszcie porządny grill. Ciekawa jestem, czy takie zielone jajo jest lepsze niż klasyczny grill. Co o tym myślicie?
racer Napisano 31 stycznia 2012 #123 Napisano 31 stycznia 2012 a my se grillujemy na całego w... garażu kiedy mróz ściśnie, grill przed garaż a w garażu stosunkowo ciepło jest
bobiczek Napisano 31 stycznia 2012 #124 Napisano 31 stycznia 2012 Cytat a my se grillujemy na całego w... garażu no i etylina zawsze pod ręką na rozpałkę i opona jakaś dla dodania aromatu....
Andrewex - ogrodzenia architektura ogrodowa Napisano 31 stycznia 2012 #125 Napisano 31 stycznia 2012 wbrew pozorom to są najlepsze grille ;) - garaż, dach, balkon
Chef Paul Napisano 31 stycznia 2012 #126 Napisano 31 stycznia 2012 Cytat wbrew pozorom to są najlepsze grille ;) - garaż, dach, balkon ... być może ... jednak miast dachu, preferuję swój taras w ogrodzie (a i w garażu mnie jakoś z grillem nie po drodze)
bajbaga Napisano 31 stycznia 2012 #127 Napisano 31 stycznia 2012 Bo Ty, w innej (normalnej ?) cywilizacji przebywasz.
Chef Paul Napisano 31 stycznia 2012 #128 Napisano 31 stycznia 2012 Cytat Bo Ty, w innej (normalnej ?) cywilizacji przebywasz. ... był taki czas, że mieszkałem w "tej cywilizacji" ... zimą (na powyższej fotce akurat w BN) grillownie może być nawet przyjemniejsze niż np latem ... buteleczki z piwkiem utykasz w śniegu dla schłodzenia ... z grilla przyjemne ciepełko niczym przy domowym kominku ... ... obecnie wiatrak muszę mieć włączony (trochę za ciepło by stać bezpośrednio przy ruszcie) ps - obojętnie czy mieszkałem w Polsce, czy na Florydzie ... grilla używam 12-cie miesięcy w roku ... jeżeli natomiast "ktoś lubi grillować tylko w samych gaciach" to zawsze może ustawić stosownego grilla pod okapem w kuchni
racer Napisano 31 stycznia 2012 #129 Napisano 31 stycznia 2012 no co racja, to racja! Śniegu teraz jak na lekarstwo w moich stronach, ale można wykuć se przerębel w beczce z wodą przy garażu ogrodowym no co racja, to racja! Śniegu teraz jak na lekarstwo w moich stronach, ale można wykuć se przerębel w beczce z wodą przy garażu ogrodowym no co racja, to racja! Śniegu teraz jak na lekarstwo w moich stronach, ale można wykuć se przerębel w beczce z wodą przy garażu ogrodowym
bajbaga Napisano 31 stycznia 2012 #130 Napisano 31 stycznia 2012 W ubiegłą niedzielę wieczorem, rozpaliłem sobie ognisko (na wsi), bo dostałem wybitne krupnioki. Piwko w jednej, ruszt z krupniokiem w drugiej i fajnie było – do czasu aż żona „oględnymi słowy” stwierdziła, że mi chyba odbiło bo termometr „spadł” do -22 stopni.I całe szczęście - musiałem to piwo schować pod kapotę, boby mi zamarzło, zanim krupniczek doszedł byłby do znakomitości.
racer Napisano 31 stycznia 2012 #131 Napisano 31 stycznia 2012 to cienkie piwko, jak zamarzało w minus 22. Słyszałem, że w takich celsjuszach to się od 9% pija piwka
bajbaga Napisano 31 stycznia 2012 #132 Napisano 31 stycznia 2012 Nie zamarzło, bo schowałem. Ja tam w tym zakresie jestem ortodoksą – „bierę tylko na żywczyka”.
Chef Paul Napisano 31 stycznia 2012 #133 Napisano 31 stycznia 2012 ... przy "takich" temperaturach to nawet i "chimes" może dostać "kryształków" we flaszce ... jak nic (poniżej 20-tu) trza luksusową brać do grilla ... choć flaszkom zakopanym w śniegu zawsze "trochę cieplej" niż wystawionym "na podmuchy"
racer Napisano 1 lutego 2012 #134 Napisano 1 lutego 2012 Panie kucharz, powiedz mi Pan czym według Pana najlepiej doprawić schabowego przed mąką, jajkiem i bułką?
bajbaga Napisano 1 lutego 2012 #135 Napisano 1 lutego 2012 Ja nie doprawiam schabu. Pieprz i sól dodaję do jajka i panierki. Zamiast tradycyjnej panierki z tartej bułki, proponuję panierkę z polenty błyskawicznej (kaszki kukurydzianej) z mieszanej z mąką (3 „miarki” polenty i 1 mąki) + sól i przyprawy wg. upodobania.
racer Napisano 1 lutego 2012 #136 Napisano 1 lutego 2012 Cytat Ja nie doprawiam schabu. Pieprz i sól dodaję do jajka i panierki. Zamiast tradycyjnej panierki z tartej bułki, proponuję panierkę z polenty błyskawicznej (kaszki kukurydzianej) z mieszanej z mąką (3 „miarki” polenty i 1 mąki) + sól i przyprawy wg. upodobania. co w ten sposób zyskam/stracę jeśli chodzi o walory panierki/smaku?
bajbaga Napisano 1 lutego 2012 #137 Napisano 1 lutego 2012 (edytowany) Nowe doznania smakowe i estetyczne. Panierka z polenty nie nasiąka tłuszczem, jest bardziej chrupiąca, ma piękny złoty kolor.Nieposolenie schabu, powoduje, że jest on mniej suchy.Ale jest to moje subiektywne „doznanie”. Edytowano 1 lutego 2012 przez bajbaga (zobacz historię edycji)
racer Napisano 1 lutego 2012 #138 Napisano 1 lutego 2012 oczywiście sprawdzę i nie pożałuje słów komentarza
Baru Napisano 1 kwietnia 2012 #139 Napisano 1 kwietnia 2012 (edytowany) Jako, że pora grillowania wkrotce sie zacznie - trzeba koniecznie sie z tym zapoznać. Należy przypomnieć sobie zwyczajowa procedure postepowania. Grill : Przy tej czynnosci mozna odkryc talenty kulinarne mezczyzny, tego prawdziwego. Kiedy tylko mezczyzna samodzielnie proponuje przyrzadzanie jedzenia w ten sposob, zostaje uruchomiony pewien lancuch reakcji (czytac w kolejnosci) MEZCZYZNA1. Mezczyzna przynosi grill i worek z weglem KOBIETA 2. Kobieta czysci grill 3. Kobieta idzie do spozywczego 4. Kobieta idzie do rzeznika 5. Kobieta idzie do piekarni 6. Kobieta przygotowuje salatki i warzywa 7. Kobieta przygotowuje mieso do grillowania 8. Kobieta uklada mieso na tacy z koniecznymi sztuccami, przyprawami i marynatami 9. Kobieta przynosi czysty grill oraz tace z miesem mezczyznie, ktory, rozwalony na lezaku kolo grilla, popija piwo10. Mezczyzna uklada mieso na grillu 11. Kobieta wchodzi do domu, aby przygotowac stol 12. Kobieta sprawdza czy warzywa ugotowaly sie 13. Kobieta przygotowuje deser 14. Kobieta wraca , aby powiadomic meza, ze mieso wlasnie sie pali15. Mezczyzna zdejmuje przypalone mieso i przynosi kobiecie 16. Kobieta podaje do stolu 17. Mezczyzna serwuje drinki. 18. Kobieta wykancza deser i przygotowuje kawe 19. Kobieta podaje deser i kawe 20. Po posilku kobieta znosi ze stolu i zdejmuje obrus 21. Kobieta myje naczynia i sprzata w kuchni 22. Mezczyzna zostawia grilla, bo wegle sa jeszcze gorace23. Mezczyzna pyta kobiete czy docenia, ze dzis nie musiala gotowac obiadu24. Widzac jej niedowierzajace spojrzenie, mezczyzna stwierdza, ze kobiety nigdy nie mozna zadowolic Edytowano 1 kwietnia 2012 przez Baru (zobacz historię edycji)
Draagon Napisano 1 kwietnia 2012 #140 Napisano 1 kwietnia 2012 jako że budowa też już za pasem.To będzie nieodzowne oprócz grilla
Jani_63 Napisano 2 kwietnia 2012 #141 Napisano 2 kwietnia 2012 Cytat Grill : Przy tej czynnosci mozna odkryc talenty kulinarne mezczyzny, tego prawdziwego. Kiedy tylko mezczyzna samodzielnie proponuje przyrzadzanie jedzenia w ten sposob, zostaje uruchomiony pewien lancuch reakcji (czytac w kolejnosci) Buuu, zapomniałaś napisać że Mężczyzna rozpala grilla... a to jakże trudne i pracochłonne zajęcie
Baru Napisano 2 kwietnia 2012 #142 Napisano 2 kwietnia 2012 Cytat Buuu, zapomniałaś napisać że Mężczyzna rozpala grilla... a to jakże trudne i pracochłonne zajęcie Ty myślisz, że ja to pisałam?? Kopiuj, wklej i już! Tylko to trochę źle wlazło - powinno być jako tabelka. Po lewej stronie mężczyzna, a po prawej - kobieta.Wtedy lepiej widać ten podział obowiązków .
Chef Paul Napisano 9 kwietnia 2012 #143 Napisano 9 kwietnia 2012 (edytowany) Cytat Jako, że pora grillowania wkrotce sie zacznie - trzeba koniecznie sie z tym zapoznać. Należy przypomnieć sobie zwyczajowa procedure postepowania.... ... pozwolę sobie jednak sprostować to szkalowanie "grillman'ów" - 2. Kobieta czysci grill ... nie zna właściwej techniki czyszczenia więc niech lepiej się tego nie tyka - 3. Kobieta idzie do spozywczego, 4. Kobieta idzie do rzeznika, 5. Kobieta idzie do piekarni ... nigdzie nie musi chodzić ... może pojechać - 6. Kobieta przygotowuje salatki i warzywa ... co najwyżej może umyć i oczyścić - 7. Kobieta przygotowuje mieso do grillowania ... nawet niech to KOBIECIE przez myśl nie przejdzie ... ma zapamiętać raz i na zawsze: "do not touch my meat" - 8. Kobieta uklada mieso na tacy z koniecznymi sztuccami, przyprawami i marynatami ... mięso jest cały czas pod kontrolą Man'a - już stosownie zamarynowane ... sztućce może przynieść (uprzednio wypolerowane) - 9. Kobieta przynosi czysty grill oraz tace z miesem mezczyznie, ktory, rozwalony na lezaku kolo grilla, popija piwo ... nic nie musi przynosić, chyba, że następne zimne piwko (grill stoi cały czas na tarasie ... wyczyszczony przez Mężczyznę po zakończeniu poprzedniego grillowania) - 10. Mezczyzna uklada mieso na grillu ... co jest oczywiste - 11. Kobieta wchodzi do domu, aby przygotowac stol ... można jeść i w domu ... jednak generalnie tego typu biesiady, odbywają się na tarasie lub w ogrodzie ... Kobieta przynosi zastawę i stosowne szkło i także napoje z lodówki ... oczywiście w dalszej kolejności, napojami zajmuje się Mężczyzna - 12. Kobieta sprawdza czy warzywa ugotowaly sie ... chyba tylko fasolę - warzywa można grillować - w tym smakowite ziemniaczki - 13. Kobieta przygotowuje deser ... bardzo proszę - 14. Kobieta wraca , aby powiadomic meza, ze mieso wlasnie sie pali ... nie ma takiej opcji - 15. Mezczyzna zdejmuje przypalone mieso i przynosi kobiecie ... patrz wyżej- 16. Kobieta podaje do stolu ... narazie prace Kobiety przy stole zostały zakończone ... wznowienie w porze podania deseru - 17. Mezczyzna serwuje drinki ... co jest oczywiste i nie budzi wątpliwości - 18. Kobieta wykancza deser i przygotowuje kawe, 19. Kobieta podaje deser i kawe, 20. Po posilku kobieta znosi ze stolu i zdejmuje obrus, 21. Kobieta myje naczynia i sprzata w kuchni ... i to są własnie te czynności które wykonuje Kobieta ... podejście jak najbardziej prawidłowe ... Mężczyzna bowiem w tym czasie zajęty jest konwersacją z kolegami, piciem drinków lub (i) piwa oraz paleniem cygara - 22. Mezczyzna zostawia grilla, bo wegle sa jeszcze gorace ... słusznie, należy odczekać aż wszystko ostygnie ... grill czyści się po wyjściu Gości- 23. Mezczyzna pyta kobiete czy docenia, ze dzis nie musiala gotowac obiadu, 24. Widzac jej niedowierzajace spojrzenie, mezczyzna stwierdza, ze kobiety nigdy nie mozna zadowolic ... albowiem Kobiety nikt nie zrozumie ... nawet druga Kobieta ... uffff ... ileż to wymagało sprostowań smacznego życzę - Kobietom w szczególności Edytowano 9 kwietnia 2012 przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
retrofood Napisano 21 kwietnia 2012 #144 Napisano 21 kwietnia 2012 Bardzo zła wiadomość dla miłośników grillaZe względu na wzrost spożycia drobiu, ceny kurczaków w drugim i trzecim kwartale br. będą wyższe niż obecnie. W marcu średnia cena skupu kurczaków wynosiła 3,80 zł za kg - eksperci ARR prognozują, że w czerwcu ukształtuje się ona na poziomie 4,4-4,6 zł/kg. Droższa również będzie wieprzowina, jej cena w czerwcu br. może wynieść 5,30-5,80 zł za kg.Aż boję się podać tę wiadomość...
Chef Paul Napisano 22 kwietnia 2012 #145 Napisano 22 kwietnia 2012 Cytat Bardzo zła wiadomość dla miłośników grilla...Aż boję się podać tę wiadomość... ... jeszcze bardziej złą wiadomością jest pierwsze zdjęcie z przytoczonego przez Ciebie artykułu ... kiedy widzę te kiełbaski (w których znajduje się peklowane przecież mięsa) grillowane wysokich temperaturach, metodą bezpośrednią
Chef Paul Napisano 22 kwietnia 2012 #147 Napisano 22 kwietnia 2012 Cytat A jak wygląda metoda pośrednia? ... piętro wyżej więcej tutajalbo tak:przepismetodę pośrednią stosujemy w przypadku mięs peklowanych z uwagi na szkodliwość nitrytu (składnik soli peklowej) który w procesie ogrzewania w wysokich temeraturach (powyżej 140*C) wytwarza szkodliwe substancje.ps - nacinanie kiełbas przed położeniem na grilla, powoduje również, że wycieka z nich "największa dobroć" - czyli gorące kiełbasiane soczki - staje się ona również mniej soczysta
bobiczek Napisano 23 kwietnia 2012 #149 Napisano 23 kwietnia 2012 Cytat metodę pośrednią stosujemy w przypadku mięs peklowanych z uwagi na szkodliwość nitrytu (składnik soli peklowej) który w procesie ogrzewania w wysokich temeraturach (powyżej 140*C) wytwarza szkodliwe substancje.ps - nacinanie kiełbas przed położeniem na grilla, powoduje również, że wycieka z nich "największa dobroć" - czyli gorące kiełbasiane soczki - staje się ona również mniej soczysta od Ciebie to się dowiem zawsze tak ważnych informacji w moim starczym życiu - jak od nikogo....... Dobrze że jesteś moim znajomym na forum, kurcze Jak ktoś kiedyś gdzieś - będzie pierdział że sztuka kulinarna nie powinna być nazywana sztuką tylko smażeniem albo gotowaniem - to dostanie ode mnie w ryja
Czas na Wnętrze Napisano 24 maja 2012 #150 Napisano 24 maja 2012 Miłośników grillowania zapraszamy do udziału w konkursie z nagrodami - do wygrania zestawy przypraw i sosy do sałatek 2 w 1 Knorr!
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się