Nocturn Napisano 29 stycznia 2008 Udostępnij #51 Napisano 29 stycznia 2008 Cytat od 10 lat używam kuchenki elektrycznej i nie zamieniłbym jej na nic innego. przez ten okres ich nowoczesność tak się zmieniła, że przy polach high light nie ma różnicy w czasie gotowania. do tego nie masz tych oparów gazu, jest czysto, i zawsze można ładnie wytrzeć i utrzymać w czystości taką kuchenkę. jeśli chodzi o koszty-to bzdurą jest podawanie że jest drożej. w dobie drugiej taryfy i weekendowej koszty są porównywalne, a nawet mniejsze. proponuję kuchenkę do zabudowy, amica bardzo dobra(taką używam) może mastercook indukcja, trochę droższa ale jaka wygoda, do tego piekarnik multi z grillem i wszystko jasnepozdrawiamArtur Rozwiń Świetnie. Jedynie te koszty "porównywalne w dobie drugiej taryfy" mnie martwią. Nie jest to aby eufemizm? Link do komentarza
Kałuża Napisano 29 stycznia 2008 Udostępnij #52 Napisano 29 stycznia 2008 druga taryfa jest bez sensu... nie trzeba mieć drugiej taryfy aby bez obawy o rachunki używać kuchni elektrycznej. moi znajomi mają takie kuchnie od lat i ich rachunki za prąd są porównywalne z rachunkami tych którzy mają gazowe kuchnie - to tylko kwestia umiejętności użytkowania urządzeń elektrycznych - po co na darmo świecic światło we wszystkich pokojach skoro nikt tam nie przebywa? można wyłączyć zbędne urzadzenia - a gotowanie obiadu będzie wtedy jakby za darmo tego można się nauczyć - oszczędzania prądu - dla dobra naszej planety kochanej - i jedynej na której można żyć! Link do komentarza
Tardek Napisano 29 stycznia 2008 Udostępnij #53 Napisano 29 stycznia 2008 Cytat druga taryfa jest bez sensu... nie trzeba mieć drugiej taryfy aby bez obawy o rachunki używać kuchni elektrycznej. moi znajomi mają takie kuchnie od lat i ich rachunki za prąd są porównywalne z rachunkami tych którzy mają gazowe kuchnie - to tylko kwestia umiejętności użytkowania urządzeń elektrycznych - po co na darmo świecic światło we wszystkich pokojach skoro nikt tam nie przebywa? można wyłączyć zbędne urzadzenia - a gotowanie obiadu będzie wtedy jakby za darmo tego można się nauczyć - oszczędzania prądu - dla dobra naszej planety kochanej - i jedynej na której można żyć! Rozwiń Dla dobra naszej planety to ja bym raczej radził kolektory. Może dało by się nimi też "pod kuchnią palić". Link do komentarza
adamis Napisano 29 stycznia 2008 Udostępnij #54 Napisano 29 stycznia 2008 Gwoli ścisłości.Kuchenka na gaz z butli nie obtłuszcza ścian i mebli,i nie śmierdzi.Tak dzieje się przy spalaniu gazu ziemnego,z sieci. Link do komentarza
KANADOM Napisano 29 stycznia 2008 Udostępnij #55 Napisano 29 stycznia 2008 Jak dla mnie nie ma bardzo wielkiej różnicy. Natomiast patrzyłbym na to bardziej od strony ogrzewania. Zależy czym grzejesz. Jeśli z powodu braku pradu miałbyś tracić możliwość ogrzewania, to zawsze możesz odpalić gaz w kuchence i trochę ogrzać pomieszczenie. Link do komentarza
Olivlek Napisano 29 stycznia 2008 Udostępnij #56 Napisano 29 stycznia 2008 Cytat Jak dla mnie nie ma bardzo wielkiej różnicy. Natomiast patrzyłbym na to bardziej od strony ogrzewania. Zależy czym grzejesz. Jeśli z powodu braku pradu miałbyś tracić możliwość ogrzewania, to zawsze możesz odpalić gaz w kuchence i trochę ogrzać pomieszczenie. Rozwiń To się może sprawdzić. Nie jako jedyne źródło gotowania czy ogrzewania a na zapas Link do komentarza
texas Napisano 31 stycznia 2008 Udostępnij #57 Napisano 31 stycznia 2008 Cytat Dla dobra naszej planety to ja bym raczej radził kolektory. Może dało by się nimi też "pod kuchnią palić". Rozwiń ktoś kto ma u siebie w domu gaz, kominek nie zainwestuje prawdopodobnie jeszcze w kolektory. Mozna nauczyć sie oszczędzania energii -dla dobra planety - pamiętam takie hasło , które pojawiało sie jeszcze w czasach komunistycznych w telewizji :"OSZCZĘDZAJĄ BOGACI , I NAM SIĘ OPŁACI" Link do komentarza
Joanna Z Napisano 31 stycznia 2008 Udostępnij #58 Napisano 31 stycznia 2008 Cytat "OSZCZĘDZAJĄ BOGACI , I NAM SIĘ OPŁACI" Rozwiń Tak naprawdę oszczędzają jedynie ci co myślą. Nie ważnie bogaci czy przeciętni. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 1 lutego 2008 Udostępnij #59 Napisano 1 lutego 2008 Muszę sie z tobą zgodzić w tym temacie - niestety niektórzy uważają że nie muszą oszczędzać gdyż stać ich na to żeby nie oszczędzać (chodzi mi o energie itp.). Link do komentarza
adamis Napisano 1 lutego 2008 Udostępnij #60 Napisano 1 lutego 2008 Z tym oszczędzaniem,to nie takie oczywiste jest.Są dwa rodzaje oszczędzania;1.ograniczanie zużycia energii na bazie tego,co mamy= zero kosztów2.oszczędzanie poprzez inwestowanie w nowe technologie=czasem ogromne kosztyPierwszy sposób jest dostępny dla każdego.Drugi już nie za bardzo. Link do komentarza
Yaga Napisano 2 lutego 2008 Udostępnij #61 Napisano 2 lutego 2008 Cytat Z tym oszczędzaniem,to nie takie oczywiste jest.Są dwa rodzaje oszczędzania;1.ograniczanie zużycia energii na bazie tego,co mamy= zero kosztów2.oszczędzanie poprzez inwestowanie w nowe technologie=czasem ogromne kosztyPierwszy sposób jest dostępny dla każdego.Drugi już nie za bardzo. Rozwiń ten pierwszy sposób - który nic nie kosztuje jest ignorowany przez większość. Link do komentarza
patefon Napisano 3 lutego 2008 Udostępnij #62 Napisano 3 lutego 2008 dokładnie - ludzie nie mają pojęcia o tym jak dużo energii marnuje się w ich domach. Link do komentarza
Joanna Z Napisano 3 lutego 2008 Udostępnij #63 Napisano 3 lutego 2008 Cytat dokładnie - ludzie nie mają pojęcia o tym jak dużo energii marnuje się w ich domach. Rozwiń Niestety. Link do komentarza
texas Napisano 4 lutego 2008 Udostępnij #64 Napisano 4 lutego 2008 Między innymi jest to powód tego, że teraz nie mamy zimy - tylko coś co przypomina późną jesień lub wiosnę - zależy od dnia - i już tak będzie w najbliższych latach. Link do komentarza
Garda Napisano 4 lutego 2008 Udostępnij #65 Napisano 4 lutego 2008 Cytat Między innymi jest to powód tego, że teraz nie mamy zimy - tylko coś co przypomina późną jesień lub wiosnę - zależy od dnia - i już tak będzie w najbliższych latach. Rozwiń Zimy nie mamy a grzejniki chodzą na full. Link do komentarza
texas Napisano 6 lutego 2008 Udostępnij #66 Napisano 6 lutego 2008 no i o nartach w naszych polskich górach niedługo będziemy mogli tylko pomarzyć, a i ceny za wynajem znacznie wzrosną skoro mało śniegu będzie, bo zimy nie ma.... problememe są nie tylko rozkręcone na full grzejniki - i jednocześnie otwarte okna ale również to, że budujemy domy, które "wypuszczają" znacznie ciepło na zewnątrz przez mostki termiczne , źle zrobione dachy i zbyt cienkie ściany... a wracając do tematu kuchanki na gaz z butli - powiem tak: wątpię aby ktoś kto ma elektryczną kuchnię zdecydował się kiedykolwiek na zmianę na kuchenkę na gaz z butli ... Link do komentarza
Hirko Napisano 6 lutego 2008 Udostępnij #67 Napisano 6 lutego 2008 Cytat no i o nartach w naszych polskich górach niedługo będziemy mogli tylko pomarzyć, a i ceny za wynajem znacznie wzrosną skoro mało śniegu będzie, bo zimy nie ma.... problememe są nie tylko rozkręcone na full grzejniki - i jednocześnie otwarte okna ale również to, że budujemy domy, które "wypuszczają" znacznie ciepło na zewnątrz przez mostki termiczne , źle zrobione dachy i zbyt cienkie ściany... a wracając do tematu kuchanki na gaz z butli - powiem tak: wątpię aby ktoś kto ma elektryczną kuchnię zdecydował się kiedykolwiek na zmianę na kuchenkę na gaz z butli ... Rozwiń butla się przydaje - jako rezerwa. Link do komentarza
karwec Napisano 8 lutego 2008 Udostępnij #69 Napisano 8 lutego 2008 Cytat a wracając do tematu kuchanki na gaz z butli - powiem tak: wątpię aby ktoś kto ma elektryczną kuchnię zdecydował się kiedykolwiek na zmianę na kuchenkę na gaz z butli ... Rozwiń Ja na pewno nie. Butla jest niewygodna, taskać to trzeba (zawsze punkt wymiany jest gdzieś daleko) i starcza taka butla na krótko. Link do komentarza
adamis Napisano 8 lutego 2008 Udostępnij #70 Napisano 8 lutego 2008 Ja wymieniłem elektryczną na gazową z butli.I jestem ogromnie zadowolony.Wystarcza mi tego gazu na 3 miesiące,za 38zł.Rodzina 6 osób.Butla stoi piętro niżej,więc mi kuchni nie zagraca.Do tego mam małą 2kg butlę rezerwową jakby co. Link do komentarza
doktor Napisano 20 lutego 2008 Udostępnij #71 Napisano 20 lutego 2008 Cytat Ja wymieniłem elektryczną na gazową z butli.I jestem ogromnie zadowolony.Wystarcza mi tego gazu na 3 miesiące,za 38zł.Rodzina 6 osób.Butla stoi piętro niżej,więc mi kuchni nie zagraca.Do tego mam małą 2kg butlę rezerwową jakby co. Rozwiń ale pewnie piekarnik masz elektryczny? Link do komentarza
adamis Napisano 21 lutego 2008 Udostępnij #72 Napisano 21 lutego 2008 Oczywiście.Z zapalaniem i sterowaniem gazowego bywają problemy. Link do komentarza
AnnaK Napisano 21 lutego 2008 Udostępnij #73 Napisano 21 lutego 2008 Cytat Oczywiście.Z zapalaniem i sterowaniem gazowego bywają problemy. Rozwiń Jaki jest koszt pracy piekarnika? (W złotych). Link do komentarza
adamis Napisano 21 lutego 2008 Udostępnij #74 Napisano 21 lutego 2008 O qurczaken A jak to policzyć?Rzadko używany.Może raz na tydzień,albo i rzadziej.Syn jest cukiernikiem,więc przynosi co trzeba. Oczywiście,jak szef pozwoli. Link do komentarza
igor28 Napisano 22 lutego 2008 Udostępnij #75 Napisano 22 lutego 2008 Cytat Jaki jest koszt pracy piekarnika? (W złotych). Rozwiń Przecież to zależy tylko i wyłącznie od tego, jak często go używasz, więc jego koszty rosną proporcjonalnie do czasu eksploatacji. Link do komentarza
AnnaK Napisano 22 lutego 2008 Udostępnij #76 Napisano 22 lutego 2008 Cytat Przecież to zależy tylko i wyłącznie od tego, jak często go używasz, więc jego koszty rosną proporcjonalnie do czasu eksploatacji. Rozwiń O co innego chciałam zapytać. 36 złotych to "opłata" za gaz - butla raz na trzy miesiące. A do tego trzeba dodać prąd zużyty prze piekarnik. I wtedy dopiero wiemy ile to kosztuje. W innym miejscu czytałam o rachunkach 300-400 złotych (nie pamiętam.. za gaz?) . A ta butla to tylko do gotowania czy również ogrzewa dom? (Pytanie tylko dla porządku bo nie wierze w dom ogrzewany z butli). Link do komentarza
adamis Napisano 22 lutego 2008 Udostępnij #77 Napisano 22 lutego 2008 Piekarnikiem elektrycznym bym się nie sugerował,bo tak samo,jak dodajemy w niej zużyty przez piekarnik prąd do kosztów eksploatacji,tak samo ten koszt musimy dodać do jakiejkolwiek kuchenki z piekarnikiem.Oczywiście chodzi tu o samą butlę do kuchenki.Ogrzewanie CO z butli jest jak najbardziej możliwe,ale wtedy nie było by mowy o trzech miesiącach,tylko o kilku dniach. Link do komentarza
doktor Napisano 22 lutego 2008 Udostępnij #78 Napisano 22 lutego 2008 a czy wszystkie kuchnie ceramiczne elektryczne są na siłę? czy są też na 220W? Link do komentarza
Kaktus Napisano 22 lutego 2008 Udostępnij #79 Napisano 22 lutego 2008 Cytat a czy wszystkie kuchnie ceramiczne elektryczne są na siłę? czy są też na 220W? Rozwiń Coś mi się wydaje że są i na 230 (chyba nam zmieniono napięcie a gniazdku jakiś czas temu) Ale to trzeba sprawdzić. Link do komentarza
niki Napisano 23 lutego 2008 Udostępnij #80 Napisano 23 lutego 2008 Cytat Ja wymieniłem elektryczną na gazową z butli.I jestem ogromnie zadowolony.Wystarcza mi tego gazu na 3 miesiące,za 38zł.Rodzina 6 osób.Butla stoi piętro niżej,więc mi kuchni nie zagraca.Do tego mam małą 2kg butlę rezerwową jakby co. Rozwiń Zazwyczaj butla gazu wystarcza na 1-2miesiące - ale 3??? nie słyszałem aby komuś na tak długo butla wystarczyła gazowa - gotując codziennie obiady itd. To raczej niemożliwe. Link do komentarza
Kminek Napisano 24 lutego 2008 Udostępnij #81 Napisano 24 lutego 2008 Cytat Zazwyczaj butla gazu wystarcza na 1-2miesiące - ale 3??? nie słyszałem aby komuś na tak długo butla wystarczyła gazowa - gotując codziennie obiady itd. To raczej niemożliwe. Rozwiń adamis głodzi rodzinę????? Link do komentarza
Jagódka Napisano 24 lutego 2008 Udostępnij #82 Napisano 24 lutego 2008 Cytat adamis głodzi rodzinę????? Rozwiń Może nie głodzi, ale na pewno nie gotuje Moja mama ma taką kuchenkę i jej butla z gazem wystarcza na ok 2 miesiące, Link do komentarza
Germanik Napisano 24 lutego 2008 Udostępnij #83 Napisano 24 lutego 2008 Cytat Może nie głodzi, ale na pewno nie gotuje Moja mama ma taką kuchenkę i jej butla z gazem wystarcza na ok 2 miesiące, Rozwiń Z wypowiedzi człowieka wynika że to on te butle taska więc ma rozeznanie. Może to są jakieś specyficzne butle? Link do komentarza
texas Napisano 26 lutego 2008 Udostępnij #84 Napisano 26 lutego 2008 chociaż z drugiej strony - może i wystarcza butla na 3 miesiące - pod warunkiem że mamy czajnik elektryczny bezprzewodowy i piekarnik elektryczny - to wtedy jestem w stanie w to uwierzyć. No i oczywiście nie ma nas w domu bo pracujemy i kuchenkę używamy wyłącznie do ugotowania obiadu dla całej rodziny po powrocie z pracy. Link do komentarza
golfikon Napisano 26 lutego 2008 Udostępnij #85 Napisano 26 lutego 2008 Cytat chociaż z drugiej strony - może i wystarcza butla na 3 miesiące - pod warunkiem że mamy czajnik elektryczny bezprzewodowy i piekarnik elektryczny - to wtedy jestem w stanie w to uwierzyć. No i oczywiście nie ma nas w domu bo pracujemy i kuchenkę używamy wyłącznie do ugotowania obiadu dla całej rodziny po powrocie z pracy. Rozwiń W weekendy. Bo w tygodniu rodzina je na mieście. A poważnie to superoszczędna jest ta butla. Link do komentarza
Jagódka Napisano 27 lutego 2008 Udostępnij #86 Napisano 27 lutego 2008 Cytat chociaż z drugiej strony - może i wystarcza butla na 3 miesiące - pod warunkiem że mamy czajnik elektryczny bezprzewodowy i piekarnik elektryczny - to wtedy jestem w stanie w to uwierzyć. No i oczywiście nie ma nas w domu bo pracujemy i kuchenkę używamy wyłącznie do ugotowania obiadu dla całej rodziny po powrocie z pracy. Rozwiń Z tym się zgodzę-jeżeli gotuje się na niej tylko raz dziennie obiady, to jestem w stanie uwierzyć,że wystarczy na 3 miesiące. Link do komentarza
kazyk Napisano 27 lutego 2008 Udostępnij #87 Napisano 27 lutego 2008 Cytat Z tym się zgodzę-jeżeli gotuje się na niej tylko raz dziennie obiady, to jestem w stanie uwierzyć,że wystarczy na 3 miesiące. Rozwiń Jeśli w domu jest jeszcze mikrofalka to butla może starczyć nawet na dłużej. Link do komentarza
adamis Napisano 27 lutego 2008 Udostępnij #88 Napisano 27 lutego 2008 Cytat chociaż z drugiej strony - może i wystarcza butla na 3 miesiące - pod warunkiem że mamy czajnik elektryczny bezprzewodowy i piekarnik elektryczny - to wtedy jestem w stanie w to uwierzyć. No i oczywiście nie ma nas w domu bo pracujemy i kuchenkę używamy wyłącznie do ugotowania obiadu dla całej rodziny po powrocie z pracy. icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif Rozwiń Zostałem zdemaskowany!!! Tak właśnie jest w moim domu.Ale miesiąc temu wywaliliśmy czajnik elektryczny i zużycie gazu pewnie drastycznie wzrośnie,o czym nie omieszkam zameldować.No i wszelakie podgrzewanie (bo gotowanie to już nie) odbywa się w mikrofali. Link do komentarza
kazyk Napisano 27 lutego 2008 Udostępnij #89 Napisano 27 lutego 2008 Cytat Zostałem zdemaskowany!!! Tak właśnie jest w moim domu.Ale miesiąc temu wywaliliśmy czajnik elektryczny i zużycie gazu pewnie drastycznie wzrośnie,o czym nie omieszkam zameldować.No i wszelakie podgrzewanie (bo gotowanie to już nie) odbywa się w mikrofali. Rozwiń Rachunki za elektryczność powinny być dość wysokie jak sądzę. Link do komentarza
adamis Napisano 27 lutego 2008 Udostępnij #90 Napisano 27 lutego 2008 No właśnie....Dlatego czajnik elektryczny poszedł won! Link do komentarza
texas Napisano 28 lutego 2008 Udostępnij #91 Napisano 28 lutego 2008 Cytat No właśnie....Dlatego czajnik elektryczny poszedł won! Rozwiń czajnik elektryczny to straszny pożeracz prądu. Link do komentarza
Ken i Ela Napisano 29 lutego 2008 Udostępnij #92 Napisano 29 lutego 2008 Cytat Najlepszym rozwiązaniem byłoby zatrudnienie gosposi, choć nie każdy lubi jak mu ktoś inny w garnkach miesza. Dylemety typu jak sprzątć i kiedy nie byłyby wtedy istotne. Poważnie mowiąc wolę kuchnię elektryczną. Rozwiń Tak,Tak,Tak--absolutne TAK dla kuchenek elektrycznych!!!! I rozumiem to jako calosc kuchenki--plyta i piekarnik!!!!Pod wszystkimi wzgledami. Wiem ze prad w Polsce jest drogi ale pomimo wszystko doradzam kuchenke elektryczna. A z gosposia to tez "na dwoje babka wrozyla"--jesli bedziemy trafiac na kiepskie w gotowaniu i sprzataniu!!???cha,cha,cha!!! Link do komentarza
Marcyśka Napisano 9 marca 2008 Udostępnij #93 Napisano 9 marca 2008 Cytat Tak,Tak,Tak--absolutne TAK dla kuchenek elektrycznych!!!! I rozumiem to jako calosc kuchenki--plyta i piekarnik!!!!Pod wszystkimi wzgledami. Wiem ze prad w Polsce jest drogi ale pomimo wszystko doradzam kuchenke elektryczna. A z gosposia to tez "na dwoje babka wrozyla"--jesli bedziemy trafiac na kiepskie w gotowaniu i sprzataniu!!???cha,cha,cha!!! Rozwiń Mimo, że jesteśmy tacy zaściankowi - to wyobraż sobie, że mamy w domach kuchenki elektryczne (płyta ceramiczna i piekarnik) mimo iż prąd jest w POLSCE drogi - no i głodem nie przymieramy jakoś. Link do komentarza
Darni Napisano 10 marca 2008 Udostępnij #94 Napisano 10 marca 2008 A w Stanach jest tani? Link do komentarza
paulona Napisano 15 marca 2008 Udostępnij #95 Napisano 15 marca 2008 Gaz z butli jest tańszy niż energia elektryczna,natomiast przy codziennym gotowaniu czyściej jest przy używaniu kuchni elektrycznej no i bezpieczniej-chyba? Link do komentarza
Agatamin Napisano 15 marca 2008 Udostępnij #96 Napisano 15 marca 2008 Cytat Gaz z butli jest tańszy niż energia elektryczna,natomiast przy codziennym gotowaniu czyściej jest przy używaniu kuchni elektrycznej no i bezpieczniej-chyba? Rozwiń No chyba że się ktoś zapomni i nawrzuca papierów na płytę kuchenną. To dzieciaki tak potrafią. Link do komentarza
MODNA Napisano 20 marca 2008 Udostępnij #97 Napisano 20 marca 2008 Cytat Z porównania cen nośnika wynika że koszty są podobne. A pracochłonność przy gazie większa i dodatkowe niebezpieczeństwo.JA osobiście bym dał elektryczną. Tylko dla kuchenki nie dawałbym gazu do domu. Rozwiń Bardzo ciekawe,gdzie jest taki tani prąd?Teraz można wybrać dostawcę. Link do komentarza
Justyn Napisano 20 marca 2008 Udostępnij #98 Napisano 20 marca 2008 Cytat Bardzo ciekawe,gdzie jest taki tani prąd?Teraz można wybrać dostawcę. Rozwiń Był niedawno program, czy teportaż w tv na temat kolejnych podwyżek prądu. Ktoś mówił że prąd mamy najdroższy w Europie i zmiana dostawcy niewiele może pomóc. Może to był pogląd malkontenta może nie. Ktoś ma taniego prądostawcę? Link do komentarza
texas Napisano 21 marca 2008 Udostępnij #99 Napisano 21 marca 2008 Cytat Był niedawno program, czy teportaż w tv na temat kolejnych podwyżek prądu. Ktoś mówił że prąd mamy najdroższy w Europie i zmiana dostawcy niewiele może pomóc. Może to był pogląd malkontenta może nie. Ktoś ma taniego prądostawcę? Rozwiń hmm... zastanówmy się : wybierając kuchenkę elektryczną ceramiczną - masz wygodę, ale rachunki o 10zł miesięcznie wyższe niż przy kuchence gazowej - czy warto? Ja uważam, że tak. Link do komentarza
Domino Napisano 21 marca 2008 Udostępnij #100 Napisano 21 marca 2008 Cytat hmm... zastanówmy się : wybierając kuchenkę elektryczną ceramiczną - masz wygodę, ale rachunki o 10zł miesięcznie wyższe niż przy kuchence gazowej - czy warto? Ja uważam, że tak. Rozwiń Warto. Dziesięć złotych to naprawdę nie majątek. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się